jajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku. Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. rozkładamy równomiernie grzybki(...)podsmażane i na wierchu kanie. Zalewamy śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie
Gotowanie jest łatwew tym roku bardzo obficie obrodziły. Trzeba je jakoś wykorzystać bo smaczne są bardzo. Ponieważ miałam ich bardzo dużo dlatego kilka ciekawych potraw wymyśliłam. Między innymi te octowe kanie w zalewie, polecam bo są bardzo dobre. Smażone kanie w octowej zalewie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePizza "na winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem
Smaczna PyzaWegańskie danie z grzybami kaniami w roli głównej. Bez laktozy, bez glutenu. Zrobicie w 10 minut. Możecie wykorzystać każde inne grzyby. U mnie kanie bo bardzo je lubię i jak mam okazję zbieram. składniki: 1 cebula 300 ml mleczka kokosowego 1 łyżka mąki migdałowej sol, pieprz czarny i czerwony 1 łyżeczka majeranek natka(...)pietruszki olej rzepakowy 8 grzybów kani dużych1 gałązka tymianku Wykonanie: Grzyby oczyszczam, nie myję ich. Odrywam ogonki i wyrzucam. Kapelusze kroję na paski. Cebule drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję kanie i przesmażam dalej. Mąkę migdałową rozrabiam w mleku kokosowym i wlewam do grzybów. Zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem czarnym, czerwonym, majerankiem, tymiankiem. Posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniaSezon grzybowy w pełni, dlatego też bardzo ciekawą alternatywą dla zwykłych oklepanych kotletów schabowych mogą być kotlety z kani. Proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kanie 2-3 jajka bułka tarta sól pieprz olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapelusze grzybów należy oczyścić i doprawić solą i pieprzem. Do garnka wbijamy(...)jajka (mieszamy je) i moczymy w nich nasze kanie, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na oleju z dwóch stron, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLjajka do smaku sól,pieprz masło do smażenia Sposób wykonania: Cebulkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kanie oczyściłam, umyłam rozdrobniłam. Na maśle podsmażyłam cebulkę, dodałam kanie i dusiłam kilka minut pod przykryciem. Na koniec wbiłam jajka i do prawiłam do smaku. Smażyłam aż jajko się ścięło
Darcia w kuchnipierwsze. Zrobiłam je w pysznej chrupiącej panierce serowej. Bo jak szaleć to na całego. Podałam w kremowym sosie kurkowowo serowym. Brzmi i pachnie obłędnie. 5 grzybów kani 3 jajka bułka tarta 2 łyżki mąki 3 łyżki parmezanu startego sól, pieprz sos: 1 cebula 200 g grzybów kurek 100 g śmietany gęstej 18 % 1 łyżka parmezanu startego sól(...)pieprz, szczypiorek, koperek olej rzepakowy Kanie oczyszczam ale nie myję ich. Na jeden talerz wybijam jajka, roztrzepuję je. Na drugi talerz wysypuję bułkę tartą, dodaję parmezan,mąkę i mieszam. Każdego grzyba obtaczam w jajku potem w bułce z serem z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Uważam z solą bo parmezan jest już słony
wesoła kuchniaSkładniki: Kanie 5 sztuk Jajka 3 Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kanie oczyścić, lekko spłukać wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Jajka rozmącić i doprawić solą oraz pieprzem. Kapelusze kani obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony do ładnego zarumieniania. Podajemy
Kulinarne przygodymiałam jeszcze okazji spróbować kani z zalewy ponieważ zawsze miałam tylko kilka sztuk więc szybko znikały z talerza po usmażeniu. W tym roku dostałam tak dużą ilość że nie mogliśmy przejeść smażonych więc wreszcie miałam co wrzucić do octu. Jeśli macie bardzo duże ilości to polecam spróbować. A jeśli niestety nie macie dostępu do kani to polecam wypróbować(...)pieczarki też są pycha. składniki: 9 dużych kapeluszy kani sól, pieprz jajka, ja miałam małe i poszło 9 sztuk bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa: 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 2 duże cebule 3 liście laurowe kilka kulak angielskiego ziela kilka kulek czarnego pieprzu Przygotować zalewę. Do garnka wlac
Monia miesza i gotujeświeżych grzybów. Dodałam fasolkę szparagową bo bardzo ją lubię a dzięki niej zupa jest bardziej treściwa. Doprawiona curry, kurkumą. Jest obłędna w smaku. Składniki: 5 grzybów kani 20 dkg kurek 2 prawdziwki duże 5 podgrzybków 1 cebula 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 200 ml mleczka kokosowego 150 g fasolki szparagowej 1 marchewka 1 kawałek selera(...)biała część 1 korzeń pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku olej kokosowy natka pietruszki Wykonanie: Grzyby dokładnie myję i osuszam. Kanie kroję w paski, kurki zostawiam w całości, podgrzybki i prawdziwki kroję na kawałki. Cebule drobno kroję. Marchewkę kroję w talarki, pietruszkę i seler kroję w kostkę. W garnku przesmażam cebule i por na oleju kokosowym. Dodaję
wesoła kuchniaKanie panierowane smażone są pyszne, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby. 6 kań, mąka (u mnie gryczana), 2 – 3 jajka, bułka tarta, masło i olej rzepakowy do smażenia, sól Kapelusze kań oczyścić. Starajmy się oczyścić je pędzelkiem
królestwo garówTort grzybowy z grzybów kani potocznie zwanych też sowami. To moje ulubione grzyby które sama zbieram i nie mogę się doczekać zawsze kiedy się pojawią. Są lepsze od kotletów z mięsa. Z farszem z kaszy i serem rozpływają się. Taki jesienny obiad leśny. 9 grzybów kanie różnej wielkości 2 jajka duże bułka tarta sól, pieprz olej(...)rzepakowy farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula czerwona natka pietruszki 1 papryka czerwona mała 10 dkg sera żółtego sól, pieprz papryka słodka pieprz czerwony kulki Kanie pozbawiam nóżek, myję. Najpierw obtaczam kapelusze w jajku potem w bułce tartej. Posypuje solą, pieprzem i smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Kasze płuczę, przekładam do garnka i wlewam szklankę wody
wesoła kuchniaJeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba(...)Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 10 ziarenek ziela angielskiego 6 sztuk liści laurowych 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej półtora łyżki soli 6 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego Przygotowanie Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane
R'n'G Kitchensię kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne. Składniki: 2 pietruszki 1 duża marchewka por, biała cześć ½ selera 3 cebule minimum 800 g kani 2 łyczki oleju 5 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 2-3 kapelusze kani (bez nóżek) 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz tłuszcz dosmażenia wykonanie: Kapelusze kani oczyszczamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy np. z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia