kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:64/127)

Szybki tani obiad z niczego – 30 przepisów 39

często przygotowuję kotlety, w których mieszam różne składniki. Dzisiaj proponuję Wam kotlety z soczewicy z… ZOBACZ PRZEPIS ZIEMNIACZANE PYZY z pieczarkami (wegańskie) Ziemniaczane pyzy to bardzo dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Wystarczy dodać mąkę ziemniaczaną, wodę oraz zrobić… ZOBACZ PRZEPIS Makaron z aksamitnym sosem z soczewicy Lubisz makaron z sosem(...)cukrem Makaron aglio e olio, czyli makaron z oliwą, czosnkiem papryczką chili i natką pietruszki Placki ziemniaczane podane ze śmietaną Zupa pomidorowa z ryżem Makaron zapiekany z beszamelem i startym żółtym srem Kasza gryczana z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym Zupa cebulowa Kluski śląskie z sosem pieczarkowym Pieczone ziemniaki z warzywami (np. z cukinią, marchewką i papryką

Via Gusto
Kluski jaglano - ziemniaczane 184

szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 1 jajko 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki wielkości śliwki węgierki i lekko spłaszczamy. Wkładamy kluski partiami do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię; wyjmujemy

Czary - gary w kuchni
Marchewkowe kluski 158

Takie dzisiaj sobie zrobiłam kluski na obiad. Do tego dania można wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z obiadu. Były bardzo smaczne. Można je podać polane masłem, albo tak jak jadły moje dzieci podsmażone na słodko. Jak przy większości tego typu dań wymagają trochę czasu na przygotowanie. Może skusicie się na takie bezmięsne danie. Polane sosem i gulaszem będą(...)ugotowaną zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser przepuścić przez maszynkę. Ser,marchewkę, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Z ciasta formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lub większe. W garnku zagotować wodę

O kuchni z uczuciem
Mąka nie jedno ma imię, czyli rodzaje mąki w naszej kuchni! 73

żytnie. Obie zaliczają się do mąk chlebowych . Istnieją również mąki niechlebowe , które są produkowane z innych roślin, takich jak między innymi: gryka owies  jęczmień  czy ziemniaki (skrobia ziemniaczana).   Mąki chlebowe dzielą się również ze względu na typ, który w uogólnieniu oznacza zawartość substancji mineralnych w mące , określanych jako popiół. Im typ mąki jest większy, tym więcej jest(...)biszkopty, bułki czy naleśniki. Mąki średniego typu są często stosowane do wyrobu klusek. Natomiast mąki wyższych typów to zazwyczaj mąki służące do wypiekania chlebów. Osoby z nietolerancją glutenu, mogą w wielu przypadkach zastąpić mąkę pszenną głównie za pomocą mąki kukurydzianej, ryżowej i mąki ziemniaczanej (zwłaszcza do ciast i naleśników

Di gotuje
KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW + FILMIK 109

osób które kochają ziemniaki oraz nie chcą zbyt długo gotować. Kluski są bardzo smaczne w dodotku okraszone cebulką z boczkeim. Polecam na szybkie danie.  SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków, zważonych po obraniu ( ziemniaki skrobiowe )  2 jajka 4 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej + mąka z soku ziemniaków 100 g boczku wędzonego 1 duża(...)płyn. Następnie wyciśnięte ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajka mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną ( również tą która się osadzi z soku, na dnie miseczki ). Wyrabiamy ciasto. Na wrzątek wrzycamy porcje ciasta ( najlepiej łyżką ) i gotujemy około 10-15 minut uważając aby się nie rozgotowały.  Kluski odcedzamy i polewamy zimną woda.  Podajemy ciepłe okraszone cebulka. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety ziemniaczane + buraczki 276

bardzo nie lubię takich ziemniaków dojadać następnego dnia, więc robię z nich różne rzeczy. Kopytka czy kluski śląskie znają chyba wszyscy, ale to nie jedyne sposoby na przetworzenie ugotowanych ziemniaków. Doskonałym pomysłem na ich zużycie są kotlety ziemniaczane. Jest to tani i prosty obiad. Nadaje się do odgrzewania, mrożenia, zabrania ze sobą np. do pracy, a także

Ratunku obiad
Kluseczki kładzione na rosole. 182

suchej mąki. Łyżeczkę maczamy w wrzącym rosole, i nakładamy niewielkie porcje ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Zaś mąka ziemniaczana nada im takiego fajnego połysku, jakiego nie uzyskamy z samej pszennej. Gotujemy wolno, pięć minut od wypłynięcia wszystkich klusek do góry. Można pominąć mannę i zrobić z samej mąki, ale wówczas kluseczki są bardzo zbite, kaszka nadaje

Dieta moja pasja
Kluski śląskie 285

zabiorę się za kluchy i słowa dotrzymałam. Knedle się udały a teraz zrobiłam kluski śląskie. Nie wiem czemu bałam się je robić bo są bardzo łatwe w przygotowaniu. A jakie pyszne, z mięskiem i sosikiem  tworzą pyszne sycące danie. składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana sól woda Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie ziemniaki(...)Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki

Monia miesza i gotuje
Kluski śląskie 177

Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.Przepisów na nie jest wiele.My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.   Składniki:-1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej-2/3 szklanki mleka-łyżka masła-sól   Ugotowane ziemniaki mielimy(...)Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła.   Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.   Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,gładkiego ciasta.   W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.   W każdej kulce robimy wgłębienie.   Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju.Kiedy wypłyną

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami pachnące cynamonem 171

cynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :)  Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!!  około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu) 30 dag mąki pszennej 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka śliwki węgierki Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, wystudzić i dokładnie zmiąć. Śliwki trzeba(...)dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla. Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10   minut ( zależy od wielkości kluski) Podaję z topionym masłem i cukrem, można dać kleks gęstej śmietany, jeśli do ciasta nie dodamy cynamonu, można nim posypać gotowe knedle

Takie tam pichcenie
Sos z prawdziwków ze śmietaną 63

przygotować np. z maślaków czy też podgrzybków, ale według mnie, to już nie to samo. Sos najbardziej lubię podawać z pure ziemniaczanym, ale wspaniale smakuje również z kopytkami czy włoskimi gnocchi. A skoro tym razem są włoskie kluski, to wszystko posypałam startym parmezanem, ależ to pysznie wyszło. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
dynianka z kluskami 156

przestudzenia. Następnie wlewamy mleko, doprawiamy solą i mieszamy do połączenia się z dynią. Podajemy z kluskami. składniki na kluski: 250 g ziemniaków ugotowanych 250 g ziemniaków surowych 1 małe jajko ok. 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy wykonanie: Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na papkę). Odciskamy z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 144

wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 25 dag mąki ziemniaczanej [uwaga: ja nigdy nie ważę ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli ziemniaki wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch

Kto ugości moich gości?
Polska - Szare kluski z wegańskim twarogiem, smażoną cebulką i ogórkiem kiszonym 89

Szare kluski, zwane również przecierakami i żeleźniakiami z domu znamy w wersji z kapustą kiszoną i boczkiem (na blogu można znaleźć przepis na ich wegańską wersję ). Żeleźniaki z twarogiem i ogórkiem kiszonym poznaliśmy dopiero latem w restauracji Powroty w Łowiczu. To połączenie na tyle(...)się podobało, że postanowiliśmy je odtworzyć i zweganizować. Ten przepis łączy już wcześniej dodane przepisy na  szare kluski  i  wegański gzik , które tylko nieznacznie zmodyfikowaliśmy. A miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni polecamy również przepis na  kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych .  Składniki (4 porcje): - 750 g ziemniaków  Twaróg   - 3 łyżki

Roślinożerni urlopowicze
Szare kluski z okrasą 208

Szare kluski z okrasą Prostym sposobem na szybki i syty obiad są szare kluski . Pyszne , nieskomplikowane ( trochę kłopotliwe za pierwszym razem , później już nie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , taka klasyka , która nigdy nie wychodzi z mody i gustów . Oczywiście(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól do smaku boczek wędzony , na skwarki – około 200 g Ziemniaki obieramy , a następnie ścieramy na drobnej tarce . Przekładamy na ścierkę i odciskamy z nich sok . Powstały sok możemy odstawić i po około 10 minutach zlać – a pozostałą na dnie skrobię dodać do masy ziemniaczanej . Do suchej masy ziemniaczanej dodajemy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania