kanie - 386 przepisów (strona:6/26)

Parmezanowe kanie z kurkami 97

pierwsze. Zrobiłam je w pysznej chrupiącej panierce serowej. Bo jak szaleć to na całego. Podałam w kremowym sosie kurkowowo serowym. Brzmi i pachnie obłędnie.     5 grzybów kani 3 jajka bułka tarta 2 łyżki mąki 3 łyżki parmezanu startego sól, pieprz sos: 1 cebula 200 g grzybów kurek 100 g śmietany gęstej 18 % 1 łyżka parmezanu startego sól(...)pieprz, szczypiorek, koperek olej rzepakowy Kanie oczyszczam ale nie myję ich. Na jeden talerz wybijam jajka, roztrzepuję je. Na drugi talerz wysypuję bułkę tartą, dodaję parmezan,mąkę i mieszam. Każdego grzyba obtaczam w jajku potem w bułce z serem z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Uważam z solą bo parmezan jest już słony

wesoła kuchnia
Smażone kanie 81

Składniki: Kanie 5 sztuk Jajka 3 Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kanie oczyścić, lekko spłukać wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Jajka rozmącić i doprawić solą oraz pieprzem. Kapelusze kani obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony do ładnego zarumieniania. Podajemy

Kulinarne przygody
Panierowane kanie w zalewie octowej 108

miałam jeszcze okazji spróbować kani z zalewy ponieważ zawsze miałam tylko kilka sztuk więc szybko znikały z talerza po usmażeniu. W tym roku dostałam tak dużą ilość że nie mogliśmy przejeść smażonych więc wreszcie miałam co wrzucić do octu. Jeśli macie bardzo duże ilości to polecam spróbować. A jeśli niestety nie macie dostępu do kani to polecam wypróbować(...)pieczarki też są pycha. składniki: 9 dużych kapeluszy kani sól, pieprz jajka, ja miałam małe i poszło 9 sztuk bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa: 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 2 duże cebule 3 liście laurowe kilka kulak angielskiego ziela kilka kulek czarnego pieprzu Przygotować zalewę. Do garnka wlac

Monia miesza i gotuje
Grzybowa kokosowa z fasolką wege 103

świeżych grzybów. Dodałam fasolkę szparagową bo bardzo ją lubię a dzięki niej zupa jest bardziej treściwa. Doprawiona curry, kurkumą. Jest obłędna w smaku.       Składniki: 5 grzybów kani 20 dkg kurek 2 prawdziwki duże 5 podgrzybków 1 cebula 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 200 ml mleczka kokosowego 150 g fasolki szparagowej 1 marchewka 1 kawałek selera(...)biała część 1 korzeń pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku olej kokosowy natka pietruszki Wykonanie: Grzyby dokładnie myję i osuszam. Kanie kroję w paski, kurki zostawiam w całości, podgrzybki i prawdziwki kroję na kawałki. Cebule drobno kroję. Marchewkę kroję w talarki, pietruszkę i seler kroję w kostkę. W garnku przesmażam cebule i por na oleju kokosowym. Dodaję

wesoła kuchnia
Kanie smażone 105

Kanie panierowane smażone są pyszne, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby. 6 kań, mąka (u mnie gryczana), 2 – 3 jajka, bułka tarta, masło i olej rzepakowy do smażenia, sól Kapelusze kań oczyścić. Starajmy się oczyścić je pędzelkiem

królestwo garów
Tort z kani 110

Tort grzybowy z grzybów kani potocznie zwanych też sowami. To moje ulubione grzyby które sama zbieram i nie mogę się doczekać zawsze kiedy się pojawią. Są lepsze od kotletów z mięsa. Z farszem z kaszy i serem rozpływają się. Taki jesienny obiad leśny. 9 grzybów kanie różnej wielkości 2 jajka duże bułka tarta sól, pieprz olej(...)rzepakowy farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula czerwona natka pietruszki 1 papryka czerwona mała 10 dkg sera żółtego sól, pieprz papryka słodka pieprz czerwony kulki Kanie pozbawiam nóżek, myję. Najpierw obtaczam kapelusze w jajku potem w bułce tartej. Posypuje solą, pieprzem i smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Kasze płuczę, przekładam do garnka i wlewam szklankę wody

wesoła kuchnia
Kanie w zalewie octowej 203

Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba(...)Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta  masło  sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 10 ziarenek ziela angielskiego 6 sztuk liści laurowych 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej półtora łyżki soli 6 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego     Przygotowanie   Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane

R'n'G Kitchen
"Flaczki" z kani 225

się kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne. Składniki: 2 pietruszki 1 duża marchewka por, biała cześć ½ selera 3 cebule minimum 800 g kani 2 łyczki oleju 5 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego

Bon Appetit Małgorzaty
kanie panierowane a la schabowy 97

składniki: 2-3 kapelusze kani (bez nóżek) 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz tłuszcz dosmażenia wykonanie: Kapelusze kani oczyszczamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy np. z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
KANIA A'LA SCHABOWY SMAKI MOJEGO DZIECIÑSTWA 143

jesli macie okazję ja spotkać,to zróbcie sobie takiego pysznego,bezmięsnego schabowego,pycha!. 2 kanie- oczyścić 2 jajka roztrzepane bułka tarta sól pieprz Szczypta przyprawy uniwersalnej ** ************************************************************ Kanie oczyścic,obiąć korzenie ,lekko opłukać.Jajka roztrzepać z przyprawami.,maczać kapelusze grzybów w rozmąconym jajku ,potem obtaczać w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Ods

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowa przyprawa grzybowa 156

lasu na spacer, czyli przyjemne  z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek grzybów. Domowa przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna(...)Czas przygotowania:  3 godziny na suszenie grzybów +  10 minut  Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy Składniki: 2 kapelusze kani 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z kani z pulpetami 179

chwilę przesmażam.Wlewam 500 ml wody, dodaję koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę ostrą, wędzoną i gotuję 10 minut. Wkładam na wierzchu pulpety i gotuję kolejne 10 minut. Kanie kroje na kawałki. Przesmażam na oleju na patelni osobno. Dodaję do gulaszu i gotuję jeszcze z dwie minuty. Gulasz podaję z natką

wesoła kuchnia
Gulasz z cielęciną i kaniami 151

Domowy gulasz z delikatnym mięsem cielęciną i moimi ulubionymi grzybami kaniami potocznie nazywanymi sowami.Jesienne rozgrzewające danie które szybko znika. 4 grzyby kanie 2 marchewki 30 dkg cielęciny 1 cebula(...)bulionu drobiowego 6 pomidorków koktajlowych 1 papryka zielona 1 łyżeczka curry 1/4 szklanki śmietany 30 % sól, pieprz estragon świeży, bazylia świeża 1 łyżeczka mąki pszennej olej rzepakowy Grzyby kanie myję, kroję na paski i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem, wykładam na talerz. W tym samym garnku przesmażam cebulę pokrojoną drobno, dodaję pokrojoną cielęcinę na małe kawałki

wesoła kuchnia
Kanie smażone, marynowane w pomidorach, z warzywami 668

można w niektórych miejscach zbierać zarówno czubajki kanie jak i ich mniejsze siostry, czubajki gwiaździste. Te drugie spotkacie przeważnie w lesie, ale są bardzo podobne do kań i powinniście je rozpoznać. Zdarzało mi się zbierać te grzyby jeszcze w listopadzie i to wcale nie było dziwne. Jeśli tylko jest dużo czubajek, tak jak w tym roku(...)słoiki, najpierw smażąc jak zwykłe sznycle . Ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała z jakąś inną wersją tego przetworu. Zamieszałam, coś dodałam i mam na zimę kilka słoików kań smażonych, marynowanych w zalewie pomidorowej z warzywami. Już próbowałam i powiem krótko - to jest pyszne! Co powiecie na tak zakonserwowane grzyby ? Jeśli tylko traficie na czubajki to koniecznie przygotujecie

Smaczna Pyza
Flaczki z kani 243

jest miód na moje podniebienie. Uwielbiam grzyby, dzisiaj dostałam pełen koszyk kani. Postanowiłam zrobić z nich flaczki. Kanie oczyścić pod spodem za pomocą pędzelka a górę umyć pod bieżącą wodą. Pokroić kapelusze w paski o szerokości 7 mm. Nóżki pokroić w słupki. Marchew obrać i pokroić w cienkie paski. To samo zrobić z korzeniem pietruszki. Cebulę

Kuchnia Pokoleń
Kanie faszerowane gulaszem i kaszą gryczaną, zapiekane pod wędzoną mozzarellą 142

Najedliśmy się do syta i ciut więcej, polecam tak przyrządzić czubajkę kanię. Można również nierozwinięte kapelusze wsadzić do szklanki z wodą a rozwiną się po upływie 24 godzin. Kanie faszerowane gulaszem z kaszą gryczaną, zapiekane pod wędzoną mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Faszerowane kanie 172

Każdy grzyb leśny jadalny ma swój jedyny i niepowtarzalny smak, jednak jeśli ich nie znacie lepiej zastąpić go pieczarką a cieszyć się dobrym zdrowiem, ryzykowałabym nawet powiedzieć życiem. Kanie w tym przepisie jeśli(...)macie lub nie znacie można zastąpić pieczarkami, danie też wyjdzie znakomicie. Farsz do grzybów jest aromatyczny i przepyszny, chyba nadzieję nim także pomidory?, będzie pysznie. Zachęcam do spróbowania. Faszerowanie kanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Keto zupa grzybowa (Paleo, LowCarb) 68

sobą aparat, dzięki czemu, poza pojedynczymi grzybami udało mi się znaleźć kilka sympatycznych kadrów. Bilans tej wyprawy to 0,5 kg mieszanych grzybów (głównie maślaki i podgrzybki), trzy kanie, kilka ciekawych zdjęć i zgubiony nożyk… Mimo to, i tak jestem z niej zadowolona. 🙂 Jeszcze tego samego dnia powstała keto zupa grzybowa, a na drugie mieliśmy smażone kanie. Bazą zupy jest esencjonalny bulion na drobiu i wieprzowinie. I chociaż przepis jest bardzo prosty, to postanowiłam się nim z Wami podzielić. Keto zupa grzybowa – składniki Oto, czego potrzebujecie do jej wykonania: Grzyby leśne Najlepiej takie własnoręcznie uzbierane, ale kupne też się nadadzą… 😉 Możecie użyć takich z mrożonki lub nawet kurek dostępnych jeszcze w sklepach

Modern Cave Girl
Makaron żytni z grzybami i pietruszką 78

przyjemnością. Drzewa pachną, szyszki pachną, liście pachną, ziemia pachnie, krzaki jagód, ściółka... Po powrocie z lasu pojechaliśmy na chwilę do cioci Walerci. Co się okazało? Na jej podwórku rosną kanie! Zebraliśmy wszystkie - mama usmażyła panierowane kanie na (niebanalne) drugie śniadanie - NIEBO W GĘBIE! Co jeszcze cioci rosło na podwórku? Cukinia, dynia.... przywiozłam! Niedługo zrobię

Gary Bez dna
Kanie a’la pizza 96

Smaczny sposób na przygotowanie tych pysznych grzybów. Składniki 6 sztuk kani 1 litr mleka 3,2% mąka 4 jajka bułka tarta masło do smażenia ketchup 1 strąk papryki marynowanej 1 pomidor malinowy 100 g czarnych oliwek 150 g szynki konserwowej 100 g startej mozzarelli sól, pieprz Przygotowanie Grzyby oczyszczamy, usuwamy trzpienie, moczymy w mleku przez około godzinę. Następnie osuszamy(...)papierowym ręcznikiem. Kapelusze kani obtaczamy w mące, rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz bułce tartej. Smażymy na maśle, na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Kanie smarujemy ketchupem. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, oliwki, pomidory, pokrojoną szynkę, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy

R'n'G Kitchen
Smażone panierowane kanie 171

Szybko i baaaardzo smacznie :)  Składniki 4 duże kanie 2 jajka bułka tarta masło sól pieprz     Przygotowanie Kanie opłukałem w wodzie. Panierowałem w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażyłem na rozgrzanym oleju do zrumienienia, zaczynając od strony z blaszkami

R'n'G Kitchen
Flaczki z kani 131

pora na kolejny pomysł wykorzystujący dary natury póki jeszcze są, bo to już ostatni gwizdek. Na szczęście tylko na kanie. Wkrótce pojawią się inne rzeczy ;) Składniki: - kanie (im większe tym lepszy efekt) - cebula - marchewka - majeranek - musztarda   Wykonanie: Kapelusze grzybów myjemy, kroimy w cienkie paski i podsmażamy z pokrojoną na półplasterki cebulą. Marchewkę kroimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kanie w cieście pod pierzynką 109

smakują tak samo pysznie jak zrobione ala schabowe. Zapiekane z innymi warzywami są pyszne. 1 bakłażan 2 pomidorki koktajlowe 1 pomidor 2 łyżki sera żółtego startego 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka 3 łyżki wody 1 jajko sól, pieprz olej Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sól, pieprz i miksuję(...)nasiąkły wodą. Obtaczam w cieście i smażę na oleju. Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól pod wodą, osuszam, smażę i doprawiam pieprzem.Na kani układam plaster bakłażana, na to plaster pomidora, posypuję serem i układam polówkę pomidorka koktajlowego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 10 minut

wesoła kuchnia
Wegetariańskie kotlety schabowe (smażone sowy) 158

Jeżeli w Waszej okolicy rosną sowy (inaczej zwane kanie(...)zachęcam do przygotowania wegetariańskich kotletów schabowych. Prosto, szybko i bardzo smacznie! Kapelusze sowy przygotowane w poniższy sposób są (oczywiście jak dla mnie) najsmaczniejsze na świecie :) Składniki: sowy (in. kanie; same kapelusze!) jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Grzyby umyć, przełożyć na durszlak. Ewentualnie przekroić na pół lub ćwiartki, aby przyspieszyć czas smażenia. Jajko wbić

Ugotować
smażone kanie 108

Składniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu

Darcia w kuchni