kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:82/127)

Pulpety w sosie koperkowym 172

Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podsumowanie II roku działalności bloga 129

Pati ;* Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na dania główne: 1. Kluski na parze – pampuchy 2. Chinkali z mięsem 3. Leniwe 4. Makaron z brokułami i sosem serowym 5. Spaghetti bolognese Oto 5 najchętniej oglądanych przepisów na dodatki: 1. Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem 2. Kuleczki ziemniaczane 3. Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym 4. Sałatka

PatiGotuje
smaczne ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką... 152

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 40 dag, jajka 1 sztuka, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka ziemniaczana 1/2

W Mojej Kuchni Lubię
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 172

świeżych grzybów leśnych: 1200 g obranych, ugotowanych w osolonej wodzie, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (zimnych) 800 g obranych, surowych startych na tarce o drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule 200 g drobno pokrojonej wędliny lub podsmażonego mięsa mielonego 200-250 g grzybów (ja użyłam mrożonych podgrzybków(...)ziemniaków dodajemy również mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko trochę soli i wyrabiamy gładkie, nie lepiące się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy

Rozpustne gotowanie
Gnocchi w sosie jagodowym 139

tego przepisu. Ciasto jest bardzo delikatne, a w smaku ... hmm każdy musi ocenić sam, bo jak dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych kopytek. Gnocchi to rodzaj małych klusek, których zazwyczaj bazujących na ziemniakach, nie rzadko też z twarogu. Jak dla mnie pyszne, lekko kwaskowate i idealnie komponujące się z wszelkimi owocami sezonowymi. U mnie podane z gęstym(...)Składniki :  2 jajka  180 g mąki pszennej  500 g twarogu zmielonego  szczypta soli  Ponadto:  200 g mrożonych jagód  1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej 125 ml zimnej wody 1 łyżka cukru waniliowego  1 nektarynka  1 łyżeczka ciemnego Muscovado  świeża melisa do przybrania  Wykonanie :  1. Twaróg mielimy na gładką

vaniliowoczekoladowa
Kluski śląskie z delikatną skórką cytrynową 213

Tradycyjne kluski z dziurką, które najlepiej smakują z różnymi sosami, np. sosami mięsnymi, grzybowymi. Do tego surówka z kapusty, buraczków, ogórków lub marchewki i obiad gotowy. Tani i pyszny obiad z dodatkiem delikatnej nuty cytrynowej ;) do tego można zrobić(...)zawsze więcej, odgrzać w piekarniku lub podsmażyć na rumiano na masełku i zjeść polane, np. śmietanką lub okraszone masełkiem z cebulką. Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 250 mąki ziemniaczanej łyżeczka chrzanu trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu pół łyżeczki startej skórki z cytryny Przygotowanie: obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu; następnie odlewam wodę, chwilę

Zasmakuj Kuchni
Pieczone ziemniaki z przyprawami 237

Pieczone ziemniaki z przyprawami to idealny dodatek do dań mięsnych. Takie ziemniaczki świetnie będą pasować do pieczonego kurczaka, steka, czy chociażby smażonej piersi z kurczaka. Do

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka z serem i ziemniakami 252

nawet leniwe kluski, jak zwał, tak zwał, smakują wybornie, zwłaszcza polane masłem z bułką tartą, albo jak woli mój mąż, obsmażone na masełku z bułką. Kopytka wychodzą delikatne, maślane, u mnie jako danie główne, jako odstępstwo od mięsa. Składniki: około 700 g ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera półtłustego 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek(...)stolnicę, podsypaną mąką. Podzielić je na kilka części. Z każdej części uformować wałek. Wałki lekko spłaszczyć nożem i szybkim ruchem noża ciąć na małe (bądź duże jak ktoś woli) kluski. Zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać partiami kopytka. Zamieszać kopytka łyżką, aby nie poprzyklejały się do dna garnka. Od chwili wypłynięcia klusek na wierzch gotować jeszcze

na moim stole...
Kotlety ziemniaczane. 86

Kotleciki zrobione z ciasta na kluski śląskie. Zrobiłam do tego sos na zimno  z majonezu, jogurtu i śmietany, ale super pasuje tu sos pieczarkowy.  Kotleciki są pyszne, miękkie i delikatne. Bardzo polecam.  Składniki: 750 g. ziemniaków (waga przed obraniem) 1 jajko mąka ziemniaczana 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz  Dodatkowo: bułka tarta olej

Agusiowe smakołyki
Kopytka, kluski leniwe-podstawowy przepis 212

coś co każda pani domu powinna potrafić :) Kopytka czy inaczej kluski leniwe-pyszne, łatwe i dające wiele możliwości. Z tych proporcji kopytek wystarczy dla 4 osobowej rodziny. Są jędrne, nie kleją się i super smakują. Polecam -900g ugotowanych ziemniaków -łyżeczka soli -3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej -1 szklanka (250ml) mąki pszennej -1 jajko Ziemniaki obieramy, solimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Knedle ze śliwkami 133

ziemniaków 1 szklanka mąki 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól cynamon 6-7 sztuk śliwek Sposób wykonania: Ziemniaki gotujmy w osolonej wodzie. Ostudzone, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąki, jajko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy na stolnicy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluski w każdej umieszczając po połówce śliwki, która opuszamy cynamonem. Knedle gotujemy

Smaki Natalii
Kopytka ziemniaczane z masełkiem. 100

utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną , jajko, dopraw do smaku solą. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Z zagniecionego ciasta formuj wałeczki o średnicy około 1 - 1,5 cm. Wałeczki ucinaj ostrym nożem na skos o długości około 3-4 cm. Wrzuć kluski do osolonej wrzącej wody i gotuj około 4-5 minut. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Kluski śląskie. 108

objętości ziemniaków wolnego miejsca, wsypujemy na to miejsce mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko (patrz zdjęcie), dokładnie wyrabiamy masę aż będzie jednolita (może być potrzebne wbicie dodatkowego jajka, wszystko zależy od tego jak suche mamy ziemniaki). Następnie formujemy kulki, rozpłaszczamy w ręce i robimy dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy

Moje-pitraszenie
KLUSKI Z MIĘSEM 156

osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Z ciasta formować okrągłe placki, na każdy placek nakładać łyżeczką farsz i zlepiać końce i formować kulki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju  i gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Ugotowane kluski podawać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo słoniną. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą

Proponowane wyszukiwania