Tradycyjne śląskie kluski na blogu się pojawiły więc czas na drugie popularne zwłaszcza na Śląsku . Są pyszne, mają bardziej ziemniaczany smak i fajny szary kolor. Jest on zależny od rodzaju ziemniaków. Niektóre ziemniaki ciemnieją bardzo szybko, inne prawie wcale. Specyficzny smak kluseczki jednak pozostanie . Składniki: 1/2 na 1/2 surowych i ugotowanych ziemniaków sól mąka ziemniaczana Pół(...)przez praskę. Dodajemy starte ziemniaki i skrobię. Doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy okrągłe kuleczki bądź takie kluseczki z dziurką. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy nasze kluseczki na wrzątek i od razu mieszamy drewnianą łyżką by kluski nie przywarły do dna ani się nie skleiły. Od wypłynięcia
Niespełnione zdolności kulinarneziemniaków. Niby nie mam problemów z odgrzewanymi lub odsmażonymi, ale jednak te świeżo ugotowane smakują mi najbardziej. Zastanawiałam się czy zrobić z nich kluski, ale ostatecznie postanowiłam zrobić z nich najprostsze na świecie kotlety ziemniaczane z białym serem. My odpadł w przedbiegach, jeżeli chodzi o kotlety, po Toli nie spodziewałam się za wiele (z nią bardzo różnie
Kardamonovymyśliwski czyli obiad w 15 minut! Świetny do pyz, kasz, placków ziemniaczanych czy makaronu. Można nim polać także kopytka lub inne ulubione kluski. Jest pyszny, niedrogi, bardzo łatwy i wręcz ekspresowy w wykonaniu. Spokojnie każdy sobie poradzi z tym przepisem! Składniki: 2 kiełbasy (u mnie 3 ale cienkie) 1 cebula 1 marchew
Blog z Apetytemziemniaków. Niby nie mam problemów z odgrzewanymi lub odsmażonymi, ale jednak te świeżo ugotowane smakują mi najbardziej. Zastanawiałam się czy zrobić z nich kluski, ale ostatecznie postanowiłam zrobić z nich najprostsze na świecie kotlety ziemniaczane z białym serem. My odpadł w przedbiegach, jeżeli chodzi o kotlety, po Toli nie spodziewałam się za wiele (z nią bardzo różnie
Kardamonovyjajka, dopraw solą i dodaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia (po odlaniu wody). Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dosyp mąkę ziemniaczaną (ja dosypałem 3 łyżki). Ciasto powinno przypominać konsystencją to na kluski śląskie. Farsz Łopatkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z olejem. Następnie wymieszaj razem
Food Squaremuszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań co nie miara - z kluskami śląskimi , łyżką kładzionymi , ryżem, kaszą czy jako dodatek do placków ziemniaczanych . W zależności od przypraw jakie zastosujemy sos zmienia smak i może posłużyć do innych celów. Polecam. Kompozycja wielozadaniowa rzec można
Kuchnia po mojemuniezawodny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Przygotowanie. Ugotowane ziemniaki przestudź, przepuść przez maszynkę, dodaj mąkę ziemniaczaną. Zwilż wodą dłonie i formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego,lekko spłaszcz, zrób dołek. Oprósz mąką. Kluski gotuj 1-2 minuty, po ich wypłynięciu. Podawaj z ulubionym
Kukuleczkisosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając. Czekamy aż zgęstnieje i ... możemy podawać. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi - pycha ! CO POTRZEBUJEMY? - 500g kurek - oliwę z oliwek - garść suszonych grzybów - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - łyżka bulionu Winiary - sól, pieprz dla smaku
dlaSmaQRAZEM: 2146 kcal / W: 292,5 g / B: 82,5 g / T: 74,5 g SOBOTA Śniadanie: Kluski kładzione z owocami [489 kcal/ W: 85 g/ B: 19 g/ T: 6 g] 80 g mąki orkiszowej 10 g mąki ziemniaczanej 100 ml zimnej wody szklanka mleka sojowego 10 g miodu 100 g jabłka Do garnka przelej mleko(...)dokładnie aby nie było grudek. Na koniec całość udekoruj bananem oraz masłem orzechowym. Drugie śniadanie: Kluski na parze z musem owocowym [476 kcal/ W: 87 g/ B: 12 g/ T: 7 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Obiad: Potrawka ziemniaczana ze szparagami (porcja na dwa dni) [480 kcal
365 dni dookoła kuchniRobiłam je w poprzednie wakacje. Były to knedle ziemniaczane, a że nie mam praski, żeby je przez nią przecisnąć, musiałam 'zgnieść' je praską ręczną...No, nie wyszło mi to do końca idealnie i w knedlach zdarzało się często natrafić na grudkę z ziemniaka. Zraziłam się do tych klusek i przez rok, aż do dzisiaj ich nie jadłam(...)pierwszy. Te są jednak zupełnie inne! Delikatne, lekko słodkie...a co najważniejsze - nie ma w nich ziemniaków :) Zdecydowałam się na serowe, bo po mojej przygodzie z ziemniaczanymi nie chciałam zrazić się do knedli po raz drugi. I chyba je polubię! Oczywiście te serowe :) Ziemniaczanych może też niedługo spróbuję...Ale chyba tym razem poproszę jakiegoś silnego faceta
chili & sugarSkładniki: 6 większych ziemniaków mąka ziemniaczana 400g łopatki wieprzowej lub karkówki cebula 2 ząbki czosnku listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta
Gaździnka warzyszpinak był dobrze odsączony z wody. Miałam mrożone liście szpinaku. Jak rozmroziłam je, to zwyczajnie wyciskałam dłońmi. Posiekałam i zblendowałam. Ciasto na kluski: * 15 dkg mrożonego szpinaku * 10 dkg mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki zagniotłam(...)obserwacji: * z powodzeniem można użyć świeżych liści szpinaku. Uprzednio tylko je zblanszować, odcisnąć z wody i drobno posiekać. * do sosu pomidorowego można dodać zioła wedle smaku Smacznego! Lidka Artykuł Kluski szpinakowe w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąteż by fajnie wyszło, a nawet jeszcze lepiej, bo tych było czuć, że są z mąką ziemniaczaną :P Do domu wracam gdzieś nad ranem, mało co śpię, bo lekcje, bo coś zawsze, ale na szczęście mamy kawę, kluski jem chyba bardziej na obiad, bo na śniadanie, jadło się ogryzki od pizzy(najlepsze!) w między(...)spróbować usiąść do tej pracy, opornie, bardzo. Przepis: ok.40 suchej kaszy + szklanka wody ok.100g bardzoo! gęstego pure z dyni hokkaido (lub mniej jak jest rzadsze) ok.30-40g mąki ziemniaczanej cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Kaszę uprażyć w garnku, aż zacznie typowo dla niej pachnieć. Zalać wodę, posoli, przykryć i gotować do wchłonięcia płyny. Wystudzić
More food, love and dreamsZamarzyły nam się na obiad kluski, takie zwyczajne, z mięsnym farszem. Składniki 1 kg ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 250 g mielonej szynki wieprzowej kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę, podlewamy bulionem(...)gładko. Z ciasta formujemy kulki dowolnej wielkości. Najważniejsze by nie były zbyt małe, by móc upchnąć farsz. Każdą kulkę spłaszczamy, układamy farsz na środku i zamykamy, tworząc kulkę. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku (partiami) około 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy z ulubionym sosem lub omastą z cebuli i słoniny
R'n'G Kitchenmożna je wykorzystać właśnie do Klusek śląskich. Przepis mojej mamy ;) Mama dostała też sekretny przepis od kucharki ze szkoły na "sos" serowy do nich, który dzieci zawsze uwielbiały, w tym ja :D Oczywiście można je podawać z pospolitym sosem pieczeniowym, gulaszem albo czym tam chcecie. Składniki: ziemniaki ugotowane mąka ziemniaczana jajko trochę soli jeśli przy gotowaniu(...)racji że po prostu poprzedniego dnia gotuję po prostu więcej ziemniaków na obiad i z reszty robię kluski nie wiem jak dokładnie wagowo wyglądają składniki ;) Z ziemniaków które w garnku zajmowały 2,3 cm grubości zrobiłam 29 klusek. Ilość mąki też zależy od ilości ziemniaków. Wykonanie: Ugniatamy ziemniaki w jakimś garnku, pilnujemy żeby nie było grudek
W kuchni bez szafek