kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:37/127)

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 147

Kluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona    Kluski(...)ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, resztę uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka masę łącznie z tą odłożoną częścią ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski

przepisy- Milki
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 166

Kluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona   Kluski(...)miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscia ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy

Camilla w kuchni
Królik w sosie własnym 116

sosie własnym, to moja propozycja  na pyszny, niedzielny obiad w gronie najbliższych. Mojego królika podałam z tartymi kluskami i czerwoną kapustą 1 królik 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2/3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej masło do smażenia 2 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu 1/2 łyżki majeranku sól, pieprz Wykonanie

magiczna kuchnia Kasi
PLACKI ZIEMNIACZANE 125

Placki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.Nic dodać - nic

Walijskie Pichcenie
Kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem i pomidorami 63

kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem, podduszoną cebulką i pomidorami.  Sos z kurek doprawiony sosem Worcestershire z posiekanym koperkiem i startym jabłkiem, doskonały do makaronu, ziemniaków, kopytek albo klusek śląskich. Ten sos kurkowy jest, jest tak wszechstronny, że doskonale komponuje się z wieloma potrawami. A do tego tak łatwo go przyrządzić! łatwy i sprawdzony przepis(...)śmietanowym makaron ziemniaczane gnocchi, kopytka ( przepis tutaj>>> ), pierogi leniwe ( przepis tutaj>>> ), kluski kładzione ( przepis tutaj>>> ), kluski śląskie ( przepis tutaj>>> ) tłuczone ziemniaki (np. puree ziemniaczane z serkiem śmietankowym, puree ziemniaczane z kwaśną śmietaną i koperkiem) smażony lub pieczony drób: eskalopki z kurczaka

Moja Książka Kucharska
Kluski śląskie z dziurką 180

mąka ziemniaczana sól Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę, dokładnie ugnieść w misce.  Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.  Z ciasta formować kulkę, w środku zrobić wgłębienie.  Gotowe kluski wrzucać

Kuchnia Danusi
Kotlety ziemniaczane z serem 33

Kotlety ziemniaczane z żółtym serem Dziś przepis na obiad bezmięsny i pomysł na gotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu, kotlety ziemniaczane z serem. Prosty przepis jak zrobić kotlety z ziemniaków i sera, z innymi dodatkami lub bez. Na Blogu Dieta Moja Pasja są już duże kotlety ziemniaczane z kiełbasą, oraz małe kotlety z gotowanym mięsem idealne na poniedziałkowy(...)kotletów ziemniaczanych? Wybór jest ogromny, kotlety mogą być z mięsem, wędliną jak i bezmięsne. Świetnie smakują kotlety ziemniaczane z pieczarkami, koperkiem, kapustą lub jak moje z serem. Jak zrobić kotlety ziemniaczane, na czym smażyć, czy obtaczać w jajku ? Zapraszam na przepis 🙂       Kotlety ziemniaczane z serem przepis gotowane ziemniaki 500 g mąka ziemniaczana

Dieta moja pasja
Kluski śląskie 188

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze

Marta Gotuje
Szare kluchy z kapustą i grzybami 119

Dawno już nie dodałam żadnej konkretnej propozycji na obiad, dlatego dzisiaj mam dla Was uwielbiane przez moje tatę kluchy ziemniaczane. Moja mam nazywa je kluskami "z deski" bo wrzuca się je prosto z deski do wrzątku. ja najczęściej podaję je z kiszoną kapustą i podsmażonym boczkiem. Mówię, Wam pycha!! Przepis zdradziła mi moja babcia;) Składniki(...)ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można robotem, będzie szybciej:)). Odstawić na 15 min, następnie zebrać cała wytworzoną wodę. Dodać jajko, przesiane mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować

Z miłości do słodkości
Smaczny obiad 142

poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy(...)kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy. Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną

Na moim talerzu
Smaczny obiad 214

zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski.Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko )Kluski:ziemniakimąka pszennamąka ziemniaczana (2 łyżki)jajkosólsos:pieczarkiwodaśmietanaserek topiony (śmietankowy/pieczarkowy)cebulanatka pietruszki lub kopereksól, pieprz, jarzynkaUgotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy(...)kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy.Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną

NA MOIM TALERZU
Kluski śląskie smażone po Mężowsku. Uwaga: mega smaczna alternatywa dla frytek! 189

rzuciliśmy się na nie razem z Chrześniakiem Bartkiem, który spędzał u nas leniwe popołudnie z okazji ferii szkolnych. Pyszota. Chrupiące, rumiane, a w środku mięciutko - ziemniaczane. Sprawdźcie sami, a nie pożałujecie. Składniki: kluski śląskie pozostałe z obiadu (przepis znajdziecie tu ) przyprawa typu Vegeta olej do smażenia Przygotowanie: Kluski kroimy w paski i wrzucamy na dobrze

Kuchnia po mojemu
Kluski śląskie z mięsem wołowym 66

pozostałymi składnikami możesz podsmażyć. Pamiętaj, że farsz wówczas będzie bardziej suchy. Będzie potrzebować wiec nieco więcej tłuszczu. Kluski śląskie przepisy. które bardzo często goszczą na naszym stole. Kluski śląskie z gulaszem, śląskie z mięsem drobiowym, kluski z mięsem z rosołu, a także śląskie z mięsem wieprzowym i pieczarkami to kilka z nich. Dziś postawiliśmy(...)również wszystkim, którzy szukają nowych smaków i inspiracji w kuchni. Jak zrobić mięciutkie kluski śląskie? Jak zrobić kluski śląskie z mięsem wołowym? Zapraszamy na przepis! Kluski śląskie z mięsem wołowym Składniki: Kluski: ziemniaki: 1 kg mąka ziemniaczana: 250 g płaska łyżeczka soli olej: 2 łyżki Farsz: mięso wołowe mielone

Kuchnia Na Wypasie
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 261

mięsa wołowego 1 cebula 60 g boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym(...)międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Formujemy okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie 364

bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex  (tu kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków 170 g mąki ziemniaczanej 1 jajko L 0,5 łyżeczki masła Sól Pieprz Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule(...)kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, sól i pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wrzącej wody. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z wątróbką

VioletoweKucharzenie
Kluski śląskie z mięsem 193

kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego  4-5 łyżek  bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy ale-raj Do okraszenia: 2 cebule smalec lub olej Przygotowanie: Farsz:  Mięso zmiksować w blenderze wlać bulion(...)cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania