ziemniaczanej i jajek. Pozostaje kwestia proporcji. Podpowiem dziś, jak sobie poradzić z kluskami, by zawsze wychodziły i nie rozgotowały się w gotowaniu. Jak widać dodanie koperku do puree nie dyskwalifikuje takiej masy, jeżeli chodzi o kluski. Zasada jest taka, że mąki ziemniaczanej należy użyć około 1/4 objętość. Jak to zrobić? Zwyczajnie uklepać równo ziemniaki(...)wysokość warstwy ziemniaków to jakieś 7 centymetrów. Do takiej ilości dwa jajka wystarczą. Wszystko mieszam łyżką, aby powstało jednolite plastyczne ciasto. Z powyższej ilości będzie około 40 klusek śląskich. Robię najpierw kule, mają mniej więcej 5 centymetrów. Toczę je w mące i może to już być pszenna mąka. Kule spłaszczam delikatnie i w takich okrągłych placuszkach robię
I tu będę miała takie teKluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby. W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki ziemniaczanej zwykłą mąką pszenną. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka łyżka soli Wykonanie
w kuchni i w ogrodzieobieram sporą miskę, coś około dwóch kg i jeśli zostanie mi klusek, to je mrożę i wyciągam gdy zajdzie potrzeba. Najlepsza metoda na udane ciasto, to ta, którą uznawały nasze Babcie, czyli podzielić ciasto na cztery części, odjąć jedną, wsypać tam mąkę ziemniaczaną i dopiero(...)dołożyć pozostałe składniki. Nie potrzeba wagi, wystarczy jedna większa miska i chęci ;) Składniki (nie podaje dokładnej ilości, ale z 1 kg ziemniaków wychodzi ok. 35 klusek): Ugotowane ziemniaki Mąka ziemniaczana 1 jajko ½ łyżeczki soli Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Wyrównujemy w misce i dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyciągamy
Kuchnia w czekoladzieMagda Jestem smakoszem wszelkich kluch i klusek, czy to ziemniaczanych czy twarogowych. Zawsze będą mi się kojarzyć z dzieciństwem i wakacjami u babci, która wiedząc jakim jestem niejadkiem, przygotowała mi to co lubię i często były to kluchy czy to leniwe, kopytka z przypalanką lub knedle ze śliwką. Mimo brudnych rąk, uwielniam je przygotowywać jak i jeść(...)kaszę na maśle, aż zacznie się na złoto przypiekać – około 5-7 minut. Pod koniec dodajemy cukier, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Ściągamy z ognia. Ugotowane kluski od razu podajemy na podgrzanym sosie truskawkowym. Z wierzchu posypujemy wszystko posmażoną kaszą oraz oprószamy cukrem pudrem. Powrót na górę
Smaczna Stronazdjęciami! Kotlety z kaszy jaglanej Składniki: Na kotlety: kasza jaglana ugotowana na sypko: 1 i 1/2 szklanki zielony groszek mrożony: 200 g jajka: 2 szt. mąka kukurydziana, ziemniaczana lub ryżowa sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia Na sos pietruszkowy: masło: 2 łyżki mąka bezglutenowa: 1 łyżka mleko: 3/4 szklanki śmietanka słodka(...)smaku solą oraz pieprzem. Kotlety z kaszy jaglanej podawać można z ulubioną surówką obiadową i klasycznymi dodatkami. W zestawieniu z polecanym sosem pietruszkowym świetnie smakują z kluskami, kopytkami lub ziemniaczanym puree. Smacznego! Jeśli szukasz innych inspiracji na danie bezmięsne, zobacz też gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami . Przepis na kotlety jaglane z zielonym groszkiem zaczerpnięty
Kuchnia Na WypasieKnedle ziemniaczane ze śliwkami przeważnie robię z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem białego sera, ale można je przygotować tylko z ziemniaków. Pamiętajmy tylko, aby do
królestwo garówKartacze to pyszne, duże kluski z ciasta ziemniaczanego nadziane mięsem. Podane na ciepło i z chrupiącym boczkiem smakują rewelacyjnie. MIĘSO : 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula do gotowania marchew, kawałek selera jarzynka, liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego woda do gotowania
Kulinarne Fantazje Mariolicukru, bio krewetki, gnocchi. Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znajdowało się: BIO krewetki lody MANCUSO bez dodatku cukru szpecle - kluski jajeczne gnocchi ziemniaczane gnocchi z batatami gnocchi ze szpinakiem Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów! Zapraszam do zakupów
Truskawkowa Fiestazastanawiasz się, co takiego zrobić na obiad lub ciepłą kolację, to jest świetna propozycja. Sprawdzi się dla miłośników dań mięsnych. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym możesz podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami albo nawet… makaronem! Sprawdź przepis. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym? Podstawą do zrobienia polędwiczek są oczywiście grzyby, mogą być suszone. Ja często(...)możesz dodać inne mięso – kurczaka, karkówkę czy schab . Postępuj tak samo jak z polędwiczkami. Pierwsza opcja nie wymaga długiego duszenia, bo jest dość miękkie. Danie urozmaicisz kopytkami, kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym albo makaronem. >> Zobacz też: Najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem – aż 11 przepisów! Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym Składniki
Rozdomowionawielu dań polecam takża wyśmienity sos pieczarkowy ze śmietaną . Grzyby w sosie śmietanowym najlepiej smakują na ciepło z ziemniakami lub chlebem. Niektórzy podają także do kopytek , klusek śląskich , placków ziemniaczanych lub z makaronem. Życzę smacznego. Artykuł Grzyby w śmietanie z cebulą pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujezaakceptowanych produktów. Chude produkty mleczne, olej rzepakowy, oliwa z oliwek i masło są mile widzianymi towarzyszami diety. Wśród odpowiednich dla nas składników, znajdą się również pierogi, piure ziemniaczane oraz lane kluski, grzanki. Warto wybierać świadomie zdrową żywność i kupować ją w sprawdzonych miejscach. Polecamy sklep internetowy erbea.pl , który oferuje zdrową żywność, jak i suplementy diety . Dieta lekkostrawna
Słodkie okruszkigulasz to zazwyczaj pokrojone w kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie z dodatkiem cebuli i ewentualnie innych warzyw. Serwujemy go z ziemniakami, kopytkami, plackami ziemniaczanymi albo z kluskami na parze. Węgierskim odpowiednikiem polskiego gulaszu jest pörkölt. Gulyásleves - w skrócie gulyás to na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), rodzaj gęstej zupy
Cztery Fajeryuzbroić się w cierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw to 8 zł – dużo
KuchniaWeDwoje.plAromatyczny gulasz z piersi kurczaka, cukinii i pieczarek to propozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką. Gulasz z piersi kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka
Zasmakuj KuchniŚwietne danie o słodko ostrym smaku pasujące do ziemniaków, ryżu, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, warzywnego. Można podać tylko z dodatkiem ulubionej sałatki. Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 4 kotlety schabowe, lekko
gotuj ze mnącierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw
KuchniaWeDwoje.pltylko miłośnikom włoskiej kuchni. W sezonie możesz użyć dojrzałych w słońcu pomidorów, teraz posiłkowałam się włoskim pomidorami z puszki. Kruchy, mięciutki schab doskonale smakuje z kluskami, kaszą lub ziemniaczanym puree. Składniki: 60-80 g schabu 1 puszka pomidorów - 400 g 2-3 łyżki kaparów ze słoiczka 2-3 łyżki smalcu 1 cebula+1 ząbek czosnku sól, pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niskiej zawartości skrobi, będą za twarde i nie zagęszczą sosu. Ziemniaki bardzo mączne, z grupy C, czyli te dobre do wykorzystania w kuchni na kluski i ciasta ziemniaczane – tutaj się zwyczajnie porozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie). Ziemniaki cienko obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na równej wielkości kawałki, trochę
Karo in the Kitchenimprezowy stół. Jeśli potrzebujesz ciekawego i efektownego pomysłu, proponuję schabowe roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują z każdym dodatkiem, np. z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami. Składniki: 10 plastrów schabu 10 -15 szt suszonych pomidorów mały słoiczek żurawiny masło 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego ok. 3 łyżki mąki ostra papryka pieprz ziołowy
Życie zaczyna się w kuchniwodę z moczenia grzybów do mięsa. Dopełnić wodą tak, by przykryć mięso. Rondel nakryć pokrywką i dusić do miękkości około 1,5 godziny podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym puree. Idealnie pasują buraczki lub kiszona kapusta - surowa lub zasmażana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatnim bardzo udanym grzybobraniu ususzyłam dużą porcję grzybów, część zamarynowałam oraz zrobiłam porcję do zjedzenia. Polecam taki sosik np. do kasz, makaronu, placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich... można i dalej wymieniać, ale pora na przepis! Składniki: 30 dag świeżych leśnych grzybów 1/2 dużego pora masło sól,pieprz ocet winny śmietana 18% odrobina wody Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniDzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa
O kuchni z uczuciemKażdy region ma swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem. To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem
Obiad gotowyroladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łupinach. Smażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. ----- Podobne: Boczniaki w zatarowej panierce Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą Kluski śląskie Najlepsze falafele jadłam do tej pory w Berlinie. Takich wegetariańskich fast foodów brakuje mi w Warszawie. Te, które spotykam odpychają mnie zapachem starego oleju :( Berlin - Brama
Weekendy w domu i ogrodzieKnedle ziemniaczane nadziewane twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :) SKŁADNIKI Ciasto
Kto ugości moich gości?czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane
Milion Smakówgotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów
Karo in the Kitchenwodę. Osolić ją. Gdy woda zacznie wrzeć,to za pomocą noża/małej łyżeczki wykładać partiami ciasto. Jeżeli kluski zaczną się rozwalać - do masy ziemniaczanej należy dodać więcej mąki. Ugotowane kluski odsączyć z nadmiaru wody. Przed podaniem przełożyć je na patelnie i chwilę przesmażyć z boczkiem oraz cebulką. Kluski podawać z ugotowaną
UgotowaćDziś zapraszam na wołowinkę ;-) Niezwykle smaczny gulasz, idealnie pasujący do różnych kasz, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, itp, itd ;-) SKŁADNIKI: - udziec wołowy - 1/2 czerwonej papryki - 1 cebula - 4 kulki ziela angielskiego - 4 liście laurowe - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, chilli - 2 szklanki wody - 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka mąki pszennej - olej
Wielopokoleniowodanie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski
Rozpustne gotowanienudno nie było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby zbytnio się
Kuchnia po mojemulecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens Alphabet