już niebawem, bo czas leci niezwykle szybko! Ciasto francuskie nadziałam tylko dwoma pysznymi składnikami. A efekt? Efekt jest powalający! Potrzebujemy: 1 płat ciasta francuskiego Kiełbasa krakowska Henryk Kania około 100 g 100 g żółtego sera Dłuższy z boków ciasta francuskiego dzielimy na 7 części. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, a kiełbasę kroimy w cienkie plasterki
MamaOskarkastanie postawić na nogi niejednego zmarzlucha! Potrzebujemy: 1 litr wywaru z suszonych podgrzybków (20 g suszonych podgrzybków zalewam wrzątkiem na 30 minut) 3 pętka kiełbasy śląskiej z szynki Henryk Kania 1 czerwona cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki śmietany 30% 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 łyżki oliwy sól, pieprz makaron tagliatelle Kiełbasę kroimy
MamaOskarkaczerwonym barszczem. Pierożki możecie podać na obiad lub na przyjęciu (goście na pewno będą po nie chętnie sięgać). Spróbujcie, polecam. Składniki: Na farsz: 200 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania około 250 g kapusty kiszonej (u mnie bez marchewki) / można dodać ciut więcej świeżo mielony pieprz i sól do smaku 3 kulki ziela angielskiego 1 czerwona cebula 1 łyżeczka majeranku
Słodkie okruszkitrzeba! :) Przygotowałam je we frytkownicy beztłuszczowej, ale z powodzeniem zrobicie je w standardowym piekarniku. To co? Zaczynamy! Potrzebujemy: 4 bułki, wielkości kajzerki 3 jaja 5 plasterków Kiełbasy Żywieckiej Henryk Kania 2 plastry sera żółtego kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz Bułkom odcinamy górę i wydrążamy środek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 3 minuty. Ser, kiełbasę oraz
MamaOskarkabyły naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju plus olej do smażenia sól, pieprz mąka do panierowania Kapustę szatkujemy i dusimy
MamaOskarkapieczenia w piekarniku innych rzeczy lub we frytkownicy beztłuszczowej przez 30 minut w 190 stopniach. Potrzebujemy: 300 g ugotowanej zielonej soczewicy 60 g kabanosków z serem cheddar Maestro Henryk Kania 1 upieczony burak średniej wielkości 4 łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Buraka obieramy i dzielimy na 4 części, kabanoski również dzielimy
MamaOskarkakiełbaskami i pomidorem, ale zawsze istnieje opcja, żeby trochę zaszaleć i podać śniadanie, które zaskoczy każdego! :) Potrzebujemy: Gofry: 250 g mąki pszennej 50 g parmezanu 100 g frankfurterek Henryk Kania 1/2 czerwonej cebulki 450 ml wody 25 ml oleju rzepakowego 2 jaja sól, pieprz Bruschetta: 2 pomidory malinowe świeża bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz W misce mieszamy mąkę
MamaOskarkamoich domowników, więc jeśli lubicie białą kiełbasę to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy z szynki (użyłam Henryk Kania) * 6-7 suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 3-4 ziela angielskie * pieprz do smaku * olej do przesmażenia kiełbasy * woda do zgotowania kapusty kiszonej Wykonanie: Grzyby namoczyć w szklance ciepłej(...)Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C. piec około 30-35 minut. Przy okazji kochani zapraszam Was serdecznie do wypróbowania nowości firmy Henryk Kania , a mianowicie pyszne chipsy mięsne: * chipsy mięsne classic * chipsy mięsne o smaku zielonej cebulki * chipsy boczkowe classic * jerky wieprzowe Wszystkie te produkty zapakowane są w małe paczuszki, dzięki czemu
Zrób to smacznieczasu. Oczywiście, jeśli nie liczyć pieczenia czy oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego Ale w tym czasie można zająć się innymi sprawami Bułeczki są pyszne, nadziane wspaniałą szynką od Henryka Kani sprawią że każdy zechce sięgnąć po kolejną Spróbujcie i Wy. Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe z szynką Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g rozpuszczonego masła (u mnie(...)mielony pieprz Nadzienie: 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 4-5 liście świeżej bazylii sól i pierz do smaku kilka plastrów szynki wędzonej Maestro Henryk Kania ser Mozzarella wiórki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże instant, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i czarny mielony pierz (lekko posypujemy po wierzchu). Następnie wlewamy lekko ciepłe rozpuszczone masło
Słodkie okruszkiprosto i smacznie przyrządzić kanie? Jeśli masz ładne kapelusze koniecznie usmaż kotlety a'la schabowe :-) Jeśli lubicie kotlety warzywne polecam kotlety z kalafiora. Świetne są również kotlety z warzyw rosołu
AniaGotuje.plpoprawiła, ale pomimo wszechobecnej wilgoci nałaziłyśmy się po lesie i zebrałyśmy całkiem sporo grzybów. Były małe podgrzybki, prawdziwki, maślaki sitarze, maślaki pstre , maślaki zwyczajne, kurki, gąski zielonki, kanie, muchomorki czerwieniejące i rdzawobrązowe. Całkiem niezły przegląda, prawda? Wróciłyśmy przemoczone, ale zadowolone i z uśmiechem. Po powrocie gorąca kawa i do roboty bo grzyby same się nie oczyszczą! Trzeba
Smaczna Pyzacieszy domowników nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Do tego przysłowiową kropką nad „i” są oczywiście najlepszej jakości parówki. My stawiamy na parówki z szynki Henryk Kania . Idealne od tak na śniadanie oraz jako dodatek(...)wielu dań. Spróbujcie. Jesienny garnek z kolorową papryką i parówkami Składniki: 1/2 dużej żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebulka 3 parówki z szynki Henryk Kania 5 mniejszych pieczarek 2 szczypty suszonej bazylii około 1/3 szklanki passaty pomidorowej (opcjonalnie łagodny ketchup z butelki) 5 pomidorków truskawkowych z gałązki sól i pieprz do smaku około
Słodkie okruszkilasach głownie spotykamy podgrzybki oraz prawdziwki, ale przeglądając chociażby Facebooka widać jaki ogrom różnego rodzaju grzybów spotykacie Wy w swoich lasach. Od kurek, maślaków po kozaki, siniaki, borowiki, kanie i wiele, wiele innych. A skoro o grzybach mowa zapraszam na grzybowa ze świeżymi podgrzybkami. Składniki: 500 g grzybów u mnie dzisiaj podgrzybki 2 łyżki masła 1 cebula
Życie zaczyna się w kuchnichyba szczególnie. Przede wszystkim normalnie smażone w bułce tartej <3 Tym razem w połączeniu z makaronem. Pycha <3 Składniki 300 g makaronu penne 2 duże kanie 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 300-350 ml wrzącej wody sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenanielsko, las, przyroda, jezioro, można rozpalić ognisko, albo grilla. Można popływać, albo łowić rybki. Co kto lubi i zapragnie. Można tam też spotkać grzyby, moje ostatnie trofea to kanie i pieczarki. Wyruszając na ostatnią wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą
wesoła kuchnia