Kanie po grecku to pyszne, niecodzienne danie. Rewelacyjne smakują bod marchewkową pierzynką. Polecam SKŁADNIKI : kanie 6-7 sztuk sól do smaku jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia MARCHEWKA : 3 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)łyżki cukru sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny około 2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE : Kanie myjemy, osuszamy nasępnie moczymy w mleku, wyciskami i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Cebulę kroimy w kostke, dodajemy trochę masła
Kulinarne Fantazje MarioliWedług wierzeń ludowych Kania, to piękna dziewica pod postacią ptaka, która porywała małe dzieci nęcąc je smakołykami. Może dlatego ta czubajka dostała taką nazwę, gdyż jest bardzo smaczna. Tego nie wiem. Wiem na pewno, że jeśli na biologii zapytają kogokolwiek o kwestię doboru naturalnego, to kania jest tego najlepszym przykładem. Właściwie nie tylko sama kania co fakt(...)ludzie potrafią pomylić z nią muchomora sromotnikowego. Teraz wygooglujcie sobie jak wygląda kania oraz jak wygląda muchomor sromotnikowy i już będziecie wiedzieć o co chodzi z tym doborem naturalnym. Danie, które postanowiłem przygotować, jest genialne w swojej prostocie. Celowo nazwałem je "à la schabowy", a nie "schabowy z kani", żeby nawet najwięksi malkontenci nie mieli się do czego
Kryzysowa Książka KucharskaUwielbiam kanie i kiedy jest na nie sezon - przygotowuję je na mnóstwo sposobów. Są przepyszne i niezastąpione! Tym razem chcę Wam zaprezentować kanie w cieście, jedną z najprostszych wersji. Smakują naprawdę rewelacyjnie i doskonale sprawdzą się jako przekąska lub jeden z posiłków głównych. Pycha! Zerknijcie też na moje inne propozycje z kanami w roli(...)głównej - klik . 3 duże kanie Ciasto: 1 jajko 100 ml mleka około 8 łyżek mąki pszennej (płaskich) 1/2 łyżeczki soli (lub według smaku) 2-3 szczyty pieprzu 1 szczypta sody oczyszczonej Ponadto: olej do smażenia Przygotować ciasto. Wszystkie składniki należy porządnie wymieszać i doprawić według własnego smaku. (Ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany.) Kapelusze
Di gotujeużyłam selera naciowego tylko tradycyjny korzeniowy i użyłam swoich ulubionych przypraw, jakie zawsze dodaję do tego sosu robiąc rybę po grecku. W oryginale były tylko sól i pieprz. Kanie wyszły FANTASTYCZNE, więc gorąco polecam. Składniki: kanie ( u mnie 6 sztuk) 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 seler 2 cebule 200 g koncentratu(...)dokładnie roztrzepać. Do drugiej miski wsypać mąkę. Grzyby obtoczyć w jajku a następie w mące, smażyć na oleju, aż będą złociste około 10 minut. Ja miałam bardzo duże kanie, więc po usmażeniu każdą przekroiłam na 4 części. Przy mniejszych nie jest to konieczne, choć uważam, że sos lepiej przenika w pokrojone grzyby. Warzywa korzeniowe
Gosia gotujeSKŁADNIKI: 1 kg kani 3-4 jajka 1 szklanka mleka sól do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE: Kanie oczyszczamy, płuczemy w wodzie w celu pozbycia się insektów i zanieczyszczeń. Grzyby solimy, maczamy w mleku, leciutko wyciskamy. Następnie panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na patelni, na gorącym oleju z jednej i drugiej strony, odkładamy na talerz i studzimy. Do 0,5 litrowych słoiczków nakładamy po liściu laurowym, zielu
Kulinarne Fantazje MarioliKotlety smażone w stylu schabowego z bardzo smacznych grzybów, jakimi są kanie. Smażona kania świetnie zastępuje na talerzu obiadowym kotlet mięsny. Kania to grzyb jadalny, który pojawia się w naszych lasach u schyłku lata i na początku jesieni, można go znaleźć zazwyczaj w trawie na skraju lasu graniczącego z łąką. Jeśli nie jesteśmy grzybiarzami(...)grzybów jadalnych ma podobnie wyglądające odpowiedniki trujące. Kanię zrobiłam w panierce podobnej do schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam w roztrzepanym jajku z mlekiem. Moczenie sprawiło, że kotleciki w środku były soczyste, a z wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych kotletów w wersji wegetariańskiej. Składniki: (2 - 3 porcje) 4 kapelusze średniej kani 2 jajka 1 szklanka
Kuchcik gotujeCukinie skrapiamy olejem i posypujemy np. przyprawą do ziemniaków. Włączamy piekarnik na 200 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia warzyw, kanie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na maśle, pod koniec posypując solą. Sugestia Jeśli chcemy(...)warzywa upiekły się w miarę równomiernie to przez jakiś czas pieczenia dobrze przykryć ziemniaki folią aluminiową. Dla urozmaicenia dania, można posypać ziemniaki startym żółtym serem. Znacie smak kani? Lubicie
ZofianaCześć kochani. Dzisiaj przychodzę z wpisem książkowym. Chciałam zaprezentować wam tutaj i polecić lekturę do rozwoju duchowego. „Pełnia życia. Medytacje z Kany Galilejskiej” Michał Legan, Wydawnictwo Espe Autor książki, ojciec Michał jest misjonarzem miłosierdzia, teologiem, filmoznawcą i dziennikarzem. Jest również wykładowcą na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Papieskiego JPII w Krakowie. Może być wam znany jako rekolekcjonista i vloger(...)autor codziennego wideokomentarza do Ewangelii „Kilka słów o słowie” W tej książce autor proponuje duchowe rozważania zapisanej w Ewangelii św. Jana opowieści o cudzie w Kanie Galilejskiej, o cudzie przemiany wody w wino i przy pomocy tych medytacji wyciąga recepty na życie prawdziwą pełnią życia. Znajdziemy tu 10 rozważań, których lektura może stać się ciekawa
Dorota Smakujekażdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawałki i porządnie suszymy. Osobno gatunkami (bo mają różne aromaty - ale oczywiście możecie też wymieszać :)) mielimy za pomocą(...)pył. Przechowujemy w szczelnych słoiczkach. Bardzo polecam zrobić sobie taką doskonałą przyprawę :) Puder z borowików to ten jaśniejszy po lewej stronie, ciemniejszy po prawej jest z kani :) A poza tym spacer po lesie to samo dobro dobro - ruch na świeży powietrzu i kontakt z naturą wyzwala w nas endorfiny - hormony szczęścia
Moje Kuchenne Rewelacjebardzo smaczne i popularne grzyby... Lubicie? Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne. Ostatnio brat uraczył mnie całą reklamówką kań, a smażone już się przejadły. Zresztą ostatnio gotuję dla dwóch osób, więc postanowiłam wypróbować coś nowego, bo szkoda byłoby, aby grzyby się pomarnowały. Flaczki wyszły przeeepyszne i doprawiłam(...)kurczaka/udka (*) 5-6 kani (średnich) 1 cebula (duża) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3/4 łyżki przyprawy rosołowej (polecam z Ale Raj ) przyprawa do flaków (wg smaku) (**) 1-2 łyżki majeranku sól , pieprz Dodatkowo: olej Zasmażka: 1 łyżka mąki (czubata) 2 łyżki oleju Kanie należy
Di gotujeFlaki z kani są przepyszne i smakują miłośnikom flaków tych wołowych oraz lubiących grzyby, w dodatku łatwe w przygotowaniu, polecam każdemu. SKŁADNIKI : 4 duże kanie ( grzyby ) około 50 g masła 1,5 litra bulionu 1 marchewka, cebula, kawałek selera 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża(...)ZASMAŻKA : 1 łyżka masła 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej PRZYGOTOWANIE : Kanie myjemy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Cebulę pozsmażamy na maśle, solimy, dodajemy tartą marchew i seler oraz liść laurowy i ziele. Wlewamy bulion i dusimy 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy podsmażone kanie, oraz
Kulinarne Fantazje Mariolitylko rozpoczyna się sezon na grzyby wybieramy się z mężem na kanie - uwielbiamy je smażone w bułce tartej . Jak dla mnie są lepsze od kotleta schabowego. Składniki: 4 kapelusze kani jajka bułka tarta sól,pieprz Kanie należy najpierw oczyścić....mąż to robi czystą ściereczką. Nóżki grzyba odrzucamy . Jajka roztrzepać(...)solą i pieprzem. Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kanie zanurzyć w jajku ,następnie panierować w bułce tartej. Tak przygotowane kapelusze kłaść na rozgrzany olej,smażyć kilka minut z każdej strony,na niewielkim ogniu. Najlepiej smakują bez dodatków , ewentualnie z kromką pysznego chleba
Niespełnione zdolności kulinarneprosiły się o zerwanie, no to zerwałam a że były nierozwinięte to tak je przyrządziłam. Smakują obłędnie, są chrupiące i pachnące, polecam. Jak tylko uda się Wam jeszcze znaleźć kanie - czubajki kanie to smażcie i zajadajcie. Kanie w cieście - kąski z kani na głębokim tłuszczu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePodobno w lasach jeszcze grzyby są, u mnie nie było ale kanie rosły przy leśnej drodze. Skorzystałam z okazji i pyszny obiad na stole wylądował. Polecam każdemu kto zna i lubi kanie - czubajkę kania. Kanie w cieście naleśnikowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczęści, czosnek. Kroimy czas 15s/obr.5 . Za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek naczynia cebulę. Dodajemy masło. Oczyszczone kapelusze kanii kroimy w paski – im dłuższe tym lepiej. Dlatego najlepsze będą kanie o dużych kapeluszach. Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną(...)paski kanię. Podduszamy czas 5min/Varoma/obr. wsteczne 1 . Dolewamy gorący bulion lub wodę. Dodajemy liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie. Gotujemy czas 4 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Następnie dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy czas 15 mni/100 stopni/obr. wsteczne 1. Na sam koniec doprawiamy zupę: papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. The post Flaczki z kani appeared first
Themo przepisykapelusze kani 2 łyżki masła sól pieprz 4 marchewki 2 pietruszki mały korzeń selera biała część pora 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 płaska łyżka słodkiej papryki majeranek, wg uznania ( u nas sporo ) Przygotowanie Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem obrane warzywa (od zimnej wody). Dodałem ziele angielskie, listek laurowy. Doprawiłem solą i pieprzem. Kanie(...)patelni rozgrzałem masło, przesmażyłem pokrojone grzyby. Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę, majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotowałem pod przykryciem kilka minut. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G KitchenKanie czyli czubajki kanie obrodziły w tym roku tak że jak weszliśmy do lasu to miałam wrażenie(...)ktoś z nieba je rozsiewał. Prawdziwy dywan z kani. Część ususzyłam w całości, potem pomoczę je w mleku i będą jak świeże. Część usmażyłam jak schabowe, część włożyłam do octu a te małe, nierozwinięte nadziałam. Zakupiłam ostatnio kaszę orkiszową i właśnie nią nadziałam nasze kapelusiki. Zapraszam na pyszną potrawę. Kanie faszerowane kaszą orkiszową i pomidorami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniekwiatostan i trzepiecie. Nasiona mają smak orzechów. Są też wyznaczone miejsca piknikowe z ławkami i stołami, gdzie możemy podziwiać tereny zielone i to bardzo zielone :) okoliczne lasy są pełne kani. Grzyby tak charakterystyczne, że można zobaczyć je z samochodu i zbierać nawet po ciemku. Nawet po ciemku ciężko to pomylić z muchomorem sromotnikowym. Mam teorię, że ludzie, którzy pomylili(...)kanie z muchomorem zostali ukarani za swoją zachłanność, bo prawie nikt nie zbiera młodych kań, ale przecież nie zostawią aż urosną, żeby kto inny zebrał :) Zrobiłem z niej kotlety, czy jak się tu mawia sznycle, a następnie ulokowałem w bułce, czy jak się tu mawia żymle :) W każdym razie, idealne na takie wycieczki. Składniki: - kapelusze kani
Kryzysowa Książka KucharskaKanie suszone są świetnym dodatkiem/przyprawą do różnych dań, sosów, kaszy ... Gdy mamy ich nadmiar, warto je ususzyć, jednak pamiętajmy, że zabieramy je z lasu, tylko gdy mamy pewność, że są to kanie, a nie inne (czasem trujące) grzyby. Kanie Odciąć nóżki. Kapelusze kań oczyścić. Należy je oczyścić (najlepiej pędzelkiem
królestwo garówSmażona kania w cieście w sezonie grzybowym jest bardzo smacznym daniem na obiad. Ciasto zapobiega zbyt mocnemu wysuszeniu grzyba w czasie smażenia, a do tego przypieczone przyjemnie chrupie. Grzyby najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła lub od zaprzyjaźnionego dobrze znającego się na grzybach grzybiarza. Kiedyś bardzo lubiłam zbierać grzyby i pamiętam, że kanie były najwcześniej pojawiającymi się(...)zazwyczaj na łąkach i obrzeżach lasu porośniętego trawą. Uwielbiałam zaraz po powrocie z lasu zjeść świeżo usmażone grzyby. Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na smażoną kanię w cieście: 5 - 6 kapeluszy grzyba kania 3 jajka 100 - 150 ml mleka 5 - 6 łyżek mąki pszennej (może być część pełnoziarnistej) pieprz sól wiązka natki pietruszki masło klarowane
Gotuj w domukań w hali targowej, zatęskniłam za smakiem dzieciństwa. Postanowiłam więc opracować nowy przepis na te pyszne grzyby, tak abym ja i inne osoby na dietach mogły z niego skorzystać. Mój sposób jest bardzo prosty i szybki, nawet nie ma sensu, żebym podawała proporcje, wszystko zależy od tego ile i jakiej wielkości grzyby chcecie przygotować, ja usmażyłam 2 duże kanie :) Gorąco polecam! Składniki: mąka quinoa płatki drożdżowe nieaktywne kanie olej do smażenia sól Wykonanie: Grzyby delikatnie opłukujemy z zanieczyszczeń i osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko je solimy i obtaczamy w mące quinoa i płatkach drożdżowych wymieszanych w równych proporcjach. Grzyby smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i podajemy
Quinoa Raz!więc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie rosną w ciągu całego roku... Wykonanie proste, a smak, który dłuuugo się pamięta... A Wy lubicie kanie? 3 kanie (duże) sól, pieprz Panierka: mąka pszenna do obtaczania 1 jajko 2-3 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Kapelusze(...)grzybów należy dokładnie umyć i osuszyć. (Można też wymoczyć w mleku.) Następnie każdą kanię oprószyć solą oraz pieprzem i kolejno obtoczyć z mące, jajku roztrzepanym z mlekiem, a na końcu w bułce tartej. Smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu - do momentu aż będą miękkie i przyrumienione. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotuje