mnie nie istnieć. A był taki czas, kiedy ściśle trzymałam się niskiego ig i ziemniaków nie jadłam chyba 2 lata. W zimie jadam czasem śląskie kluski i placki ziemniaczane. Placki zresztą zrobiłam i teraz - pierwszy raz z młodych ziemniaków, bo zawsze, zawsze byłam pewna, że placki robi się tylko ze starych, bo młode mają za mało skrobi
Zdrowa Kuchnia Sowymojej głowie był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie to tak naprawdę tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana, w tych kupnych jest mnóstwo innych dziwnych rzeczy, czyli skoro ziemniaki nie tuczą (tylko dodatki w postaci zawiesistych sosów do nich), to dlaczegóż nie spróbować(...)się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki.Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie (ja dodałam także łyżeczkę oleju kokosowego), ok.1 minuty od wypłynięcia
Smaczne Zdrowepotem z niego także inne pyszne dania. Na przykład ruskie kopytk a, czy kluski, które polane skwarkami z cebulki i boczku są bardzo smaczne. To koleje danie z serii zero waste, które dla was przygotowałam. Przepis na kluski ruskie Składniki na ruskie kluski, ja zrobiłam z farszu, który miałam po ostatniej produkcji ruskich pierogów(...)ilości wyszło mi 20 klusek. Ja na deficycie kalorycznym nie jem klusek, pierogów czy makaronu.jeśli chcecie zrobić kluski ruskie od podstaw to poniżej macie listę składników: 1 kg ziemniaków, 1 1/2 -2 kostek twarogu półtłustego, 2-3 duże cebule, mąka pszenna, + trochę do podsypania mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, boczek do przygotowania okrasy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersji z kluskami śląskimi, które po prostu uwielbiamy To kto się skusi na taki obiad? Polecam spróbować. Miłego dnia Składniki: Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Na sos: około 0,5 kg pieczarek 2 pełne łyżki posiekanego koperku 1 mała cebula około 60 g kabanosów – u mnie kabanosy(...)szklanki śmietanki 30% pieprz i sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Kluski śląskie: Ziemniaki gotujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę. Wkładamy do miski, uciskamy wyrównując i odbieramy 1/4 ziemniaków. Odkładamy tą część na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy teraz odłożone ziemniaki, wbijamy 1 jajko i solimy (około 1 łyżeczkę). Wyrabiamy ciasto
Słodkie okruszkitargowiskach gotowaliśmy też ziemniaczane potrawy. Zajęcia poprowadziła Joasia Jakubiuk. Kuchnia ziemniaczana to przeważnie dania bardzo proste, ale takie jakie znamy z rodzinnego domu. Szare kluski , cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda? Jednym z przepisów do przygotowania podczas spotkania były właśnie pączki ziemniaczane więc widząc to od razu ustawiłam
Smaczna Pyzaugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków z poprzedniego dnia) 250g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub ugniatamy praską. Następnie dzielimy je na cztery mniej więcej równe części. Jedną z nich odsuwamy i zastępujemy(...)mąką ziemniaczaną (pozwala nam to dodać odpowiednią ilość mąki bez użycia wagi). Dodajemy pozostałe ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy kluski: najpierw robimy spłaszczoną kulke, a następnie małym palcem odciskamy dziurkę. Układamy na blacie lub desce oprószonej mąką. Gotujemy wodę i wrzucamy po kilka do wrzątku. Gotujemy kilka minut (około
Kolizje Smakówformowanych łyżką i okraszonych skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku , ewentualnie z dodatkiem usmażonej cebuli . Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami porka , psiocha , fusia , fuszer , fusier , lemieszka ziemniaczana (pod tą nazwą znana na Lubelszczyźnie ) lub prażucha z ziemniaków . Kluchy połom bite to oficjalnie(...)klusek , które są nazywane prazokami , prażakami , prażonkami , prażuchami , prożuchami , a także, nieco odmiennie, dziadami , masołami oraz sytochami . Tyle historii kluchów połom bitych, jak widać tych nazw się trochę uzbierało. A teraz mój przepis, mój petent na ten prosty i smaczny posiłek. kg ziemniaków 10 dkg mąki ziemniaczanej
Dieta moja pasjakluski śląskie w towarzystwie masła szałwiowego, orzechów i słonego parmezanu. To jest mój smak zbliżającej się jesieni. Zapach szałwii idealnie pobudza apetyt! Składniki: Kluski śląskie 1 kilogram ziemniaków Mąka ziemniaczana 1 jajko Sól, pieprz Masło szałwiowe: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 8 listków szałwii Szczypta soli Dodatkowo: prażone orzechy/pestki dyni, parmezan Wykonanie: Kluski: Ziemniaki ugotować ze skórką, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę ziemniaczaną w ilości ¼ ziemniaków, sól i jajko Całość szybko zagnieść w jedna kule. Formować kulki w wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć kulki robiąc palcem dziurkę w środku. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową. Masło szałwiowe: Podgrzewać masło
Mohiellacebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 200 g koncentratu pomidorowego posiekana natka pietruszki cukier sól i pieprz słodka czerwona papryka Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (ok 250 g) jajko sól Tak Hanulka robiła kluseczki dla taty:)) Chleb namoczyć w zimnej wodzie.Do mięsa dodać odciśnięty namoczony chleb tostowy, cebulę i przyprawy . Dodać jeszcze jajko(...)przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki lekko ubić w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W powstałe zagłębienie nasypać mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto.Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią, że kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie. Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki
Krylowa Kuchniagrzybów 350 g wieprzowiny np łopatka 1 duża cebula 1 mała marchewka sól pieprz 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 2 łyżki masła Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (ok 250 g) jajko sól Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.na patelni rozgrzać masło i podsmażać grzyby z cebulą(...)przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki lekko ubić w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W powstałe zagłębienie nasypać mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto.Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią, że kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie. Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki wielkości
Krylowa KuchniaJednak pasują idealnie również do innych dań mięsnych jak i słodkich sosów. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana 2-3 jajka 1 łyżka masła sól W tym przepisie nie podaję dokładnych ilości składników dlatego, iż tutaj będziemy się trzymać proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i jeszcze ciepłe gnieciemy/ugniatamy. Po ostygnięciu, przekładamy(...)czym jedną z nich przekładamy do osobnego naczynia. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby zrównała się z powierzchnią ziemniaków. Dodajemy jajka i resztę ziemniaków, Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy odrywamy niewielkie kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, następnie palcem robimy małe wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do osolonej wody i gotujemy
Kolejny blog o gotowaniużółtka z dodatkiem wody. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć smakowego kisielu lub budyniu, który zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną. Autor zdjęcia: kaboompics Mąkę ziemniaczaną dodajemy również do klusek np: śląskich, gdzie stanowi element spajający dzięki swym kleistym właściwościom. Jest doskonałym spoiwem przy pieczeniu placków ziemniaczanych . A w czasie choroby kleik sporządzony z mąki
SmartBake.plserem - kuchnia podkarpacka Gały ziemniaczane to rodzaj okrągłych klusków, które przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Ciasto przygotowane z takich składników jest miękkie i gładkie, a po ugotowaniu wręcz kremowe. Kluski wypełnione są białym serem, urobionym z podsmażoną cebulką, doprawionym solą i pieprzem. Kluski gotuje się w lekko osolonej wodzie(...)Przepis na gały ziemniaczane z serem, w publikacji „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”, zaprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana – ¼ objętości ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej 1 jajo sól Nadzienie: 500 g białego sera 2 cebule 100 g masła sól, pieprz
Trzeci talerzmasę na 4 równe części, jedną część wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie(...)robimy wgłębienia. Wrzucamy partiami po 15 klusek na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odławiamy łyżką cedzakową. Żeby się nie sklejały po ugotowaniu wykładam je do plastikowego pojemnika z 2-3 łyżkami oleju, kilka razy poruszając obtaczam każdą kluskę w tłuszczu. Nie trzeba mówić, że takie kluski są idealnym dodatkiem
Karo in the Kitchenświetny przepis , który warto mieć pod ręką, ponieważ pasuje prawie do wszystkiego :) Można podawać go z makaronem, kurczakiem, wołowiną, plackami ziemniaczanymi ( przepis tutaj>>> ), gnocchi, ziemniakami z wody lub puree, duszonymi kotlecikami z polędwiczki wieprzowej albo kluskami śląskimi ( przepis tutaj>>> ). Ten sos kurkowy jest tak wszechstronny, że dobrze komponuje się z wieloma(...)kurkowy makaron ziemniaczane gnocchi, kopytka ( przepis tutaj>>> ), pierogi leniwe ( przepis tutaj>>> ), kluski kładzione ( przepis tutaj>>> ), kluski śląskie ( przepis tutaj>>> ) tłuczone ziemniaki (np. puree ziemniaczane z serkiem śmietankowym, puree ziemniaczane z kwaśną śmietaną i koperkiem) smażony lub pieczony kurczak: eskalopki z kurczaka
Moja Książka Kucharska