użyłam selera naciowego tylko tradycyjny korzeniowy i użyłam swoich ulubionych przypraw, jakie zawsze dodaję do tego sosu robiąc rybę po grecku. W oryginale były tylko sól i pieprz. Kanie wyszły FANTASTYCZNE, więc gorąco polecam. Składniki: kanie ( u mnie 6 sztuk) 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 seler 2 cebule 200 g koncentratu(...)dokładnie roztrzepać. Do drugiej miski wsypać mąkę. Grzyby obtoczyć w jajku a następie w mące, smażyć na oleju, aż będą złociste około 10 minut. Ja miałam bardzo duże kanie, więc po usmażeniu każdą przekroiłam na 4 części. Przy mniejszych nie jest to konieczne, choć uważam, że sos lepiej przenika w pokrojone grzyby. Warzywa korzeniowe
Gosia gotujeSKŁADNIKI: 1 kg kani 3-4 jajka 1 szklanka mleka sól do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE: Kanie oczyszczamy, płuczemy w wodzie w celu pozbycia się insektów i zanieczyszczeń. Grzyby solimy, maczamy w mleku, leciutko wyciskamy. Następnie panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na patelni, na gorącym oleju z jednej i drugiej strony, odkładamy na talerz i studzimy. Do 0,5 litrowych słoiczków nakładamy po liściu laurowym, zielu
Kulinarne Fantazje MarioliKotlety smażone w stylu schabowego z bardzo smacznych grzybów, jakimi są kanie. Smażona kania świetnie zastępuje na talerzu obiadowym kotlet mięsny. Kania to grzyb jadalny, który pojawia się w naszych lasach u schyłku lata i na początku jesieni, można go znaleźć zazwyczaj w trawie na skraju lasu graniczącego z łąką. Jeśli nie jesteśmy grzybiarzami(...)grzybów jadalnych ma podobnie wyglądające odpowiedniki trujące. Kanię zrobiłam w panierce podobnej do schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam w roztrzepanym jajku z mlekiem. Moczenie sprawiło, że kotleciki w środku były soczyste, a z wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych kotletów w wersji wegetariańskiej. Składniki: (2 - 3 porcje) 4 kapelusze średniej kani 2 jajka 1 szklanka
Kuchcik gotujeCukinie skrapiamy olejem i posypujemy np. przyprawą do ziemniaków. Włączamy piekarnik na 200 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia warzyw, kanie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na maśle, pod koniec posypując solą. Sugestia Jeśli chcemy(...)warzywa upiekły się w miarę równomiernie to przez jakiś czas pieczenia dobrze przykryć ziemniaki folią aluminiową. Dla urozmaicenia dania, można posypać ziemniaki startym żółtym serem. Znacie smak kani? Lubicie
ZofianaCześć kochani. Dzisiaj przychodzę z wpisem książkowym. Chciałam zaprezentować wam tutaj i polecić lekturę do rozwoju duchowego. „Pełnia życia. Medytacje z Kany Galilejskiej” Michał Legan, Wydawnictwo Espe Autor książki, ojciec Michał jest misjonarzem miłosierdzia, teologiem, filmoznawcą i dziennikarzem. Jest również wykładowcą na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Papieskiego JPII w Krakowie. Może być wam znany jako rekolekcjonista i vloger(...)autor codziennego wideokomentarza do Ewangelii „Kilka słów o słowie” W tej książce autor proponuje duchowe rozważania zapisanej w Ewangelii św. Jana opowieści o cudzie w Kanie Galilejskiej, o cudzie przemiany wody w wino i przy pomocy tych medytacji wyciąga recepty na życie prawdziwą pełnią życia. Znajdziemy tu 10 rozważań, których lektura może stać się ciekawa
Dorota Smakujekażdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawałki i porządnie suszymy. Osobno gatunkami (bo mają różne aromaty - ale oczywiście możecie też wymieszać :)) mielimy za pomocą(...)pył. Przechowujemy w szczelnych słoiczkach. Bardzo polecam zrobić sobie taką doskonałą przyprawę :) Puder z borowików to ten jaśniejszy po lewej stronie, ciemniejszy po prawej jest z kani :) A poza tym spacer po lesie to samo dobro dobro - ruch na świeży powietrzu i kontakt z naturą wyzwala w nas endorfiny - hormony szczęścia
Moje Kuchenne Rewelacjebardzo smaczne i popularne grzyby... Lubicie? Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne. Ostatnio brat uraczył mnie całą reklamówką kań, a smażone już się przejadły. Zresztą ostatnio gotuję dla dwóch osób, więc postanowiłam wypróbować coś nowego, bo szkoda byłoby, aby grzyby się pomarnowały. Flaczki wyszły przeeepyszne i doprawiłam(...)kurczaka/udka (*) 5-6 kani (średnich) 1 cebula (duża) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3/4 łyżki przyprawy rosołowej (polecam z Ale Raj ) przyprawa do flaków (wg smaku) (**) 1-2 łyżki majeranku sól , pieprz Dodatkowo: olej Zasmażka: 1 łyżka mąki (czubata) 2 łyżki oleju Kanie należy
Di gotujeFlaki z kani są przepyszne i smakują miłośnikom flaków tych wołowych oraz lubiących grzyby, w dodatku łatwe w przygotowaniu, polecam każdemu. SKŁADNIKI : 4 duże kanie ( grzyby ) około 50 g masła 1,5 litra bulionu 1 marchewka, cebula, kawałek selera 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża(...)ZASMAŻKA : 1 łyżka masła 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej PRZYGOTOWANIE : Kanie myjemy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Cebulę pozsmażamy na maśle, solimy, dodajemy tartą marchew i seler oraz liść laurowy i ziele. Wlewamy bulion i dusimy 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy podsmażone kanie, oraz
Kulinarne Fantazje Mariolitylko rozpoczyna się sezon na grzyby wybieramy się z mężem na kanie - uwielbiamy je smażone w bułce tartej . Jak dla mnie są lepsze od kotleta schabowego. Składniki: 4 kapelusze kani jajka bułka tarta sól,pieprz Kanie należy najpierw oczyścić....mąż to robi czystą ściereczką. Nóżki grzyba odrzucamy . Jajka roztrzepać(...)solą i pieprzem. Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kanie zanurzyć w jajku ,następnie panierować w bułce tartej. Tak przygotowane kapelusze kłaść na rozgrzany olej,smażyć kilka minut z każdej strony,na niewielkim ogniu. Najlepiej smakują bez dodatków , ewentualnie z kromką pysznego chleba
Niespełnione zdolności kulinarneprosiły się o zerwanie, no to zerwałam a że były nierozwinięte to tak je przyrządziłam. Smakują obłędnie, są chrupiące i pachnące, polecam. Jak tylko uda się Wam jeszcze znaleźć kanie - czubajki kanie to smażcie i zajadajcie. Kanie w cieście - kąski z kani na głębokim tłuszczu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePodobno w lasach jeszcze grzyby są, u mnie nie było ale kanie rosły przy leśnej drodze. Skorzystałam z okazji i pyszny obiad na stole wylądował. Polecam każdemu kto zna i lubi kanie - czubajkę kania. Kanie w cieście naleśnikowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczęści, czosnek. Kroimy czas 15s/obr.5 . Za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek naczynia cebulę. Dodajemy masło. Oczyszczone kapelusze kanii kroimy w paski – im dłuższe tym lepiej. Dlatego najlepsze będą kanie o dużych kapeluszach. Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną(...)paski kanię. Podduszamy czas 5min/Varoma/obr. wsteczne 1 . Dolewamy gorący bulion lub wodę. Dodajemy liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie. Gotujemy czas 4 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Następnie dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy czas 15 mni/100 stopni/obr. wsteczne 1. Na sam koniec doprawiamy zupę: papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki. The post Flaczki z kani appeared first
Themo przepisykapelusze kani 2 łyżki masła sól pieprz 4 marchewki 2 pietruszki mały korzeń selera biała część pora 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 płaska łyżka słodkiej papryki majeranek, wg uznania ( u nas sporo ) Przygotowanie Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem obrane warzywa (od zimnej wody). Dodałem ziele angielskie, listek laurowy. Doprawiłem solą i pieprzem. Kanie(...)patelni rozgrzałem masło, przesmażyłem pokrojone grzyby. Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę, majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotowałem pod przykryciem kilka minut. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G KitchenKanie czyli czubajki kanie obrodziły w tym roku tak że jak weszliśmy do lasu to miałam wrażenie(...)ktoś z nieba je rozsiewał. Prawdziwy dywan z kani. Część ususzyłam w całości, potem pomoczę je w mleku i będą jak świeże. Część usmażyłam jak schabowe, część włożyłam do octu a te małe, nierozwinięte nadziałam. Zakupiłam ostatnio kaszę orkiszową i właśnie nią nadziałam nasze kapelusiki. Zapraszam na pyszną potrawę. Kanie faszerowane kaszą orkiszową i pomidorami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniekwiatostan i trzepiecie. Nasiona mają smak orzechów. Są też wyznaczone miejsca piknikowe z ławkami i stołami, gdzie możemy podziwiać tereny zielone i to bardzo zielone :) okoliczne lasy są pełne kani. Grzyby tak charakterystyczne, że można zobaczyć je z samochodu i zbierać nawet po ciemku. Nawet po ciemku ciężko to pomylić z muchomorem sromotnikowym. Mam teorię, że ludzie, którzy pomylili(...)kanie z muchomorem zostali ukarani za swoją zachłanność, bo prawie nikt nie zbiera młodych kań, ale przecież nie zostawią aż urosną, żeby kto inny zebrał :) Zrobiłem z niej kotlety, czy jak się tu mawia sznycle, a następnie ulokowałem w bułce, czy jak się tu mawia żymle :) W każdym razie, idealne na takie wycieczki. Składniki: - kapelusze kani
Kryzysowa Książka Kucharska