kanie - 386 przepisów (strona:2/26)

Brak tytułu 173

Kania jest powszechnie znana, ale ciągle mylona jest z muchomorem sromotnikowym.  Kanię poznajemy także po pierścieniu wokół trzonka oraz dziurce w trzonie ! I pora na przepis. Kanie często smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak(...)inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, pszenne pieczywo tostowe, ser żółty  (najlepiej parmezan) ja nie miałam parmezan użyłam innego i też było pyszne ! Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy chwilę, wrzucamy do niej pokrojone kanie i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy. Na blasze układamy kromki

kolorowotorcikowo
Jajecznica z kaniami 124

masło do smażeniaOczyszczone kanie i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dobrze zrumienić. Jajka wbić na miskę i roztrzepać widelcem. Gdy kanie z cebulką dobrze sie zarumienią, wlać jajka,  doprawić do smaku solą ziołową. Smażyć wedle uznania w zależności jaką jajecznice lubimy, bardziej czy mniej ściętą

Monia miesza i gotuje
Kotlety z kani 110

czyli taki schabowy z lasu. Takie grzybowe kotlety są naprawdę przepyszne. Miałam 3 kanie - dwie mega wielkie i jedną małą. Te wielkie musiałam podzielić na ćwiartki, by zmieściły się na patelni😂 Przy okazji przypominam, żeby zbierać tylko grzyby, które dobrze znamy!  Składniki:  3 kanie 2-3 jajka + odrobina mleka sól, pieprz, słodka(...)papryka bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia  Sposób przygotowania: 1. Kanie dokładnie oczyścić.  2. W razie potrzeby podzielić na mniejsze części.  3. W głębokim talerzu wymieszać jajka, dodaję do nich odrobinę mleka.  4. Kanie oprószyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Kanie opanierować w jajku

Kuchnia domowa Ani
Zupa kaniowa z kaniami 87

wiecie, że Kanie należą do grupy pieczarkowatych? Może dlatego są takie smaczne. Ja wykorzystałam je w zupie, której nadały rewelacyjny smak. Co potrzeba: 10 kapeluszy kani dużych 1 ćwiartka kurczaka, 3 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, 1/8 dużego selera, 2 średnie ziemniaki, 1/4 średniego kalafiora, 20 g masła, 100 g śmietany 30% słodkiej, 2 pełne łyżeczki(...)pokrojone w średnią kostkę, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, kiedy woda się zagotuje, dodajemy kucharka, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek pokrywką, gotujemy na małym płomieniu. W tym czasie kanie płuczemy, kroimy w ok. 2 cm x 5 cm paski, smażymy na rozgrzanym maśle, dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Smażymy do odparowania powstającego

Bułka z Chlebem
Flaczki z kani 114

Flaczki z kani to pyszna zupa strukturą i odrobinę smakiem zbliżona do tradycyjnych flaczków, chociaż na pewno mniej kaloryczna. Ugotowana na wywarze z warzyw będzie idealna również dla wegetarian. Dostałam od znajomego grzybiarz prosto z lasu piękne kanie i oprócz smażonej wyszły z niej jeszcze pyszne flaczki. Flaczki z kani były dobrze przyprawione, aromatyczne(...)szybko zniknęły, gdyż każdy chciał jeszcze dolewkę. Szkoda, że sezon na kanie jest taki krótki i później ich już nie ma, albo są robaczywe. Ilość porcji: 3 - 4 Czas przygotowania 30 minut Składniki na flaczki z kani: 3 - 4 średnie kapelusze kani 2 marchewki mały seler mały por 2 cebule 3 ząbki czosnku wiązka pietruszki

Gotuj w domu
Kanie nadziane żółtym serem i kanie prawie jak schabowy (w panierce z tymiankiem) 168

parzysta ilość kań, po 5 - 7 dag startego żółtego sera na parę kań (w zależności od wielkości kapeluszy), sól, pieprz Na panierkę: jajka, bułka tarta, kilka kropel magii, olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapelusze grzybów oczyścić i opłukać. Oprószyć pieprzem i solą z obu stron. Przygotować jajka na panierkę - roztrzepać je z dodatkiem maggi.  Na jedną kanię nakładamy starty(...)dodania suszonego tymianku wpadła moja córka. Okazało się, że to naprawdę bardzo smaczne połączenie. Właściwie to żaden przepis, tylko sposób na urozmaicenie, nadanie niepowtarzalnego smaku i aromatu kaniom. Wersja popularnego "schabowego z kani" z ziołami. Do przyrządzenia takich schaboszczaków, oprócz soli i pieprzu używamy również odrobinę tymianku, zarówno do oprószenia grzybów jak i do tartej bułki. Ja użyłam suszonego

Nie tylko w kuchni
Kania a'la schabowy 188

wśród nich kanie :) Pewnie sporo z Was już robiło tradycyjnego schabowego z kani więc przepis zamieszczam tak dla przypomnienia :) Szybkie i smaczne danie np. na kolację. W dodatku bardzo sycące. Tylko najpierw upewnijmy się, że na pewno zebraliśmy kanie :) Składniki: kanie jajko bułka tarta sól pieprz Sposób przygotowania: Kani(...)mniejsze części. Panierujemy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, zaczynając od strony z blaszkami, gdyż wtedy usmażone kanie nie będą płaskie

Na Ciasteczkowych Papierach
Kotlety z kani 128

razy i przyniósł kosz grzybów, a w tym kilka kani. Pytałam się chyba kilkakrotnie, czy to aby na pewno nie muchomor, ale ufam jego wiedzy, a obiad dzięki temu mieliśmy pyszny. Składniki: - kilka kani; - 2-3 jajka; - bułka tarta; - sól, pieprz, ulubione zioła - olej do smażenia Wykonanie: Kanie dokładnie myjemy, ale nie za długo, żeby(...)nasiąkły wodą. Jajko rozbełtujemy z przyprawami, moczymy kanie w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Proste i pyszne! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

dom-agi.pl
Roladki z kaniami panierowane w otrębach 138

smaku solą i pieprzem. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa położyć ok łyżki przesmażonych kani i zwinąć w roladkę. Potem roladki panierować w roztrzepanym jajku i otrębach, usmażyć na oleju. Podawać z dowolnymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
Kotlety z kani 61

Kotlety z kani czubajki to najlepszy zamiennik dla kotleta schabowego. Od dziecka uwielbiałam, gdy tata z grzybobrania przywoził kanie a mama zamieniła je w przepyszny chrupiący kotlet. Ten smak pamiętam do dziś. To najlepszy grzyb pod słońcem, dlatego tak bardzo się ucieszyłam, gdy w tym roku tacie kanie wyrosły w jego własnym ogródku(...)kilka lat temu “posadził’ sobie grzybnię kani za domem. To był doskonały pomysł, bo dzięki temu zamiast iść na dno lasu na kanie on idzie po pyszne kapelusze do swojego ogródka. A wy jeśli nie jedliście króla z kani to żałujcie, bo to danie jest pyszne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażone kanie, smak udanego lata. 114

kurki są moimi faworytami. Ktoś powie, a cóż za sztuka usmażyć kanie? Pewnie  żadna,  jednak moim zdaniem smażona kania kani nierówna i zaraz wyjaśnię dlaczego. 3 kapelusze kani 2 jajka 1/4 łyżeczki soli bułka tarta olej do smażenia ręczniki papierowe  Nie moczę w żadnym mleku, nie myję pod wodą tylko delikatnie(...)bardzo dokładnie roztrzepujemy z solą, Nigdy nie byłam zwolenniczką smażenia całych kapeluszy, to jest grzyb i on musi być dobrze przesmażony, a w jednym kawałku to różnie może być. Kanie w zależności od ich rozmiaru kroimy na mniejsze kawałki. Ja z każdej cząstki odcinam środek, ten w którym jest umiejscowiona nóżka. Mimo smażenia  jest gumowaty

Dieta moja pasja
Czubajka kania w panko 70

Wakacje to czas zbierania grzybów, m. in. kań (czubajki kanie). Lubię ich dorodne kapelusze, bo w łatwy sposób można przygotować z nich obiad w postaci zamienników mięsnych kotletów. Dzisiejsza propozycja jest też moim pierwszy doświadczeniem z panko, czyli japońskiej panierki z białego chleba bez skórki. Na dole wpisu moje porównanie panko z bułką tartą. Składniki(...)porcje): 2 dorodne kapelusze czubajki kani 100 ml mleka jajko sól 200 ml panko olej do smażenia Wyłamać nóżki kań i pokroić grzyby na połówki lub ćwiartki. Kanie zanurzyć w mleku i pozostawić na ok. 15 minut. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Na talerzyk wsypać panko. Rozgrzać olej. Kanie obtaczać w jajku

Weekendy w domu i ogrodzie
KANIE PO GRECKU + FILMIK 70

Kanie po grecku to pyszne, niecodzienne danie. Rewelacyjne smakują bod marchewkową pierzynką. Polecam  SKŁADNIKI :  kanie 6-7 sztuk sól do smaku jajka i bułka tarta do panierowania  olej do smażenia MARCHEWKA : 3 marchewki kawałek selera  2 cebule 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego  2 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)łyżki cukru  sól i pieprz do smaku  2-3 łyżki soku z cytryny  około 2 szklanki wody  PRZYGOTOWANIE :  Kanie myjemy, osuszamy nasępnie moczymy w mleku, wyciskami i panierujemy w jajku i bułce tartej.  Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Cebulę kroimy w kostke, dodajemy trochę masła

Kulinarne Fantazje Marioli
Kania à la schabowy 141

Według wierzeń ludowych Kania, to piękna dziewica pod postacią ptaka, która porywała małe dzieci nęcąc je smakołykami. Może dlatego ta czubajka dostała taką nazwę, gdyż jest bardzo smaczna. Tego nie wiem. Wiem na pewno, że jeśli na biologii zapytają kogokolwiek o kwestię doboru naturalnego, to kania jest tego najlepszym przykładem. Właściwie nie tylko sama kania co fakt(...)ludzie potrafią pomylić z nią muchomora sromotnikowego. Teraz wygooglujcie sobie jak wygląda kania oraz jak wygląda muchomor sromotnikowy i już będziecie wiedzieć o co chodzi z tym doborem naturalnym. Danie, które postanowiłem przygotować, jest genialne w swojej prostocie. Celowo nazwałem je "à la schabowy", a nie "schabowy z kani", żeby nawet najwięksi malkontenci nie mieli się do czego

Kryzysowa Książka Kucharska
Kanie w cieście 113

Uwielbiam kanie i kiedy jest na nie sezon - przygotowuję je na mnóstwo sposobów. Są przepyszne i niezastąpione! Tym razem chcę Wam zaprezentować kanie w cieście, jedną z najprostszych wersji. Smakują naprawdę rewelacyjnie i doskonale sprawdzą się jako przekąska lub jeden z posiłków głównych. Pycha! Zerknijcie też na moje inne propozycje z kanami w roli(...)głównej - klik . 3 duże kanie Ciasto: 1 jajko 100 ml mleka około 8 łyżek mąki pszennej (płaskich) 1/2 łyżeczki soli (lub według smaku) 2-3 szczyty pieprzu 1 szczypta sody oczyszczonej Ponadto: olej do smażenia  Przygotować ciasto.  Wszystkie składniki należy porządnie wymieszać i doprawić według własnego smaku. (Ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany.)  Kapelusze

Di gotuje