kanie - 386 przepisów (strona:7/26)

Keto zupa grzybowa (Paleo, LowCarb) 68

sobą aparat, dzięki czemu, poza pojedynczymi grzybami udało mi się znaleźć kilka sympatycznych kadrów. Bilans tej wyprawy to 0,5 kg mieszanych grzybów (głównie maślaki i podgrzybki), trzy kanie, kilka ciekawych zdjęć i zgubiony nożyk… Mimo to, i tak jestem z niej zadowolona. 🙂 Jeszcze tego samego dnia powstała keto zupa grzybowa, a na drugie mieliśmy smażone kanie. Bazą zupy jest esencjonalny bulion na drobiu i wieprzowinie. I chociaż przepis jest bardzo prosty, to postanowiłam się nim z Wami podzielić. Keto zupa grzybowa – składniki Oto, czego potrzebujecie do jej wykonania: Grzyby leśne Najlepiej takie własnoręcznie uzbierane, ale kupne też się nadadzą… 😉 Możecie użyć takich z mrożonki lub nawet kurek dostępnych jeszcze w sklepach

Modern Cave Girl
Makaron żytni z grzybami i pietruszką 78

przyjemnością. Drzewa pachną, szyszki pachną, liście pachną, ziemia pachnie, krzaki jagód, ściółka... Po powrocie z lasu pojechaliśmy na chwilę do cioci Walerci. Co się okazało? Na jej podwórku rosną kanie! Zebraliśmy wszystkie - mama usmażyła panierowane kanie na (niebanalne) drugie śniadanie - NIEBO W GĘBIE! Co jeszcze cioci rosło na podwórku? Cukinia, dynia.... przywiozłam! Niedługo zrobię

Gary Bez dna
Kanie a’la pizza 96

Smaczny sposób na przygotowanie tych pysznych grzybów. Składniki 6 sztuk kani 1 litr mleka 3,2% mąka 4 jajka bułka tarta masło do smażenia ketchup 1 strąk papryki marynowanej 1 pomidor malinowy 100 g czarnych oliwek 150 g szynki konserwowej 100 g startej mozzarelli sól, pieprz Przygotowanie Grzyby oczyszczamy, usuwamy trzpienie, moczymy w mleku przez około godzinę. Następnie osuszamy(...)papierowym ręcznikiem. Kapelusze kani obtaczamy w mące, rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz bułce tartej. Smażymy na maśle, na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Kanie smarujemy ketchupem. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, oliwki, pomidory, pokrojoną szynkę, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy

R'n'G Kitchen
Smażone panierowane kanie 171

Szybko i baaaardzo smacznie :)  Składniki 4 duże kanie 2 jajka bułka tarta masło sól pieprz     Przygotowanie Kanie opłukałem w wodzie. Panierowałem w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażyłem na rozgrzanym oleju do zrumienienia, zaczynając od strony z blaszkami

R'n'G Kitchen
Flaczki z kani 131

pora na kolejny pomysł wykorzystujący dary natury póki jeszcze są, bo to już ostatni gwizdek. Na szczęście tylko na kanie. Wkrótce pojawią się inne rzeczy ;) Składniki: - kanie (im większe tym lepszy efekt) - cebula - marchewka - majeranek - musztarda   Wykonanie: Kapelusze grzybów myjemy, kroimy w cienkie paski i podsmażamy z pokrojoną na półplasterki cebulą. Marchewkę kroimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kanie w cieście pod pierzynką 109

smakują tak samo pysznie jak zrobione ala schabowe. Zapiekane z innymi warzywami są pyszne. 1 bakłażan 2 pomidorki koktajlowe 1 pomidor 2 łyżki sera żółtego startego 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka 3 łyżki wody 1 jajko sól, pieprz olej Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sól, pieprz i miksuję(...)nasiąkły wodą. Obtaczam w cieście i smażę na oleju. Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól pod wodą, osuszam, smażę i doprawiam pieprzem.Na kani układam plaster bakłażana, na to plaster pomidora, posypuję serem i układam polówkę pomidorka koktajlowego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 10 minut

wesoła kuchnia
Wegetariańskie kotlety schabowe (smażone sowy) 158

Jeżeli w Waszej okolicy rosną sowy (inaczej zwane kanie(...)zachęcam do przygotowania wegetariańskich kotletów schabowych. Prosto, szybko i bardzo smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :) Składniki: sowy (in. kanie; same kapelusze!) jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Grzyby umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajko wbić

Ugotować
smażone kanie 108

Składniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu

Darcia w kuchni
Czernidłak kołpakowaty 1236

dusić, smażyć - smażone na masełku są pyszne ! - albo np. marynować panierowane tak jak kanie. Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali na młode kanie - na szczęście w tym wypadku pomyłka nie jest groźna. Moje dania z czernidłakami :- Schab duszony z czernidłakami  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Frittata z kaniami 142

Składniki: 2 kanie 2 jajka 1 mała cebulka łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na roztopionym maśle. Kapelusze kani pokroić na kawałki i dodać do cebuli, … Czytaj dalej Frittata z kaniami

czarrna od kuchni
Kanie w zalewie orientalnej 82

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pokusić nie mogliśmy się na mały eksperyment z kaniami. Na „tapetę” wzięliśmy mega aromatyczną przyprawę od Skworcu. Składniki: 10 kapeluszy kani 1 litr mleka 3,2% mąka 4 jajka bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 450 g ketchupu(...)samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, kaffir, przyprawę, sos mango, sól wędzoną, miód i wodę (1 litr ), zagotowujemy. Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą. Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę

R'n'G Kitchen
Frittata z kaniami 155

Składniki: 2 kanie 2 jajka 1 mała cebulka łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na roztopionym maśle. Kapelusze kani pokroić na kawałki i dodać do cebuli, … Czytaj dalej Frittata z kaniami

czarrna od kuchni
Pieczeń z kukurydzą i kabanoskami - idealna przystawka na ciepł 124

przekąsek od Henryka Kani, która wchodzi na sklepowe półki. Spółka szybko chce nią zdobywać rynkowe udziały. A narzędzie ma ku temu idealne, bo większości produktów z oferty przekąskowej Kani, nie ma w swoim portfolio żaden inny producent w Polsce oraz większość na świecie. A poniżej przepis z wykorzystaniem jednych z tych przekąsek: Syta i smaczna przystawka z wykorzystaniem(...)domowe obiady lub rodzinne spotkania.  500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża biała cebula 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 10 mini kabanosów klasycznych  Maestro Henryk Kania ½ puszki kukurydzy 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany 100 g boczku wędzonego Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy posiekaną bardzo

VioletoweKucharzenie
Grzyby gatunkami. Czubajka czerwieniejąca 290

Czubajka czerwieniejąca Chlorophyllum rhacodes jest podobna do czubajki kani , ale kilka cech pozwala łatwo odróżnić oba gatunki. Przeczytajcie i zobaczcie jak się nie pomylić. Zajrzyj do atlasu i poznaj inne, ciekawe gatunki grzybów Czubajka czerwieniejąca często rośnie na obrzeżach lasów i w zaroślach parkowych lub ogrodowych. Jest niestety mniej smaczna niż kania, a poza tym ogrodowa odmiana takiej(...)ostrzega i przypomina - nie zbierajcie podobnych grzybów poza terenem leśnym i jeśli nie jesteście pewni na 200% jaki to dokładnie gatunek grzyba. Choć czubajka czerwieniejąca jest taka podobna do kani to jest czubajką tylko z nazwy i zalicza się ją obecnie do rodzaju kumulatek. W niektórych opracowaniach naukowych można spotkać ją właśnie pod nazwą Kumulatka obszarpana. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Kotlety z czubajki kani oraz dylemat szron czy szadź 137

roku. Było strasznie zimno, co odczuł też mój aparat, który wysiadł po godzinie. Udało mi się jednak sfotografować osady atmosferyczne (na dole postu). Z kotletami z czubajki kani wiąże się pewne wspomnienie z dzieciństwa(...)rodzinnym domu jadało się je zawsze, szczególnie na początku lata. Pamiętam, że kiedyś rodzice poczęstowali nimi znajomego, który był pewien, że je kotlety z... cielęciny! Składniki : kapelusze czubajki kani mleko jajko bułka tarta sól  Odłamać nóżki od kapeluszy kani.  Kapelusze pokroić na połówki lub ćwiartki i włożyć do talerza z mlekiem. Powinno go być tyle

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z kani 31

dziecka uwielbiam grzyby i kotlety z kani. Najczęściej jem je położone na kromce pieczywa, ale stanowić mogą one oczywiście bezmięsny dodatek do obiadu. Składniki (3 porcje): 3 kapelusze kani 2-3 jajka sól, pieprz 1 łyżeczka ulubionej przyprawy (u mnie np. przyprawa do ziemniaków i frytek, która w składzie ma m.in. koper, cebulę, gałkę muszkatołową, czosnek, kolendrę, pietruszkę(...)szkl. panierki panko olej do smażenia pure ziemniaczane i surówka do podania Kapelusze kani oczyść z zanieczyszczeń i piasku pędzelkiem. W głębokim talerzu roztrzep jajka, dodaj przyprawy i ponownie roztrzep. Grzyby obtaczaj w jajku z przyprawami, a następnie w panko. Kładź na olej rozgrzany na patelni i smaż na średnim ogniu do zrumienienia. Przewróć na drugą stronę i również

Delicious Place
Smaczne kanie (sowy) a’la kotlet schabowy 32

Składniki; kania całe jajko sól,pieprz mąka ,bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie; Grzyby oczyszczamy.(same kapelusze) Solimy,pieprzymy do smaku .Obtaczamy w mące ,roztrzepanym jajku oraz w tartej bułce.Smażymy na oleju z obu stron jak kotlety. Artykuł Smaczne kanie (sowy) a’la kotlet schabowy pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Kanie suszone panierowane smażone 105

Kanie suszone panierowane smażone są pyszną przekąską lub w odpowiedniej ilości daniem głównym. 6 suszonych kań, 500 ml mleka, mąka (u mnie gryczana), 2 – 3 jajka, bułka tarta, masło i olej rzepakowy do smażenia, sól, Kapelusze suszonych kań namoczyć w mleku. Następnie wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Kapelusze grzybów oprószyć mąką. Zanurzyć w rozmąconych jajkach

królestwo garów
Gulasz cury z kaniami i karkówką 80

aromatu. Grzybki sama nazbierałam. Mięsożercy w gulaszu też znajdą coś dla siebie. 30 dkg karkówki 1 cebula 1 kawałek pora biała 1 papryka czerwona 2 marchewki 7 grzybów kani 1 łyżeczka curry 200 ml pasaty pomidorowej olej rzepakowy natka pietruszki tymianek, oregano świeże sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki majeranku Karkówkę kroję w małą kostkę. Na patelni(...)pasatę pomidorową, dodaję curry, mięso,wlewam 500 ml wody, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, tymianek, oregano i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 30 minut. Na końcu dodaję majeranek. Grzyby kanie delikatnie myję kroję w paski. Ogonki wyrzucam. Przesmażam na drugiej patelni. Dodaję do gulaszu i gotuję jeszcze pięć minut. Podaję z natką świeżą

wesoła kuchnia
Bigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe 130

młodej kapusty? A może też robicie taki prosty bigos? Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół cebuli 3 kiełbasy śląskie – u mnie z szynki Maestro Henryk Kania pół opakowania kabanosów z solą Henryk Kania 1 pełna łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie około 500 ml bulionu

Słodkie okruszki
Burgery dla dzieci z parówkami, frytkami z batatów i ketchupem z mango! Pomysł na kinderbal. 110

również ciekawie wyglądać, być atrakcją dla uczestników imprezy.  Przygotowałam burgery dla dzieci z chrupiącymi chipsami z buraka i cukinii, frytkami z batatów, ośmiorniczkami z parówek z szynki - Henryk Kania i ketchupem z mango.  Bułeczki zrobiłam samodzielnie, bo wiadomo, że własnie takie są najlepsze! Miałam dwóch recenzentów tego dania jedenastoletniego Tobiaszka i dziewięcioletnią Zuzankę. Chyba każde dziecko uwielbia(...)parówki i trudno się bez nich obyć, nacięte końcówki sprawiły, że przybrały one fajną i ciekawą formę, podczas smażenia. Parówki z szynki od Henryka Kani są przygotowywane w 93% z mięsa z szynki, charakteryzują się wysoką zawartością białka, są bez glutaminianu monosodowego i bez fosforanów. Byłam ciekawa, jak zareagują na chipsy z warzyw i najbardziej spodobało mi się pytanie

SMYKWKUCHNI
Kanie w zalewie ketchupowej 215

przeszliśmy się po lesie i łupem stały się nasze kochane grzyby. Ostatnio wysyp tych grzybów, więc razem z Folwark podpowiemy Wam, jak można je zagospodarować. Składniki 10 kapeluszy kani 1 litr mleka mąka 4 jajka 1 łyżka mielonej papryki bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 460 g ketchupu od Folwark 1 łyżka gorczycy 10 sztuk liści laurowych 2 łyżki(...)oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, miód i wodę ( 1 litr ), zagotowujemy. Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą. Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę

R'n'G Kitchen
Czubajka kania – jak ją jeść? 755

Blueberry Corner by "jagodzianka" Czubajka kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Ja ją nazywam kanią, moja rodzina z województwa kujawsko-pomorskiego nazywa ją sową. Czubajka … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Czubajka kania</span> – jak ją jeść? pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Puder z kani 131

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W tym roku mamy wysyp kani, więc nie tylko na patelnię chcieliśmy je przeznaczyć. Choć te panierowane są „najlepsiejsze” na świecie. Teraz stawiamy na dodatek do potraw. Banalnie prosty przepis(...)jednak niebanalnie zmieniający smak potraw, min. sosów i zup. Ten aromat wbije was w glebę. Cudo <3 które jest obecnie tak bardzo dostępne jak „buraki” ;)  Składniki kapelusze kani (grzyb czubajka kania)     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapelusze oczyszczamy, suszymy albo w suszarce do grzybów, albo w piekarniku

R'n'G Kitchen
Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym 180

stoiskach stosy pięknie prezentujących się kapeluszników. Aż człowiekowi przypominają się stare czasy, gdy po wypadzie ze znajomymi do domu znosiło się torbę kani i kilka maślaków. Smażone kanie w panierce, duszone maślaki z cebulką. I tylko, nie trzeba przekombinować. Najprostsze rzeczy idealnie podkreślają naturalny smak "zdobyczy". Dawno nie gotowałam nic z wykorzystaniem grzybów, ale w końcu

Zielona Kuchnia
Smażone sowy podane z duszonymi jajkami 152

Pomysł na proste do przygotowania i sycące śniadanie - smażone sowy (kanie) podane wraz z dodatkiem duszonych jajek i dużej ilości posiekanej, zielonej pietruszki. Wiem, że nie jest to odkrywcze danie(...)czasami wystarczy przygotować coś w nieco inny sposób i uwierzcie mi na słowo, że będziecie zachwyceni efektem końcowym.  Składniki na 1 porcje: 2-3 duże kapelusze sów (tj. kani) 2 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz posiekana pietruszka do dekoracji Kapelusze umyć, przekroić na pół i pokroić w grubsze paski. Na patelni rozpuścić masło. Dodać grzyby. Delikatnie

Ugotować
PRZEPISY NA GRILLA Z HENRYK KANIA! 146

podałam z bagietką z masłem, możecie ją ugrillować, np. z plastrem mozzarelli. Kiełbaski idealne dla dzieciaków! Pycha! PIECZONE NA GRILLU BIAŁE KIEŁBASKI PO WŁOSKU: - 2 opakowania białej kiełbaski Henryk Kania - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeże zioła takie jak: majeranek, tymianek, bazylia, oregano - odrobina oleju, masła bądź oliwy z oliwek - potrzebna będzie też folia aluminiowa  Danie przygotowujemy w analogiczny(...)PIECZONYMI POMIDORAMI. Kaszankę zazwyczaj grillujemy z jabłkiem i cebulką. Ale zdecydowanie polecam Wam zamienić mocny i intensywny smak cebuli na delikatny aromat oregano. SKŁADNIKI: - opakowanie kaszanki grillowej classic Henryk Kania - jabłko - oregano - masło Do podania: - gałązka pomidorków koktajlowych - bagietka - pieczone jabłko Kaszankę możecie grillować na dwa sposoby albo zawijając ją z jabłkiem i oregano w folię aluminiową. Bądź

SMYKWKUCHNI
Sowa z farszem z dyni 85

Sowa w towarzystwie miodówek i dyni jako propozycja na obiad. Kanie można podać na wiele sposobów i nudny kotlet ala kania można urozmaicić. 1 sowa duża 1/3 dyni hohhaido 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 cebula 7 grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję

wesoła kuchnia
Omlet z kaniami 103

kilka szt młodych kani (sowy) pół cebuli 2 jajka sól pieprz  szczypiorek tłuszcz do smażenia Kanie oczyścić pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu przysmażyć cebulę razem z grzybami. Jajka rozmącić i zalać nimi na patelni grzyby i cebulkę, Posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i przytrzymać

Gotowanie jest łatwe