Kluski, kopytka, gnocchi, pyzy to zdecydowanie przysmaki moich domowników. Dlatego też często pojawiają się na naszym stole. Często je robię, bo wiem że będą zjedzone. NA pewno nie bez wpływu jest tu to, że to tani obiad, z kilku prostych składników i że to danie zero waste – tu nic sie nie zmarnuje, można wykorzystać(...)ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego czy jeszcze wcześniejszego. Trochę pracy przy nich jest, ale u mnie zawsze pomocnicy się znajdą PRZEPIS NA KLUSKI Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Składniki: 2 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 mąki ziemniaczanej 2 łyżki liofilizowanego, sproszkowanego szpinaku – opcjonalnie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego – opcjonalnie, ale ja lubię wzbogacać dania w wartościowe składniki
Dorota Smakujerozmarynowym (kiedyś Margarytka podsunęła ten pomysł), są delikatnie chrupiące. Rozmaryn ostatnio był składnikiem klusek, do których wykorzystałam pieczone ziemniaki z rozmarynem. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki 1 duża ugotowana marchew 1 jajko ok. 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól 1 łyżka masła świeży rozmaryn Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy w osolonej(...)zmiksowałam na gładkie puree. Mieszamy oba składniki dokładnie na jednolitą masę. Masę przekładamy do miki, wyrównujemy powierzchnię i tak jak w kluskach śląskich, odkładamy ¼ część masy i uzupełniamy ją mąką pszenną, dodajemy też łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 jajko i wyrabiamy ręką na jednolitą masę, gdy zbytnio klei się podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Na lekko posypanej mąką stolnicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędłuższego czasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś takiego czy np. do placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki? Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste. Składniki:2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości)4 - 5 ziemniaków 2 jajka15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić
Bon Appetit Małgorzatymasło, mieszamy aż do jego roztopienia. Kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy do niej oba cukry, mieszamy. Kluski podajemy polane bułką tartą z dodatkiem kwaśnej śmietany, oprószonej cynamonem. Uwagi: Myślę, że tak jak to zazwyczaj przy różnych daniach ziemniaczanych bywa, wiele będzie zależało od odmiany ziemniaków. Być może będzie potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki (dodając(...)wstępie warto zacząć od tej mniejszej ilości i dosypywać w razie potrzeby). Należy jednak pamiętać, że im mniej mąki, tym delikatniejsze kluski. Nie jestem pewna jak kluski zniosłyby długie „leżakowanie” na talerzu, wydaje mi się, że najlepiej jest zrobić je tuż przed planowanym podaniem. Samo przygotowanie ciasta (jeśli mamy już ugotowane, przestudzone ziemniaki
Smaki Na Talerzusól, pieprz mąką do obtoczenia Sos : 500 ml wody około 150-200 g pieczarek 2 łyżeczki suszonych warzyw 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietanki 30 % 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła Sos 1. Wodę zagotowujemy w ganku ( zostawiamy 100 ml do opłukania patelni, aby zebrać pozostałe smaki ze smażenia) 2. Na oliwie przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek(...)Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już pieczarek. Całość gotujemy z 10-15 minut następnie pod koniec zagęszczamy śmietanką słodka i mąką ziemniaczaną. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami. Smacznego
Gotowanie...to proste !produkty, które szybko się psują oraz nie nadają się do mrożenia, dlatego koniecznie jest ich szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można
ProstePesto.plminut. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do góry. Z czym podawać kaczkę w ziołach z jabłkami Kaczkę pieczoną w ziołach możemy serwować z kluskami śląskimi lub kopytkami, pieczonymi ziemniakami albo puree ziemniaczanym lub z ulubioną kaszą. Najczęściej podaję ją z dodatkiem konfitury z żurawiny lub borówek. Kaczka pieczona w ziołach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio mam fazę na kluski i pierogi. Dzisiaj też podobnie. Zrobiłam krokiety ziemniaczane z nadzieniem jajecznym. Bardzo smaczne, a zarazem można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z dnia poprzedniego. Składniki: Ciasto 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 5 łyżek mąki sól Nadzienie: 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego
O kuchni z uczuciemUwielbiam kluski, a te śląskie szczególnie! W połączeniu z pysznym, aromatycznym gulaszem z wołowiny jest to niebo w gębie! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego(...)chłodnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie kilka chwil. Następnie nabieramy w dłonie porcję masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia
Mango Papajapropozycją. Co je wyróżnia? Z pewnością użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe kluski leniwe ! Artykuł Wegańskie kluski leniwe pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanBardzo często przyrządzam na obiad ziemniaczane puree. Jak wykorzystać resztki ziemniaczanego puree? Polecam gnocchi z masłem szałwiowym. Bardzo lubię gnocchi z resztek ziemniaczanego puree. Są takie mięciutkie i puszyste. Ziemniaki miksuję na puszysto z dodatkiem masła i podgrzanego mleka. Właśnie z takiego puree gnocchi są najlepsze. Moje gnocchi są nieco większe i przypominają kopytka… Przypominają? Wydaje mi się(...)resztki ziemniaczane mogę jeść i jeść. Dodam, że ziemniaczane puree przyrządziłam z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Specjalnie nie pozbawiłam ich skórki, bo chciałam aby gnocchi miały fajny intensywny smak. Gnocchi z masłem szałwiowym 4 porcje 600 g resztek puree ziemniaczanego 1 jajko 150 g pszennej mąki 50 g masła 10 listków świeżej szałwii Zimne puree ziemniaczane zagnieć
codojedzeniasię ona dziewczynkom, które przecież kochają róż. Taki piękny kolor klusek uzyskamy dzięki dodaniu do ziemniaków buraków. Oczywiście do śląskich musi być też sos, tym razem więc wystąpią one w duecie z gęstym i aromatycznym sosem grzybowym. Powiem Wam, że to przepyszne danie. Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem Jak każdy domorosły kucharz uwielbiam(...)mycia w zmywarce. Został wyprodukowany w Niemczech przez markę WMF. Buraczane kluski śląskie z grzybowym sosem Czas przygotowania: 40 minut Składniki Kluski: 500 g ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków 150 g ugotowanych i zblendowanych buraków sól mąka ziemniaczana Sos grzybowy: 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych
Kulinarne przygody Gatityprzepyszne. Cóż więcej chcieć? Do przepisu wprowadziłam kilka swoich zmian, szczególnie jeżeli chodzi o sposób lepienia klusek. Tak mi po prostu było wygodniej. Składniki na kluski: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, szczypta soli, mąka ziemniaczana, mąka pszenna (do podsypywania). Farsz: 650g mięsa z rosołu (najlepiej drobiowo-wołowego), 1 cebula, 1 łyżka masła, kilka łyżek rosołu(...)przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski. Uklepać. Z powstałego w ten sposób koła, wyciąć ¼ część ziemniaków (odłożyć je na bok) i zastąpić je mąką ziemniaczaną. Dodać jajka, odłożone ziemniaki i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili przenieść wszystkie składniki na blat lub stolnice, i dalej wyrabiać podsypując mąką pszenną, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto przykryć ściereczką
Świat Domowej Kuchni