golonko - 937 przepisów (strona:16/63)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 123

nazwać, ani do czego jest podobny lub od czego się różni. To taka nasza wersja. Zdecydowanie „na bogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje(...)Doskonały kapuśniak z kiszonej kapusty z bogatym aromatem wędzonki i leśnych grzybów. Niebanalna wersja znanej potrawy dla poszukujących inspiracji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g golonki z kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały

Kulinarna Pokusa
golonka z sosem, na sposób hiszpański​ 156

Składniki: po golonce na osobę duża cebula papryka – jedna zielona i jedna czerwona 4 marchewki 2 ząbki czosnku liście laurowe 4 duże pomidory słodka, wędzona papryka sól pieprz oliwa z oliwek 1/2 butelki białego wina Mięso osolić, popieprzyć, posypać wędzoną papryką i dobrze ją wklepać. Warzywa pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i porządnie przyrumienić golonki z każdej(...)dodać wino, sól i pieprz, starte na tarce pomidory (przeciąc na pół i trzeć od miękkiej strony na grubych oczkach – wyjdzie ładny przecier, skórka zostanie). Na powrót włozyć golonki, zalać wodą tak, żeby mięso były całkiem zakryte. Dodać liście laurowe i dusić, aż mięso samo będzie odchodziło od kości (minimum 2 godziny). Mięso wyjąć, warzywa zblendować na gęsty

stajnia gołębie od kuchni
Kiełbasa boczkowa 261

g/kg -pieprz biały 2 g/kg -pieprz czarny 1 g/ kg -gałka muszkatołowa 0,5 /kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -woda 300 ml  boczku + 100 ml do golonki -osłonki białkowe rozmiar 55-65 fi WYKONANIE Kupione mięso kroimy i peklujemy czas 48 godz. w temperaturze 4-8 st. Boczek kroimy docelowo w kostkę 3 cm. Golonkę w kostkę(...)peklowania. Po tym czasie do boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Golonkę mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości, łączymy oba mięsa i bardzo dokładnie mieszamy aż mięso będzie się dobrze kleić. Napełniamy osłonki i odstawiamy do osadzenia na 12 godz, w chłodnym pomieszczeniu.Na dwie godz. wieszamy w pokojowej temp. Następnie osuszamy w wędzarni w temp

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kapuśniak z kiszonej kapusty 162

nazwać, ani do czego jest podobny lub od czego się różni. To taka nasza wersja. Zdecydowanie „na bogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje(...)Doskonały kapuśniak z kiszonej kapusty z bogatym aromatem wędzonki i leśnych grzybów. Niebanalna wersja znanej potrawy dla poszukujących inspiracji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g golonki z kością 500g ulubionej wędzonki z kością lub bez (np. żeberka „paski” lub polędwiczka wieprzowa) 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1,2kg kiszonej kapusty 3-4 średnie marchewki 1 mały seler 1 mały

Kulinarna Pokusa
Rosół + filmik 117

łyżeczki eko przyprawy do rosołu ok. 1 łyżeczki suszonego lubczyku pieprz ok. 1 łyżki sosu sojowego ok. 3-4 litry wody makaron nitki do rosołu Wykonanie: 1. Golonkę indyczą myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Musi się to zagotować. 2. Cebulę obieramy, myjemy i opalamy. 3. Gdy zagotuje się woda, to najpierw zbieramy szum, a następnie wrzucamy(...)rosołu, sypiemy pieprz i lubczyk i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś dwie godziny. 7. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Po dwóch godzinach solimy rosół. Następnie wyciągamy ugotowaną golonkę, por i cebulę. Dolewamy jeszcze kapkę sosu sojowego i gotowe. Smacznego :-) Czasem, gdy akurat mam w domu, dodaję jeszcze szczyptę mielonej kozieradki. Poniżej zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
GOLONKI INDYCZE PO ALA-BAWARSKU + FILMIK 169

Golonki indycze na początek peklujemy aby szybciej się upiekły i pyły bardzo mięciutkie. Następnie pieczemy w piekarniku z warzywami aby się pięknie zarumieniły i w pyszny posiłek zamieniły. Można je same zajadać lub z pysznymi dodatkami do obiadu podawać. SKŁADNIKI : 6-8 golonek indyczych 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)mieszamy w 2-3 łyżkach oleju i rozcieramy, nacieramy nimi mięso.  Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki.  Na patelni na odrobinie oleju podpiekamy golonki z każdej strony.  Do naczynia żaroodpornego ( najlepiej dwóch ) rozkładamy warzywa, układamy mięso i polewamy pozostałymi sokami z patelni, wlewamy piwo, na naczynie 1/3 szklanki. Przykrywamy naczynia i pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z boczku i podgardla 235

SUROWIEC -2 kg chudego boczku -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym -0,5 kg golonki -skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do mięska chudego 18 g/kg -sól nie jodowana do tłustego 18 g/kg -papryka słodka i ostra po 0,5 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek 5 g/kg -woda(...)karmelowa-1-metr.html ROZDRABNIANIE  1.Z boczku i podgardla wykrawamy chude części i tniemy je w kawałki 3-4 cm 2.Tłuste części mielimy fi 8 mm 3.Mięso z golonki mielimy na fi 4 mm a następnie na fi 2,5 mm WYKONANIE Przygotowane mięso po klasyfikacji peklujemy na okres 48 godz. w lodówce temp.4-8 st. Po tym czasie dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonki indycze w sosie BBQ 116

Alternatywa dla golonek wieprzowych. Indycze bardziej zdrowe. Sos bbq można zrobić domowym sposobem.  Składniki 4 golonki indycze 6 łyżek sosu BBQ 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju     Przygotowanie Golonki umyłem, natarłem pieprzem i solą. Odstawiłem na kilkanaście minut. Patelnię posmarowałem olejem, mocno rozgrzałem, obsmażyłem golonki ze wszystkich stron, na ładny(...)brązowy kolor ( w kilku miejscach można trochę przypalić ). Obsmażone golonki przełożyłem do żaroodpornego naczynia, posmarowałem dokładnie sosem barbecue. Wstawiłem bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C, zapiekałem 3 godziny, co jakiś czas polewałem sosem. Pod koniec pieczenia zwiększyłem temperaturę do 220 stopni ( około 10-12 minut

R'n'G Kitchen
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 160

zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora 3 liście laurowe 8 jagód jałowca 5 ziarenek ziela angielskiego pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku(...)kminek  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Krok 2. Kapustę lekko odciskamy z soku

Moja Książka Kucharska
Golonka w marchewce z groszkiem 188

Mięso z golonki, marchewka, groszek, trochę przypraw i obiad gotowy.     Składniki: -ok. 80 dkg golonki -2 duże marchewki -puszka drobnego groszku -po kawałku selera, pora i korzenia pietruszki -2 ząbki czosnku -listek laurowy, ziele angielskie -sól, pieprz ziołowy -3 dkg masła Golonkę moczymy w zimnej wodzie ok. 1 godzinę. Wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy warzywa(...)przyprawy, solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Po 20 minutach gotowania wyjmujemy marchewkę. Ugotowaną golonkę wyjmujemy i studzimy. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do odsączonego groszku. Golonkę pozbawiamy skóry, kości i tłuszczu. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy mięso, dolewamy ok. 100 ml rosołu i możemy dusić na patelni pod przykryciem

Maminek kulinarny
Golonka wędzona 188

SUROWIEC -golonka z kością PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 80 g/kg na litr wody -liść laurowy 3 szt. i ziele angielskie 6 ziaren(do parzenia) -sznurek lub hak wędzarniczy WYKONANIE Kupioną golonkę opalamy nad gazem (tylko skórę) dokładnie myjemy. Robimy nastrzyk 60 mil na kg, nastrzykujemy każdy mięsio i topimy w solance na 5-7 dni. Po tym czasie wieszamy(...)haku lub na sznurku do ociekania w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu. U mnie odbywało się to przed wentylatorem nad wanną. Gdy powierzchnia golonki będzie sucha kończymy ociekanie. OSUSZANIE BEZ DYMU PRZY DUŻYM RUCHU POWIETRZA Wykonujemy wtedy gdy nasza golonka była by jeszcze wilgotna zimna. Mięso musi być suche i wygrzane. Temperatura 40 stopni czas 30-45 min. WĘDZENIE Czas 4 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 156

Składniki: kapusta kiszona 1 kg, kapusta biała 1/2 główki/ mała, grzyby suszone 2 łyżki/mielone, śliwki suszone 1 szklanka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, golonka wieprzowa 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, owoc jałowca 6 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki bigos z golonkami najlepiej przygotować w szybkowarze wieczorem(...)szybkowara włożyć pokrojoną białą kapustę i kiszoną kapustę, wsypać wszystkie przyprawy, śliwki suszone bez pestek, suszone grzyby zmielone, wlać wodę, przyprawę w płynie, wymieszać dokładnie włożyć 2 średnie golonki wieprzowe i nakryć je kapustą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka w kapuście 162

Może na dziś a może na jutro, pyszna golonka w kapuście.     Składniki: -3 golonki -1,2 kg kiszonej kapusty -1 cebula -5 dkg masła -warzywa i przyprawy do rosołu -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czubata łyżka mąki ziemniaczanej Cebulę kroimy w kosteczkę i delikatnie szklimy na maśle. Golonki gotujemy do miękkości. Kapustę zalewamy wodą i też gotujemy(...)zmięknie. Odcedzamy, dodajemy podsmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Z ugotowanej golonki zdejmujemy skóry i oddzielamy mięso od kości. W naczyniu żaroodpornym na dno układamy warstwę kapusty, na niej mięso z golonek, przykrywamy kapustą i zalewamy rosołem do 2/3 wysokości naczynia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Golonka z indyka w kapuście 116

Wstyd się przyznać, ale o istnieniu golonki z indyka dowiedziałam się stosunkowo niedawno :) Wieprzowe golonki zna pewnie każdy, ale z indyka? Cieszę się bardzo z tego odkrycia, bo wersja drobiowa zdecydowanie bardziej mi podchodzi (i ma o połowę mniej tłuszczu). Składniki: 2 golonka indycze 1 mała główka białej kapusty ½ kg ziemniaków sól do smaku czosnek granulowany lub świeży 1/2 łyżeczki(...)papryki mielonej słodkiej majeranek czarny pieprz listek laurowy  5 łyżek oleju Wykonanie: Przyprawy wymieszać z olejem, natrzeć golonkę i odstawić na godzinę. W między czasie kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować z ziemniakami. Następnie dodać przygotowaną golonkę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić w razie potrzeby do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Golonka z indyka w sosie pomidorowym 190

Składniki: 2 golonki z indyka 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki masła  2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziarnka  ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz świeżo mielony natka pietruszki do  dekoracji Wykonanie; Golonkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy, kroimy drobniutko. Golonki nacieramy(...)solą pieprzem, papryką oraz czosnkiem.Odstawiamy do lodówki na 1 godz. Patelnię rozgrzewamy dodajemy masło i oliwę, golonki obtaczamy w mące, obsmażamy z każdej strony, przekładamy do rondla zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, dusimy na tłuszczu po podsmażanej golące, dodajemy do gotujących się golonek. Na koniec gotowania

kgwjanczewo