kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:37/127)

Smaczny obiad 155

poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy(...)kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy. Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną

Na moim talerzu
Smaczny obiad 228

zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski.Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko )Kluski:ziemniakimąka pszennamąka ziemniaczana (2 łyżki)jajkosólsos:pieczarkiwodaśmietanaserek topiony (śmietankowy/pieczarkowy)cebulanatka pietruszki lub kopereksól, pieprz, jarzynkaUgotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy(...)kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy.Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy natkę/koperek. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną

NA MOIM TALERZU
Kluski śląskie smażone po Mężowsku. Uwaga: mega smaczna alternatywa dla frytek! 215

rzuciliśmy się na nie razem z Chrześniakiem Bartkiem, który spędzał u nas leniwe popołudnie z okazji ferii szkolnych. Pyszota. Chrupiące, rumiane, a w środku mięciutko - ziemniaczane. Sprawdźcie sami, a nie pożałujecie. Składniki: kluski śląskie pozostałe z obiadu (przepis znajdziecie tu ) przyprawa typu Vegeta olej do smażenia Przygotowanie: Kluski kroimy w paski i wrzucamy na dobrze

Kuchnia po mojemu
Kluski śląskie z mięsem wołowym 76

pozostałymi składnikami możesz podsmażyć. Pamiętaj, że farsz wówczas będzie bardziej suchy. Będzie potrzebować wiec nieco więcej tłuszczu. Kluski śląskie przepisy. które bardzo często goszczą na naszym stole. Kluski śląskie z gulaszem, śląskie z mięsem drobiowym, kluski z mięsem z rosołu, a także śląskie z mięsem wieprzowym i pieczarkami to kilka z nich. Dziś postawiliśmy(...)również wszystkim, którzy szukają nowych smaków i inspiracji w kuchni. Jak zrobić mięciutkie kluski śląskie? Jak zrobić kluski śląskie z mięsem wołowym? Zapraszamy na przepis! Kluski śląskie z mięsem wołowym Składniki: Kluski: ziemniaki: 1 kg mąka ziemniaczana: 250 g płaska łyżeczka soli olej: 2 łyżki Farsz: mięso wołowe mielone

Kuchnia Na Wypasie
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 293

mięsa wołowego 1 cebula 60 g boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym(...)międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Formujemy okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie 383

bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex  (tu kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków 170 g mąki ziemniaczanej 1 jajko L 0,5 łyżeczki masła Sól Pieprz Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule(...)kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, sól i pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wrzącej wody. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z wątróbką

VioletoweKucharzenie
Kluski śląskie z mięsem 208

kefiru. Kluski podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Farsz: 300 g mięsa gotowanego  4-5 łyżek  bulionu Kluski śląskie: 900 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy ale-raj Do okraszenia: 2 cebule smalec lub olej Przygotowanie: Farsz:  Mięso zmiksować w blenderze wlać bulion(...)cztery części, jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę spłaszyć na dłoni, nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego i uformować kluskę. Zagotować wodę z 2 łyżkami oleju. Włożyć kluski i gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia

Ala piecze i gotuje
Kluski śląskie 248

wystygnięcia. 2. Przygotowane ziemniaki zmielić. Dodać mąkę w ilości 1/4 objętości ziemniaków i jajko. Lekko doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 3. Z przygotowanej masy formować kluski obtaczając delikatnie w mące ziemniaczanej. 4.Ugotować. Podawać np. z gulaszem

A Ty Smakuj Mnie
Zielone kluski śląskie 181

tradycyjnej wiosennej zielonej zabawie kulinarnej, podczas której gotujemy na zielono, zieloniutko, zielonkawo!” – Zielono mi! 7 . A niech tam, powtórzę sobie - zielone kluski śląskie.     Składniki: - ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków - mąka ziemniaczana (1/4 wagi ziemniaków) - 2 łyżki mąki tortowej - świeży szpinak (zużyłam ok. 100g) - 1 ząbek czosnku     W dużym garnku zagotowujemy posoloną wodę(...)ziemniaczaną. Do misy blendera wkładamy umyty i osuszony szpinak, dodajemy pokrojony ząbek czosnku – miksujemy. Dodajemy odłożoną część ziemniaków, ponownie miksujemy (jeżeli kolor nas nie zadowoli możemy dodać więcej szpinaku). Do miski z ziemniakami i mąką ziemniaczaną dodajemy 2 łyżki mąki tortowej oraz zmiksowane ziemniaki ze szpinakiem. Łączymy składniki i wyrabiamy dokładanie masę. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski

mojewypiekiinietylko
GRZYBY - SOS GRZYBOWY PRZEPIS 115

grzybowy uzyskał piękny połysk i aksamitną konsystencję, na koniec dodajemy do niego 2-3 łyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek. Jak zrobić pyszny sos grzybowy Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym(...)koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sos grzybowy - z czym podać? Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym: -kluski śląskie z sosem grzybowym -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym -bitki wołowe

Moja Książka Kucharska
Knedle ziemniaczane na drożdżach 98

Knedle ziemniaczane na drożdżach według przepisu z książki Bezmięsna kuchnia Julii Papee z 1932 roku. 360 g ugotowanych ziemniaków mączystych, 360 g mąki (u mnie

królestwo garów
Kluski śląskie 107

Kluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma

Kulinarne Przeboje
Pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i sosu sojowego 193

żeberek wieprzowych, 2 cebule, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego kluski śląskie: 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana (ilość podana w opisie), sól. Przygotowanie:  Żeberka myjemy i kroimy co drugą kość. Dodajemy do nich przyprawy: majeranek, słodką paprykę, pieprz oraz sos sojowy, ketchup i pokrojoną(...)pokrywki) i pieczemy 2 godziny- przez 15 minut w 200 stopniach, później w 180 stopniach. Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Układamy je w misce i nożem kroimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyciągniętą część ziemniaków i zagniatamy. Odrywamy kawałku i formujemy w kulki, robiąc palcem dziurkę. Wrzucamy

Aga w kuchni
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 273

dodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się  do rąk. Tak wygląda po wyrobieniu   Podsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać  z podsmażoną , cebulką tartą bułką

W kuchennym oknie Ewy
Śląski obiad 71

Kluski śląskie w gwarze Śląskiej – gumiklyjzy – to podstaw kuchni śląskie, można je tam zjeść i na słono i na słodko. Ja przyznam szczerze, nie jestem ich fanem i do końca, nie rozumiem ich fenomenu… Moje pierwsze podejście do klusek śląskich Jeśli mój drogi czytelniku, pochodzisz ze Śląska, wybacz mi. Śląski obiad, czyli kluski(...)Śląski obiad, nie do końca śląski. Składniki Kotlet Kotlet schabowy Jajko Bułka tarta Mąka Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Olej rośliny Masło Kluski Ziemniaki Jajko Sól do smaku Mąka ziemniaczana 1/4 ilości ziemniaków plus w razie potrzeby Kapusta Jabłko 2 sztuki Kapusta kiszona 500 gram Cebula 1sztuka Masło 25 gram Sok jabłkowy

RafalCook

Proponowane wyszukiwania