kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:38/127)

Zielone kluski śląskie 171

tradycyjnej wiosennej zielonej zabawie kulinarnej, podczas której gotujemy na zielono, zieloniutko, zielonkawo!” – Zielono mi! 7 . A niech tam, powtórzę sobie - zielone kluski śląskie.     Składniki: - ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków - mąka ziemniaczana (1/4 wagi ziemniaków) - 2 łyżki mąki tortowej - świeży szpinak (zużyłam ok. 100g) - 1 ząbek czosnku     W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę(...)ziemniaczaną. Do misy blendera wkładamy umyty i osuszony szpinak, dodajemy pokrojony ząbek czosnku – miksujemy. Dodajemy odłożoną część ziemniaków, ponownie miksujemy (jeżeli kolor nas nie zadowoli możemy dodać więcej szpinaku). Do miski z ziemniakami i mąką ziemniaczaną dodajemy 2 łyżki mąki tortowej oraz zmiksowane ziemniaki ze szpinakiem. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski

mojewypiekiinietylko
GRZYBY - SOS GRZYBOWY PRZEPIS 106

grzybowy uzyskał piękny połysk i aksamitną konsystencję, na koniec dodajemy do niego 2-3 łyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek. Jak zrobić pyszny sos grzybowy Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym(...)koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sos grzybowy - z czym podać? Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym: -kluski śląskie z sosem grzybowym -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym -bitki wołowe

Moja Książka Kucharska
Knedle ziemniaczane na drożdżach 90

Knedle ziemniaczane na drożdżach według przepisu z książki Bezmięsna kuchnia Julii Papee z 1932 roku. 360 g ugotowanych ziemniaków mączystych, 360 g mąki (u mnie

królestwo garów
Kluski śląskie 95

Kluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma

Kulinarne Przeboje
Pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i sosu sojowego 182

żeberek wieprzowych, 2 cebule, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego kluski śląskie: 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana (ilość podana w opisie), sól. Przygotowanie:  Żeberka myjemy i kroimy co drugą kość. Dodajemy do nich przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz oraz sos sojowy, ketchup i pokrojoną(...)pokrywki) i pieczemy 2 godziny- przez 15 minut w 200 stopniach, później w 180 stopniach. Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Układamy je w misce i nożem kroimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyciągniętą część ziemniaków i zagniatamy. Odrywamy kawałku i formujemy w kulki, robiąc palcem dziurkę. Wrzucamy

Aga w kuchni
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 265

dodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się  do rąk. Tak wygląda po wyrobieniu   Podsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać  z podsmażoną , cebulką tartą bułką

W kuchennym oknie Ewy
Śląski obiad 55

Kluski śląskie w gwarze Śląskiej – gumiklyjzy – to podstaw kuchni śląskie, można je tam zjeść i na słono i na słodko. Ja przyznam szczerze, nie jestem ich fanem i do końca, nie rozumiem ich fenomenu… Moje pierwsze podejście do klusek śląskich Jeśli mój drogi czytelniku, pochodzisz ze Śląska, wybacz mi. Śląski obiad, czyli kluski(...)Śląski obiad, nie do końca śląski. Składniki Kotlet Kotlet schabowy Jajko Bułka tarta Mąka Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Olej rośliny Masło Kluski Ziemniaki Jajko Sól do smaku Mąka ziemniaczana 1/4 ilości ziemniaków plus w razie potrzeby Kapusta Jabłko 2 sztuki Kapusta kiszona 500 gram Cebula 1sztuka Masło 25 gram Sok jabłkowy

RafalCook
Kluski śląskie z sosem kurkowym 62

Przepis na kluski śląskie już dawno miałam tutaj wrzucić, ale jakoś ciągle się nie składało. Wczoraj ugotowałam za dużo ziemniaków i postanowiłam dziś wyczarować tę klasykę. Tzn… wyczarować… My wyczarował, ja tylko ugotowałam ziemniaki. Nigdy nie zabieram się za robienie tych klusek, bo ktoś inny robi to lepiej. Ten ktoś, robi też lepsze rolady(...)wszystko lepiej. Wolę nawet nie dawać mu szansy. Do klusek dołożyliśmy kurki w śmietanie. Proste i bardzo szybkie danie. Szafran możecie pominąć, miałam akurat otwarte opakowanie, którego chciałam się pozbyć. I tyle. Obiad była naprawdę ekstra.  Składniki: kluski: 4 duże ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis

Kardamonovy
Pyszne klopsiki w sosie musztardowym 151

Postanowiłam troszkę posiedzieć dzisiaj w kuchni i zrobić pyszny domowy obiadek . Będzie pysznie oj będzie :)   S kładniki kluski śląskie: 1 kg ziemniaków  mąka ziemniaczana sól Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : szynka wieprzowa 500 g jajo 1 szt  bułka tarta 2 łyżki sól do smaku  pieprz do smaku  Natura Smak John(...)Wykonanie klusek śląskich: Obieramy ziemniaki , kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy ziemniaki i  wkładamy z powrotem do garnka w którym się gotowały . Dzielimy na 4 części i 1/4 wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy z powrotem ziemniaki. Wyrabiamy , ziemniaki gładko odchodzą od rąk. Teraz robimy

Różowa kuchnia
KLUSKI ŚLĄSKIE NADZIEWANE MIĘSEM + FILMIK 120

ziemniaków ugotowanych i ostudzonych oraz zmielonych  około 0,5 kg farszu mięsnego ( u mnie gotowana łopatka z warzywami )  mąka ziemniaczana 1 jajko tłuszcz z cebulką i boczkiem do okraszenia klusek(...)miski przekładamy ziemniaki, oddzielamy 1/4 część i równą ją rozprowadzamy po ziemniakach. W wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Gdyby nie chciało się skleić, dolewamy wody. Ciasto dzielimy na porcje, wkładamy odrobinę farszu i sklejamy, formujemy kluski. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 7-10 minut licząc czas od wypłynięcia

Kulinarne Fantazje Marioli
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 132

kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: weź plastry wołowiny z udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki(...)przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody

Kulinarna Polska
Szare kluski 188

Ostatecznie jednak udało się. Nagusy okazały się naprawdę smacznym daniem i nie takim szarym, jak wskazuje nazwa. Składniki dla 4 osób: Kluski 1 kg ziemniaków 1 jajo 5-8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Okrasa 1 cebula 250 g wędzonego boczku Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podsmażyć (jeżeli jest bardzo chudy najpierw(...)Masa powinna być gęsta. W szerokim garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucić jedną kluskę (tester). Jeżeli rozpadnie się w wodzie, dodać jeszcze trochę mąki. Masę ziemniaczaną nabierać łyżką i przy pomocy drugiej łyżki wrzucać małe porcje do wrzącej wody. Gotować 3-5 minut (partiami). Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową, polać okrasą. Smacznego

Pełny talerz
Kluski śląskie 78

jednak radę i kluski śląskie wyszły idealne, Mój Mężczyzna powiedział nawet, że mogą konkurować z tymi robionymi przez jego Mamę. Udostępnij Składniki na kluski śląskie 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Gdy przestygną, całość wyłożyć na stolnicę i uformować(...)kopiec. Podzielić go na 4 części, jedną z nich odłożyć na bok, a powstałe miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko, posolić masę i szybko zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć a palcem zrobić wgłębienie. Kluski wrzucać partiami do wrzącej i osolonej wody, delikatnie zamieszać aby się nie przykleiły do garnka. Gotować od momentu

niecodziennikpary