Dziś zapraszam na wołowinkę ;-) Niezwykle smaczny gulasz, idealnie pasujący do różnych kasz, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, itp, itd ;-) SKŁADNIKI: - udziec wołowy - 1/2 czerwonej papryki - 1 cebula - 4 kulki ziela angielskiego - 4 liście laurowe - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, chilli - 2 szklanki wody - 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka mąki pszennej - olej
Wielopokoleniowodanie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski
Rozpustne gotowanienudno nie było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby zbytnio się
Kuchnia po mojemulecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens Alphabetkaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy, zupy, czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie nie istnieć. A był taki czas, kiedy ściśle trzymałam się niskiego ig i ziemniaków nie jadłam chyba 2 lata. W zimie jadam czasem śląskie kluski i placki ziemniaczane. Placki zresztą zrobiłam i teraz - pierwszy raz z młodych ziemniaków, bo zawsze, zawsze byłam pewna, że placki robi się tylko ze starych, bo młode mają za mało skrobi
Zdrowa Kuchnia Sowybiałe odpowiedniki. Jak to kluski śląskie - pasują do różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć. Liczba klusek: 40 sztuk 800 gram ziemniaków 200 gram mąki ziemniaczanej 600 gram ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować(...)wsypać mąkę ziemniaczaną tak, żeby dopełniła półkulę. Zagnieść wszystko razem, wraz z wyciągniętą wcześniej częścią ziemniaków. Gdy ciasto będzie jednolite podzielić na części utoczyć z każdej części wałek, pokroić go na małe części. Z każdej części uformować małe kulki, a następnie zrobić w nich dziurki palcem wskazującym. Zagotować wodę w garnku lub rondlu. Uformowane kluski wrzucać
Czerwony Gupikbiałe odpowiedniki. Jak to kluski śląskie - pasują do różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć. Liczba klusek: 40 sztuk 800 gram ziemniaków 200 gram mąki ziemniaczanej 600 gram ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować(...)wsypać mąkę ziemniaczaną tak, żeby dopełniła półkulę. Zagnieść wszystko razem, wraz z wyciągniętą wcześniej częścią ziemniaków. Gdy ciasto będzie jednolite podzielić na części utoczyć z każdej części wałek, pokroić go na małe części. Z każdej części uformować małe kulki, a następnie zrobić w nich dziurki palcem wskazującym. Zagotować wodę w garnku lub rondlu. Uformowane kluski wrzucać
Czerwony Gupikmojej głowie był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie to tak naprawdę tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana, w tych kupnych jest mnóstwo innych dziwnych rzeczy, czyli skoro ziemniaki nie tuczą (tylko dodatki w postaci zawiesistych sosów do nich), to dlaczegóż nie spróbować(...)się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki.Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie (ja dodałam także łyżeczkę oleju kokosowego), ok.1 minuty od wypłynięcia
Smaczne Zdrowepotem z niego także inne pyszne dania. Na przykład ruskie kopytk a, czy kluski, które polane skwarkami z cebulki i boczku są bardzo smaczne. To koleje danie z serii zero waste, które dla was przygotowałam. Przepis na kluski ruskie Składniki na ruskie kluski, ja zrobiłam z farszu, który miałam po ostatniej produkcji ruskich pierogów(...)ilości wyszło mi 20 klusek. Ja na deficycie kalorycznym nie jem klusek, pierogów czy makaronu.jeśli chcecie zrobić kluski ruskie od podstaw to poniżej macie listę składników: 1 kg ziemniaków, 1 1/2 -2 kostek twarogu półtłustego, 2-3 duże cebule, mąka pszenna, + trochę do podsypania mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, boczek do przygotowania okrasy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersji z kluskami śląskimi, które po prostu uwielbiamy To kto się skusi na taki obiad? Polecam spróbować. Miłego dnia Składniki: Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Na sos: około 0,5 kg pieczarek 2 pełne łyżki posiekanego koperku 1 mała cebula około 60 g kabanosów – u mnie kabanosy(...)szklanki śmietanki 30% pieprz i sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Kluski śląskie: Ziemniaki gotujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Wkładamy do miski, uciskamy wyrównując i odbieramy 1/4 ziemniaków. Odkładamy tą część na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy teraz odłożone ziemniaki, wbijamy 1 jajko i solimy (około 1 łyżeczkę). Wyrabiamy ciasto
Słodkie okruszkitargowiskach gotowaliśmy też ziemniaczane potrawy. Zajęcia poprowadziła Joasia Jakubiuk. Kuchnia ziemniaczana to przeważnie dania bardzo proste, ale takie jakie znamy z rodzinnego domu. Szare kluski , cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda? Jednym z przepisów do przygotowania podczas spotkania były właśnie pączki ziemniaczane więc widząc to od razu ustawiłam
Smaczna Pyzaugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków z poprzedniego dnia) 250g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ugniatamy praską. Następnie dzielimy je na cztery mniej więcej równe części. Jedną z nich odsuwamy i zastępujemy(...)mąką ziemniaczaną (pozwala nam to dodać odpowiednią ilość mąki bez użycia wagi). Dodajemy pozostałe ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy kluski: najpierw robimy spłaszczoną kulke, a następnie małym palcem odciskamy dziurkę. Układamy na blacie lub desce oprószonej mąką. Gotujemy wodę i wrzucamy po kilka do wrzątku. Gotujemy kilka minut (około
Kolizje Smakówformowanych łyżką i okraszonych skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku , ewentualnie z dodatkiem usmażonej cebuli . Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami porka , psiocha , fusia , fuszer , fusier , lemieszka ziemniaczana (pod tą nazwą znana na Lubelszczyźnie ) lub prażucha z ziemniaków . Kluchy połom bite to oficjalnie(...)klusek , które są nazywane prazokami , prażakami , prażonkami , prażuchami , prożuchami , a także, nieco odmiennie, dziadami , masołami oraz sytochami . Tyle historii kluchów połom bitych, jak widać tych nazw się trochę uzbierało. A teraz mój przepis, mój petent na ten prosty i smaczny posiłek. kg ziemniaków 10 dkg mąki ziemniaczanej
Dieta moja pasjakluski śląskie w towarzystwie masła szałwiowego, orzechów i słonego parmezanu. To jest mój smak zbliżającej się jesieni. Zapach szałwii idealnie pobudza apetyt! Składniki: Kluski śląskie 1 kilogram ziemniaków Mąka ziemniaczana 1 jajko Sól, pieprz Masło szałwiowe: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 listków szałwii Szczypta soli Dodatkowo: prażone orzechy/pestki dyni, parmezan Wykonanie: Kluski: Ziemniaki ugotować ze skórką, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę ziemniaczaną w ilości ¼ ziemniaków, sól i jajko Całość szybko zagnieść w jedna kule. Formować kulki w wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć kulki robiąc palcem dziurkę w środku. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową. Masło szałwiowe: Podgrzewać masło
Mohiella