kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:30/127)

KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 78

Kartacze to pyszne, duże kluski z ciasta ziemniaczanego nadziane mięsem. Podane na ciepło i z                chrupiącym boczkiem smakują rewelacyjnie.    MIĘSO :  1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula do gotowania marchew, kawałek selera jarzynka, liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego woda do gotowania

Kulinarne Fantazje Marioli
Współpraca z "Primefrost" 87

cukru, bio krewetki, gnocchi. Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znajdowało się:   BIO krewetki lody MANCUSO bez dodatku cukru szpecle - kluski jajeczne gnocchi ziemniaczane  gnocchi z batatami gnocchi ze szpinakiem  Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów! Zapraszam do zakupów

Truskawkowa Fiesta
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 75

zastanawiasz się, co takiego zrobić na obiad lub ciepłą kolację, to jest świetna propozycja. Sprawdzi się dla miłośników dań mięsnych. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym możesz podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami albo nawet… makaronem! Sprawdź przepis.  Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym? Podstawą do zrobienia polędwiczek są oczywiście grzyby, mogą być suszone. Ja często(...)możesz dodać inne mięso – kurczaka, karkówkę czy schab . Postępuj tak samo jak z polędwiczkami. Pierwsza opcja nie wymaga długiego duszenia, bo jest dość miękkie. Danie urozmaicisz kopytkami, kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym albo makaronem. >> Zobacz też: Najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem – aż 11 przepisów! Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym Składniki

Rozdomowiona
Grzyby w śmietanie z cebulą 86

wielu dań polecam takża wyśmienity sos pieczarkowy ze śmietaną . Grzyby w sosie śmietanowym najlepiej smakują na ciepło z ziemniakami lub chlebem. Niektórzy podają także do kopytek , klusek śląskich , placków ziemniaczanych lub z makaronem. Życzę smacznego. Artykuł Grzyby w śmietanie z cebulą pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny

Ania gotuje
Dieta lekkostrawna — co jeść i kiedy ją stosować? 136

zaakceptowanych produktów. Chude produkty mleczne, olej rzepakowy, oliwa z oliwek i masło są mile widzianymi towarzyszami diety. Wśród odpowiednich dla nas składników, znajdą się również pierogi, piure ziemniaczane oraz lane kluski, grzanki. Warto wybierać świadomie zdrową żywność i kupować ją w sprawdzonych miejscach. Polecamy sklep internetowy erbea.pl , który oferuje zdrową żywność, jak i suplementy diety . Dieta lekkostrawna

Słodkie okruszki
Węgierska zupa gulaszowa 177

gulasz to zazwyczaj pokrojone w kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie z dodatkiem cebuli i ewentualnie innych warzyw.  Serwujemy go z ziemniakami, kopytkami, plackami ziemniaczanymi albo z kluskami na parze. Węgierskim odpowiednikiem polskiego gulaszu jest pörkölt.  Gulyásleves - w skrócie gulyás to na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), rodzaj gęstej zupy

Cztery Fajery
Restauracja “Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 105

uzbroić się w cierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw to 8 zł – dużo

KuchniaWeDwoje.pl
Gulasz z piersi kurczaka 104

Aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, cukinii i pieczarek to propozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką. Gulasz z piersi kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka

Zasmakuj Kuchni
Schab w sosie daktylowo–śmietanowym 164

Świetne danie o słodko ostrym smaku pasujące do ziemniaków, ryżu, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, warzywnego. Można podać tylko z dodatkiem ulubionej sałatki. Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 4 kotlety schabowe, lekko

gotuj ze mną
Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 156

cierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw

KuchniaWeDwoje.pl
Bitki schabowe we włoskim sosie pomidorowym z kaparami 172

tylko miłośnikom włoskiej kuchni. W sezonie możesz użyć dojrzałych w słońcu pomidorów, teraz posiłkowałam się włoskim pomidorami z puszki. Kruchy, mięciutki schab doskonale smakuje z kluskami, kaszą lub ziemniaczanym puree. Składniki: 60-80 g schabu 1 puszka pomidorów - 400 g 2-3 łyżki kaparów ze słoiczka 2-3 łyżki smalcu 1 cebula+1 ząbek czosnku sól, pieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie curry z ziemniaków i groszku, z jogurtem i miętą 170

niskiej zawartości skrobi, będą za twarde i nie zagęszczą sosu. Ziemniaki bardzo mączne, z grupy C, czyli te dobre do wykorzystania w kuchni na kluski i ciasta ziemniaczane – tutaj się zwyczajnie porozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie). Ziemniaki cienko obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na równej wielkości kawałki, trochę

Karo in the Kitchen
Roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami 192

imprezowy stół.  Jeśli potrzebujesz ciekawego i efektownego pomysłu, proponuję schabowe roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują z każdym dodatkiem, np.  z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami. Składniki: 10 plastrów schabu 10 -15 szt suszonych pomidorów mały słoiczek żurawiny masło 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego ok. 3 łyżki mąki ostra papryka pieprz ziołowy

Życie zaczyna się w kuchni
Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów 191

wodę z moczenia grzybów do mięsa. Dopełnić wodą tak, by przykryć mięso. Rondel nakryć pokrywką i dusić do miękkości około 1,5 godziny  podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym puree. Idealnie pasują buraczki lub kiszona kapusta - surowa lub zasmażana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzyby leśne z porem w śmietanie 196

ostatnim bardzo udanym grzybobraniu ususzyłam dużą porcję grzybów, część zamarynowałam oraz zrobiłam porcję do zjedzenia. Polecam taki sosik np. do kasz, makaronu, placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich... można i dalej wymieniać, ale pora na przepis! Składniki: 30 dag świeżych leśnych grzybów 1/2 dużego pora masło sól,pieprz ocet winny śmietana 18% odrobina wody Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z sarniny 152

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa

O kuchni z uczuciem
Ziemniaki z twarogiem i śledziem oraz konkurs "Śledź SEKO" 261

Każdy region ma swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem.  To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem

Obiad gotowy
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 245

roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Falafel i "Srebro" 184

łupinach. Smażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. ----- Podobne: Boczniaki w zatarowej panierce Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą Kluski śląskie Najlepsze falafele jadłam do tej pory w Berlinie. Takich wegetariańskich fast foodów brakuje mi w Warszawie. Te, które spotykam odpychają mnie zapachem starego oleju :( Berlin - Brama

Weekendy w domu i ogrodzie
Knedle z twarogiem 259

Knedle ziemniaczane nadziewane twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :) SKŁADNIKI Ciasto

Kto ugości moich gości?
Pomes daufines 139

czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane

Milion Smaków
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 227

gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów

Karo in the Kitchen
Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką 247

wodę. Osolić ją. Gdy woda zacznie wrzeć,to za pomocą noża/małej łyżeczki wykładać partiami ciasto. Jeżeli kluski zaczną się rozwalać - do masy ziemniaczanej należy dodać więcej mąki. Ugotowane kluski odsączyć z nadmiaru wody. Przed podaniem przełożyć je na patelnie i chwilę przesmażyć z boczkiem oraz cebulką.  Kluski podawać z ugotowaną

Ugotować
Wołowy gulasz z siemieniem lnianym 187

Dziś zapraszam na wołowinkę ;-) Niezwykle smaczny gulasz, idealnie pasujący do różnych kasz, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, itp, itd ;-) SKŁADNIKI: - udziec wołowy - 1/2 czerwonej papryki - 1 cebula - 4 kulki ziela angielskiego - 4 liście laurowe - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, chilli - 2 szklanki wody - 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka mąki pszennej - olej

Wielopokoleniowo
Gulasz po polsku 169

danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski

Rozpustne gotowanie
Quesadilla z kurczakiem, czyli pszenna tortilla jako domowa przekąska idealna na ciepło i na zimno 303

nudno nie było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby zbytnio się

Kuchnia po mojemu
G... Gulasz! 330

lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Sos kurkowy 173

kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy, zupy,  czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej  cebuli, dodając posiekane  kurki, całość zagęszczając śmietanką  i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaki i łosoś z grilla + sos kaparowy 215

mnie nie istnieć. A był taki czas, kiedy ściśle trzymałam się niskiego ig i ziemniaków nie jadłam chyba 2 lata. W zimie jadam czasem śląskie kluski i placki ziemniaczane. Placki zresztą zrobiłam i teraz - pierwszy raz z młodych ziemniaków, bo zawsze, zawsze byłam pewna, że placki robi się tylko ze starych, bo młode mają za mało skrobi

Zdrowa Kuchnia Sowy
KLUSKI ŚLĄSKIE 254

mojej głowie był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie to tak naprawdę tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana, w tych kupnych jest mnóstwo innych dziwnych rzeczy, czyli skoro ziemniaki nie tuczą (tylko dodatki w postaci zawiesistych sosów do nich), to dlaczegóż nie spróbować(...)się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki.Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie (ja dodałam także łyżeczkę oleju kokosowego), ok.1 minuty od wypłynięcia

Smaczne Zdrowe
Kluski ruskie ze skwarkami 191

potem z niego także inne pyszne dania. Na przykład ruskie kopytk a, czy kluski, które polane skwarkami z cebulki i boczku są bardzo smaczne. To koleje danie z serii zero waste, które dla was przygotowałam. Przepis na kluski ruskie Składniki na ruskie kluski, ja zrobiłam z farszu, który miałam po ostatniej produkcji ruskich pierogów(...)ilości wyszło mi 20 klusek. Ja na deficycie kalorycznym nie jem klusek, pierogów czy makaronu.jeśli chcecie zrobić kluski ruskie od podstaw to poniżej macie listę składników: 1 kg ziemniaków, 1 1/2 -2 kostek twarogu półtłustego, 2-3 duże cebule, mąka pszenna, + trochę do podsypania mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, boczek do przygotowania okrasy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię