 Ciecierzyca w sosie pomidorowym 189
Ciecierzyca w sosie pomidorowym 189pyszne danie. I tak powstała ciecierzyca w sosie pomidorowym a inspiracją był mi blog Olgi Smile . Polecam serdecznie ten przepis bo tak wykonane danie wykorzystałam w nadziewaniu nierozwiniętych czubajek kani ale o tym w następnym wpisie. Czy Wy lubicie takie dania? czy jadacie? czy wolicie coś zupełnie innego? Ciecierzyca w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Siedzuń sosnowy vel szmaciak panierowany w jajku i bułce 211
Siedzuń sosnowy vel szmaciak panierowany w jajku i bułce 211Siedzuń sosnowy to grzyb który jest najsmaczniejszy jaki jadłam oprócz borowików oczywiście. Chowa się przy nim czubajka kania czy "kurczakowy grzyb" żółciak siarkowy. Jest przepyszny a Ci co nie wiedza że jedzą grzyba są w stanie pomylić taki kotlet ze "schaboszczakiem". Siedzuń sosnowy - Sparassis crispa - w Polsce uważany za gatunek rzadki, wpisany na Czerwoną listę
Moje Małe Czarowanie MINI PIZZE DLA KIBICÓW 217
MINI PIZZE DLA KIBICÓW 217zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na 4 blaty. NA WIERZCH: - 2 -3 białe kiełbasy Maestro Henryk Kania - ser brie - parmezan - 3 plastry gruszki - listki rozmarynu, cząbru, bazyli - garść świeżych kurek - 1-2 figi Sos na pizze: - 3 talarki (około 3 łyżki) serka koziego
SMYKWKUCHNI Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą 205
Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą 205się tego bać! Składniki -250 g mąki -sól -120 ml wody o temperaturze pokojowej -1 łyżeczka suchych drożdży oliwa z oliwek sos pomidorowy kabanos pieczony u mnie Henryk Kania mozzarella, u mnie 2 kulki świeży koperek włoska gotowana szynka kawałek ulubionego żółtego sera Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy
Z Kuchni Do Kuchni Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Nicole Young 215
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła - Nicole Young 215nich myślicie, więc wszelkie uwagi mile widziane :) Tytuł: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła Tytuł oryginału: Food Photography: From Snapshots to Great Shots Autor: Nicole Young Tłumaczenie: Marek Kania Wydawnictwo: Helion Data wydania: 2017 Liczba stron: 262 Książka jest dostępna m.on. w księgarni internetowej Platon24.pl
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 216
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 216ostatnich latach. Dziś moje wrażenia z lektury "Błękitnych okularów" napisanej przez Annę Kłodzińską i wydanej po raz pierwszy w latach 60-tych. W warszawskim mieszkaniu na Bednarskiej prokurator Kania i jego towarzyszka znajdują zwłoki zaprzyjaźnionego Wacława Małeckiego. W mieszkaniu unosi się zapach cyjanowodoru. W lokalu u Antoniego na Nowogrodzkiej mężczyźni spotykają się, by wspólnie coś zjeść, wypić importowany alkohol
Weekendy w domu i ogrodzie Czernidłakowe kalmary 136
Czernidłakowe kalmary 136albo nie mają lasu w okolicy, albo nie mają jak tam dojechać. Polecam im się rozejrzeć po okolicznych trawnikach w poszukiwaniu takiego cuda jakim jest czernidłak kołpakowaty. Takie połączenie kani i pieczarki :) Ja swoje znalazłem pod budynkiem firmy, w której jestem zatrudniony :) Zbieramy tylko młode kapelusze zanim jeszcze zaczną czernieć od spodu, bo wtedy stają się miękkie i niezdatne
Kryzysowa Książka Kucharska LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 193
LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 193mamy ciepły, pożywny posiłek na chłodne wieczory lub jako danie obiadowe. Do lecza wykorzystałam parówki na dzień dobry z szynki, które otrzymałam od Henryk Kania . Parówki na dzień dobry z szynki zawierają aż 93% mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki. Składniki
Zrób to smacznie Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 205
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 205dodatek ananasa do takiego zestawu warzyw i parówki, nie rozczaruje Was na pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii Skworcu patyczki
Z Kuchni Do Kuchni KABANOSY   W     CIEŚCIE    FRANCUSKIM 266
KABANOSY   W     CIEŚCIE    FRANCUSKIM 266SKŁADNIKI : 300 g pieczonych kabanosów Henryk Kania 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 rozmącone jajko czarnuszka do posypania PRZYGOTOWANIE : Kabanosy jeżeli są bardzo długie przecinamy
Kulinarne Fantazje Marioli Krążkownica wrębiasta panierowana, smażona 233
Krążkownica wrębiasta panierowana, smażona 233szkodzi. Niech Was nie martwi nieco skórzasta, chrząstkowata konsystencja krążkownic. Po krótkiej obróbce termicznej miękną i stają się delikatne. Nie są może tak pyszne jak sznycle z kani , ale wierzcie mi, że warto ich spróbować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza kania smażona 135
kania smażona 135Składniki 1 kapelusz dużej kani 1/2 litra mleka 1 jajko bułka tarta olej+ masło sól,pieprz Przygotowanie
Ugotujmy Coś Sos grzybowy 183
Sos grzybowy 183szczęście nie tylko ja jestem taką zwolenniczką grzybów, ale moje upodobania podziela również P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie
dom-agi.pl Bigos z roladą 204
Bigos z roladą 204rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka świeżej kapusty 2 małe laski kiełbasy drobiowej 1 mały (mini) koncentrat pomidorowy 1,5 szklanki wody 3 łyżeczki mielonych kani 2 łyżeczki wegety pół łyżeczki majranku pół łyżeczki cząbru 5 kropli tabasco pieprz, sól Do garnka wlewamy wodę. Kapustę szatkujemy, dodajemy do wody. Zaczynamy gotować na średnim ogniu
Humanistka w kuchni Pałeczki razowe z kabanosami 238
Pałeczki razowe z kabanosami 238więcej. Pamiętać należy że wałeczki z ciasta powinny być o połowę dłuższe niż kabanosy . Składniki na 10 pałeczek: 10 cienkich dowolnych kabanosów (ja użyłam Kabanoski Maestro od Henryka Kani) 50 g świeżych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej, ¼ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, 350 g mąki pszennej razowej, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżeczka posiekanego
Moniki Smakołyki