kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:39/127)

Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem. 110

Zielone kluski śląskie to idealny sposób na przemycenie szpinaku. Jeśli lubicie odmianę w kuchni i macie ochotę spróbować klusek śląskich w innej wersji to ten przepis przypadnie Wam do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem. Składniki około 1 kg ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka(...)dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy na bok, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, zblendowany szpinak, jajko oraz sól. Szybko wyrabiamy ciasto. Robimy wałeczki, jeśli się kleją lekko podsypujemy mąką. kroimy na kawałki robimy kulki, a w nich dziurki. Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy 3-4 minuty od chwili

To co lubię - gotuję i polecam
Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem 190

Smaczny, łatwy w przygotowaniu i bardzo aromatyczny obiad Składniki kluski śląskie: ziemniaki ok. 3/4 kg mąka ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków sos: filet z indyka 40 dkg grzyby suszone ok. 1 … Czytaj dalej Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

czarrna od kuchni
Szare kluski 151

Kluski z surowych, tartych ziemniaków. Podajemy z podsmażoną cebulką, zasmażaną kapustką, sosami, ... Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki pszennej (typ 500) czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka Wykonanie: Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, i przekładamy na sitko, umieszczone na misce. Odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy ziemniaki mieszamy łyżką(...)wody.  Odsączone ziemniaki przekładamy do miski.  Wodę, która wyciekła z ziemniaków wylewamy, a zgromadzoną na dnie miski skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Robimy to przy użyciu dwóch łyżeczek. Jedną nabieramy ziemniaki, drugą spychamy je delikatnie do wody. Kluski gotujemy

Smak mojego domu
Kluski śląskie z gulaszem 175

gulaszem Składniki: gulasz łopatka - 60 dag cebula - 1 szt liść laurowy tłuszcz do smażenia mąka - 2 dag sól i pieprz ziele angielskie kluski śląskie : ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg jajko - 1 szt mąka ziemniaczana 1/4 części sól Sposób przygotowania: gulasz  Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu.  Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu(...)Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.  Z ciasta formować kuleczki, w środku zrobić dołeczek.  Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty

Kuchnia Danusi
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 169

również regionalna potrawa przygotowana z kaszy, faćki czyli komosy i dodatków. W tym przypadku był to pęczak. Pierogi były z faćką, czyli z komosą/lebiodą. Gugiel to babka ziemniaczana. Pączki ziemniaczano – dyniowe wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast za Faćkę i gugiel , Panie Grażyna Jędrzejewska i Genowefa Grudnicka KGW Jagna, otrzymały Perłę 2013. Gdy już brzuszki mieliśmy(...)smaku... już nie mogę się doczekać sezonu na gęsie nogi. Czernina , c zarna polewka to zupa z dodatkiem krwi gęsiej/kaczej. Podana, jak należy, z szarymi kluskami. Bryndas dobrzyński to babka ziemniaczana. Te i inne smakołyki to dzieła Pani Mirosławy Wilk z Wilkowej Chaty – Tradycyjne Jadło Wilkowa Chata w Wielgie. Takie smakołyki można zamówić, kupić na festynach

królestwo garów
Grilowana pierś kurczaka z puree z groszku zielonego 159

użyłam mrożonego) kilka liści sałaty 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany pierś z kurczaka kostka rosołowa lub łyżka przyprawy Warzywko Składniki na kluski śląskie: (skorzystałam ze swoich zamrożonych zapasów) 1 kg. ziemniaków mąka ziemniaczaną 3 jajka 1 łyżeczka masła Etapy przygotowania Ślązaków: Ziemniaki obieramy, gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce...Moja mama pokazywała(...)kilka technik robienia klusek Śląskich natomiast uważam, że najlepsza i chyba najbardziej popularną  będzie taka... Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, ziemniaki uklepujemy na równo, na ziemniakach rysujemy znak krzyża... w ten sposób mamy masę podzieloną na ćwiartki, jedną ćwiartkę zabieramy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną z lekką górką, następnie dokładamy zabraną ćwiartkę oraz

NaKońcuJęzyka
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 351

Ziemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi, że te smakują zupełnie inaczej niż pyzy z paczki. Wymagają na przygotowanie dłuższej chwili, ale wcale nie są trudne do zrobienia. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy(...)mogą być mokre.   Dokładnie odciśnięte ziemniaki surowe mieszamy łyżką lub widelcem z ugotowanymi. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Początkowo po 3-4 kopiaste łyżki, i dokładnie łączymy je z masą łyżką lub widelcem (ziemniaków staramy się nie ugniatać ani nie mieszać rękami). Masa ziemniaczana na pyzy powinna być spoista, ale im więcej mąki dodacie, tym pyzy mogą być twardsze

Karo in the Kitchen
Pierożki gyoza – wersja na Wigilię 127

się łączyć i zmieniać w ciasto. Nie musi, a nawet nie może, być ono mokre – wystarczy, że będzie wilgotne. I kolejna uwaga: do wałkowania ciasta bardzo przydatna jest mąką ziemniaczana. Dzięki niej ciasto nie klei się podczas wałkowania, za to ładnie skleja się w czasie lepienia pierożków gyoza. Przepis na pierożki gyoza pochodzi z programu Hairy Bikers. Przepis(...)wyrabiaj przez 5 minut. Podziel na 4 części. Z każdej części utocz wałeczki grube na około 2 cm. Następnie pokrój na centymetrowe plastry, tak jak na kluski śląskie. Podsyp blat mąką ziemniaczaną, delikatnie, nie przesadzaj z ilością, połóż na niej krążek ciasta i rozwałkuj na cienki plaster. Jeśli ciasto klei się do wałka podsyp delikatnie mąką. Wycinarką

Niedzielny kucharz
Kluski nadziewane kiełbasą 420

kiełbasy. Kiełbasy nie trzeba doprawiać, bo ona jest już wystarczająco doprawiona, wystarczy zdjąć tylko osłonę z niej i ją zmielić. Takie kluski też dobrze, a nawet  lepiej smakują odsmażane następnego dnia. Przygotowując ciasto ziemniaczane, muszę napisać tak, jeżeli ziemniaki są bardzo mączyste, to możemy dać nieco miej  mąki, natomiast jeżeli by ciasto było rzadkie, musimy(...)dosypać, ale nie za dużo bo kluski wyjdą twarde. Kluski nadziewane kiełbasą SKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szt jajko sól szczypta 2 szklanki  mąki pszennej + do podsypania FARSZ cebula - 2 szt kiełbasa cienka - 350 g tłuszcz olej - 1 łyżka Etapy przygotowania Z kiełbasy zdjąć osłonę, zmielić

Kuchnia Danusi
Idealne kluski śląskie. Właśnie takie robiła nasza oma. PRZEPIS 33925

śląskie Składniki: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich

Kulinarna Polska
Kluski śląskie – z czym podawać? Zainspiruj się! 31

Kluski śląskie to jedno z ważnych dań kuchni polskiej, zwłaszcza na Śląsku. Te małe, okrągłe kluski, wykonane z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, mają charakterystyczne wgłębienie pośrodku, w których gromadzi się apetyczny sos lub inne dodatki. Obecnie są one kojarzone z tradycyjnymi domowymi obiadami, pełnymi smaku i aromatu. Z czym podawać kluski śląskie? Podpowiadam

Rozdomowiona
Gnocchi z piersią kurczaka, szpinakiem i suszonymi pomidorami 51

Idealna propozycja na szybki, smaczny obiad dla zabieganych. Gnocchi to smaczne, sycące kluski z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, które przywędrowały do nas ze słonecznej Italii. Smakiem, wyglądem i konsystencją przypominają nasze rodzime kopytka, choć wiele osób jest zdania, że ten smak jest nie do podrobienia. Składniki Porcja dla 3-4 osób gnocchi, 500 g pierś kurczaka

iMadzik.pl
Sos cebulowy na ciepło 47

przepis na aksamitny, ciemny sos cebulowy na ciepło z wolno gotowanej, skarmelizowanej cebuli, bulionu, masła i przypraw. Prosty i ekonomiczny, ale jednocześnie bardzo smakowity dodatek do mięsa, ziemniaczanego puree, ryby, chleba i klusek śląskich. Do wykonania tego pysznego sosu wystarczy kilka prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Przełam więc rutynę i przygotuj ten aromatyczny, lekki

Kuchnia Na Wypasie
Pomysł na dania w roli głównej z podgrzybkami suszonymi 70

sposobów i każdy z nich zapewne ma coś w sobie. Czas na naszą kolejną propozycję i tutaj mamy na myśli przepis na podgrzybki w cieście, a dokładnie w cieście ziemniaczanym. Na początek znowu zalewamy 200 gram podgrzybków suszonych na kilka godzin i po tym czasie gotujemy je w osolonej wodzie przez około godzinę. Gdy będą już miękkie dodajemy(...)łyżkę bułki tartej i rękoma formujemy małe kuleczki. W międzyczasie możemy przygotować ciasto ziemniaczane. Gotujemy 800 gram ziemniaków. Gdy są miękkie przepuszczamy je przez praskę, wbijamy do nich dwa jajka oraz dodajemy pół szklanki mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej. Formujemy coś na wzór klusek, z których robimy placki. Na każdy z nich nakładamy farsz z podgrzybków

sierotka maRysia w kuchni
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 69

Pyszny, sycący, aromatyczny, rozgrzewający gulasz z mięsa wołowego z dodatkiem papryki czerwonej, pieczarek i cebuli. Doskonały z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi a nawet plackami ziemniaczanymi. To taki prosty, klasyczny gulasz, który na pewno zasmakuje każdemu. Dobrze doprawiony, lekko pikantny. Przyznam się Wam, że w tak chłodne dni jak dziś wystarczy mi gorący gulasz i bułka :) Jednak zanim

Zrób to smacznie
Przepiórki pieczone z warzywami 118

ułożyć przepiórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 30-35 minut . Przepiórki pieczone z warzywami podawać od razu z dodatkiem np. klusek śląskich , kasz lub puree ziemniaczanego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przepiórki pieczone z warzywami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 112

wokół dwóch centrali. W ten sposób niemal całkowicie zlikwidowano handel prywatny, który kojarzył się z kapitalizmem. Oto garść przepisów z okresu PRL-u: Wędzona słonina Ciastka ze skwarek Babka ziemniaczana Chleb żytni na zakwasie Blok czekoladowy Śledź po białostocku Plan trzyletni Był to też czas planu trzyletniego. Jednocześnie po podwyżce cen żywności, spowodowanej zbyt dużą ilością pieniędzy na rynku(...)diety Polaków Trzeba przy tym pamiętać, że ziemniak był podstawą diety Polaków przynajmniej do lat 80 XX w. Przygotowywano z nich różne potrawy np. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną, pyzy i różnego rodzaju kluski. Królowały oczywiście ziemniaki z wody podawane np. ze smażonym jajkiem czy zsiadłym mlekiem, a smakiem wakacji były kartofle z ogniska. Mleko najpierw sprzedawano

ProstePesto.pl
Sos pieczarkowy 107

ulubionym sosem. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Pasuje do bardzo wielu dań i będzie ich idealnym dopełnieniem. Można podawać go np. z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, mięsem lub gołąbkami. Jest jednym z najpopularniejszych sosów, jakie dodajemy do naszych potraw. Pamiętajcie, aby osiągnąć bogaty smak i cudowny aromat pieczarek musimy dodać ich dużą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gulasz z kiełbasy 192

Gulasz z kiełbasy to danie, które możecie podać jako dodatek do kasz, makaronów, ziemniaków, ryżu czy też klusek. Ja podałam z plackiem ziemniaczanym. Znikało w tempie ekspresowym z talerzy. Proste i smaczne danie obiadowe. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Jeśli ugotowaliście coś z przepisów mojego bloga to proszę podzielcie się swoją

O kuchni z uczuciem
Warzywa z patelni do obiadu 207

Dodaję pokrojoną w talarki chili. Cukinię kroje w niezbyt dużą kostkę, dodaję do warzyw na patelni, przyprawiam, duszę pod przykryciem do miękkości. Podaję z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, polewam placki ziemniaczane. W zależności ile potrzebuję dodaję odpowiednią ilość warzyw, cebuli i chili. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 265

pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka

Tradycyjna Kuchnia
Filet z kaczki z kluskami śląskimi 123

filety z piersi kaczki oliwa pieprz majeranek kolendra kluski śląskie ziemniaki ugotowane mąka ziemniaczana 1 jajko sól Filety myjemy i oczyszczamy, osuszone nacieramy oliwą i niewielką ilością ziół, Odkładamy je na kilka godzin. Ugotowane ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo mąki

Gotowanie jest łatwe
Knedkle śliwkowo jabłkowe 118

nadmiaru soku - Śliwki wyjmujemy pestki z jabłek robimy malutkie kulki nadziewamy śliwki   3 . - Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko troszkę solimy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i wyrabiamy  jak na kluski 4. - Z masy formujemy kulki spłaszczamy dajemy nadzianą śliwkę sklejamy knedle - Wrzucamy  do wrzątku gotujemy do wypłynięcia knedli na powierzchnię - W rondelku rozpuścić masło lekko

W królestwie smaków Beaty
Krokiety ziemniaczane z brokułem i kurczakiem 348

Czasami nam się zdarza zaszaleć z ziemniakami na obiad i zostaje ich sporo. Niektórzy na drugi dzień robią kopytka czy kluski, a ja przygotowuję krokiety ziemniaczane na kolację. Czasami z samymi ziemniakami, czasami dodaję kiełbaskę z cebulką, a dzisiaj warzywnie, brokułowo i z kurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety

Niezły Młynek
Szybka napoleonka z masą grysikową 235

krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam kaszą manna. Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy raz taką masę z manny, ale wyszło i to bardzo dobrze

Moje pyszne gotowanie
Kopytka 327

dodatek do obiadu do mięsa. Od klusek różni je to że powstają z dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję