ziemniaczaną). Zagnieść ciasto. Szpinak włożyć do garnka, przyprawić solą, pieprzem. Kiedy już większość wody odparuje na koniec wcisnąć czosnek. Żółtą cebulę posiekać w kosteczkę podsmażyć na maśle, przyprawić tymiankiem i solą. Kiedy szpinak ostygnie, wmieszać do niego biały ser, posiekaną natkę i cebulę. W razie potrzeby doprawić i zmiksować. Ciasto rozwałkować, powycinać szklanką kółka, nałożyć farsz i lepić kluski rękami. Włożyć łyżką cedzakową do osolonego wrzątku, jak wypłyną będą dobre. Czerwoną cebulę podsmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i okrasić gorące kluski. Smacznego
Gaździnka warzyporcję :) Składniki na klasyczne knedle ze śliwkami: 500 g drobnych śliwek węgierek 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków (6 sporych sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, odkładamy. Obie mąki mieszamy przesiewamy(...)ciasto. Następnie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, formujemy wałek, a z niego odcinamy kawałki wielkości około dwóch śliwek, rozpłaszczamy i zawijamy śliwkę, sklejamy i formujemy kształtną kluskę, odkładamy na ściereczce oprószonej mąką. Gotowe knedle wrzucamy partiami na osolony wrzątek, mieszamy i wyjmujemy łyżką cedzakową zaraz po zagotowaniu (nie czekamy dłużej, tylko do zagotowania). Ugotowane
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam na pierogi leniwe z mąki orkiszowej bez jajka. Są naprawdę przepyszne! W dodatku jest to szybka propozycja na obiad. Składniki: 350 g
Trufelkowomąka pszenna. To właśnie po nią sięga najwięcej gospodyń domowych. Świetnie sprawdza się w przypadku słodkich wypieków, można przygotować z niej kopytka, klasyczny makaron. Jest niezastąpiona w przypadku placków ziemniaczanych. Nie jest odpowiednia dla osób cierpiących na celiakię bądź nietolerancję glutenu, z uwagi na jego zawartość. Decydując się na zakup mąki pszennej, musisz pamiętać, że dostępne są różne(...)typy. Mówią one o zawartości substancji mineralnych, a jednocześnie wskazują na przeznaczenie mąki. I tak typ 450 sprawdza się najlepiej w przypadku ciast biszkoptowych, a 550 ciast drożdżowych. Na kluski, pierogi i makarony najlepsza będzie mąka typ 500. Warto dodać, że dostępna jest również tak zwana semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna, która jest doskonałym źródłem błonnika. Co cechuje
Słodkie okruszkidługiemu duszeniu mięsa. Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie wlać do sosu odrobinę słodkiej śmietanki. Szynka w sosie świetnie smakuje z wieloma dodatkami, pasują do niej ziemniaki, kasza, ryż lub kluski śląskie, dobrze komponuje się też z surówkami, buraczkami lub kapustą. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne obiady :) Szynka w sosie własnym z cebulą, składniki(...)szynki, 3-4 szklanki wody lub bulionu / wywaru, 2 duże cebula, 1-2 ząbki czosnku, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej), listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, szczypta tymianku, opcjonalnie posiekana natka pietruszki Szynka w sosie własnym z cebulą, przygotowanie
Lekcje w kuchniPrzyzwyczailiśmy się żeby szybko upiec i gotować. Ale czasem warto dłużej postać w kuchni, by mieć potem satysfakcję widząc jak posiłek błyskawicznie znika z talerzy przy
Tylko pysznieBardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski. Kopytka należą do tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone cebulką, polane sosem mięsnym lub grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z sosem pieczarkowym . Składniki: 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 2 szklanki(...)mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli mąka pszenna do posypania blatu Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy ubijakiem do ziemniaków. Ziemniaki możemy ubić jeszcze ciepłe. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie, ale krótko zagniatamy. Blat posypujemy dość mocno mąką pszenną
Smak mojego domuprzepisy J Podsumowując akcję, widzę, że niewielu jest smakoszy ziemniaków, chyba, że z dodatkiem mięska lub np. boczku. Z przykrością, ale niestety musiałam odrzucić przepis Bamberg i bamberska zupa ziemniaczana z boczkiem , dlatego, że właśnie występuje w niej boczek J A warunkiem dodawania przepisów było brak mięsa i wędlin. Przeczytałam ten przepis uważnie i jestem przekonana, że zupa(...)autor: kryzysowy kucharz | blog: Desery na depresję Makowe gnocchi w sosie waniliowo- rumowym autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Szpinakowe Kluski Śląskie z sosem grzybowym autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Ziemniaki Hasselback, czyli coś z niczego autorka: pozielonemu | blog: POZIELONEMU. Wegetariański blog
Kulinarne przemysleniaSznycle w orzechowej panierce z pure, kluski śląskie 2x: raz z pesto z jarmużu, drugi raz zapieczone w sosie pomidorowym. Dalej błyskawiczna fasolka po bretońsku i równie szybkie sadzone z ryżem w aromatycznym sosie. 5 obiadów na 5 dni plus poradnik jak planować posiłki. W tym menu sporo było ziemniaków, bo pojawiły się w trzech obiadach, choć(...)różnej formie i z zupełnie innymi dodatkami. Początkowo plan był inny i zakładał tylko dwa ziemniaczane obiady, ale stało się inaczej. Dlaczego? To dobra okazja, żeby napisać kilka słów o tym jak planujemy tygodniowe menu. Pisaliśmy o tym już sto razy, ale sto pierwszy nie zaszkodzi, ponieważ, patrząc chociażby na zapytania na facebookowej grupie Jak planować posiłki , gdzie
Niedzielny kucharzmożecie doprawić ulubioną mieszanką przypraw do wieprzowiny, wtedy będzie jeszcze łatwiej i szybciej. Sos mleczny jest delikatny i łagodny, pasuje do wielu dodatków. Schab w mleku świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami z ziemniaków lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :) Schab pieczony w mleku, składniki: 6 plastrów schabu, przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka(...)czosnek (lub ulubiona mieszanka przypraw do mięsa / wieprzowiny), na sos: ok. 400 ml mleka, listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub mleka Schab pieczony w mleku, przygotowanie: Schab delikatnie rozbić. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron
Lekcje w kuchniŚwietna alternatywa tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Składniki: 10 ziemniaków 1 szklanka kaszy jęczmiennej sól do smaku Wykonanie: Kaszę ugotować i ostudzić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce
Tradycyjna Kuchniamoje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani lepić tylko zagnieść i gotowe. Przyznam szczerze, że nazwy znam ze słyczenia ale smak dotąd był mi nie znany. Ale szybko nadrobiłam zaległości. Kluchy są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne(...)pewno zagoszczą na naszym stole nie raz. składniki: 500 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok 1 czubata szklanka mąki pszennej Twaróg przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem lub ręką. Następnie dodać jajka oraz mąki. Czubata szklanka mąki pszennej mi wystarczyła ale być może trzeba będzie dać więcej w zależności od tego jak wilgotny jest twaróg
Monia miesza i gotujeKluski leniwe z dynią. Nadeszła już jesień i w internecie pojawiło się mnóstwo inspirujących przepisów. Dlatego dziś zapraszam Cię na kluseczki z dodatkiem królowej jesieni, czyli dynią . Ciasto na leniwe kluski z tego przepisu przygotujesz z wielką łatwością. Te leniwe kluseczki z dodatkiem dyni i twarogu staną się nie tylko pozywnym dodatkiem do obiady, także się(...)Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Post zawiera linki partnerskie. Składniki jakie są potrzebne: – 250 g twarogu półtłustego – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 jajko – 200 g puree z dyni – 2 łyżki erytrytolu – 200 g mąki orkiszowej – ½ łyżeczki soli Dodatki: – 3 łyżki masła – 2 łyżki
Zdrowy Styl JoannySzybkie i nie do popsucia – kopytka z kaszy jaglanej zawsze się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają
Karo in the Kitchenkolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą w gluten) mąką pośród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona jest(...)przed smażeniem. Można nią też zagęszczać zupy i sosy. Na rynku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek ziarna kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy podobnie jak mąkę ziemniaczaną i ryżową. Nie pomylcie tutaj mąki z kaszą kukurydzianą, bo tacos zwyczajnie nie wyjdą – kaszka, nawet ta najdrobniejsza – w dalszym ciągu jest kaszą, nie mąką. Obie mąki przesiewamy
Karo in the Kitchen