Mamą. Moim zadaniem było małym, pulchnym paluszkiem wykonywanie dziurek po środku każdej ziemniaczanej kulki. Te otworki mają niebanalne znaczenie - zatrzymują wszystkie smaki Po każdej innej klusce spływa każdy dodatek, zaś śląska zatrzymuje dla jedzącego wszystko to co najlepsze. Nie podaję dokładnych proporcji. Kluski, zarówno jak moja mama robię wg określonej reguły, która podaję poniżej. Ziemniaki najlepiej(...)ziemniaczanej w proporcji 1:1. Mąki muszą dokładne wypełnić powstałą lukę. Następnie dokładamy odsuniętą ćwiartkę i na każde 60 dag ziemniaków dokładamy jedno żółtko. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty. Nie zostawiajmy zrobionych klusek
kawawszklancemąki ziemniaczanej. Do tego jajko i gotowe :) Składniki : ugotowane i rozgniecione ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana jajko Dodatki bułka tarta masło opcjonalnie: cukier Ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę, lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Morele podzielić na połówki. Usunąć pestki. Opcjonalnie: morele posypać cukrem. Nastawić wodę na gotowanie knedli. Zmielone ziemniaki uformować w półkulę. Podzielić ziemniaczaną półkulę(...)ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej po dwie połówki moreli i skleić. Wrzucić knedle na wrzątek. Można
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszny gulasz z e schabu to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie. Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże ząbki(...)mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać śmietanę w celu "zabielenia" sosu i otrzymania delikatniejszego smaku. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronasmakowych (mniej lub bardziej ostro), przygotowywanych ilości jedzenia (u mnie 4-osobowa rodzina), itd. Na koniec pokażę Wam moje dzisiejsze kurkumiano-pieprzne kluski :) Z 10 średnich ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, 1/4 części mąki ziemniaczanej, no i zestawu kurkuma + pieprz wyszło mi 47 pysznych, żółciutkich kluseczek, które nie wiem, czy jeszcze można nazwać śląskimi? ;) Edit: dokładniejszy przepis(...)łyżeczki pieprzu, odstawić, - przestudzoną masę podzielić na 4 części, 1/4 wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną strukturę, czyli są delikatnie zwarte, a równocześnie miękkie, i takie niby zwykłe, ale jednocześnie wyjątkowe, bo są w pięknym, słonecznym kolorze oraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce
Kraina Miodem PłynącaPrzepyszny gulasz wieprzowy z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne i pożywne danie. Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) z Pieczarkami - Składniki: ok. 1000 g mięsa wieprzowego(...)rzadki zdejmujemy pokrywę i gotujemy do zgęstnienia sosu. Możemy także zagęścić sos dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w ok. 1/5 szklanki wody. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronaziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę.Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć, a w środku każdej kulki zrobić dziurkę palcem. Jeżeli by się okazało, że masa się kruszy lub pęka w trakcie robienia dziurki należy dodać nieco wody i jeszcze raz całość wyrobić.W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić kluski, zamieszać i gotować, od momentu wypłynięcia gotować na średnim ogniu ok. 5 min.Wyjąć kluski na cedzak lub bezpośrednio na talerze.Podawać ze skwarkami z chudego boczku lub z sosem
Mix smakuktórych wycinać małe kluseczki. Kluski gotować z osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną. Podawać przypiekane lub ze skwarkami. Podstawowe ciasto na kluski śląskie: Składniki: 400 g ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Ziemniaki ugotować, zmielić. Dodać mąkę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać małe kuleczki z charakterystyczną dziurką. Gotować w osolonej wodzie(...)jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to należy dodać trochę mąki 2) zawsze gotujemy w osolonej wodzie, ewentualnie z dodatkiem oleju 3) farsz powinien być dosyć zwarty, może wypłynąć 4) kluski po wystygnięciu można mrozić. Źródło:”Kuchnia Polska”, s.546-552
Ciasta z tradycjamiKluski, kopytka, gnocchi, pyzy to zdecydowanie przysmaki moich domowników. Dlatego też często pojawiają się na naszym stole. Często je robię, bo wiem że będą zjedzone. NA pewno nie bez wpływu jest tu to, że to tani obiad, z kilku prostych składników i że to danie zero waste – tu nic sie nie zmarnuje, można wykorzystać(...)ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego czy jeszcze wcześniejszego. Trochę pracy przy nich jest, ale u mnie zawsze pomocnicy się znajdą PRZEPIS NA KLUSKI Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Składniki: 2 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 mąki ziemniaczanej 2 łyżki liofilizowanego, sproszkowanego szpinaku – opcjonalnie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego – opcjonalnie, ale ja lubię wzbogacać dania w wartościowe składniki
Dorota Smakujerozmarynowym (kiedyś Margarytka podsunęła ten pomysł), są delikatnie chrupiące. Rozmaryn ostatnio był składnikiem klusek, do których wykorzystałam pieczone ziemniaki z rozmarynem. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki 1 duża ugotowana marchew 1 jajko ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 łyżka masła świeży rozmaryn Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej(...)zmiksowałam na gładkie puree. Mieszamy oba składniki dokładnie na jednolitą masę. Masę przekładamy do miki, wyrównujemy powierzchnię i tak jak w kluskach śląskich, odkładamy ¼ część masy i uzupełniamy ją mąką pszenną, dodajemy też łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 jajko i wyrabiamy ręką na jednolitą masę, gdy zbytnio klei się podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Na lekko posypanej mąką stolnicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędłuższego czasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś takiego czy np. do placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki? Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste. Składniki:2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości)4 - 5 ziemniaków 2 jajka15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić
Bon Appetit Małgorzatymasło, mieszamy aż do jego roztopienia. Kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy do niej oba cukry, mieszamy. Kluski podajemy polane bułką tartą z dodatkiem kwaśnej śmietany, oprószonej cynamonem. Uwagi: Myślę, że tak jak to zazwyczaj przy różnych daniach ziemniaczanych bywa, wiele będzie zależało od odmiany ziemniaków. Być może będzie potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki (dodając(...)wstępie warto zacząć od tej mniejszej ilości i dosypywać w razie potrzeby). Należy jednak pamiętać, że im mniej mąki, tym delikatniejsze kluski. Nie jestem pewna jak kluski zniosłyby długie „leżakowanie” na talerzu, wydaje mi się, że najlepiej jest zrobić je tuż przed planowanym podaniem. Samo przygotowanie ciasta (jeśli mamy już ugotowane, przestudzone ziemniaki
Smaki Na Talerzusól, pieprz mąką do obtoczenia Sos : 500 ml wody około 150-200 g pieczarek 2 łyżeczki suszonych warzyw 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietanki 30 % 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła Sos 1. Wodę zagotowujemy w ganku ( zostawiamy 100 ml do opłukania patelni, aby zebrać pozostałe smaki ze smażenia) 2. Na oliwie przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek(...)Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już pieczarek. Całość gotujemy z 10-15 minut następnie pod koniec zagęszczamy śmietanką słodka i mąką ziemniaczaną. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami. Smacznego
Gotowanie...to proste !produkty, które szybko się psują oraz nie nadają się do mrożenia, dlatego koniecznie jest ich szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można
ProstePesto.plminut. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry. Z czym podawać kaczkę w ziołach z jabłkami Kaczkę pieczoną w ziołach możemy serwować z kluskami śląskimi lub kopytkami, pieczonymi ziemniakami albo puree ziemniaczanym lub z ulubioną kaszą. Najczęściej podaję ją z dodatkiem konfitury z żurawiny lub borówek. Kaczka pieczona w ziołach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio mam fazę na kluski i pierogi. Dzisiaj też podobnie. Zrobiłam krokiety ziemniaczane z nadzieniem jajecznym. Bardzo smaczne, a zarazem można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z dnia poprzedniego. Składniki: Ciasto 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 5 łyżek mąki sól Nadzienie: 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego
O kuchni z uczuciem