Włoskie kopytka w charakterystycznym kształcie, dzięki któremu genialnie pokrywają się sosem. Gnocchi z tego przepisu wychodzą mięciutkie, a jednocześnie sprężyste. Do ich przygotowania wystarczą ziemniaki i
Kulinarna PolskaW ten piękny listopadowy dzień zaproponuję Wam bardzo dobre Krążki Smażone z nadzieniem Ruskim. Robi się je szybko a smakują niebywale. Aby nasze danie było pyszne
Gotowanie PatkiKopytka z sosem pomidorowym choć znane i lubiane nie są często razem podawane. Kopytka tradycyjnie jadamy z sosami mięsnymi lub grzybowymi. Sos pomidorowy ugotowany
Codziennik Kuchennydodaj pieczarki, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez co najmniej 3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Podawaj z puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem. Carpaccio z polędwicy wołowej Carpaccio z polędwicy wołowej to esencja prostoty i elegancji. Cienko pokrojone surowe mięso, doprawione tylko najlepszej jakości oliwą, cytryną, i kaparami, stanowi(...)skarmelizuj cukier, dodaj sok z pomarańczy i brandy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Upieczoną kaczkę podawaj pokrojoną, polaną sosem pomarańczowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi jabłkami i kluskami. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym Składniki : 4 piersi z kurczaka 100 ml miodu 50 ml musztardy Sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oliwy
sierotka maRysia w kuchniMuszę przyznać, że w tym roku sezon dyniowy wykorzystałam do maksimum :D Sałatki z pieczoną dynią były na porządku dziennym, była też zupa z dyni, śniadaniowa
HealthyCreationsKartacze to bardzo popularne danie na Podlasiu, wykonane z ziemniaków i mięsnego farszu. Darzę go dużym sentymentem, gdyż jest to smak mego dzieciństwa. Doskonale pamiętam te
Kuchcik gotujewarzywa na przykład cukinię, bakłażana, liście szpinaku czy marchewkę. Z czym podać kurczaka po cygańsku? Bardzo smaczny jest kurczak po cygańsku z ryżem , kaszą, ziemniakami, a nawet makaronem lub kluskami, na przykład śląskimi. Na pewno przyda się dodatek, który wspaniale wchłonie pyszny sos. Do piersi kurczaka po cygańsku pasują też różne sałatki i surówki. Co dobrego można(...)słodko-kwaśny. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej keczupu, jeśli za mało kwaśny, więcej soku z cytryny. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go skrobią ziemniaczana lub mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni
Lekcje w kuchnitort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort z malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka do opruszenia Curd z marakui 6 owoców(...)Zamieszaj i odstaw do schłodzenia. Kiedy mus zacznie się lekko ścinać ubij śmietankę na sztywno, po czym dodaj malinowy mus i twarożek. Wymieszaj energicznie aby się nie porobiły kluski. Przygotuj krem maślany. Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpocznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. zmiksuj masło na puszysto
codojedzeniaPasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Knedle to potrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów. Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-) Nadzienie zależy
potrawyregionalnestaraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy(...)byliśmy zawsze gorszy sort. Nie to co Niemcy. Np. białego chleba my nie mogliśmy kupić nigdzie, bo był tylko dla Niemców. Co piątek moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był ograniczony. Aptekarze
Kryzysowa Książka Kucharska