golonko - 937 przepisów (strona:10/63)

Golonka zapiekana w piwie z miodem 102

Golonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3 liście laurowe ok. 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól do smaku - musi być(...)łyżka dobrego, naturalnego miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 szczypta chilli kilka ząbków czosnku 2 cebule pokrojone w plasterki Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny

Gotujemy i jemy
Golonki z indyka w pikantnym sosie żurawinowym 196

Golonki z indyka w pikantnym sosie żurawinowym T o danie jest wprost idealne na Boże Narodzenie. Nie dość, że jego główne składniki czyli indyk i żurawina niezaprzeczalnie kojarzą się ze Świętami to jeszcze jest tak proste w przygotowaniu, że będziecie zaskoczeni, iż tak imponujący efekt można osiągnąć tak niewielkim nakładem pracy. Cały sekret sukcesu tej potrawy tkwi w zbalasowaniu smaków(...)niesłodzonego. Jeśli będzie chcieli zastąpić go sokiem z kartonu, należy zmniejszyć ilość miodu, gdyż soki w kartonach z reguły już cukier zawierają. Składniki na 4 porcje: 4-5 szt golonek z indyka 1,5 szkl soku żurawinowego, naturalnego i niesłodzonego 1 szkl wody 0,5 szkl miodu 5 szlotek, przekrojonych na pół 2 cm kawałek świeżego imbiru, starty

olalacooking
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 196

Świetne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę. I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa możn znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze(...)wśród panów, ale i wśród pań znajdą się amatorki na to pyszne mięso, bo prawidłowo przygotowane rozpływa się dosłownie w ustach. Warto zaopatrzyć się w dobre mięso i kupić golonki u miejscowego rzeźnika. Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki: 4 przednie golonki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka indycza z estragonem 177

Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie smakowe, które wraz z mięsem drobiowym wyśmienicie się komponuje. Golonkę przygotować można stosunkowo szybko i jest bardzo fajną odskocznią od codziennych obiadów. Polecam :) Dla 5 osób Czas przygotowania: godzina + marynowanie na noc Składniki: 5 golonek(...)Estragon suszony Łyżka miodu Sól himalajska Pieprz świeżo mielony 5 obranych cebul Papryka słodka mielona Cukier Dodatki: ziemniaki z wody, fasolka szparagowa, surówka z czerwonej kapusty. Przygotowanie: 1/ Umyte golonka nacieramy solą, pieprzem, miodem i estragonem. Mieszamy z posiekaną w piórka cebulą i odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem. 2/ Zamarynowane golonka oddzielamy od cebuli i wkładamy do piekarnika

Kuchnia PROzdrowotna
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 140

golonki 2 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół główki kapusty garść grzybów suszonych 1 cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki(...)mąki ziemniaki Golonki umyć, włożyć do garnka, Na litr wody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek. Tak przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę. Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki

Gotowanie jest łatwe
Gotowane golonko z kapustą po góralsku 182

Podczas zakupów w jednym z pszczyńskich marketów natrafiłem na coś co mnie bardzo zainteresowało mianowicie golonka wieprzowe lecz bez kości i skóry. Żartując sobie mógłbym powiedzieć że to filet  z golonki wieprzowej. Oczywiście kupiłem dzięki czemu mogliśmy się delektować potrawą rodem z kuchni śląskiej czyli gotowaną golonką w kapuście po góralsku co i Wam polecam. Składniki (na 3 porcje(...)golonki) : 3 filety z golonki wieprzowej ;) marchew korzeń pietruszki nać selera i pietruszki liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty Przygotowanie : Golonka oczyszczam z nadmiaru błonek, opłukuję i względnie dokładnie obwiązuję sznurkiem bawełnianym podobnie jak roladę. Wkładam je do garnka z wodą i pozostałymi warzywami i przyprawami. Gotuję do miękkości golonek (ok 2h)  na wolnym ogniu, takim aby wywar tylko

Mechanik w kuchni
Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis 65

Golonka z indyka pieczona w piekarniku to szybki przepis na smaczne danie, które można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków czy klusek śląskich i ulubionej surówki. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, z chrupiącą skórką. Przygotowanie takiego dania zajmie dosłownie 5 minut, resztę załatwi piekarnik.   Składniki na golonkę z indyka pieczoną w piekarniku (4 porcje): 4 golonki z indyka(...)ciemnego łyżka oleju sól (szczypta) , pieprz, ostra papryka   Przygotowanie Składniki na marynatę czyli mód, olej, ketchup, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą. Marynatą smarujemy umyte i osuszone golonki. Golonki przykrywamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na około 12 godzin. Można przygotować marynatę wieczorem, a na drugi dzień mięso upiec w piekarniku. Po tym czasie

e-PrzepisyKulinarne
GOLONKI ZAPIEKANE Z KISZONĄ KAPUSTĄ + FUILMIK 93

Golonki zapiekane z kapustą kiszoną to przysmak nie jednej osoby. Kapustka i golonki tak przygotowane są mięciutkie i pyszne. Polecam.  SKŁADNIKI :  6-8 małych golonek wieprzowych 3 liście laurowe kilka kulek pieprzu  4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka chili  słodka do smaku(...)kiszonej kapusty 1 duża cebula trochę oleju  2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego sól do smaku 1 marchew, kawałek selera  3 szklanki wywaru z gotowania się golonek  jarzynka do smaku  słodka i ostra papryka 4-5 ząbków czosnku

Kulinarne Fantazje Marioli
szybkowar-golonki w kapuście kiszonej z grzybami... 132

Składniki: golonki wieprzowe średnie 4 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziarna jałowca 5 sztuk, kiszona kapusta 1,5 kg, grzyby suszone prawdziwki mielone 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki Golonki oczyścić z włosia: można opalić nad gazem lub usunąć ostrym nożem, dobrze opłukać, golonki(...)włożyć do szybkowara. Wsypać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, przyprawę do wieprzowiny. Kiszoną kapustę drobniej pokroić, dodać do golonek, łyżką wyrównać wierzch kapusty, posypać zmielonymi suszonymi grzybami, pieprzem mielonym. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 60 minut (jeśli golonki są duże to czasu trzeba wydłużyć ), szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie. Golonki wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
GOLONKA PIECZONA MAŚLANA 127

deszcze. Dziś tez od rana ponuro, szaro, chłodno.  Obiadek zamiast lekkiego wiosennego będzie treściwszy, rozgrzewający. Zapraszam Was na pyszne goloneczki. Zadowolą każdego ich fana.  Składniki: 6 sztuk golonek przednich , bez kości,  każda po ok. 0,5 kg sól, pieprz 400 g masła klarowanego zalewa do peklowania: 2,5 l   wody  3 łyżki soli(...)musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce.  * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy. * Do brytfanny wkładamy wyciągnięte z zalewy golonki. Każdą oprószamy solą, pieprzem. Na wierzch golonek wykładamy kawałki masła.  * Brytfannę przykrywamy, pieczemy 2 godz 45 minut  w temp 180 st. Po tym czasie odkrywamy, 15 minut zapikamy bez przykrycia

Z Majeczką w kuchni
Piwno winne golonki z indyka 155

Obiad z piekarnika. Golonki zamarynowane w piwie, occie winnym, skórkach jabłka. Sa naprawdę dobre, ale muszę poleżeć w marynacie. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad. 4 golonki z indyka 1 szklanka piwa 1/2 szklanki octu winnego 2 jabłka 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka czubricy czerwonej warzywa: 2 buraki małe 3 marchewki(...)ziemniaki sól, pieprz 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki estragonu 3 łyżki oliwy Golonki z indyka nacieram solą, czubricą, papryką miodem, pieprzem. Do szklanego naczynia do zapiekania przekładam golonki, dodaję obrane cząstki jabłek, skórki z jabłek, ocet winny, piwo. Golonki odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem. Ziemniaki, buraki, marchewkę obieram i kroję na cząstki, marchew na paski. Przekładam do miski

wesoła kuchnia
Golonka pieczona w piwie-aromatyczna i mięciutka.... 180

Golonka przygotowana przez mojego męża-wyszła przepyszna,mięciutka,wprost rozpływała się w ustach,pełna aromatu i smaku-polecam Składniki: do gotowania golonek: dwie duże golonki wieprzowe z kością  włoszczyzna poszatkowana(marchewka,pietruszka,seler,por) bulion(lub 2 rosołki w kostce) do zalewy po gotowaniu: butelka ciemnego piwa 2-3 łyżki majeranku łyżka mielonego kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)ząbki czosnku, sól,pieprz Przygotowanie: Golonki wkładamy do garnka,zalewamy bulionem(żeby były przykryte),dodajemy poszatkowane warzywa, gotujemy nasze golonki ok 2 godz. Po tym czasie wyjmujemy golonkę nakrajamy lekko skórkę w kratkę i obtaczamy ją w przyprawach do zalewy i polewamy piwem(odstawiamy na 1,5-2godz) następnie pieczemy w tym piwie i przyprawach ok 1,5 godz

Swojskie jedzonko
Golonka pieczona na kapuście 502

kiszonej. Do tego podałam frytki, ale równie dobrze będzie smakować z pieczywem. Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo dobre. Na moim blogu znajdziecie też inny sposób na golonkę, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 2 duże golonki wieprzowe  2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka papryki słodkiej Golonki włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Czas  gotowania zależy od wielkości mięsa. Moje golonki  gotowały się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso. 700 g kapusty kiszonej 1 łyżka oleju pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc

O kuchni z uczuciem
Golonka pieczona na podpiwku 158

tygodniu otrzymałam do testowania bardzo ciekawy napój o nazwie Podpiwek Kujawski . Nigdy dotąd nie miałam styczności z tym napojem. Kiedyś robiłam golonkę pieczoną na piwie i bardzo mi smakowała, a z racji tego, że podpiwek również jest przygotowywany na bazie chmielu postanowiłam go wykorzystać do przygotowania golonki. Eksperyment się udał w 100%. Golonka wyszła przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 golonki wieprzowe(...)mielonej, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Podpiwek mieszam z olejem i przyprawami. Do marynaty wkładam golonki. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  2. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Golonki piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Golonka z zapiekaną kapustą 171

Takie oto pyszności miałam na obiad. Przepyszna faszerowana golonka z zasmażaną kapustą. Po prostu uwielbiam  takie mięsne rarytasy :)   Składniki: golonki wieprzowe każda po 600 g szpinak mrożony 300 g ser kozi ( z  biedronki kupiłam) 200 g czosnek 3 ząbki ( sprasowane) sól i pieprz do smaku kapusta kiszona z marchewką Ogródek Dziadunia 1 słoik  liść laurowy(...)farszu: Szpinak zamrożony kładziemy na talerz, niech się rozmrozi. Smażymy go na patelni z serkiem kozim i czosnkiem sprasowanym. Można doprawić solą i pieprzem . Przygotowany farsz zostawiamy do ostygnięcia.Golonki myjemy i wycinamy kość, w miejsce po kości wkładamy farsz szpinak- owy i smażymy golonkę na rumiano z obu stron na patelni.Do wolno-wara wkładamy kapustę ze słoika i zalewamy

Różowa kuchnia
Golonka gotowana i pieczona 129

Mówią, że golonka to typowo męskie danie. Jeśli to prawda to już wiecie  czym możecie się wkupić w łaski swojego mężczyzny. Przez żołądek do serca. Przygotujcie pyszną goloneczkę, którą pierwsze gotujemy, a następnie przyrumieniamy w piekarniku. Delikatna, dobrze doprawiona,mięciutka.... Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 duża golonka wieprzowa moja miała 1,20 kg 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela(...)angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku Golonkę włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Czas  gotowania zależy od wielkości mięsa. Moja golonka gotowała się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. pieprz słodka

O kuchni z uczuciem
Golonka w piwie 118

Męska część domowników bardzo jest zadowolona, gdy przygotowuję golonkę w piwie. Taka golonka jest bardzo aromatyczna, delikatna, mięciutka, kosteczki prawie same się wyjmują. Sama za tłustymi potrawami zbytnio nie przepadam, ale chudziutkie wnętrze z przyjemnością na obiad wyjadam. Warto spróbować tak przygotowanej golonki, rozpływa się po prostu w ustach. Składniki: 1 golonka wieprzowa przednia 1 cebula 4 ząbki czosnku majeranek(...)ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca pieprz mielony sól 1 łyżeczka miodu 250 ml ciemnego piwa Przygotowanie: Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną wodą włożyć golonkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy jak duża jest golonka

Kuchcik gotuje
Golonka po bawarsku 239

dzisiejszy obiad polecam golonkę z piwem w wydanie bawarskim. Z przyjemnością zje ją każdy. Docenią ją nie tylko smakosze piwa. SKŁADNIKI: 2 golonki przednie, 1 marchewka, kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 szklanki piwa ciemnego, 1 łyżka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka majeranku, ½ łyżki pieprzu, sól. PRZYGOTOWANIE: Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję(...)liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie do golonki dodaję obraną marchew, seler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam

Tradycyjna kuchnia Kasi