golonko - 937 przepisów (strona:4/63)

Golonka z szynkowaru 143

Kolejny wyrób z szynkowaru i kolejna pyszna golonka.. 1 golonka przyprawa Natura Smak-John przyprawa Smaczuś peklosól Z golonki wyciąć kość . Natrzeć przyprawami i  przełożyć do szynkowaru, zamknąć.Odstawić do lodówki na 2-3 dni..Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki(...)godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy

Moje domowe kucharzenie
Golonka gotowana na kanapki 315

Golonka prasowana Golonka gotowana na kanapki. Domowa wędlina z golonki, znakomita na ciepło jak i na zimno. Taka rolada z golonki wieprzowej sprawdzi się na święta jak i na co dzień. Prosty przepis na golonkę z wody lub golonkę pieczoną. I jeden i drugi sposób jest doskonały aby sobie i innym podarować pyszny blok golonkowy na kanapki. Jak długo trzeba(...)gotować golonkę? Nie ma jednej żelaznej zasady. Jedno mięso wieprzowe gotuje się krócej, inne dłużej. Wyznacznikiem miękkiego mięsa jest odchodzące od kości mięs. Przepis na mięso z golonki bez kości, czy golonka z kością, oba mięsa się sprawdzą. Podam przepis na golonkę na dwa sposoby, gotowaną i pieczoną. Najlepsza golonka gotowana Golonka na kanapki to taka bardziej męska wędlina, damska

Dieta moja pasja
Golonka z kapustą zasmażaną 63

Cześć! Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu. Wybieram zawsze golonki z tylnej części świnki. Są bardzo smaczne i mają dużo chudego mięsa, chociaż po upieczeniu skóra polana piwem jest rewelacyjna w smaku! Taką jedną golonką jak ja przyrządziłam najadły się(...)syta dwie osoby. Ważyła ok. 1 kilograma.  Oczywiście jeśli potrzeba więcej golonek to proszę zwiększyć ilość składników. Składniki: * golonka wieprzowa tylna * 2 spore marchewki * 1 duża pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej

Pieprzyć z Fantazją
GOLONKA W PIWIE 132

Coś dobrego, coś co przypadnie do gustu każdemu mężczyźnie...Ale nie tylko...Panie też napewno nie pogardzą.Goloneczka!Składniki:4 szkl bulionu warzywnego4 liście laurowegolonka 1kg1 litr piwasólWykonanie:Golonkę oczyszczamy ze szczeciny. Do garnka wlewamy bulion, piwo, wrzucamy liście laurowe, wkładamy golonkę. Gotujemy 20 minut od zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy , przestudzamy, dobrze nacieramy solą. Układamy w naczyniu żarodopornym(...)pieczemy ok 80 minut. Polewamy co jakiś czas wywarem z gotowania golonki

Z Majeczką w kuchni
Golonka w piwie 140

składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,  skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym(...)potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował. Moja golonka była dość ostra w smaku :) Świetnie smakowała z chrzanem tartym własnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym też jest

Proste Potrawy
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 200

Portugalskie. Ale co z tego, skoro jego już nie ma? Pić w samotności nie chce, nikt jej nie potowarzyszy, a wino stoi i czeka.W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina(...)łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam

W kuchni Karmel-itki
Mistrzowska golonka. Przepis na golonkę wieprzową. Ma chrupiącą skórkę, a w środku jest mięciutka 2578

Jaka jest idealna golonka? Musi być mięciutka w środku, mięso powinno rozpływać się w ustach i być dobrze zamarynowane. A skórka? Oczywiście rumiana i chrupiąca! Jeśli będziecie trzymać się tego przepisu, taka właśnie wyjdzie. Po prostu mistrzowska. Przepis na golonkę wieprzową Składniki: 2 golonki wieprzowe (przednie), 3 cebule, 6-8 ząbków czosnku, ziele angielskie – łyżeczka, tyle samo pieprzu(...)ziarnach, kilka liści laurowych, kopiasta łyżka soli. Jak zrobić golonkę wieprzową? Wybierz garnek, w którym golonki zmieszczą się ciasno. Wlej około 1,5 litra wody, wsyp sól i mieszaj, aż się rozpuści. Wsadź golonki – woda powinna je przykrywać, ewentualnie wlej więcej i dosyp soli. Zalewa ma być wyraźnie słona. Cebulę obierz, przekrój w ćwiartki, ząbki czosnku po obraniu przekrój

Kulinarna Polska
Golonka po bawarsku 182

Golonka po bawarsku Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach i bardzo aromatyczne mięsko – taka jest właśnie golonka pieczona w piwnej marynacie. Najlepiej smakuje podana z zasmażaną kapustą, chrzanem i świeżym pieczywem. Palce lizać!     Składniki: 4 golonki wieprzowe 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula ok. 4 łyżki soli 2 liście laurowe(...)proszku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 2-3 godziny co jakiś czas obracając golonki w marynacie *** *** Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i całość zapiekamy przez około 40 minut. Podczas

Blog z Apetytem
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 241

Wolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej nie jedliśmy). Oczywiście taki sam kapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty

Stare Gary
Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze 201

jest  bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso miękkie i  różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości.składniki (2 duże  - 3 małe porcje)1 duża lub 2 mniejsze peklowane golonki ( ok 1200g(...)tego przepisuok 500 g kapusty kiszonejkminekprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku  - dowolnie. Na dno misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Podawać z puree  z grochu. Smacznego

Stare Gary
Szynka wieprzowa z golonki z szynkowara 165

Powstała kolejna szyneczka w mojej kuchni tym razem połączyłam łopatkę z golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna.SKŁADNIKI :- łopatki bez kości ok 60 dag- golonkę 1 szt- 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej- 1 płaska łyżeczka(...)soli morskiej - 1 łyżeczka lejącego miodu- 1 ząbek czosnku- 3 płaskie łyżeczki żelatyny- 4 kostki loduSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- łopatkę umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki- golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować z kości- pokrojone mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki lodu i ponownie miele.- do tak przygotowanej masy wsypuję przyprawy

Basia w kuchni
Golonki w marynacie cytrynowo-miodowej 142

Golonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Golonka z fasolą w sosie pomidorowym 155

miałam dziś czasu na ,, bawienie się" z golonką. Poszłam na skróty. Golonka ugotowała się sama ( umyłam i obrałam warzywa i wsadziłam razem z golonka do garnka).Potem podrumieniłam i podałam z fasolką w sosie pomidorowym z puszki ( zresztą bardzo smaczną). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Golonki indycze pieczone z musztardą i porem 80

Golonki indycze pieczone z musztardą i porem jedliśmy jakiś czas temu na obiad. Ponieważ kupiłam od razu 4 duże sztuki golonek z indyka, mięsa starczyło nam na 3 obiady, a porcje wcale nie były małe. Wybierając w sklepie golonki indycze, prosiłam, aby Pani dała mi mniej więcej takiej samej wielkości, miałam przez to pewność, że wszystkie upieką się(...)się skurczyły, przez co ukazały się ścięgna, które z łatwością wyjęłam z mięsa, co okazało się dobrym pomysłem, bo jakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami. Udostępnij Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem

niecodziennikpary
Golonka z kapustą zasmażaną 116

Cześć! Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju :) Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu. Wybieram zawsze golonki z tylnej części świnki. Są bardzo smaczne i mają dużo chudego mięsa, chociaż po upieczeniu skóra polana piwem jest rewelacyjna w smaku! Taką jedną golonką jak ja przyrządziłam najadły się(...)syta dwie osoby. Ważyła ok. 1 kilograma.  Oczywiście jeśli potrzeba więcej golonek to proszę zwiększyć ilość składników. Składniki: * golonka wieprzowa tylna * 2 spore marchewki * 1 duża pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 5 ziarenek ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 3-4 ząbki czosnku Do pieczenia: * 1 szklanka piwa * przyprawa do golonki Na kapustę zasmażaną: * ok. 1 kg kapusty kiszonej

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania