kanie - 386 przepisów (strona:21/26)

Ciecierzyca w sosie pomidorowym 171

pyszne danie. I tak powstała ciecierzyca w sosie pomidorowym a inspiracją był mi blog Olgi Smile . Polecam serdecznie ten przepis bo tak wykonane danie wykorzystałam w nadziewaniu nierozwiniętych czubajek kani ale o tym w następnym wpisie. Czy Wy lubicie takie dania? czy jadacie? czy wolicie coś zupełnie innego? Ciecierzyca w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Siedzuń sosnowy vel szmaciak panierowany w jajku i bułce 197

Siedzuń sosnowy to grzyb który jest najsmaczniejszy jaki jadłam oprócz borowików oczywiście. Chowa się przy nim czubajka kania czy "kurczakowy grzyb" żółciak siarkowy. Jest przepyszny a Ci co nie wiedza że jedzą grzyba są w stanie pomylić taki kotlet ze "schaboszczakiem". Siedzuń sosnowy - Sparassis crispa - w Polsce uważany za gatunek rzadki, wpisany na Czerwoną listę

Moje Małe Czarowanie
MINI PIZZE DLA KIBICÓW 197

zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na 4 blaty. NA WIERZCH: - 2 -3 białe kiełbasy Maestro Henryk Kania - ser brie - parmezan - 3 plastry gruszki - listki rozmarynu, cząbru, bazyli - garść świeżych kurek - 1-2 figi Sos na pizze: - 3 talarki (około 3 łyżki) serka koziego

SMYKWKUCHNI
Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą 180

się tego bać! Składniki -250 g mąki -sól -120 ml wody o temperaturze pokojowej -1 łyżeczka suchych drożdży oliwa z oliwek sos pomidorowy kabanos pieczony u mnie  Henryk Kania mozzarella, u mnie 2 kulki świeży koperek włoska gotowana szynka kawałek ulubionego żółtego sera Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy

Z Kuchni Do Kuchni
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Nicole Young 175

nich myślicie, więc wszelkie uwagi mile widziane :)   Tytuł: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła Tytuł oryginału: Food Photography: From Snapshots to Great Shots Autor: Nicole Young Tłumaczenie: Marek Kania Wydawnictwo: Helion Data wydania:   2017 Liczba stron: 262 Książka jest dostępna m.on. w księgarni internetowej Platon24.pl

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 189

ostatnich latach. Dziś moje wrażenia z lektury "Błękitnych okularów" napisanej przez Annę Kłodzińską i wydanej po raz pierwszy w latach 60-tych. W warszawskim mieszkaniu na Bednarskiej prokurator Kania i jego towarzyszka znajdują zwłoki zaprzyjaźnionego Wacława Małeckiego. W mieszkaniu unosi się zapach cyjanowodoru. W lokalu u Antoniego na Nowogrodzkiej mężczyźni spotykają się, by wspólnie coś zjeść, wypić importowany alkohol

Weekendy w domu i ogrodzie
Czernidłakowe kalmary 110

albo nie mają lasu w okolicy, albo nie mają jak tam dojechać. Polecam im się rozejrzeć po okolicznych trawnikach w poszukiwaniu takiego cuda jakim jest czernidłak kołpakowaty. Takie połączenie kani i pieczarki :) Ja swoje znalazłem pod budynkiem firmy, w której jestem zatrudniony :) Zbieramy tylko młode kapelusze zanim jeszcze zaczną czernieć od spodu, bo wtedy stają się miękkie i niezdatne

Kryzysowa Książka Kucharska
LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 171

mamy ciepły, pożywny posiłek na chłodne wieczory lub jako danie obiadowe.  Do lecza wykorzystałam parówki na dzień dobry z szynki, które otrzymałam od  Henryk Kania . Parówki na dzień dobry z szynki zawierają aż 93% mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki.  Składniki

Zrób to smacznie
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 184

dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania  (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii  Skworcu patyczki

Z Kuchni Do Kuchni
KABANOSY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 245

SKŁADNIKI :  300 g pieczonych kabanosów Henryk Kania   1 opakowanie ciasta francuskiego 1 rozmącone jajko czarnuszka do posypania                                                                 PRZYGOTOWANIE :  Kabanosy jeżeli są bardzo długie przecinamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Krążkownica wrębiasta panierowana, smażona 202

szkodzi. Niech Was nie martwi nieco skórzasta, chrząstkowata konsystencja krążkownic. Po krótkiej obróbce termicznej miękną i stają się delikatne. Nie są może tak pyszne jak sznycle z kani , ale wierzcie mi, że warto ich spróbować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
kania smażona 114

Składniki 1 kapelusz dużej kani 1/2 litra mleka 1 jajko bułka tarta olej+ masło sól,pieprz Przygotowanie

Ugotujmy Coś
Sos grzybowy 163

szczęście nie tylko ja jestem taką zwolenniczką grzybów, ale moje upodobania podziela również P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie

dom-agi.pl
Bigos z roladą 184

rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy,  dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu

Humanistka w kuchni
Pałeczki razowe z kabanosami 198

więcej. Pamiętać należy że wałeczki z ciasta powinny być o połowę dłuższe niż kabanosy . Składniki na 10 pałeczek: 10 cienkich dowolnych kabanosów (ja użyłam Kabanoski Maestro od Henryka Kani)   50 g świeżych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej, ¼ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, 350 g mąki pszennej razowej, ½   łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżeczka posiekanego

Moniki Smakołyki