kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:44/127)

Kluski śląskie 59

Przy okazji ostatnich świąt, na stół wjechały śląskie kluski. Tak, do rolady, a niby do czego? Mieszkam na Śląsku, żyję ze Ślązakiem, musiałam nauczyć się je kulać. Do robienia dziur się nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły(...)dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis na  sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek.  Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Ziemniaki gotujemy do miękkości i tłuczemy

Kardamonovy
Kurczak w sosie gorgonzola 71

Parmezan. Sos gorgonzola jest intensywnie pieprzny dzięki dodatkowi ziaren marynowanego pieprzu oraz mielonego pieprzu kolorowego. Tak przygotowanego kurczaka podać można z dodatkiem gnocchi , kopytek , klusków śląskich , gotowanego ryżu bądź puree ziemniaczanego . Ten kurczak w sosie gorgonzola to szybkie danie obiadowe , które smakuje fantastycznie, a do tego jest proste do przygotowania. Polecam poniższy przepis na kurczaka w sosie gorgonzola

MeCooks
PLACEK ZIEMNIACZANY Z GULASZEM 54

ziemniaczany z gulaszem to nic innego jak placek po węgiersku albo też placek po zbójnicku . Gulasz można podać jako samodzielne danie, do ziemniaków czy klusków, ale też doskonale smakuje podany z plackiem ziemniaczanym . Danie bardzo proste a jakże smaczne i sycące. Dla mnie to obiad idealny dla całej rodziny .  Składniki na  gulasz z karkówki

Zrób to smacznie
Zrazy zawijane prawie jak z dzieciństwa 90

Całość zmiksować ręcznym blenderem. Sos ponownie umieścić na patelni, ewentualnie dolać wywar. Do sosu włożyć zrazy. Dusić całość, delikatnie obracając zrazy. Zrazy podawać z sosem, puree ziemniaczanym (tak podaje moja Mama) lub kluskami śląskimi oraz surówką. W tym daniu przydaje się smak świeżych i surowych warzyw

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety ruskie – przepis na tani obiad 83

ręczniku papierowym.   [caption id="attachment_9030" align="aligncenter" width="803"] Kotlety ruskie – przepis na tani obiad[/caption] Zobacz inne przepisy na obiad bez mięsa: Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

e-PrzepisyKulinarne
Kopytka ziemniaczane z twarogiem 187

Kopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem

Kraina Miodem Płynąca
Kluski śląskie z indykiem w sosie serowym 88

lubimy, szanujemy smaki, łączymy. Kochamy produkty, nie lubimy ich marnowania. Często używamy, które akurat mamy pod ręką w lodówce.  Składniki   Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos: 400 g filetów z udźca indyka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 150 g sera gorgonzola 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę. Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem. Mięso oczyszczamy, usuwamy ścięgna i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym

R'n'G Kitchen
Kopytka bezglutowe 138

dodać obie mąki i wbić jajko, dodać sól Wszystkie składniki dokładnie połączyć jak na tradycyjne kopytka Uformować wałeczki, pokroić je skośnie, podsypując mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą Wrzucić na wrzątek, gotować dość krótko, kluski są delikatne i przy dłuższym gotowaniu mogą się rozpaść. Tak naprawdę to wiele zależy od ziemniaków. Moje to Vineta - żółte, po ugotowaniu dość sypkie

Proste Potrawy
PLACKI MIĘSNO-ZIEMNIACZANE 241

Placki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków.  Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej

Walijskie Pichcenie
Kluski białe z pieczarkami 159

Białe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przedi po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek.Składniki:-ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków-mąka ziemniaczana-1/2 kg pieczarek-2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej-przyprawa warzywna-sól-pieprz-olej      Pieczarki tarkujemy na grubych(...)części.   Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.   Zagniatamy ciasto.   Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.   Kluski układamy na tacy.   W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką

Maminek kulinarny
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 218

zatem zrobić gnocchi/kopytka? Sprawa wcale nie jest taka prosta ze względu na proporcje składników. W przypadku ich kuzynek, czyli klusek śląskich, sprawa jest prosta: tłuczesz ziemniaki, wyjmujesz jedną czwartą i wsypujesz w puste miejsce mąkę ziemniaczaną. Z gnocchi problem polega na tym, że ciasto składa się z ziemniaków i mąki pszennej. Dodacie jej za dużo i kluski(...)prawie gotowa. Jeśli nie, masę ziemniaczaną robimy od zera. Ziemniaki myjemy i bez obierania, w łupinkach gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Ugotowane odstawiamy do ostudzenia, następnie obieramy i przepuszczamy przez praskę. Niestety, bez praski albo ścierania na tarce się nie obejdzie. Rozgniatanie tłuczkiem czy widelcem zawsze zostawi grudki, a kluski muszą być gładkie jak krem. Ziemniaki

Niedzielny kucharz
Kluski szare z twarogiem i kapustą 145

klusek do wody sprawdzając czy  nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy

kgwjanczewo
pyszne kluski z surowych ziemniaków... 93

Składniki: ziemniaki 3 kg, jajka 2 sztuki "XL", mąka pszenna 2-2,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3/4 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, sól 2 łyżki, cebula 4 sztuki większe, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, majeranek 2 łyżki, sól i pieprz mielony - ile potrzeba Ziemniaki obrane zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków lub zetrzeć ręcznie(...)garnka dodaję do ziemniaków. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka i połączyć składniki mieszając łyżką dużą na gęstą masę. Wodę w dużym garnku zagotować z solą, olejem, we wrzątku za każdym razem maczać łyżkę, nabierać porcje ciasta i kłaść do gotującej wody na średnim ogniu. Po wypłynięciu na wierzch klusek gotować z 4 minuty na średnim ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ZIEMNIACZANYMI KLUSECZKAMI 282

Coś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza.  Polecam wypróbować.  Ewa :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Kluski śląskie bez jajek 118

Kluski śląskie Składniki: ziemniaki (dowolna ilość) mąka ziemniaczana sól Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam i ugniotłam tłuczkiem, można użyć do tego maszynki lub praski. Postawiłam do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełożyłam do miski i całość podzieliłam na 4 części. Jedną część wyjęłam z miski. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dokładnie tyle samo(...)się klei, warto dosypać odrobinę mąki. Z ciasta uformowałam kulki, następnie palcem zrobiłam małe wgłębienia na środku. W garnku zagotowałam wodę, dodałam soli. Do gotującej się wody, partiami wrzucałam kluski. Delikatnie zamieszałam i poczekałam, aż kluski wypłyną na wierzch. Od wypłynięcia gotowałam jeszcze ok 3 minut

nietadieta