usmażonych w cieście naleśnikowym, ale zrobionym na bazie cydru to prawdziwy rarytas. Delikatny grzyb otulony chrupiącym ciastem smakuje wybornie. Czubajki gwiaździste to siostry lepiej znanej i bardziej cenionej czubajki kani . Są mniejsze, mniej mięsiste i rosną przeważnie późną jesienią. Można je spotkać częściej w lesie niż na łąkach, ale lubię je tak samo jak kanie. Szczególnie(...)jeszcze w listopadzie. Według mnie czubajki gwiaździste są bardzo smaczne, chociaż z powodu wielkości może odrobinę mniej wyraziste w smaku.Wiele osób, ja także, traktuje je po prostu jak małe kanie. Można je przyrządzać tak samo jak większe kuzynki. Najbardziej lubimy czubajki smażone w panierce z jajka i bułki tartej, ale takie jak dzisiaj są też pyszne. Zamiast
Smaczna Pyzamała 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do kurczaka papryczka chili 2 łyżki koperku posiekanego mąką do obtoczenia sos: 5 grzybów kanie 1 cebula olej rzepakowy 2 łyżki startego parmezanu 200 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Pulpety: Pierś z kurczaka i cebulę mielę maszynką do mięsa(...)litry wody osolonej i wkładam pulpety. Gotuję około 5 minut od wypłynięcia na wierzch i zagotowania. Sos: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone grzyby kanie i dalej chwile smażę. Wlewam śmietanę i zagotowuję, dodaję ser, sól, pieprz, majeranek. Pulpety podaję z sosem
wesoła kuchniaZnowu byłam w lesie i znowu nazbierałam nie całkiem rozwinięte kapelusze czubajki kani. Ponieważ chwilę wcześniej miałam na obiad ciecierzycę w sosie pomidorowym nadziałam nią moje kanie(...)obiad wyśmienity wjechał na stół. Polecam zróbcie sobie takie, jeśli znajdziecie takie nierozwinięte kapelusze. Jeśli nie znacie czubajki kani lepiej sobie nadziać pieczarki i nie zrywać aby się nie pomylić i zerwać niejadalnego grzyba. Polecam danie gorąco, będzie smakowało. Czubajki kanie faszerowane ciecierzycą w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoczyścić, pozbawić nóżki, kapelusze delikatnie opłukać i osuszyć za pomocą papierowego ręczniczka. Jajka wbić do głębokiego talerza, dodać mleko. Doprawić porządnie solą i pieprzem. Roztrzepać. Jeżeli kania jest duża i nie zmieści się na patelnię pokroić na mniejsze kawałki np. 4 części. Obtoczyć w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
Fabryka pomysłówgrzybowy, przez co ma fajny posmak.Całość polałam sosem grzybowym i posypałam parmezanem.Jesienne kolorowe danie dla miłośników grzybów. Zniknęło w mig. ciasto naleśnikowe: 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 1 jajko 3/4 opakowania sos grzybowy Winiary olej rzepakowy do smażenia farsz: 20 dkg dyni 1/2 szklanki(...)czerwone 1/4 opakowania sosu grzybowego Winiary 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ciasto naleśnikowo grzybowe: Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sos grzybowy i miksuję. Grzyby kanie myję, osuszam i panieruję w cieście naleśnikowo grzybowym. Smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dynię obieram i kroję w kostkę, paprykę też kroję
wesoła kuchniaTaki pomysł podsunęła mi moja siostra. Spróbowałam, fajnie w zimie poczuć smak jesieni. Kanie od spodu oczyścić pędzelkiem, kapelusze wytrzeć suchym ręczniczkiem. Kapelusze położyć na suszarce do suszenia grzybów i wysuszyć. Wysuszone grzyby włożyć do torebki papierowej, zamknąć. Przechowywać w suchym miejscu. Jak później będziecie mieli ochotę na grzybki należy zamoczyć je w mleku. Zostawić na chwilkę
Kuchnia Pokoleńwszyscy ale dla tych, którzy ją jadają mam fajną propozycję. Coś jakby gęsta zupa grzybowa z mięsem ale my mówimy na to flaczki. Dlatego, że pokrojone długie kawałki kani bardzo je przypominają. W ostatnich dniach był u nas wysyp taki, że w jednym miejscu było ponad sto więc taki obiad był obowiązkowy. Najlepsze "flaczki z kani" robi moja(...)rosole więc polecam na poniedziałek- będzie fajnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i rosołu z niedzieli. Składniki: 2 litry rosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani 4-5 ziemniaków marchewka cebula majeranek sól, pieprz 2 łyżki mąki łyżka smalcu 2 łyżki octu ząbek czosnku liście laurowe ziele angielskie Mięso z rosołu obrać i pokroić. Ziemniaki pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasoli bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka 1 jajko 60 g masła 1 dkg drożdży 1/3 szklanki wody letniej farsz: 2 kanie 50 dkg podgrzybków 2 grzyby kanie pieprz 2 łyżki zupy grzybowej rodzinnej Winiary 1 cebula 2 jajka 350 g śmietany ukwaszonej 18 % koper świeży olej rzepakowy ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaje letnią(...)formy, biorę zapas ciasta jeszcze na boki. Ciasto przekładam do formy, dociskam boki. Farsz: Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję do niej boczek i smażę dalej, dodaję pokrojone kanie i przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone podgrzybki, doprawiam pieprzem. Do miski przekładam śmietanę, dodaję jajka, koper pokrojony, zupę grzybową. Na ciasto wylewam
wesoła kuchnialekki. Wykorzystała kanie które sama zebrałam w lesie. Grzyby są bardzo pyszne, trzeba się tylko na nich znać. Wersja obiadowa z kaszą, jest sycąca. 2 grzyby kanie duże 1 cebula 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki masła klarowanego kasza: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/2 cebuli czerwonej 5 pomidorków koktajlowych żółte(...)czerwone koper świeży, natka świeża sól, pieprz Grzyby oczyszczam i kroję w paski. Cebule obieram i drobno kroję. Na łyżce masła przesmażam cebulę, dodaję pokrojone kanie i dalej smażę. Doprawiam sola, pieprzem. Grzyby przekładam na talerz. W misce wbijam jajka, dodaję jogurt, sól, pieprz i rozbijam widelcem. Na patelnie roztapiam pozostałe masło i wylewam masę jajeczną
wesoła kuchnialesie ale jeżeli nie jesteśmy pewni grzybów lepiej jak je kupimy. Zupę zrobimy w 15 minut. Moja rodzina uwielbia te grzyby zbierałam je już w dzieciństwie. 4 kapelusze kani duże 1 marchewka 1 kawałek selera 1 cebula 1 papryka pomarańczowa 1/4 papryczki chili 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz koperek świeży 3 ziela angielskie 2 liście laurowe masło klarowane(...)Cebule drobno kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję warzywa i dalej chwilę przesmażam, dolewam bulion, dodaję ,liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości warzyw ale nie za długo. Kanie myję delikatnie kroję w paski i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do zupy, gotuję dwie minuty, doprawiam solą, pieprzem, dodaję pokrojony koperek
wesoła kuchniakurkumy 125 g masła 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody farsz: 300 g jogurtu greckiego 3 jajka sól, pieprz 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1/2 dyni Hokkaido 2 kanie 1/2 cebuli czerwonej 3 pomidorki śliwkowe 3 pomidorki koktajlowe żółte masło klarowane natka pietruszki Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na blaszce na papierze. Wstawiam do piekarnika(...)piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut aż się zrumieni. Jedną kanię kroję na kawałki, i przesmażam razem z całą kanią na maśle. solę, pieprzę. Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, przyprawę i mieszam. Wylewam na zimny spód tarty podpieczony. Układam kawałki dyni podpieczone, kanie, cebulę piórka, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki. Wstawiam do piekarnika
wesoła kuchniajajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku. Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min. rozkładamy równomiernie grzybki(...)podsmażane i na wierchu kanie. Zalewamy śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie
Gotowanie jest łatwew tym roku bardzo obficie obrodziły. Trzeba je jakoś wykorzystać bo smaczne są bardzo. Ponieważ miałam ich bardzo dużo dlatego kilka ciekawych potraw wymyśliłam. Między innymi te octowe kanie w zalewie, polecam bo są bardzo dobre. Smażone kanie w octowej zalewie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePizza "na winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem
Smaczna PyzaWegańskie danie z grzybami kaniami w roli głównej. Bez laktozy, bez glutenu. Zrobicie w 10 minut. Możecie wykorzystać każde inne grzyby. U mnie kanie bo bardzo je lubię i jak mam okazję zbieram. składniki: 1 cebula 300 ml mleczka kokosowego 1 łyżka mąki migdałowej sol, pieprz czarny i czerwony 1 łyżeczka majeranek natka(...)pietruszki olej rzepakowy 8 grzybów kani dużych1 gałązka tymianku Wykonanie: Grzyby oczyszczam, nie myję ich. Odrywam ogonki i wyrzucam. Kapelusze kroję na paski. Cebule drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję kanie i przesmażam dalej. Mąkę migdałową rozrabiam w mleku kokosowym i wlewam do grzybów. Zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem czarnym, czerwonym, majerankiem, tymiankiem. Posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniaSezon grzybowy w pełni, dlatego też bardzo ciekawą alternatywą dla zwykłych oklepanych kotletów schabowych mogą być kotlety z kani. Proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kanie 2-3 jajka bułka tarta sól pieprz olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapelusze grzybów należy oczyścić i doprawić solą i pieprzem. Do garnka wbijamy(...)jajka (mieszamy je) i moczymy w nich nasze kanie, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na oleju z dwóch stron, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLjajka do smaku sól,pieprz masło do smażenia Sposób wykonania: Cebulkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kanie oczyściłam, umyłam rozdrobniłam. Na maśle podsmażyłam cebulkę, dodałam kanie i dusiłam kilka minut pod przykryciem. Na koniec wbiłam jajka i do prawiłam do smaku. Smażyłam aż jajko się ścięło
Darcia w kuchnipierwsze. Zrobiłam je w pysznej chrupiącej panierce serowej. Bo jak szaleć to na całego. Podałam w kremowym sosie kurkowowo serowym. Brzmi i pachnie obłędnie. 5 grzybów kani 3 jajka bułka tarta 2 łyżki mąki 3 łyżki parmezanu startego sól, pieprz sos: 1 cebula 200 g grzybów kurek 100 g śmietany gęstej 18 % 1 łyżka parmezanu startego sól(...)pieprz, szczypiorek, koperek olej rzepakowy Kanie oczyszczam ale nie myję ich. Na jeden talerz wybijam jajka, roztrzepuję je. Na drugi talerz wysypuję bułkę tartą, dodaję parmezan,mąkę i mieszam. Każdego grzyba obtaczam w jajku potem w bułce z serem z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Uważam z solą bo parmezan jest już słony
wesoła kuchniaSkładniki: Kanie 5 sztuk Jajka 3 Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kanie oczyścić, lekko spłukać wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Jajka rozmącić i doprawić solą oraz pieprzem. Kapelusze kani obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony do ładnego zarumieniania. Podajemy
Kulinarne przygodymiałam jeszcze okazji spróbować kani z zalewy ponieważ zawsze miałam tylko kilka sztuk więc szybko znikały z talerza po usmażeniu. W tym roku dostałam tak dużą ilość że nie mogliśmy przejeść smażonych więc wreszcie miałam co wrzucić do octu. Jeśli macie bardzo duże ilości to polecam spróbować. A jeśli niestety nie macie dostępu do kani to polecam wypróbować(...)pieczarki też są pycha. składniki: 9 dużych kapeluszy kani sól, pieprz jajka, ja miałam małe i poszło 9 sztuk bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa: 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 2 duże cebule 3 liście laurowe kilka kulak angielskiego ziela kilka kulek czarnego pieprzu Przygotować zalewę. Do garnka wlac
Monia miesza i gotujeświeżych grzybów. Dodałam fasolkę szparagową bo bardzo ją lubię a dzięki niej zupa jest bardziej treściwa. Doprawiona curry, kurkumą. Jest obłędna w smaku. Składniki: 5 grzybów kani 20 dkg kurek 2 prawdziwki duże 5 podgrzybków 1 cebula 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 200 ml mleczka kokosowego 150 g fasolki szparagowej 1 marchewka 1 kawałek selera(...)biała część 1 korzeń pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku olej kokosowy natka pietruszki Wykonanie: Grzyby dokładnie myję i osuszam. Kanie kroję w paski, kurki zostawiam w całości, podgrzybki i prawdziwki kroję na kawałki. Cebule drobno kroję. Marchewkę kroję w talarki, pietruszkę i seler kroję w kostkę. W garnku przesmażam cebule i por na oleju kokosowym. Dodaję
wesoła kuchniaKanie panierowane smażone są pyszne, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby. 6 kań, mąka (u mnie gryczana), 2 – 3 jajka, bułka tarta, masło i olej rzepakowy do smażenia, sól Kapelusze kań oczyścić. Starajmy się oczyścić je pędzelkiem
królestwo garówTort grzybowy z grzybów kani potocznie zwanych też sowami. To moje ulubione grzyby które sama zbieram i nie mogę się doczekać zawsze kiedy się pojawią. Są lepsze od kotletów z mięsa. Z farszem z kaszy i serem rozpływają się. Taki jesienny obiad leśny. 9 grzybów kanie różnej wielkości 2 jajka duże bułka tarta sól, pieprz olej(...)rzepakowy farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula czerwona natka pietruszki 1 papryka czerwona mała 10 dkg sera żółtego sól, pieprz papryka słodka pieprz czerwony kulki Kanie pozbawiam nóżek, myję. Najpierw obtaczam kapelusze w jajku potem w bułce tartej. Posypuje solą, pieprzem i smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Kasze płuczę, przekładam do garnka i wlewam szklankę wody
wesoła kuchniaJeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba(...)Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody 10 ziarenek ziela angielskiego 6 sztuk liści laurowych 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej półtora łyżki soli 6 czubatych łyżek cukru 1 łyżeczka ziarenek pieprzu ziarnistego kolorowego Przygotowanie Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane
R'n'G Kitchensię kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne. Składniki: 2 pietruszki 1 duża marchewka por, biała cześć ½ selera 3 cebule minimum 800 g kani 2 łyczki oleju 5 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 2-3 kapelusze kani (bez nóżek) 2 jajka mąka bułka tarta sól, pieprz tłuszcz dosmażenia wykonanie: Kapelusze kani oczyszczamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie panierujemy w mące, rozbełtanym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy np. z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniajesli macie okazję ja spotkać,to zróbcie sobie takiego pysznego,bezmięsnego schabowego,pycha!. 2 kanie- oczyścić 2 jajka roztrzepane bułka tarta sól pieprz Szczypta przyprawy uniwersalnej ** ************************************************************ Kanie oczyścic,obiąć korzenie ,lekko opłukać.Jajka roztrzepać z przyprawami.,maczać kapelusze grzybów w rozmąconym jajku ,potem obtaczać w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Ods
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilasu na spacer, czyli przyjemne z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek grzybów. Domowa przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna(...)Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów + 10 minut Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy Składniki: 2 kapelusze kani 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku
Kulinarne przygody Gatity