Kurkowa z kaniami 191Grzybowa wegetariańska z kurkami i kaniami. Uwielbiam takie zupy, zrobimy je w 30 minut a przyjemność jedzenia to dopiero uczta. Obowiązkowo do zupy musi być natka albo koperek świeży. 2 ziemniaki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia seler 100 g kurek 5 grzybów kani 1 kawałek por biała
wesoła kuchnia
Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą 162przy przewracaniu placka, ponieważ jest bardzo delikatny. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.) Przewrócony omlet chwilkę dosmażyć. Użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania
Di gotuje
Przepis na chleb z boczkiem 213orkiszowy Chleb przepis 14 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 400 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli Dodatki: boczek - 150 g, u mnie boczek wędzony Maestro Henryk Kania ser pleśniowy, na przykład z niebieską pleśnią - 20 g ser żółty - 130 g 1 cebulka dymka Jak upiec chleb? Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy je do maki
MamaOskarka
Młoda kapusta zasmażana 177nóg. Potrzebujemy: główka młodej kapusty (u mnie 600 g) 1/2 szklanki wody 80 g masła 1 pętko kiełbasy śląskiej, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania 80 g masła 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Kapustę kroimy na 4 części i wycinamy twardy głąb. Następnie ją szatkujemy i wrzucamy
MamaOskarka
Zapiekanka z pieczarkami i kiełbasą krakowską 291wersja z dużą ilością pieczarek i kiełbasą krakowską. Spróbujcie. Składniki: 1 długa bagietka* około 300 g pieczarek około 200-250 g żółtego sera 4-5 plasterków kiełbasy krakowskiej Henryk Kania 1 mała cebula pieprz i sól do smaku szczypta ulubionych ziół (używam mieszanki do pizzy) 1-2 łyżki masła *przepis na domową już niedługo na blogu Przygotowanie: Plasterki kiełbasy
Słodkie okruszki
Sałatka z kabanosem 202super punktem Wielkanocy, który trzeba przygotować, jeżeli nie macie czasu na wymyślne nadzienia do jajek. Sałatka z kabanosem przepis: 300 g kabanosów, u mnie Kabanosy Pieczone Classic Maestro Henryk Kania 5 jajek ugotowanych na twardo 6 ogórków kiszonych 2 łyżki rzeżuchy 4 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz Kabanosy kroję w małe kawałeczki, jajka ścieram na tarce
MamaOskarka
Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami jaglanymi 202chłodzenie ciasta można pominąć, choć przyznam, że po odstaniu w lodówce jest ono bardziej gęste i lepiej przylegające do kiełbasek. W przepisie użyłam białej kiełbasy z szynki Henryk Kania
Di gotuje
Pierogi z mięsem i pieczarkami 194łyżeczki soli Farsz do pierogów: gotowane mięso z kurczaka (1 cały kurczak) 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Okrasa: boczek duński Henryk Kania Przepis na pierogi z mięsem i pieczarkami: Nasze idealne ciasto na pierogi robimy w następujący sposób: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i zalewamy wrzątkiem. Żeby się nie poparzyć ciasto
MamaOskarka
Omlet na słono z parówką 175płótnie mama, albo tata maluje warzywami swój własny obraz. Czasami warto poświęcić na śniadanie chwilę więcej i dać dziecku radość! :) Omlet przepis Potrzebujemy: 2 parówki z szynki Henryk Kania 2 jaja 1 łyżeczka mąki pszennej cebula pomidor koktajlowy brokuł 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz Jak zrobić omlet? Parówki przecinamy wzdłuż, z jednej strony nie docinając do końca
MamaOskarka
Drożdżówki na słono 232jajko 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 100 g miękkiego masła Nadzienie: 1 opakowanie białej kiełbasy, u mnie Kiełbasa biała z szynki Maestro Henryk Kania 1 jajko Bułki drożdżowe na słono robimy według następujących wskazówek: Drożdże, zarówno świeże, czy suszone rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Chodzi tylko o to, żeby one się dobrze
MamaOskarka
Biała kiełbasa z jogurtowo-majonezowym sosem curry 195się nie tylko na obiad, ale również na smaczną, imprezową przekąskę. Na zimno lub ciepło - takie połączenie zawsze świetnie smakuje. Polecam! 500g białej kiełbasy (u mnie z szynki Henryk Kania ) Sos: 100 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki miodu (płynnego) 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 ząbka świeżego) sól, pieprz Białą kiełbasę surową należy
Di gotuje
Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej 179wiem czy to sprawa placków, czy dodatków, które śmiało mogę polecić za dobry i krótki skład. Nawet moja córka z chęcią zjada parówkę krzycząc brum brum, choć Henryk Kania posiada też w swojej ofercie produkty dla dziewczynek - z bohaterami Krainy Lodu. A ja jako mama bacznie czytająca etykiety - mam pewność, że Natalia nie spożywa zbędnego glutaminianu sodu
Di gotuje
Pizza familijna – pizza na dużą blachę 233pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Dodatki: pół papryki kilka plasterków kiełbasy żywieckiej Henryk Kania mozzarella wiórki (około 250-300 g) lub inny starty żółty ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety jej nie miałam) 6 większych pieczarek 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 ząbek
Słodkie okruszki
Nadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami) 212szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cukru szczypta soli około 150 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 2 większe pieczarki pół mniejszej cebulki sezam do posypania bułeczek *do farszu można dodać około 2 łyżki startego żółtego sera (ja dziś pominęłam) Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże
Słodkie okruszki
Kiełbasa w sosie pomidorowym z makaronem 206kiełbasa, ja od dawna stawiam na wyroby Henryka Kanii, fasola w puszce, cebulka i przecier pomidorowy :) Spójrzcie na dokładne proporcje. Potrzebujemy: 500 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 1 czerwona cebula 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Na patelni
MamaOskarka
Sałatka z kaszy bulgur z kiełbasą krakowską 194pokaźna porcja znikała w ekspresowym tempie. Sałatka ta to doskonała propozycja na sytą przekąskę lub jeden z głównych posiłków. Polecam! 100g kaszy bulgur 150g kiełbasy krakowskiej (u mnie Henryk Kania ) 1/2 puszki kukurydzy 3 jajka 2-3 ogórki konserwowe Dodatkowo: sól, pieprz majonez Kaszę bulgur ugotować według przepisu z opakowania. Ugotowane na twardo jajka, kiełbasę oraz ogórki należy
Di gotuje
Spaghetti z sosem pieczarkowym z frankfurterkami 186krążki tych soczystych kiełbasek smakuję naprawdę doskonale! :) Potrzebujemy: 500 g pieczarek 1 czerwona cebulka 2 łyżki masła 200 g śmietanki 30% 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 opakowanie frankfurterek Henryk Kania sól, pieprz W niewielkim garnku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Solimy i szklimy co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy nasze pieczarki
MamaOskarka
Bazyliowe bułeczki z frankfurterkami 224suszonej bazylii + do posypania bułeczek 3 łyżki oleju 2 jajka klasy M + 1 jajko do posmarowania bułeczek 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie frankfurterek śląskich Henryk Kania Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, całość mieszamy i odstawiamy, aby rozczyn podrósł. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 2 szczypty soli ziołowej
Słodkie okruszki
Wytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem 278łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko klasy M szczypta soli 3/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju (do ciasta) + odrobina do posmarowania gofrownicy 1/2 opakowania kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania 1 pieczarka 3 łyżki startego żółtego sera np. Gouda Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko, 2 łyżki oleju i wbijamy jajko. Całość dokładnie
Słodkie okruszki
Pikantna zupa z ciecierzycą, pomidorami i kiełbasą 181łyżeczki suszonej natki pietruszki (może być świeża) 1 łyżeczka papryki ostrej (*) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz Dodatkowo: 2 kiełbaski (u mnie śląskie z szynki - Henryk Kania ) Ponadto: 3 łyżki oleju Opcjonalnie: śmietana do zabielenia Ugotować wywar na mięsie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i odrobiny soli. Do garnka z wywarem dodać pokrojone ziemniaki, marchew
Di gotuje
Bigos z cukinii 176Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej nadmiar. Potrzebujemy: 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 marchewki 3 duże cukinie 4 pomidory malinowe 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz Na początku przesmażamy niektóre składniki
MamaOskarka
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą 194Potrzebujemy: Spód: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g pieczarek 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 czerwone cebule 1 szklanka startego żółtego sera 3 jaja 1 szklanka mleka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól, pieprz
MamaOskarka
Pasztet z cukinii z białą kiełbasą 238kombinację z mojego przepisu :) Potrzebujemy: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g wędzonego sera 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 5 jaj 2 szklanki kaszy manny 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, jeżeli gniazda nasienne mają wyraźnie wykształcone pestki - usuwamy je przy
MamaOskarka
Śniadaniowy tost 196pamięć dzięki różnorodności struktur jakie w niej odnajdziecie oraz dlatego, że będzie Wam po prostu niesamowicie smakowała. Potrzebujemy: 2 kromki pieczywa 2 jajka 2 kabanoski Maestro Henryk Kania 1/4 czerwonej papryki garść świeżego szpinaku 1/4 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulkę i paprykę. Następnie
MamaOskarka
Bruschetta z kremowym twarożkiem i kiełbasą 180warzywa i jestem w niebie. Potrzebujemy: 1 bagietka oliwa 200 g twarogu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki jogurtu greckiego kilka kwiatów szczypiorku / szczypiorek / cebulka kiełbasa krakowska Maestro Henryk Kania pomidor pieprz, sól Bagietkę kroimy na kromeczki pod lekkim kątem. Każdą z kromeczek smarujemy lekko oliwą i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Można je też
MamaOskarka
Kopytka w sosie z kiełbasą 185pomidorowym, sosie z kiełbasą. Kopytka: 1200 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę wystudzonych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko wrzątek 3 łyżeczki soli Sos: 3 kiełbasy śląskie Henryk Kania 2 małe cebule 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Ugotowane, przeciśnięte przez praskę lub utłuczone ziemniaki w temperaturze pokojowej mieszamy z mąką i jajkiem
MamaOskarka
Omlet z kiełbasą i pieczarkami 223wiele pomysłów, że zaskoczę Was nie raz! Dzisiaj proponuję mega pyszne śniadanko, które doda Wam niesamowitej porcji energii. Potrzebujemy: 3 jaja 10 cm kiełbasy podwawelskiej Maestro Henryk Kania 1/2 cebuli 2 pieczarki 1/2 kulki mozzarelli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól, pieprz szczypiorek, bazylia Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kiełbasę pokrojoną w kawałki (najpierw kroję
MamaOskarka
Puszysty placek z cebulą i szynką 202łyżeczka soli 80 g roztopionego masła 300 ml ciepłego mleka Sos: 2 jajka 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Dodatki: 4 czerwone cebule 200 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy
MamaOskarka
Wielkanocna rolada ziemniaczana z białą kiełbasą 236doskonale kremowa, po prostu przepyszna. Potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 240 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g serka naturalnego (z wiaderka) 100 g mozzarelli Ziemniaki obieramy i ścieramy na plasterki na mandolinie. Foremkę do piekarnika wykładamy papierem
MamaOskarka
Kluski śląskie z farszem z białej kiełbasy 231wysiedzieć w kuchni nie kombinując. :) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1/4 objętości ziemniaków wypełniamy mąką ziemniaczaną 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 białe kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy, dobrze odparowujemy i robimy z nich pure lub przeciskamy przez praskę (ja takowej nie posiadam, dlatego robię pure). Ziemniaki
MamaOskarka
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 320ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Na ciasto: 500 g mąki pszennej
Słodkie okruszki
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i jajkiem 224mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie? 1 opakowanie mixu sałat (150g) 2 białe kiełbaski (u mnie z szynki Henryk Kania ) 3 jajka Sos: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem
Di gotuje
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i jajkiem 196mniejsze porcje. U mnie znika bardzo szybko z dodatkiem świeżego pieczywa. Pychota! Może również spróbujecie? 1 opakowanie mixu sałat (150g) 2 białe kiełbaski (u mnie z szynki Henryk Kania ) 3 jajka Sos: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem
Di gotuje
Naleśniki śniadaniowe 324jajkiem to przesada, więc podam Wam przepis na farsz do 2 naleśników: 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 4 pieczarki 2 łyżki kukurydzy z puszki 3 wędzone frankfurterki Henryk Kania 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 jaja 3 łodyżki szczypiorku 2 pomidorki koktajlowe Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę i czosnek pokrojone
MamaOskarka
Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami 223ponad surowe ciasto.) Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Podawać na ciepło lub zimno. (*) Polecam mini kabanoski Henryk Kania. Pamiętajcie, aby nie używać takich cienkich, które będą zbyt twarde. Już lepiej wykorzystać pieczone
Di gotuje
Krokieciki z szynki 235Cebulowy beszamel plus szynka usmażona w złocistej panierce. Idealna przekąska na towarzyskie spotkanie. Podana z ulubionym sosem, będzie genialnym punktem imprezowego menu. Potrzebujemy: 600 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 4 łyżki masła 2 drobno posiekane cebule 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: mąka 2 jaja bułka tarta/panko
MamaOskarka
Rolowane naleśniki 205jaja 20 g oliwy łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki świeżego szpinaku 1 opakowanie kabanosków Maestro Henryk Kania 1 kulka mozzarelli 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu szczypta suszonego tymianku sól, pieprz Ponadto: 1 jajko do smarowania 5 jaj do pieczenia świeży koperek Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto
MamaOskarka
Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy 200dłużej niż kolejny bukiet róż, które lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) około 400 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania Krótka lista składników, prościej się nie da! Kiełbasę należy pokroić w cieniutkie plasterki, następnie plasterki te należy przeciąć na pół (tworząc półokręgi). Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż
MamaOskarka
Parówki w cieście twarogowym 209oryginalny smak. Spróbujcie przygotować takie serce dla drugiej połówki w święto zakochanych. Potrzebujemy: 250 g masła 250 g twarogu półtłustego 250 g mąki pszennej 2 opakowania parówek classic Henryk Kania Ser rozkruszamy w dłoniach, masło kroimy na mniejsze kawałki, wszystko razem zarabiamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm, tniemy na paski
MamaOskarka
Drożdżowe hot dogi z pieczarkami i serem feta 302soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 150 g sera feta 150 g żółtego sera 5 parówek z szynki Maestro Henryk Kania Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
VioletoweKucharzenie
Parówki w cieście drożdżowym 262takiej postaci bardzo lubi moja rodzina, często przyrządzam je na śniadanie ale świetnie też się sprawdzają na przyjęciach. Polecam na sylwestra jako przekąskę. Składniki: 6 parówek z szynki Henryk Kania 6 plasterków sera żółtego Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 2 gramy świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła
Bajeczna Kuchnia
Kalafiorowe placuszki z kurczakiem i kabanosami 188główka kalafiora 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 por (biała cześć) 1 cebula 50 g żółtego sera 5 pieczarek 4 wędzone kabanosy Maestro Henryk Kania (Symfonia Wędzona) 2 łyżki świeżej natki pietruszki 5 jajek 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Curry Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy
VioletoweKucharzenie
Placek z boczkiem i białą kiełbasą 213opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek czarny sezam Nadzienie (2 placki): 8 cienkich białych kiełbasek Maestro Henryk Kania 12 plastrów wędzonego boczku 4 łyżki sosu pomidorowego, u mnie brusketta 300 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą
MamaOskarka
Wytrawne placki z kaszy jaglanej z kabanosem 203pracy i cieszyć się ich smakiem. Kabanos nadaje im ciekawego posmaku. Potrzebujemy: 280 g ugotowanej czerwonej soczewicy 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 laski kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 1 cebula 3 łyżki oleju kokosowego 1 jajko 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki mąki pszennej, można zastąpić bezglutenową sól, pieprz Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym
MamaOskarka
Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 225szklanki żółtego sera 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka natki pietruszki Sól Pieprz Sos pomidorowy z kiełbaskami: 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 4 kiełbaski wiedeńskie Maestro Henryk Kania 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml wody 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też
VioletoweKucharzenie
Imprezowe parówki w cieście 213ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 20 g oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 3 opakowania parówek z szynki Maestro Henryk Kania Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Mieszankę tę odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy elastyczne
MamaOskarka
Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami 266świeżych drożdży 1 ¼ szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 3 łyżki oleju 3 kabanosy klasyczne Maestro Henryk Kania 4 suszone pomidory z oleju 5 dużych zielonych greckich oliwek Do dużej miski przesiewamy 400 g mąki pszennej, do osobnej pozostałe 100 g. Dodajemy oregano, lubczyk, sól i cukier. W ¾ szklanki
VioletoweKucharzenie
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 159zjedzeniu której będziesz miał siłę by góry przenosić! Niezwykle smaczna, treściwa i bogata. Dasz radę jej się oprzeć? Potrzebujemy: 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania kilka kromek chleba wieloziarnistego Makaronowy burger: 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek 350 g żółtego sera sól, pieprz Tempura: 100 g mąki pszennej
MamaOskarka
Corn dogi (parówki w cieście kukurydzianym w stylu amerykańskim) 295ulubionym sosem. Taki fast food nie jest zdrowy, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką pyyyyszną kiełbaskę. Polecam! 7 parówek (u mnie z szynki Henryka Kani ) Ciasto: 80g mąki pszennej 80g mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta pieprzu (solidna) 1 jajko około 160 ml mleka Ponadto
Di gotuje
Smażone sowy w zalewie octowej 259Pomysł na wykorzystanie nadmiaru kań - smażone sowy marynowane w zalewie octowej. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna przekąska na słono. Takie sowy idealnie smakują podane ze świeżym pieczywem. Zachęcam do przygotowania 😋 Składniki na 2 słoiki 0,5 l: 10-12 kapeluszy z kani (in. zwanych sów) sól, pieprz olej do smażenia 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia
Ugotować
Paszteciki a'la szczecińskie z parówką (drożdżowe, smażone) 214mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30g drożdży (świeżych) 250 ml ciepłego mleka/wody 2 jajka 60 roztopionego tłuszczu Dodatkowo: około 10 parówek (mnie z szynki Henryka Kani ) Ponadto: olej do głębokiego smażenia Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka/wody i 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką
Di gotuje
Najedzeni bardzo FEST! 188inną nazwę. Dzięki podobnym inicjatywom każdy ma szansę przekonać się, że zdrowe jedzenie to na prawdę DOBRE jedzenie! Jedną z takich osób jest Pan Walenty Kania . Bardzo sympatyczny Pan w okularach z grubymi oprawkami i ładnie wystrzyżonym zarostem, który cały czas się uśmiecha. Ów dżentelmen prezentował na swoim stanowisku własne przyprawy oznaczone etykietami z jego imieniem(...)prawdę mistrzowskie połączenia stymulatorów kubków smakowych naszych języków, które pozwalają na wydobycie z potraw jeszcze większego aromatu i przede wszystkim smaku. Przetestowałyśmy i gorąco polecamy Pana Walentego Kanię i jego "kuchnię dla odważnych". Tutaj znajdziecie więcej informacji o tym niezwykle ciekawym i miłym człowieku. Poniżej, szczypta foto-informacji na temat stoiska omawianego znawcy smaku - Pana Walentego. Nas, takie
Moja Mama Gotuje
Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym (dofinkowym) 272Dofinki ): 250g ziemniaków sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia 65g mąki 40g masła 2 jajka 1/2 szklanki wody szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania parówek z szynki (u mnie Henryk Kania ) Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować z masłem i dodatkiem soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Całość ponownie postawić na mały
Di gotuje
Jak zamrozić rosół ? 121gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Poszerz swoją wiedzę - przeczytaj inne artykuły o gotowaniu! Fasola mung gotowanie Jak gotować brukselka
Podstawy Gotowania
Jak mrozić warzywa na rosół ? 117gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Poszerz swoją wiedzę - przeczytaj inne artykuły o gotowaniu! Fasola mung gotowanie Jak gotować brukselka
Podstawy Gotowania
Jak mrozić warzywa ? 132gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Poszerz swoją wiedzę - przeczytaj inne artykuły o gotowaniu! Fasola mung gotowanie Jak gotować brukselka
Podstawy Gotowania
Dania do mrożenia 119gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Poszerz swoją wiedzę - przeczytaj inne artykuły o gotowaniu! Fasola mung gotowanie Jak gotować brukselka
Podstawy Gotowania
Fasola mung gotowanie 120gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? /*! elementor - v3.15.0 - 09-08-2023 */ .elementor-widget-divider{--divider-border-style:none;--divider-border-width
Podstawy Gotowania
Jak smażyć steki? 113gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Jak długo piec batata w piekarniku? 105gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Burak jak gotować ? 132gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Jak gotować kukurydza ? 112gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Jak gotować brukselka ? 117gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Fasolka szparagowa mrożenie 143gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Jak usmażyć boczek ? 121gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Kasza sorgo jak gotować ? 111gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Jak smażyć jabłka? 133gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Kasza owsiana jak gotować ? 115gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Soczewica zielona jak gotować ? 101gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Jak gotować rosół pod przykryciem czy bez 122gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Panierka panko jak smażyć ? 106gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
fasolnik chiński jak gotować ? 125gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Kiszka ziemniaczana jak smażyć? – Copy 106gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
mrożona biała kiełbasa jak gotować 120gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Grenadier ryba jak smażyć 153gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Jak gotować w parowarze ? 113gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Ciecierzyca jak gotować szybko 116gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Kasza jak gotować? 104gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Komosa jak gotować 103gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
jak długo piec mięso w rękawie 123gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Kasza orkiszowa jak gotować ? 106gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Fasolka szparagowa żółta jak gotować? 115gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Kiełbasa biała surowa jak gotować ? 105gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Fasolka szparagowa płaska jak gotować ? 108gotować? Kasza orkiszowa jak gotować ? jak długo piec mięso w rękawie Komosa jak gotować Kasza jak gotować? Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Fasolka zielona jak gotować? 131widget-video{width:var(--container-widget-width);--flex-grow:var(--container-widget-flex-grow)} Poznaj inne artykuły: Fasolka zielona jak gotować? Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Kuskus perłowy jak gotować ? 117możliwości są praktycznie nieograniczone. Baw się gotowaniem i odkrywaj nowe, smaczne kompozycje! Kuskus perłowy jak gotować- video Poznaj inne artykuły: Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka jak gotować
Podstawy Gotowania
Jak smażyć boczek? 135kucharzy, którzy pragną doskonalić sztukę smażenia boczku i cieszyć się niezastąpionym smakiem tej potrawy. Jak smażyć boczek - video Poznaj inne artykuły: Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Jak długo piec udka ? 122doskonałe efekty i cieszyć się smacznymi daniami, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Jak długo piec udka- video Poznaj inne artykuły: Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Patelnia grillowa jak smażyć ? 120video,.e-con>.elementor-widget-video{width:var(--container-widget-width);--flex-grow:var(--container-widget-flex-grow)} Poznaj inne artykuły: Patelnia grillowa jak smażyć ? Jak długo gotować mak ? Kania jak smażyć ? Jak długo piec udka ? Jak smażyć boczek? Kuskus perłowy jak gotować ? Jak długo piec boczek w rękawie? Jak gotować kuskus ? Kasza gryczana biała jak gotować Fasolka
Podstawy Gotowania
Schab leśniczego, duszony z grzybami 141świeżutkich leśnych grzybów Oczywiście moje ukochane podgrzybki są w tym przepisie obowiązkowe. Jest piękny czas dla każdego grzybiarza , a ja nim zdecydowanie jestem Wysyp w lesie podgrzybków, kurek, kani i maślaczków, zachęca do codziennych spacerów.. Uwielbiam tą porę roku, zdecydowanie jest dla mnie naj Wracając do potrawy, polecam, schab wychodzi pyszny, kruchy nie robi się suchy
Ogrodnik w podróży
Kania w panierce 170Składniki : kania jajko, sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Grzyba umyłam pod bieżącą wodą, osączyłam dokładnie na ręczniku papierowym Jajko roztrzepałam z kilkoma łyżkami wody, dodałam szczyptę soli oraz taką ilość bułki tartej by po roztrzepaniu uzyskać gęstą,( ale nie za gęstą ) masę Zamoczyłam grzyba tak by z obu stron dokładnie pokrył się masą jajeczną Smażyłam na rozgrzanym
Proste Potrawy
Kalafior gotowany smażony w panierce 144najpopularniejszy przepis. Ostatnio zapanowała moda na coś takiego jak ”schabowy z kalafiora ”. I ja postanowiłam wypróbować ten pomysł na kalafiora z patelni. Schabowy z kalafiora, schabowy z kani, schabowy z kurczaka. Może ja się czepiam, ale niech ktoś mi powie…. gdzie kalafior lub kurczak mają schab? 🤔 Jak ugotować kalafior? Kalafior smażony w panierce, zapraszam na dalszą
Dieta moja pasja
Pokrzywa zwyczajna w mojej kuchni 127gotuję tylko zalewam gorącym bulionem na około 30 minut. Odsączam i postępuję dalej, tak jak ze zwykłymi kotletami mięsnymi.Uwielbiam kotlety sojowe na zimno, podobnie mi smakuje czubajka kania, przyrządzona w ten sam sposób. Zastanawiałam się co zrobić, aby sok z pokrzywy zatrzymać jak najdłużej świeży bez jego pasteryzowania. Nie musiałam długo myśleć! Mrożenie! Często jesienią zamrażam zioła hodowlane
Leśny Zakątek
Żeberka w sosie śmietanowym z leśnymi grzybami 138cebule 1 ząbek czosnku 500 świeżych leśnych grzybów olej 2 listki laurowe ziele angielskie ( wg uznania ) 2 łyżki proszku grzybowego z suszonych kani 500 ml słodkiej śmietany 18 % Przygotowanie: Żeberka opłukałem, osuszyłem, podzieliłem na porcje szer. ok. 8 cm (tak na 2-3 kostki). Natarłem
R'n'G Kitchen
Flaki wołowe. Jak zrobić pyszne flaki jak u mamy 191zupa, której głównym składnikiem jest oczyszczony i pokrojony w cienkie paski żołądek. Flaki przyrządzam z flaków wołowych, wieprzowych, z żołądków drobiowych, oraz w wersji wegetariańskiej, jako grzybowe flaczki z kani. Flaki gotuję z dodatkiem ostrej i łagodnej papryki, majeranku, gałki muszkatołowej i pieprzu. Do tej pory przygotowywałam je bez zasmażki, te dzisiejsze flaki wołowe mają zasmażkę oraz tarty świeży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Herbata po turecku z kardamonem 190jaka moc herbaty będzie dla nas najbardziej odpowiednia. Jakie herbaty piją Turcy W zależności od mocy naparu Turcy rozróżniają trzy typy herbaty koyu - bardzo mocny, ciemny napar herbaciany tavşan kani-kanı (dosłownie: krew królika) - brązowo- czerwony kolor herbaty açık - co w dosłownym tłumaczeniu oznacza światło - czyli słabą, bardzo jasną herbatę Do parzenia herbaty po turecku używa się zarówno herbat
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SMAŻONE ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ 195jako dziecko, wtedy polewałam na wierzch maślankę i całość jadłam łyżką. Mmm... już ślinka leci ;) Składniki: * 5 większych ziemniaków * 3 kiełbasy śląskie (użyłam kiełbasy śląskiej z szybki Henryk Kania ) * 1 większa cebula * pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków (użyłam Skworcu ) * olej do smażenia Wykonanie: Jeśli nie macie ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia, należy je obrać, pokroić
Zrób to smacznie
Nalewka z zielonych orzechów włoskich 260Nasza najstarsza nalewka na zielonych orzechach włoskich pochodzi z.... 1999 roku. Źródła: 1. Liść orzecha włoskiego (Juglandis folium) – działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz bezpieczeństwo stosowania w chorobach skórnych, Natalia Derebecka, Małgorzata Kania, Justyna Baraniak, Postępy Fitoterapii 3/2012, s. 197-202 2.Królewski orzech włoski, dr inż. Janusz R. Mroczek, Zakład Biologicznych Podstaw Rolnictwa i Edukacji Środowiskowej Uniwersytetu Rzeszowskiego PS. Nie jestem
Cztery Fajery
Biała kiełbasa z jabłkami 173przydomowy ogród. Ale do dzieła , przygotujmy bardzo pyszne i niezwykle proste danie! Autorką jest przyjaciółka Kasi Dowbor- Marta. Składniki 10 białych kiełbas : u mnie kiełbasa biała z szynki HENRYK KANIA 2 opakowania 5 soczystych kwaśnych jabłek 1 cebula cukrowa: u mnie jedna cebula czerwona i jedna biała zioła prowansalskie pieprz i sól do smaku 2-3 ząbki czosnku
Z Kuchni Do Kuchni
Chrupiące panierowane pieczarki a la kotlety 251Chrupiące panierowane pieczarki a la kotlety. Ostatnio miałam ogromną ochotę na „kotlety” z grzybów. Pamiętam jak kiedyś mój tata robił takie z kani (sowa) lub z boczniaków. Nie miałam tamtych grzybów „pod ręką”, więc wykorzystałam duże kapelusze pieczarek portobello. Wyszło naprawdę pysznie Prostota i smak. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. Spróbujcie. Składniki: (ilość można
Słodkie okruszki
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWYM 180kolację wystarczy pajda chleba lub ciepła bułeczka. Danie proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne. Składniki: * 2 białe kiełbasy (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania ) * 1 cebula * 200 ml śmietany słodkiej, najlepiej 18% * 3 łyżeczki chrzanu ze słoika * sól, pieprz, papryka słodka do smaku * olej do podsmażenia cebuli Wykonanie: Białe kiełbasy naciąć z obu stron
Zrób to smacznie
BŁYSKAWICZNE LECZO WARZYWNE Z KABANOSEM 199minut. Danie idealne do podania od razu po przygotowaniu, do zamknięcia w słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :) Składniki: * 200 g kabanosów pieczonych (użyłam Henryk Kania ) * 1 średnia cebula * 1 cukinia * 1 czerwona papryka * 150 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy) * 150 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy) (użyłam Orzech
Zrób to smacznie
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM 172przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak... co tu dużo pisać, zróbcie i przekonajcie się sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Z białej kiełbasy zdjąć
Zrób to smacznie
Kiełbaski białe ze szpinakiem, w winie , z suszonymi pomidorami i dymionym masłem 206jest tutaj bardzo ważne. Będziemy dymili masło. Bez tego procesu danie w sumie nie będzie miało tego przekazu co powinno. Składniki opakowanie kiełbasek białych u mnie Henryk Kania małe opakowanie mrożonego szpinaku całe liście lub najlepiej szpinak świeży ok. 120 ml białego wytrawnego wina, u mnie portugalskie 100 g cebulek perłowych 1 cukinia baby 2 łyżki miodu
Z Kuchni Do Kuchni
OŚMIORNICZKI Z PARÓWEK- IDEALNE ŚNIADANIE DLA DZIECI 384parówki w innej odsłonie. Ośmiorniczkami była zachwycona. Idealny sposób dla niejadków. Tak podane parówki na pewno spodobają się waszym dzieciom ;) Składniki: * parówki (wykorzystałam parówki z szynki Henryk Kania ) * ketchup Wykonanie: Parówki przeciąć na pół. Z jednego końca naciąć je na krzyż potem jeszcze raz na krzyż, tak by powstało 8 "nóg" ośmiornicy. Patelnię rozgrzać (użyłam patelni beztłuszczowej, jeśli
Zrób to smacznie
Hot dogi z Zygzakiem 205Wpadłam po uszy. Teraz codziennie muszę robić hot dogi samochody. I wiecie co? Fajne to jest! :) Na pomysł ten wpadł nasz Syn. Parówki bardzo kojarzą mu
MamaOskarka
PIZZA Z PATELNI (BEZ DROŻDŻY) Z KIEŁBASĄ I SEREM 220oliwy * pół łyżeczki proszku do pieczenia * pół łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szczypta soli Dodatki: * solidna garść sera mozzarella * 5-6 większych pieczarek * 2 kiełbasy śląskie (użyłam Maestro Henryk Kania ) * sos do pizzy ( przepis tutaj ) Wykonanie: Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odłożyć na 5 minut, aby ciasto odpoczęło
Zrób to smacznie
Mini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką 216więcej, to wystarczy powiększyć ilość składników. Składniki: (na 4 sztuki) 1 opakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego) 3 pełne garści warzyw na patelnię* około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania 2 jajka klasy M 3 pełne łyżki białego serka naturalnego 3 łyżki startego żółtego sera olej do podsmażenia warzyw świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku sezam
Słodkie okruszki
WYTRAWNE PLACKI O SMAKU PIZZY 159ulubionym sosem. Moja rodzina była nimi zachwycona, zniknęły z talerza w błyskawicznym tempie :) Składniki na około 24 placki: * 120 g kabanosów (użyłam kabanosów o smaku sera chedar Henryk Kania ) * 200 g pieczarek * solidna garść startego na tarce żółtego sera * 2 jajka * 9 łyżek mąki pszennej * szczypta sody proszku do pieczenia * pół czerwonej papryki * 1 cebula * 1 szklanka wody
Zrób to smacznie
Parmigiana di melanzane 169czerwona cebula 2 ząbki czosnku, można więcej. Na Sycylii nie żałują czosnku świeża bazylia pół kieliszka białego wina oliwa z oliwek 100 g szynki wędzonej u mnie Henryk Kania dodatkowo dwa jaja (u mnie kacze) ugotowane na twardo. Na Sycylii do tej zapiekanki używano gotowanych jaj Najpierw grillujemy (lub smażymy) plastry bakłażana, nie róbcie ich bardzo cienkich. Odkładamy
Z Kuchni Do Kuchni
Langosze po chłopsku 183mąki pszennej 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: śmietana 18% (doprawiona solą i pieprzem, a jeśli lubicie to również czosnkiem) tarty żółty ser boczek szynka wędzona Maestro Henryk Kania cebula Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków. Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy
MamaOskarka
WYTRAWNE MUFFINY Z KABANOSEM I PAPRYKĄ 207łyżki posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki * 2 łyżki drobno pokrojonej zielonej papryki * 80 g kabanosów (użyłam mini kabanoski classic od Henryk Kania ) Wykonanie: W misce wymieszać mleko z jajkami i rozpuszczonym, zimnym masłem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę ostrą i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Na końcu dodać drobno pokrojone papryki
Zrób to smacznie
Warzywa duszone z białą kiełbasą , z jajkiem i awokado 196ulubionej muzyki, fakt, że przygotowanie trwa nieco dłużej , bo...tańczę! Podsunę Wam pyszny pomysł na obiadek- kolorowy, ładujący mocno baterie. Pyszny! Składniki biała kiełbasa z szynki Maestro Henryk Kania opakowanie azjatyckich warzyw na patelnię . Moje zakupiłam w Biedronce (jakość ,cena oraz waga są ok) jaja od kur z wolnego wybiegu, te od kur hodowanych w niewoli
Z Kuchni Do Kuchni
Rolada z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli 218czerwonej cebuli niebawem na blogu. Rolada smakuje obłędnie, po wystudzeniu można ją pokroić na plastry, nie rozpadnie się. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy od Henryka Kani około 400g konfitury z czerwonej cebuli (wyszło mi tyle z 1kg cebuli) 1 jajko Piekarnik rozgrzewamy do 200*C bez termoobiegu. W małej miseczce roztrzepujemy jajko. Schłodzone ciasto rozwijamy
Gotowanie i blogowanie
Wiejskie kaszotto z białą kiełbasą i czerwoną cebulą 226treningowe, gdy pozwalamy sobie na jeden kawałek mięska więcej powstają przepisy takie jak ten! Składniki 100g kaszy gryczanej 200g cukinii 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani 4 pieczarki 1 czerwona papryka por, biała część, kawałek wielkości kciuka pół czerwonej cebuli lub jedna mała przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński, papryka ostra i zioła
Gotowanie i blogowanie
Ciecierzyca w sosie pomidorowym 200pyszne danie. I tak powstała ciecierzyca w sosie pomidorowym a inspiracją był mi blog Olgi Smile . Polecam serdecznie ten przepis bo tak wykonane danie wykorzystałam w nadziewaniu nierozwiniętych czubajek kani ale o tym w następnym wpisie. Czy Wy lubicie takie dania? czy jadacie? czy wolicie coś zupełnie innego? Ciecierzyca w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Siedzuń sosnowy vel szmaciak panierowany w jajku i bułce 218Siedzuń sosnowy to grzyb który jest najsmaczniejszy jaki jadłam oprócz borowików oczywiście. Chowa się przy nim czubajka kania czy "kurczakowy grzyb" żółciak siarkowy. Jest przepyszny a Ci co nie wiedza że jedzą grzyba są w stanie pomylić taki kotlet ze "schaboszczakiem". Siedzuń sosnowy - Sparassis crispa - w Polsce uważany za gatunek rzadki, wpisany na Czerwoną listę
Moje Małe Czarowanie
MINI PIZZE DLA KIBICÓW 232zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na 4 blaty. NA WIERZCH: - 2 -3 białe kiełbasy Maestro Henryk Kania - ser brie - parmezan - 3 plastry gruszki - listki rozmarynu, cząbru, bazyli - garść świeżych kurek - 1-2 figi Sos na pizze: - 3 talarki (około 3 łyżki) serka koziego
SMYKWKUCHNI
Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą 214się tego bać! Składniki -250 g mąki -sól -120 ml wody o temperaturze pokojowej -1 łyżeczka suchych drożdży oliwa z oliwek sos pomidorowy kabanos pieczony u mnie Henryk Kania mozzarella, u mnie 2 kulki świeży koperek włoska gotowana szynka kawałek ulubionego żółtego sera Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy
Z Kuchni Do Kuchni
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Nicole Young 246nich myślicie, więc wszelkie uwagi mile widziane :) Tytuł: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła Tytuł oryginału: Food Photography: From Snapshots to Great Shots Autor: Nicole Young Tłumaczenie: Marek Kania Wydawnictwo: Helion Data wydania: 2017 Liczba stron: 262 Książka jest dostępna m.on. w księgarni internetowej Platon24.pl
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 221ostatnich latach. Dziś moje wrażenia z lektury "Błękitnych okularów" napisanej przez Annę Kłodzińską i wydanej po raz pierwszy w latach 60-tych. W warszawskim mieszkaniu na Bednarskiej prokurator Kania i jego towarzyszka znajdują zwłoki zaprzyjaźnionego Wacława Małeckiego. W mieszkaniu unosi się zapach cyjanowodoru. W lokalu u Antoniego na Nowogrodzkiej mężczyźni spotykają się, by wspólnie coś zjeść, wypić importowany alkohol
Weekendy w domu i ogrodzie
Czernidłakowe kalmary 142albo nie mają lasu w okolicy, albo nie mają jak tam dojechać. Polecam im się rozejrzeć po okolicznych trawnikach w poszukiwaniu takiego cuda jakim jest czernidłak kołpakowaty. Takie połączenie kani i pieczarki :) Ja swoje znalazłem pod budynkiem firmy, w której jestem zatrudniony :) Zbieramy tylko młode kapelusze zanim jeszcze zaczną czernieć od spodu, bo wtedy stają się miękkie i niezdatne
Kryzysowa Książka Kucharska
LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 196mamy ciepły, pożywny posiłek na chłodne wieczory lub jako danie obiadowe. Do lecza wykorzystałam parówki na dzień dobry z szynki, które otrzymałam od Henryk Kania . Parówki na dzień dobry z szynki zawierają aż 93% mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki. Składniki
Zrób to smacznie