Nasza najstarsza nalewka na zielonych orzechach włoskich pochodzi z.... 1999 roku. Źródła: 1. Liść orzecha włoskiego (Juglandis folium) – działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz bezpieczeństwo stosowania w chorobach skórnych, Natalia Derebecka, Małgorzata Kania, Justyna Baraniak, Postępy Fitoterapii 3/2012, s. 197-202 2.Królewski orzech włoski, dr inż. Janusz R. Mroczek, Zakład Biologicznych Podstaw Rolnictwa i Edukacji Środowiskowej Uniwersytetu Rzeszowskiego PS. Nie jestem
Cztery Fajeryprzydomowy ogród. Ale do dzieła , przygotujmy bardzo pyszne i niezwykle proste danie! Autorką jest przyjaciółka Kasi Dowbor- Marta. Składniki 10 białych kiełbas : u mnie kiełbasa biała z szynki HENRYK KANIA 2 opakowania 5 soczystych kwaśnych jabłek 1 cebula cukrowa: u mnie jedna cebula czerwona i jedna biała zioła prowansalskie pieprz i sól do smaku 2-3 ząbki czosnku
Z Kuchni Do KuchniChrupiące panierowane pieczarki a la kotlety. Ostatnio miałam ogromną ochotę na „kotlety” z grzybów. Pamiętam jak kiedyś mój tata robił takie z kani (sowa) lub z boczniaków. Nie miałam tamtych grzybów „pod ręką”, więc wykorzystałam duże kapelusze pieczarek portobello. Wyszło naprawdę pysznie Prostota i smak. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Spróbujcie. Składniki: (ilość można
Słodkie okruszkikolację wystarczy pajda chleba lub ciepła bułeczka. Danie proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne. Składniki: * 2 białe kiełbasy (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania ) * 1 cebula * 200 ml śmietany słodkiej, najlepiej 18% * 3 łyżeczki chrzanu ze słoika * sól, pieprz, papryka słodka do smaku * olej do podsmażenia cebuli Wykonanie: Białe kiełbasy naciąć z obu stron
Zrób to smacznieminut. Danie idealne do podania od razu po przygotowaniu, do zamknięcia w słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :) Składniki: * 200 g kabanosów pieczonych (użyłam Henryk Kania ) * 1 średnia cebula * 1 cukinia * 1 czerwona papryka * 150 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy) * 150 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy) (użyłam Orzech
Zrób to smacznieprzygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak... co tu dużo pisać, zróbcie i przekonajcie się sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Z białej kiełbasy zdjąć
Zrób to smaczniejest tutaj bardzo ważne. Będziemy dymili masło. Bez tego procesu danie w sumie nie będzie miało tego przekazu co powinno. Składniki opakowanie kiełbasek białych u mnie Henryk Kania małe opakowanie mrożonego szpinaku całe liście lub najlepiej szpinak świeży ok. 120 ml białego wytrawnego wina, u mnie portugalskie 100 g cebulek perłowych 1 cukinia baby 2 łyżki miodu
Z Kuchni Do Kuchniparówki w innej odsłonie. Ośmiorniczkami była zachwycona. Idealny sposób dla niejadków. Tak podane parówki na pewno spodobają się waszym dzieciom ;) Składniki: * parówki (wykorzystałam parówki z szynki Henryk Kania ) * ketchup Wykonanie: Parówki przeciąć na pół. Z jednego końca naciąć je na krzyż potem jeszcze raz na krzyż, tak by powstało 8 "nóg" ośmiornicy. Patelnię rozgrzać (użyłam patelni beztłuszczowej, jeśli
Zrób to smacznieWpadłam po uszy. Teraz codziennie muszę robić hot dogi samochody. I wiecie co? Fajne to jest! :) Na pomysł ten wpadł nasz Syn. Parówki bardzo kojarzą mu
MamaOskarkaoliwy * pół łyżeczki proszku do pieczenia * pół łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szczypta soli Dodatki: * solidna garść sera mozzarella * 5-6 większych pieczarek * 2 kiełbasy śląskie (użyłam Maestro Henryk Kania ) * sos do pizzy ( przepis tutaj ) Wykonanie: Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odłożyć na 5 minut, aby ciasto odpoczęło
Zrób to smaczniewięcej, to wystarczy powiększyć ilość składników. Składniki: (na 4 sztuki) 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego) 3 pełne garści warzyw na patelnię* około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania 2 jajka klasy M 3 pełne łyżki białego serka naturalnego 3 łyżki startego żółtego sera olej do podsmażenia warzyw świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku sezam
Słodkie okruszkiulubionym sosem. Moja rodzina była nimi zachwycona, zniknęły z talerza w błyskawicznym tempie :) Składniki na około 24 placki: * 120 g kabanosów (użyłam kabanosów o smaku sera chedar Henryk Kania ) * 200 g pieczarek * solidna garść startego na tarce żółtego sera * 2 jajka * 9 łyżek mąki pszennej * szczypta sody proszku do pieczenia * pół czerwonej papryki * 1 cebula * 1 szklanka wody
Zrób to smacznieczerwona cebula 2 ząbki czosnku, można więcej. Na Sycylii nie żałują czosnku świeża bazylia pół kieliszka białego wina oliwa z oliwek 100 g szynki wędzonej u mnie Henryk Kania dodatkowo dwa jaja (u mnie kacze) ugotowane na twardo. Na Sycylii do tej zapiekanki używano gotowanych jaj Najpierw grillujemy (lub smażymy) plastry bakłażana, nie róbcie ich bardzo cienkich. Odkładamy
Z Kuchni Do Kuchnimąki pszennej 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: śmietana 18% (doprawiona solą i pieprzem, a jeśli lubicie to również czosnkiem) tarty żółty ser boczek szynka wędzona Maestro Henryk Kania cebula Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków. Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy
MamaOskarkałyżki posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki * 2 łyżki drobno pokrojonej zielonej papryki * 80 g kabanosów (użyłam mini kabanoski classic od Henryk Kania ) Wykonanie: W misce wymieszać mleko z jajkami i rozpuszczonym, zimnym masłem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę ostrą i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Na końcu dodać drobno pokrojone papryki
Zrób to smacznie