kanie - 386 przepisów (strona:13/26)

Szpinakowe pappardelle z prawdziwkami, szałwią i rozmarynem 102

która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu. Dobrze że choć teraz trochę grzybów w lasach jest. Najbardziej obrodziły kanie ale i inne gatunki też znalazłam. Najważniejsze dla mnie jednak były te 4 prawdziwki, piękne i zdrowe i z nich zaraz obiad powstał. Zapraszam serdecznie bo pyszne było

Moje Małe Czarowanie
Smażone w cieście kwiaty cukinii, faszerowane mozzarellą. 155

powoli też zaczyna się dostrzegać ich smak a społeczeństwo zaczyna interesować się jedzeniem wszystkich części rośliny, także właśnie kwiatami. Te, to prawdziwy rarytas. Smakiem przypominają według mnie smażone kanie jednak z dużą ilością ciągnącego sera, przynajmniej w tym przepisie (chciałam podkreślić maksymalnie smak samego kwiatu). Są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Zjadamy całość zostawiając ogonek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Grzybobranie i lejkowiec dęty :) 208

Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować na tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe. Zdjęcia to tylko część zbiorów :) Macie jakieś pomysły, sugestie? http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/duszone-lesne-grzybki.html W powyższym linku przepis na grzyby z jałowcem. A jak Wasze grzybobranie

Jemy Pijemy
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 217

więcej - ja ich po prostu nie lubię. Jednak mając do dyspozycji tylko jeden kg dorsza i wizję niespodziewanego najazdu gości, musiałam dokonać cudu niczym w Kanie Galilejskiej. Zapiekanka wydała mi się rozsądną decyzją, aby tak małą ilością ryby nakarmić do syta pięć osób. Ja z zapiekanki wyjadałam tylko warzywa, ale goście byli zachwyceni

Jadło i czytadło
Kotlety z sowy (kanii) 137

Jeżeli można lubić jesień, to z pewnością za sowy - czyli grzybowe kanie. Opanierowane i usmażone są nie lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć.  Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu

Jadło i czytadło
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 214

Jestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :)  Składniki:2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą)1 cebula10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują)kilka kromek chleba (u mnie 2 graham)sól, pieprz, granulowany czosneknatka pietruszkikilka

Bon Appetit Małgorzaty
Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy 272

pewien na 200 % . Tu nie ma miejsca na gdybanie i ryzyko bo w grę wchodzi zdrowie i życie nasze oraz naszych bliskich !  Czy muchomora zielonawego można pomylić z kanią ? Według mnie to właściwie niemożliwe, ale są tacy co potrafią.... Kapelusz Muchomora sromotnikowego dorasta do 15 cm średnicy. Początkowo półkulisty, potem dzwonkowaty, łukowaty aż do rozpostartego. Na powierzchni gładki(...)gatunku. Najłatwiej pomylić z innymi grzybami młode muchomory sromotnikowe. Mogą wtedy być podobne do małych gołąbków grynszpanowych albo gąsek. Wbrew obiegowej opinii ciężko pomylić je z czubajką kanią. Muchomory sromotnikowe wyrastają od czerwca do października. Pojawiają się pojedynczo albo w grupach. Można spotkać je zwłaszcza w lasach liściastych pod dębami lub bukami, ale także ogrodach, parkach, rzadko

Smaczna Pyza
Kurkowa z kaniami 92

Grzybowa wegetariańska z kurkami i kaniami. Uwielbiam takie zupy, zrobimy je w 30 minut a przyjemność jedzenia to dopiero uczta. Obowiązkowo do zupy musi być natka albo koperek świeży.                 2 ziemniaki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia seler 100 g kurek 5 grzybów kani  1 kawałek por biała

wesoła kuchnia
Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą 79

przy przewracaniu placka, ponieważ jest bardzo delikatny. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.)   Przewrócony omlet chwilkę dosmażyć.  Użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania

Di gotuje
Przepis na chleb z boczkiem 138

orkiszowy Chleb przepis 14 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli Dodatki: boczek - 150 g, u mnie boczek wędzony Maestro Henryk Kania ser pleśniowy, na przykład z niebieską pleśnią - 20 g ser żółty - 130 g 1 cebulka dymka Jak upiec chleb? Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do maki

MamaOskarka
Młoda kapusta zasmażana 112

nóg.  Potrzebujemy: główka młodej kapusty (u mnie 600 g) 1/2 szklanki wody 80 g masła 1 pętko kiełbasy śląskiej, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania 80 g masła 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Kapustę kroimy na 4 części i wycinamy twardy głąb. Następnie ją szatkujemy i wrzucamy

MamaOskarka
Zapiekanka z pieczarkami i kiełbasą krakowską 172

wersja z dużą ilością pieczarek i kiełbasą krakowską. Spróbujcie. Składniki: 1 długa bagietka* około 300 g pieczarek około 200-250 g żółtego sera 4-5 plasterków kiełbasy krakowskiej Henryk Kania 1 mała cebula pieprz i sól do smaku szczypta ulubionych ziół (używam mieszanki do pizzy) 1-2 łyżki masła *przepis na domową już niedługo na blogu Przygotowanie: Plasterki kiełbasy

Słodkie okruszki
Sałatka z kabanosem 132

super punktem Wielkanocy, który trzeba przygotować, jeżeli nie macie czasu na wymyślne nadzienia do jajek. Sałatka z kabanosem przepis: 300 g kabanosów, u mnie Kabanosy Pieczone Classic Maestro Henryk Kania 5 jajek ugotowanych na twardo  6 ogórków kiszonych 2 łyżki rzeżuchy 4 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz Kabanosy kroję w małe kawałeczki, jajka ścieram na tarce

MamaOskarka
Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami jaglanymi 130

chłodzenie ciasta można pominąć, choć przyznam, że po odstaniu w lodówce jest ono bardziej gęste i lepiej przylegające do kiełbasek. W przepisie użyłam białej kiełbasy z szynki Henryk Kania

Di gotuje
Pierogi z mięsem i pieczarkami 125

łyżeczki soli Farsz do pierogów: gotowane mięso z kurczaka  (1 cały kurczak) 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Okrasa: boczek duński Henryk Kania Przepis na pierogi z mięsem i pieczarkami: Nasze idealne ciasto na pierogi robimy w następujący sposób: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i zalewamy wrzątkiem. Żeby się nie poparzyć ciasto

MamaOskarka