kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:35/127)

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 161

Karkówka pieczona z aromatyczną papryką i pieczarkami to świetny pomysł na mięsny obiad, który wykonasz przez cały rok. Możesz go podać z potrawami z ziemniaków, np. kluskami lub kopytkami, puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Idealnie pasować będą ziemniaki tłuczone z wody lub puree z koperkiem oraz surówka bądź sałata z jogurtem. Poniżej przepis plus kilka porad. SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Paprykarz z indyka z makaronem ryżowym 125

danie mięsne, które podasz rodzinie przez cały rok. Do aromatycznego i soczystego mięsa z indyka pasować będą wszelakie makarony, ryż, kasza, nawet potrawy z ziemniaków, np. kluski śląskie, kopytka, puree ziemniaczane. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na paprykarz z indyka podany z makaronem ryżowym, parmezanem i świeżą bazylią. To danie, które od A do Z przygotowałam

Zasmakuj Kuchni
Żeberka duszone w Karmi 137

cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem, kaszami, kopytkami, kluskami śląskimi.   Inne pomysły na obiad: ** Fasolka po bretońsku ** Zapiekanka z cukinią ** Szaszłyki drobiowe z ananasem ** Złociste placki z pieczarkami i wędliną   (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarny S.O.S.
kuchnia XX - lecia międzywojennego 159

śledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana   ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach

królestwo garów
Schab duszony 270

Idealne połączenie warzyw i mięsa. Te pyszne kawałki kruchego schabu z cebulą, pieczarkami i wspaniałym sosem zaprawionym śmietanką możesz podać z ziemniakami gotowanymi. Cudownie smakują też kluski śląskie lub pyzy ziemniaczane . A do tego surówka z czerwonej kapusty .. To dopiero pomysł na obiad

AniaGotuje.pl
Kacze udka 156

taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami

Zasmakuj Kuchni
Najlepszy Domowy Gulasz Węgierski 566

składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule

Słodka Strona
Schabowe poduszki nadziewane serami 157

wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie , pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego

PatiGotuje
Gulasz Węgierski 349

składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule

Słodka Strona
Gęsie udka w sosie z warzywami 178

skórka stała się chrupiąca. Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam gęsie uda podałam z gryczanymi kluskami śląskimi. W tradycyjnym przepisie na kluski śląskie połowę mąki ziemniaczanej zastąpiłam mąką gryczaną. Przepis podstawowy znajdziesz tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 175

myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych

AZgotuj!
Sos pieczarkowy 164

pieczarkowy można podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami :) Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów.  Składniki: 500 g małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 2 cebule 4 łyżki oliwy pół szklanki

Smak mojego domu
Kluski śląskie 251

ziemniaków pod każdą postacią. Możemy serwować je jako samodzielne danie a także dodatek do mięs czy sosów. Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 129

już dawno bym go zmieniła;p 7. Danie, które kojarzy Ci się z Twoim rodzinnym domem to… Potrawka z ryżem i kurczakiem, rolady, buraczki (mniam), kluski z serem, placki ziemniaczane, zupa owocowa <3 . . . 8. Jaki jest Twój ulubiony jedzeniowy zapach? dużo ich ale dominuje korzenny, piernikowy zapach, cynamon, mniam ;) 9. Jakiej potrawy/deseru najbardziej nie lubisz jeść

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ziemniaki tłuczone 148

nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne Gościliśmy w siedzibie

królestwo garów
Podsmażane ziemniaki 132

nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków     zastawa

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 150

nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków   zastawa

królestwo garów
Rösti / jajko / anchois 127

nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne   zastawa

królestwo garów
Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy 262

Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek. A z czym? To już kwestia gustu, lub może raczej smaku. Kopytka mogą być podawane jako samodzielne danie np. z sosem pomidorowym, grzybowym, na słodko z cukrem, cynamonem lub jako dodatek

Pełny talerz
Klasyczne gnocchi 146

domu mam największego krytyka wszelakich klusek, kluseczek czy też ziemniaczanych pyz... mowa tu o mojej małej córeczce. Dla niej przygotowuję też rożnego rodzaju pyszności, a dzisiaj zapraszam na gnocchi, które podane z bułeczką na masełku znikają w ekspresowym tempie.  Klasyczne gnocchi  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 jajko 2,5 szklanki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sos ze świeżych grzybów 211

wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego Grzybobrania miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana

Taste Of My Day
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 124

totalnie gluten free. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że są bardziej miękkie niż gniocchi. No i, jak to leniwe, zawierają ser, dodający jeszcze większej miękkości i przyjemnego kremowego smaku. Trzeba sobie powiedzieć jasno, że pierogi leniwe z batatem i pesto z jarmużu to danie dość wymagające dla tych, co w przeszłości ulepili już kilka klusek śląskich i utoczyli(...)rzadkie, ponieważ batat nie ma tak zwartego miąższu jak ziemniak. Ciasto nie zawiera glutenu, który spajałby całość. Aż się prosi, żeby dosypać do niego mąki ziemniaczanej i je zagęścić. Nie rób tego, ponieważ kluski zrobią się gumowe jak pociski do policyjnej broni gładkolufowej. Dodawaj mąkę ziemniaczaną dopiero na etapie robienia wałeczków. My robimy

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym 146

śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym.    Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg)- mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków- sól (do gotowanej wody) W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę (zanim woda się zagotuje kluski będą(...)praskę lub ubijamy. Wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy na 4 równe części. Odkładamy 1 część (pozostawiamy ją w misce) i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski (używam łyżki do lodów), które lekko rozpłaszczamy i robimy w nich palcem (lub końcówką od tłuczka) charakterystyczną dziurkę. Gdy woda się

mojewypiekiinietylko