golonko - 937 przepisów (strona:8/63)

Golonka pieczona 199

Golonko gotowane czy pieczone, które bardziej lubicie? U mnie zdecydowanie te pieczone z chrupiącą skórką i trochę mniejszą zawartością tłuszczyku,  który jeszcze się wytopi w piekarniku. Golonki pieczone trzeba trochę dłużej przygotowywać bo dochodzi czas pieczenia ale uważam, że warto. Czyż te golonki nie wyglądają pięknie? Aż ślinka leci. Talerz Porcelana Bogucice.   Składniki: 2 duże golonki tylne(...)kością (u mnie jedna około 1,3 kg) 5 listków laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli morskiej woda Marynata: 0,5 l wywaru z golonek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester 1 łyżka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Golonki oczyścić, umyć, włożyć do garnka

Ala piecze i gotuje
Pieczona golonka z indyka 128

Pieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i soczysta, a jej przypieczona skóra jest dla mnie czymś wspaniałym, bo zazwyczaj golonka kojarzy mi się z tłustym mięsem i tłustą, nie jadalną skórą Tu jednak jest całkowicie inaczej, jest pysznie Składniki na golonkę: 3 golonki z indyka 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżka papryki słodkiej(...)wędzonej łyżka ziół prowansalskich łyżka suszonego rozmarynu 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy po łyżeczce soli i pieprzu Przygotowanie golonek: Golonki myjemy, osuszamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki ( poza golonkami ). Powstałą marynatą nacieramy mięsa i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia golonki razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy pół szklanki wody

NiePieprz.pl
Golonka zapiekana na kapuście 110

Piątek, a ja jak zawsze wstrzeliłam się z przepisem na... golonkę. Piątek na szczęście się kończy, a golonkę będzie można bezstresowo spożyć w weekend. Przedstawiona przeze mnie porcja swobodnie wystarczy na dwa dni i jeszcze pewnie Wam zostanie. No chyba, że siądziecie do niej w kilka (więcej niż dwie) osób ;-) Golonka zapiekana na kapuście GOLONKA ZAPIEKANA NA KAPUŚCIE(...)golonki 2 kg kapusty kiszonej 6 liści laurowych 12 ziaren pieprzu czarnego 8 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 2 duże cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka, zalewamy wodą (tak aby pokryła mięso) i zagotowujemy. Po zagotowaniu usuwamy szumy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela

peggiwkuchni
Golonka z kapustą 146

Chyba każdy facet lubi golonkę.   Mój mąż też i od dłuższego czasu prosił mnie żebym zrobiła taką golonkę. No i w końcu musiałam ją zrobić, chociaż za nią nie przepadam. Podobno wyszła bardzo smaczna.   Mięso było miękkie, rozpływające się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 5 golonek, 1,2 kiszonej kapusty, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek(...)selera, kilka liści laurowych, garść ziela angielskiego, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki,   Wykonanie: Golonki dokładnie myjemy.   W większym garnku gotujemy bulion z dodatkiem marchwi, pietruszki , selera, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy do niego golonki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2 – 2,5 godzin, aż golonki

Passion of Cooking
Golonka pieczona w piwie 125

Dzisiaj wielka uczta. Co prawda tylko dla mnie, bo Madzia golonki nie jada, ale i tak nie zmąci to mojego dobrego humoru. Zjem sam, trudno. Uczta jest na tyle wyjątkowa, że golonkę jem mniej więcej raz na 5 lat. Więc trzeba tę chwilę celebrować. A golonkę naprawdę lubię. Taką pieczoną. Na piwie. I z piwem :) Kawał konkretnego, solidnego mięsa. Prawdziwa(...)powiem wam szczerze, że nie zmogłem jej na jeden raz, jadłem przez dwa dni. I to ledwo dałem radę. No i oczywiście, dla formalności, muszę dodać, że to Madzia golonkę zrobiła. Mimo, że sama nie jadła. golonka (ilość wedle gustu) 2-3 cebule (na 1-2 golonki) 1 piwo Na marynatę: 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka

Marder&Marder Manufacture
Golonka po Bawarsku 241

Wczoraj wspominałam o golonce w piwie, oto i ona bawarska golonka z warzywami. Podaje Wam przepis na to danie z 5 golonkami (tak właśnie brzmi on w oryginalnym przepisie w zeszycie mamy), ja jednak na własne potrzeby powiększyłam to danie do 8 golonek, wówczas musicie oczywiście zwiększyć również ilość dodawanych warzyw. Składniki 5 golonek (po 50 - 60 dag każda), użyłam(...)odgotowałam, aby nie były za słone 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 2 pory 2 cebule 1 szkl. piwa sól pieprz majeranek ziele angielskie  liść laurowy olej Sposób Golonki natrzeć przyprawami i pozostawić na około 2 godziny.  W brytfannie na rozgrzanym tłuszczu zrumienić golonki ze wszystkich stron. Podlać wodą, dusić do miękkości. Gotowe golonki wyjąc z wywaru . Oczyszczone

Kuchenne aromaty
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 195

dzień, chyba że ktoś narzeka na niedobór masy i zbyt szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam zatem na przygotowaną na sposób niemiecki golonkę pieczoną w piwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty(...)łyżek śmietany 18%, 1 łyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Golonka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowania, bo trudno ją zepsuć. Trzeba dać jej jedynie odrobinę dobrych przypraw i dużo czasu, aby zrobiła się miękka, a mięso łatwo odchodziło od kości

Wyprawy kulinarne
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 168

danie byłoby dla mnie wskazane, ale za dużo przy nim przemieszczania się, więc pozostaje wspomnienie i zdjęcia. Gdybym miała podać przykład obiadu typowego dla mężczyzny, powiedziałabym, że jest to GOLONKA. A napój? Wystarczy zobaczyć, co mężczyźni wyjmują z koszyków na taśmę przy kasie w sklepie, posiedzieć trochę w stołówkach w schroniskach lub zajazdach albo przejść koło sklepów w małych polskich(...)miastach, żeby odpowiedzieć: PIWO. Tę golonkę przyrządzałam dla specjalnego gościa. Dodałam do niej miód, bo to typowy składnik mojej kuchni :) Nie może być inaczej, skoro jestem córką pszczelarza ;) Składniki: golonka wieprzowa 0,5 litra piwa (wzięłam ciemne, bo moim zdaniem ma bogatszy smak) 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 duże marchewki ćwiartka selera korzeniowego cebula

Weekendy w domu i ogrodzie
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 175

Czasami najdzie człowieka ochota na taki malutki, tłuściutki grzeszek. Będąc pod wpływem powtórek "KR" postanowiłam się jednego dopuścić. I tak padło na golonkę. Nie jest ona może w pepitkę, ale na pewno równie dobra. Nic dodać, nic ująć, pozostaje tylko życzyć smacznego! golonka (ja miałam taką ok. 1,5kg lekko podwędzoną) 2-3 marchewki 4-5 ząbków czosnku oregano, majeranek(...)pieprz, chili, ziele angielskie, liść laurowy oliwa Golonkę opłukałam w zimnej wodzie i ponacinałam. W nacięcia powtykałam plasterki czosnku, oraz całą także nim dobrze natarłam. Następnie całość natarłam przyprawami i tak przygotowaną golonkę wstawiłam do lodówki na całonocne marynowanie. Nie soliłam, ponieważ tak jak przypuszczałam lekkie podwędzenie zrobiło swoje.  Golonkę przełożyłam do dość dużego garnka, zalałam wodą

bastalena
Pieczone golonki indycze 43

sukcesie w mojej kuchni i na blogu indyka pieczonego w całości postanowiłam przygotować w ten sam sposób golonki indycze. Osobiście bardziej preferuję mięso z nóg niż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku. Po upieczeniu golonek zlałam sos i zagęściłam go łyżeczką mąki(...)ziemniaczanej. Składniki: ? 6 indyczych golonek ? sól, pieprz Marynata do golonek ? 3 litry wody ? 3 łyżki soli ? 1 główka czosnku ? 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego ? 1 łyżka ziela angielskiego ? 1/2 łyżki kminku ? 5 liści laurowych Do polewania mięsa ? 1/3 szklanki oleju ? 1/3 szklanki roztopionego masła ? 1 szklanka soku pomarańczowego Na sos ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Marynata ? Gotować przez

To co kocham
Zimne nóżki 78

Zimne nóżki Przepis na tradycyjną galaretę wieprzową z nóżek wieprzowych i golonki.  Zimne nóżki przepis, który w czasach PRL-u znała każda pani domu nadal cieszy się popularnością.  Zimne nóżki to galareta wieprzowa z nóżek i golonki i klasyka polskiej kuchni. Przepis na zimne nóżki jest dość czasochłonny, ale smak tradycyjnej galaretki wieprzowej Ci to wynagrodzi. Zimne nóżki(...)Bergera wydanej w 1963 roku . Wprowadziłam w nim niewielkie zmiany. Żeby przygotować tradycyjne zimne nóżki w galarecie potrzebujesz zaledwie kilku niedrogich składników. Są to  nóżki wieprzowe i ewentualnie golonka wieprzowa, marchewka, cebula, pietruszka, seler oraz trochę przypraw. Jeśli masz taką możliwość, poproś w sklepie, aby przecięli nóżki wieprzowe wzdłuż  na pół.  Sprawdzony przepis na zimne nóżki

Cztery Fajery
Jakich przepisów kulinarnych szukają Polacy? 78

rosół ! Tradycyjny rosół z bukietem warzyw i pomidorem Aromatyczny rosół na bazie różnorodnych warzyw i mięsa. Tradycyjny i jednocześnie wyjątkowy za sprawą tajemniczego pomidora ze skórką. Przepis na golonkę Golonka ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla jednych jest tłustym mięsem, które nie chce przejść przez gardło a dla innych to kwintesencja smaku. Nieważne, do której grupy smakoszy golonki można(...)cię zaliczyć, przynajmniej raz w życiu warto wypróbować nasz przepis na golonkę . Golonka przygotowana w miodzie i piwie czyli golonka po bawarsku to jeden z najbardziej ulubionych przepisów mięsnych. Zarówno dla nas jak i naszych czytelników przepis na golonkę w piwie i miodzie to hit ostatnich tygodni. Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku Golonka pieczona w marynacie

ProstePesto.pl
Golonka z praski 86

Golonka parzona w prasce wyłożonej skórą - prosto, bez przepychu przypraw, ponieważ cytując znajomego, od którego mam przepis "mięso ma smakować mięsem, a nie składem zielarskim". Golonkę parzymy inaczej niż tradycyjne wyroby z praski - zazwyczaj mięsa parzy się do osiągnięcia zadanej temperatury wewnątrz wyrobu i od razu hartuje. Założenie to nie dotyczy jednak mięs ścięgnistych i zawierających przyczepy(...)których golonka niewątpliwie należy. Wyrób z golonki parzony w ten sposób jest delikatny, miękki, łatwo się kroi a przy tym pozostaje w dalszym ciągu zwarty i się nie rozpada. Serdecznie polecam ten sposób :)  Składniki: golonka (najlepiej tylna) ze skórą 18 g peklosoli/kg mięsa 18 g soli/kg skóry Przygotowanie: Z golonki zdjąć skórę tak aby jej nie uszkodzić. Zasypać solą

Kocham..lubię..gotuję..
Przysmak z golonki wg Halusi 115

Przepyszny przysmak z golonki według przepisu, który na swoim blogu umieściła  Halusia , na wzór salcesonu Sivona - przepis Sebastiana znajdziecie na forum Wędzarniczej Braci . Wyrób smakuje wyśmienicie i jest dużo prostszy niż tradycyjny salceson, ponieważ tutaj wykorzystujemy tylko samą golonkę. Patrząc na stężenie zalewy peklującej można się obawiać, że będzie za słone - również miałam takie obawy, ale nic bardziej(...)mylnego - słoność jest idealna. Serdecznie zachęcam aby przepis przetestować. Składniki: golonki tylnie wieprzowe Zalewa peklująca: 80 g peklosoli/kg golonki (Uwaga! Bierzemy pod uwagę wagę golonek z kością)  0,6 litra wody/kg golonki Przyprawy na kg mięsa: 3 g świeżego czosnku 4 g kminku (użyłam mielonego) 2 g pieprzu mielonego czarnego Ponadto: 10% wywaru z parzenia mięsa w stosunku

Kocham..lubię..gotuję..
Pieczone golonki indycze 90

Cześć! Golonki indycze akurat były na promocji i tak wymyśliłam obiad. Nie zawsze musi być to samo: schabowy z ziemniakami, schabowy z czymś tam i czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce(...)Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu i oleju. Dodałam sól, pieprz. Golonki natarłam przygotowaną marynatą i odstawiłam do lodówki na noc. Na drugi dzień zamarynowane golonki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Dodałam cebulę pokrojoną w talarki i tak piekłam do miękkości. Zajęło

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania