kanie - 386 przepisów (strona:4/26)

Kanie suszone 73

Kanie suszone są świetnym dodatkiem/przyprawą do różnych dań, sosów, kaszy ... Gdy mamy ich nadmiar, warto je ususzyć, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby. Kanie Odciąć nóżki. Kapelusze kań oczyścić. Należy je oczyścić (najlepiej pędzelkiem

królestwo garów
Smażona kania w cieście 103

Smażona kania w cieście w sezonie grzybowym jest bardzo smacznym daniem na obiad. Ciasto zapobiega zbyt mocnemu wysuszeniu grzyba w czasie smażenia, a do tego przypieczone przyjemnie chrupie. Grzyby najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła lub od zaprzyjaźnionego dobrze znającego się na grzybach grzybiarza. Kiedyś bardzo lubiłam zbierać grzyby i pamiętam, że kanie były najwcześniej pojawiającymi się(...)zazwyczaj na łąkach i obrzeżach lasu porośniętego trawą. Uwielbiałam zaraz po powrocie z lasu zjeść świeżo usmażone grzyby. Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na smażoną kanię w cieście: 5 - 6 kapeluszy grzyba kania 3 jajka 100 - 150 ml mleka 5 - 6 łyżek mąki pszennej (może być część pełnoziarnistej) pieprz sól wiązka natki pietruszki masło klarowane

Gotuj w domu
Bezglutenowe, wegańskie kotlety z kań 165

kań w hali targowej, zatęskniłam za smakiem dzieciństwa. Postanowiłam więc opracować nowy przepis na te pyszne grzyby, tak abym ja i inne osoby na dietach mogły z niego skorzystać. Mój sposób jest bardzo prosty i szybki, nawet nie ma sensu, żebym podawała proporcje, wszystko zależy od tego ile i jakiej wielkości grzyby chcecie przygotować, ja usmażyłam 2 duże kanie :) Gorąco polecam! Składniki:  mąka quinoa płatki drożdżowe nieaktywne kanie olej do smażenia sól Wykonanie: Grzyby delikatnie opłukujemy z zanieczyszczeń i osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko je solimy i obtaczamy w mące quinoa i płatkach drożdżowych wymieszanych w równych proporcjach. Grzyby smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i podajemy

Quinoa Raz!
Kanie panierowane 137

więc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie rosną w ciągu całego roku... Wykonanie proste, a smak, który dłuuugo się pamięta...  A Wy lubicie kanie? 3 kanie (duże) sól, pieprz Panierka: mąka pszenna do obtaczania 1 jajko 2-3 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Kapelusze(...)grzybów należy dokładnie umyć i osuszyć. (Można też wymoczyć w mleku.) Następnie każdą kanię oprószyć solą oraz pieprzem i kolejno obtoczyć z mące, jajku roztrzepanym z mlekiem, a na końcu w bułce tartej. Smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu - do momentu aż będą miękkie i przyrumienione. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu

Di gotuje
Czubajki w cieście cydrowym 157

usmażonych w cieście naleśnikowym, ale zrobionym na bazie cydru to prawdziwy rarytas. Delikatny grzyb otulony chrupiącym ciastem smakuje wybornie. Czubajki gwiaździste to siostry lepiej znanej i bardziej cenionej czubajki kani . Są mniejsze, mniej mięsiste i rosną przeważnie późną jesienią. Można je spotkać częściej w lesie niż na łąkach, ale lubię je tak samo jak kanie. Szczególnie(...)jeszcze w listopadzie. Według mnie czubajki gwiaździste są bardzo smaczne, chociaż z powodu wielkości może odrobinę mniej wyraziste w smaku.Wiele osób, ja także, traktuje je po prostu jak małe kanie. Można je przyrządzać tak samo jak większe kuzynki. Najbardziej lubimy czubajki smażone w panierce z jajka i bułki tartej, ale takie jak dzisiaj są też pyszne. Zamiast

Smaczna Pyza
Pulpety z cukinią w sosie z kaniami 132

mała 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do kurczaka papryczka chili 2 łyżki koperku posiekanego mąką do obtoczenia sos: 5 grzybów kanie 1 cebula olej rzepakowy 2 łyżki startego parmezanu 200 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Pulpety: Pierś z kurczaka i cebulę mielę maszynką do mięsa(...)litry wody osolonej i wkładam pulpety. Gotuję około 5 minut od wypłynięcia na wierzch i zagotowania.  Sos: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone grzyby kanie i dalej chwile smażę. Wlewam śmietanę i zagotowuję, dodaję ser, sól, pieprz, majeranek. Pulpety podaję z sosem

wesoła kuchnia
Czubajki kanie faszerowane ciecierzycą w sosie pomidorowym 134

Znowu byłam w lesie i znowu nazbierałam nie całkiem rozwinięte kapelusze czubajki kani. Ponieważ chwilę wcześniej miałam na obiad ciecierzycę w sosie pomidorowym nadziałam nią moje kanie(...)obiad wyśmienity wjechał na stół. Polecam zróbcie sobie takie, jeśli znajdziecie takie nierozwinięte kapelusze. Jeśli nie znacie czubajki kani lepiej sobie nadziać pieczarki i nie zrywać aby się nie pomylić i zerwać niejadalnego grzyba. Polecam danie gorąco, będzie smakowało. Czubajki kanie faszerowane ciecierzycą w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Panierowane kanie/ kotlety „schabowe” z kani 175

oczyścić, pozbawić nóżki, kapelusze delikatnie opłukać i osuszyć za pomocą papierowego ręczniczka. Jajka wbić do głębokiego talerza, dodać mleko. Doprawić porządnie solą i pieprzem. Roztrzepać. Jeżeli kania jest duża i nie zmieści się na patelnię pokroić na mniejsze kawałki np. 4 części. Obtoczyć w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym

Fabryka pomysłów
Kanie w panierce naleśnikowo grzybowej z dynią 131

grzybowy, przez co ma fajny posmak.Całość polałam sosem grzybowym i posypałam parmezanem.Jesienne kolorowe danie dla miłośników  grzybów.   Zniknęło w mig. ciasto naleśnikowe: 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 1 jajko 3/4 opakowania sos grzybowy Winiary olej rzepakowy do smażenia farsz: 20 dkg dyni 1/2 szklanki(...)czerwone 1/4 opakowania sosu grzybowego Winiary 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ciasto naleśnikowo grzybowe: Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sos grzybowy i miksuję. Grzyby kanie myję, osuszam i panieruję w cieście naleśnikowo grzybowym. Smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dynię obieram i kroję w kostkę, paprykę też kroję

wesoła kuchnia
Kanie jak kotlety w zimie, przechowywanie kani 122

Taki pomysł podsunęła mi moja siostra. Spróbowałam, fajnie w zimie poczuć smak jesieni. Kanie od spodu oczyścić pędzelkiem, kapelusze wytrzeć suchym ręczniczkiem. Kapelusze położyć na suszarce do suszenia grzybów i wysuszyć. Wysuszone grzyby włożyć do torebki papierowej, zamknąć. Przechowywać w suchym miejscu. Jak później będziecie mieli ochotę na grzybki należy zamoczyć je w mleku. Zostawić na chwilkę

Kuchnia Pokoleń
"flaczki" z kani 165

wszyscy ale dla tych, którzy ją jadają mam fajną propozycję. Coś jakby gęsta zupa grzybowa z mięsem ale my mówimy na to flaczki. Dlatego, że pokrojone długie kawałki kani bardzo je przypominają. W ostatnich dniach był u nas wysyp taki, że w jednym miejscu było ponad sto więc taki obiad był obowiązkowy. Najlepsze "flaczki z kani" robi moja(...)rosole więc polecam na poniedziałek- będzie fajnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i rosołu z niedzieli. Składniki: 2 litry rosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani 4-5 ziemniaków marchewka cebula majeranek sól, pieprz 2 łyżki mąki łyżka smalcu 2 łyżki octu ząbek czosnku liście laurowe ziele angielskie Mięso z rosołu obrać i pokroić. Ziemniaki pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym 124

soli bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka 1 jajko 60 g masła 1 dkg drożdży 1/3 szklanki wody letniej farsz: 2 kanie 50 dkg podgrzybków 2 grzyby kanie pieprz 2 łyżki zupy grzybowej rodzinnej Winiary 1 cebula 2 jajka 350 g śmietany ukwaszonej 18 % koper świeży olej rzepakowy ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaje letnią(...)formy, biorę zapas ciasta jeszcze na boki. Ciasto przekładam do formy, dociskam boki.  Farsz: Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję do niej boczek i smażę dalej, dodaję pokrojone kanie i przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone podgrzybki, doprawiam pieprzem. Do miski przekładam śmietanę, dodaję jajka, koper pokrojony, zupę grzybową. Na ciasto wylewam

wesoła kuchnia
Omlet z kani z kaszą 118

lekki. Wykorzystała kanie które sama zebrałam w lesie. Grzyby są bardzo pyszne, trzeba się tylko na nich znać. Wersja obiadowa z kaszą, jest sycąca. 2 grzyby kanie duże 1 cebula 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki masła klarowanego kasza: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 cebuli czerwonej 5 pomidorków koktajlowych żółte(...)czerwone koper świeży, natka świeża sól, pieprz Grzyby oczyszczam i kroję w paski. Cebule obieram i drobno kroję. Na łyżce masła przesmażam cebulę, dodaję pokrojone kanie i dalej smażę. Doprawiam sola, pieprzem.  Grzyby przekładam na talerz. W misce wbijam jajka, dodaję jogurt, sól, pieprz i rozbijam widelcem. Na patelnie roztapiam pozostałe masło i wylewam masę jajeczną

wesoła kuchnia
Zupa flaczki z kani 144

lesie ale jeżeli nie jesteśmy pewni grzybów lepiej jak je kupimy. Zupę zrobimy w 15 minut. Moja rodzina uwielbia te grzyby zbierałam je już w dzieciństwie. 4 kapelusze kani duże 1 marchewka 1 kawałek selera 1 cebula 1 papryka pomarańczowa 1/4 papryczki chili 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz koperek świeży 3 ziela angielskie 2 liście laurowe masło klarowane(...)Cebule drobno kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję warzywa i dalej chwilę przesmażam, dolewam bulion, dodaję ,liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości warzyw ale nie za długo. Kanie myję delikatnie kroję w paski i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do zupy, gotuję dwie minuty, doprawiam solą, pieprzem, dodaję pokrojony koperek

wesoła kuchnia
Tarta z dynią i kanią 112

kurkumy 125 g masła 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody farsz: 300 g jogurtu greckiego 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1/2 dyni Hokkaido 2 kanie 1/2 cebuli czerwonej 3 pomidorki śliwkowe 3 pomidorki koktajlowe żółte masło klarowane natka pietruszki Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na blaszce na papierze. Wstawiam do piekarnika(...)piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut aż się zrumieni. Jedną kanię kroję na kawałki, i przesmażam razem z całą kanią na maśle. solę, pieprzę. Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, przyprawę i mieszam. Wylewam na zimny spód tarty podpieczony. Układam kawałki dyni podpieczone, kanie, cebulę piórka, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki. Wstawiam do piekarnika

wesoła kuchnia