Przy okazji ostatnich świąt, na stół wjechały śląskie kluski. Tak, do rolady, a niby do czego? Mieszkam na Śląsku, żyję ze Ślązakiem, musiałam nauczyć się je kulać. Do robienia dziur się nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły(...)dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis na sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek. Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy
KardamonovyPrzy okazji ostatnich świąt, na stół wjechały śląskie kluski. Tak, do rolady, a niby do czego? Mieszkam na Śląsku, żyję ze Ślązakiem, musiałam nauczyć się je kulać. Do robienia dziur się nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły(...)dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis na sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek. Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy
KardamonovyParmezan. Sos gorgonzola jest intensywnie pieprzny dzięki dodatkowi ziaren marynowanego pieprzu oraz mielonego pieprzu kolorowego. Tak przygotowanego kurczaka podać można z dodatkiem gnocchi , kopytek , klusków śląskich , gotowanego ryżu bądź puree ziemniaczanego . Ten kurczak w sosie gorgonzola to szybkie danie obiadowe , które smakuje fantastycznie, a do tego jest proste do przygotowania. Polecam poniższy przepis na kurczaka w sosie gorgonzola
MeCooksziemniaczany z gulaszem to nic innego jak placek po węgiersku albo też placek po zbójnicku . Gulasz można podać jako samodzielne danie, do ziemniaków czy klusków, ale też doskonale smakuje podany z plackiem ziemniaczanym . Danie bardzo proste a jakże smaczne i sycące. Dla mnie to obiad idealny dla całej rodziny . Składniki na gulasz z karkówki
Zrób to smacznieCałość zmiksować ręcznym blenderem. Sos ponownie umieścić na patelni, ewentualnie dolać wywar. Do sosu włożyć zrazy. Dusić całość, delikatnie obracając zrazy. Zrazy podawać z sosem, puree ziemniaczanym (tak podaje moja Mama) lub kluskami śląskimi oraz surówką. W tym daniu przydaje się smak świeżych i surowych warzyw
Weekendy w domu i ogrodzieręczniku papierowym. [caption id="attachment_9030" align="aligncenter" width="803"] Kotlety ruskie – przepis na tani obiad[/caption] Zobacz inne przepisy na obiad bez mięsa: Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym
e-PrzepisyKulinarneKopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem
Kraina Miodem PłynącaKartoflak to jedna z moich ulubionych potraw głównie ze względu na to, że uwielbiam ziemniaki w różnej formie. Burgery jem głównie z plackami ziemniaczanymi, lubię placek po zbójnicku, kopytka, kluski śląskie, pyzy, a nawet
Dietologia.com.pl - ciekawe przepisy i dietylubimy, szanujemy smaki, łączymy. Kochamy produkty, nie lubimy ich marnowania. Często używamy, które akurat mamy pod ręką w lodówce. Składniki Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos: 400 g filetów z udźca indyka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 150 g sera gorgonzola 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę. Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem. Mięso oczyszczamy, usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym
R'n'G Kitchendodać obie mąki i wbić jajko, dodać sól Wszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytka Uformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą Wrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski są delikatne i przy dłuższym gotowaniu mogą się rozpaść. Tak naprawdę to wiele zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie
Proste PotrawyPlacki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków. Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej
Walijskie PichcenieBiałe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przedi po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek.Składniki:-ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków-mąka ziemniaczana-1/2 kg pieczarek-2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej-przyprawa warzywna-sól-pieprz-olej Pieczarki tarkujemy na grubych(...)części. Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Zagniatamy ciasto. Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha. Kluski układamy na tacy. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką
Maminek kulinarnyzatem zrobić gnocchi/kopytka? Sprawa wcale nie jest taka prosta ze względu na proporcje składników. W przypadku ich kuzynek, czyli klusek śląskich, sprawa jest prosta: tłuczesz ziemniaki, wyjmujesz jedną czwartą i wsypujesz w puste miejsce mąkę ziemniaczaną. Z gnocchi problem polega na tym, że ciasto składa się z ziemniaków i mąki pszennej. Dodacie jej za dużo i kluski(...)prawie gotowa. Jeśli nie, masę ziemniaczaną robimy od zera. Ziemniaki myjemy i bez obierania, w łupinkach gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia, następnie obieramy i przepuszczamy przez praskę. Niestety, bez praski albo ścierania na tarce się nie obejdzie. Rozgniatanie tłuczkiem czy widelcem zawsze zostawi grudki, a kluski muszą być gładkie jak krem. Ziemniaki
Niedzielny kucharzklusek do wody sprawdzając czy nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy
kgwjanczewoSkładniki: ziemniaki 3 kg, jajka 2 sztuki "XL", mąka pszenna 2-2,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3/4 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, sól 2 łyżki, cebula 4 sztuki większe, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, majeranek 2 łyżki, sól i pieprz mielony - ile potrzeba Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków lub zetrzeć ręcznie(...)garnka dodaję do ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka i połączyć składniki mieszając łyżką dużą na gęstą masę. Wodę w dużym garnku zagotować z solą, olejem, we wrzątku za każdym razem maczać łyżkę, nabierać porcje ciasta i kłaść do gotującej wody na średnim ogniu. Po wypłynięciu na wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu
W Mojej Kuchni Lubię