przeszliśmy się po lesie i łupem stały się nasze kochane grzyby. Ostatnio wysyp tych grzybów, więc razem z Folwark podpowiemy Wam, jak można je zagospodarować. Składniki 10 kapeluszy kani 1 litr mleka mąka 4 jajka 1 łyżka mielonej papryki bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 460 g ketchupu od Folwark 1 łyżka gorczycy 10 sztuk liści laurowych 2 łyżki(...)oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, miód i wodę ( 1 litr ), zagotowujemy. Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą. Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę
R'n'G KitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Czubajka kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Ja ją nazywam kanią, moja rodzina z województwa kujawsko-pomorskiego nazywa ją sową. Czubajka … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Czubajka kania</span> – jak ją jeść? pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W tym roku mamy wysyp kani, więc nie tylko na patelnię chcieliśmy je przeznaczyć. Choć te panierowane są „najlepsiejsze” na świecie. Teraz stawiamy na dodatek do potraw. Banalnie prosty przepis(...)jednak niebanalnie zmieniający smak potraw, min. sosów i zup. Ten aromat wbije was w glebę. Cudo <3 które jest obecnie tak bardzo dostępne jak „buraki” ;) Składniki kapelusze kani (grzyb czubajka kania) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapelusze oczyszczamy, suszymy albo w suszarce do grzybów, albo w piekarniku
R'n'G Kitchenstoiskach stosy pięknie prezentujących się kapeluszników. Aż człowiekowi przypominają się stare czasy, gdy po wypadzie ze znajomymi do domu znosiło się torbę kani i kilka maślaków. Smażone kanie w panierce, duszone maślaki z cebulką. I tylko, nie trzeba przekombinować. Najprostsze rzeczy idealnie podkreślają naturalny smak "zdobyczy". Dawno nie gotowałam nic z wykorzystaniem grzybów, ale w końcu
Zielona KuchniaPomysł na proste do przygotowania i sycące śniadanie - smażone sowy (kanie) podane wraz z dodatkiem duszonych jajek i dużej ilości posiekanej, zielonej pietruszki. Wiem, że nie jest to odkrywcze danie(...)czasami wystarczy przygotować coś w nieco inny sposób i uwierzcie mi na słowo, że będziecie zachwyceni efektem końcowym. Składniki na 1 porcje: 2-3 duże kapelusze sów (tj. kani) 2 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz posiekana pietruszka do dekoracji Kapelusze umyć, przekroić na pół i pokroić w grubsze paski. Na patelni rozpuścić masło. Dodać grzyby. Delikatnie
Ugotowaćpodałam z bagietką z masłem, możecie ją ugrillować, np. z plastrem mozzarelli. Kiełbaski idealne dla dzieciaków! Pycha! PIECZONE NA GRILLU BIAŁE KIEŁBASKI PO WŁOSKU: - 2 opakowania białej kiełbaski Henryk Kania - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeże zioła takie jak: majeranek, tymianek, bazylia, oregano - odrobina oleju, masła bądź oliwy z oliwek - potrzebna będzie też folia aluminiowa Danie przygotowujemy w analogiczny(...)PIECZONYMI POMIDORAMI. Kaszankę zazwyczaj grillujemy z jabłkiem i cebulką. Ale zdecydowanie polecam Wam zamienić mocny i intensywny smak cebuli na delikatny aromat oregano. SKŁADNIKI: - opakowanie kaszanki grillowej classic Henryk Kania - jabłko - oregano - masło Do podania: - gałązka pomidorków koktajlowych - bagietka - pieczone jabłko Kaszankę możecie grillować na dwa sposoby albo zawijając ją z jabłkiem i oregano w folię aluminiową. Bądź
SMYKWKUCHNISowa w towarzystwie miodówek i dyni jako propozycja na obiad. Kanie można podać na wiele sposobów i nudny kotlet ala kania można urozmaicić. 1 sowa duża 1/3 dyni hohhaido 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 cebula 7 grzybów leśnych miodówek sól, pieprz natka pietruszki olej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję
wesoła kuchniakilka szt młodych kani (sowy) pół cebuli 2 jajka sól pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia Kanie oczyścić pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu przysmażyć cebulę razem z grzybami. Jajka rozmącić i zalać nimi na patelni grzyby i cebulkę, Posypać solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i przytrzymać
Gotowanie jest łatweBardzo ważnym dodatkiem do tej kanapki na ciepło jest szynka. Tylko pyszna szynka sprawi, że kanapkom nie będzie można się oprzeć. Ja użyłam wspaniałej w smaku szynki marki Henryk Kania . Szynka ojca jest niezwykle aromatyczna, o wspaniałym domowym smaku. Nam bardzo smakowała, zdecydowanie będę sięgała po nią częściej. Szukajcie jej w swoich sklepach, warto. Jak zrobić tosty francuskie? Niezwykle(...)potrzebne do przygotowania kanapek Monte Cristo: 4 kromki jasnego pieczywa tostowego 4 plastry żółtego sera, najlepiej użyć sera o wyrazistym smaku 2 plastry szynki, u mnie Szynka Ojca Henryk Kania 1 duże jajko masło klarowane Opcjonalnie: cukier puder dżem Wykonanie kanapki śniadaniowej: Na kromce jasnego pieczywa układamy plaster sera żółtego, na nim układamy plaster szynki, ponownie żółty
MamaOskarkamasła w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Nadzienie do roladek krucho drożdżowych: 120 g kabanosów, u mnie kabanosy piri piri Maestro Henryk Kania 150 g żółtego sera 8 suszonych pomidorów w oleju ketchup Na początku przygotowujemy ciasto krucho drożdżowe . Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, miękkim masłem i jogurtem. Mąkę mieszamy(...)ścianek naczynia, jak będzie gotowe. Ciasto najlepiej wyrobić mikserem. Ciasto krucho drożdżowe odstawiamy po przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Nadzienie do roladek karnawałowych Kabanosy Mestro Henryk Kania kroimy w małe kawałeczki. Żółty ser ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Suszone pomidory odsączamy z oleju, następnie drobno siekamy ostrym nożem. Tak przygotowane składniki na nadzienie do roladek krucho
MamaOskarkaPolecam Wam tak przygotowane kabanosy na zbliżającego się Sylwestra. Wystarczy do nich podać zestaw ulubionych sosów np. czosnkowy, pomidorowy. Spróbujcie. Chrupiąca smażona przekąska z pikantnym pieczonym kabanosem Maestro Henryk Kania Składniki: 1 opakowanie pieczonych kabanosów pepperoni Maestro Henryk Kania 100 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia niespełna 3/4 szklanki mleka
Słodkie okruszkidoskonale zarówno na przyjęciach, na piknikach lub od tak, gdy rodzina ma ochotę na coś dobrego. Pamiętajcie, że w prostocie tkwi siła Do przygotowania użyłam parówek z szynki Henryk Kania . Pyszne parówki z linii dedykowanej dla dzieci. Zresztą zobaczcie sami jakie mają urocze opakowanie Każde dziecko na pewno rozpozna bohaterów z bajki(...)takie parówki warto sięgnąć i zjeść je na śniadanie lub stworzyć z nich pyszną przekąskę. Jak ta prezentowana poniżej Zapraszam na przepis. Składniki: 4 parówki z szynki Henryk Kania około 6 czubatych łyżeczek pasty warzywnej z papryki, pomidorów i bakłażana (pindżur) 1 płat ciasta francuskiego (nie mrożonego) starty żółty ser sezam do posypania 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Rozwijamy
Słodkie okruszkiprzyjazd moich przyjaciół. Z pośpiechu troszkę mniej kształtny niż zazwyczaj, ale… równie pyszny W środku znajdziecie połączenie dwóch serów, kukurydzę, przyprawy i pyszną polędwicę drobiową od Henryk Kania . Przyznam Wam szczerze, że moje dzieci ją uwielbiają, więc miałam dwóch małych pomocników przy przygotowaniu tego dania Tylko składniki zamiast do ciasta lądowały w buźkach Nie mniej udało się przygotować(...)łyżeczka suszone bazylii 1/2 łyżeczki soli czarny świeżo mielony pieprz *u mnie dziś mąka typ 00 do pizzy (dodałam jej ciut więcej) Dodatki: 1 opakowanie polędwicy drobiowej od Henryk Kania 3 łyżki kukurydzy około 100 g startego żółtego sera 150 g kremowego serka kanapkowego kolorowy pieprz w młynku 1 jajko Przygotowanie: Do kubka wkruszamy świeże drożdże. Dolewamy ciepłe mleko
Słodkie okruszkiciepło, jak i na zimno. Pamiętajcie, aby użyć do nich dobrej jakości kabanosów. Muszą być grube, cienkie się tu nie sprawdzą. Ja używam naszych ulubionych pieczonych kabanosów Maestro Henryk Kania Spróbujcie, polecam i… życzę smacznego Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania 7 i 1/2 g drożdży instant mała(...)szczypta soli 40 g masła lub margaryny niespełna szklanka ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania rożków 1 opakowanie kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 175 g około 70-80 g startego żółtego sera 2 łyżki łagodnego ketchupu kolorowy pieprz w młynku Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, miękkie masło
Słodkie okruszkiPieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mając na myśli parówki, mam na myśli nie pierwszy lepszy twór napotkany w sklepie z 20 % MOM-u, a Parówki z szynki z linii Maestro Henryk Kania , które zawierają 93% mięsa z szynki, nie zawierają w sobie fosforanów, ani glutaminianu sodu. Takie parówki możemy spokojnie spożywać na wspólne śniadania z rodziną, a także na szybkie śniadania(...)prawdę wartej zachodu. Parówki wychodzą przepyszne, wzbogacone chrupiącymi i ciągnącymi składnikami. Ach! Co to było za śniadanie!? :D Potrzebujemy: 1 opakowanie Parówek z szynki z linii Maestro Henryk Kania 10 cebulek marynowanych 1 ogórek kiszony 100 g żółtego sera 6 łyżeczek pikantnego keczupu prażona cebulka Cebulki i ogórka siekamy bardzo drobno. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach
MamaOskarkaUwielbiam Grzyby a szczególnie Kanie, ot co dzisiaj z nich przyrządziłam:)Tradycyjne czubajki w chrupiącej panierce. Takie jakie jadła od dziecka;) Kanię moczymy, aby się pięknie rozłożyła, osuszamy i solimy. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano! Smacznego
Moje Słodkie Piekiełko