poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy(...)kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy. Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną
Na moim talerzuzostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski.Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko )Kluski:ziemniakimąka pszennamąka ziemniaczana (2 łyżki)jajkosólsos:pieczarkiwodaśmietanaserek topiony (śmietankowy/pieczarkowy)cebulanatka pietruszki lub kopereksól, pieprz, jarzynkaUgotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy(...)kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy.Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną
NA MOIM TALERZUrzuciliśmy się na nie razem z Chrześniakiem Bartkiem, który spędzał u nas leniwe popołudnie z okazji ferii szkolnych. Pyszota. Chrupiące, rumiane, a w środku mięciutko - ziemniaczane. Sprawdźcie sami, a nie pożałujecie. Składniki: kluski śląskie pozostałe z obiadu (przepis znajdziecie tu ) przyprawa typu Vegeta olej do smażenia Przygotowanie: Kluski kroimy w paski i wrzucamy na dobrze
Kuchnia po mojemupozostałymi składnikami możesz podsmażyć. Pamiętaj, że farsz wówczas będzie bardziej suchy. Będzie potrzebować wiec nieco więcej tłuszczu. Kluski śląskie przepisy. które bardzo często goszczą na naszym stole. Kluski śląskie z gulaszem, śląskie z mięsem drobiowym, kluski z mięsem z rosołu, a także śląskie z mięsem wieprzowym i pieczarkami to kilka z nich. Dziś postawiliśmy(...)również wszystkim, którzy szukają nowych smaków i inspiracji w kuchni. Jak zrobić mięciutkie kluski śląskie? Jak zrobić kluski śląskie z mięsem wołowym? Zapraszamy na przepis! Kluski śląskie z mięsem wołowym Składniki: Kluski: ziemniaki: 1 kg mąka ziemniaczana: 250 g płaska łyżeczka soli olej: 2 łyżki Farsz: mięso wołowe mielone
Kuchnia Na Wypasiemięsa wołowego 1 cebula 60 g boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym(...)międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Formujemy okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichabulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex (tu kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków 170 g mąki ziemniaczanej 1 jajko L 0,5 łyżeczki masła Sól Pieprz Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule(...)kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, sól i pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wrzącej wody. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z wątróbką
VioletoweKucharzeniekefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego 4-5 łyżek bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy ale-raj Do okraszenia: 2 cebule smalec lub olej Przygotowanie: Farsz: Mięso zmiksować w blenderze wlać bulion(...)cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia
Ala piecze i gotujewystygnięcia. 2. Przygotowane ziemniaki zmielić. Dodać mąkę w ilości 1/4 objętości ziemniaków i jajko. Lekko doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 3. Z przygotowanej masy formować kluski obtaczając delikatnie w mące ziemniaczanej. 4.Ugotować. Podawać np. z gulaszem
A Ty Smakuj Mnietradycyjnej wiosennej zielonej zabawie kulinarnej, podczas której gotujemy na zielono, zieloniutko, zielonkawo!” – Zielono mi! 7 . A niech tam, powtórzę sobie - zielone kluski śląskie. Składniki: - ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków - mąka ziemniaczana (1/4 wagi ziemniaków) - 2 łyżki mąki tortowej - świeży szpinak (zużyłam ok. 100g) - 1 ząbek czosnku W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę(...)ziemniaczaną. Do misy blendera wkładamy umyty i osuszony szpinak, dodajemy pokrojony ząbek czosnku – miksujemy. Dodajemy odłożoną część ziemniaków, ponownie miksujemy (jeżeli kolor nas nie zadowoli możemy dodać więcej szpinaku). Do miski z ziemniakami i mąką ziemniaczaną dodajemy 2 łyżki mąki tortowej oraz zmiksowane ziemniaki ze szpinakiem. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski
mojewypiekiinietylkogrzybowy uzyskał piękny połysk i aksamitną konsystencję, na koniec dodajemy do niego 2-3 łyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek. Jak zrobić pyszny sos grzybowy Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym(...)koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sos grzybowy - z czym podać? Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym: -kluski śląskie z sosem grzybowym -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym -bitki wołowe
Moja Książka KucharskaKnedle ziemniaczane na drożdżach według przepisu z książki Bezmięsna kuchnia Julii Papee z 1932 roku. 360 g ugotowanych ziemniaków mączystych, 360 g mąki (u mnie
królestwo garówKluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma
Kulinarne Przebojeżeberek wieprzowych, 2 cebule, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego kluski śląskie: 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana (ilość podana w opisie), sól. Przygotowanie: Żeberka myjemy i kroimy co drugą kość. Dodajemy do nich przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz oraz sos sojowy, ketchup i pokrojoną(...)pokrywki) i pieczemy 2 godziny- przez 15 minut w 200 stopniach, później w 180 stopniach. Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Układamy je w misce i nożem kroimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyciągniętą część ziemniaków i zagniatamy. Odrywamy kawałku i formujemy w kulki, robiąc palcem dziurkę. Wrzucamy
Aga w kuchnidodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się do rąk. Tak wygląda po wyrobieniu Podsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać z podsmażoną , cebulką tartą bułką
W kuchennym oknie EwyKluski śląskie w gwarze Śląskiej – gumiklyjzy – to podstaw kuchni śląskie, można je tam zjeść i na słono i na słodko. Ja przyznam szczerze, nie jestem ich fanem i do końca, nie rozumiem ich fenomenu… Moje pierwsze podejście do klusek śląskich Jeśli mój drogi czytelniku, pochodzisz ze Śląska, wybacz mi. Śląski obiad, czyli kluski(...)Śląski obiad, nie do końca śląski. Składniki Kotlet Kotlet schabowy Jajko Bułka tarta Mąka Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Olej rośliny Masło Kluski Ziemniaki Jajko Sól do smaku Mąka ziemniaczana 1/4 ilości ziemniaków plus w razie potrzeby Kapusta Jabłko 2 sztuki Kapusta kiszona 500 gram Cebula 1sztuka Masło 25 gram Sok jabłkowy
RafalCook