golonko - 937 przepisów (strona:2/63)

Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 305

Metod przygotowania golonki jest mnóstwo, ja zaproponuje Wam mój sposób. Najpierw gotowana, a później pieczona. Golonkę oczyścić, opalić jeśli są jakieś włoski na skórze, golonka musi być czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą(...)Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać piwo, dodać chrzan,kminek, kilka igieł rozmarynu posiekanego drobniutko, łyżeczka czarnego pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód,ocet winny,musztardę, Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana. Dodatkowo : ziemniaki obrać, pokroić

Kuchnia Pokoleń
Golonki w piwie karmelowym 139

Pyszna golonka  duszona w piwie karmelowym .Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej  ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym  dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce

Buniabaje w kuchni
Golonka z kapustą kiszoną – pyszna delikatna i aromatyczna 98

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną golonkę z kapustą kiszoną. Goloneczka jest bardzo smaczna, delikatna i aromatyczna, polecam wypróbować przepis na golonkę. Do przygotowania golonki będziemy potrzebowali: 2 golonki wieprzowe (moje ważyły po około 1,4 kg każda) 1 cebula 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżka owoców jałowca 1 łyżeczka kolendry około 10 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu(...)śmietany (użyłam 18%) 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki chrzanu do smaku sól pieprz, sok z cytryny, cukier lub ksylitol (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Golonki z kiszoną kapustą Przygotowanie: Najpierw ugotuję golonkę: Do garnka wkładam golonkę i zalewam wodą, tak żeby golonki były przykryte wodą. Następnie golonki wyjmuję a do wody dodaję obraną i pokrojoną

Uwaga Babcia Gotuje
Golonka w kapuście z wolnowaru 435

Dzisiaj polecam Wam na obiad golonkę z wolnowaru. Gdy ktoś nie jest szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody . Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak gdy podałam golonkę w kapuście z wolnowaru Piotrek stwierdził, że to jest najlepsza golonka jaką do tej pory jadł, wierzcie(...)golonek zjadł sporo w swoim życiu i wie co mówi. Następnym razem dodam do gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania. Pyszna Golonka w kapuście z wolnowaru: Składniki: 3 małe golonki wieprzowe 500 g kiszonej kapusty z marchewką kila ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe odrobina grubej soli, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1555. Golonka z szynkowaru 162

szynkowaru możemy wkładać mięso bez żadnych dodatkowych woreczków plastikowych , gdyż został on wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.  Na pierwszy "ogień" poszła w ruch golonka...akurat miałam robić z niej coś innego..ale skoro szynkowar był już " w drodze " do mnie...tak więc z golonki usunęłam kość , pokroiłam w kawałki..dodałam przyprawy ..szczerze mówiąc(...)wszystko razem ...i wstawiłam do lodówki...Po kilku godzinach szynkowar już miałam w domu..tak więc mięsko przełożyłam do niego, zamknęłam i wstawiłam do lodówki..następnego dnia było parzenie golonki..a kolejnego dnia ..zajadanie się nią... Jakiś czas temu sąsiadka użyczyła mi na jakiś czas swój szynkowar..tamten był inny..i szczerze mówiąc nie byłam za bardzo z niego zadowolona

Moje domowe kucharzenie
Golonka po bawarsku 130

Golonka po bawarsku Golonka po bawarsku dzisiaj gości na moim stole Znana chyba każdemu potrawa, która chociaż bardzo smaczna to niestety do dań fit nie należy, ale coś za coś Miękkie mięso, które dodatkowo przesiąknięte jest aromatycznymi przyprawami i ta chrupiąca skórka...pycha. Osobom, które są na diecie i wysokokalorycznych dań unikają proponuję zamknąć oczy Pozostałym gorąco polecam(...)Przepis na dwie porcje dania Golonka po bawarsku   SKŁADNIKI: 2 średnie golonki ( około 600 g sztuka ) woda łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki kminku 4 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Golonki dokładnie oczyścić, opłukać

WSZYSTKO SMACZNE
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 239

Już od jakiegoś czasu "chodziła" za moim małżonkiem golonka po bawarsku. Nigdy jeszcze takiej nie przygotowywałam, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Sięgnęłam do przepisu Kuronia i oto jest. Pyszna, aromatyczna, bardzo smakowita goloneczka. W końcu raz kiedyś można sobie pozwolić na taką rozkosz. Golonki bywają u nas zazwyczaj raz w roku, na sylwestra, dziś zrobiłam odstępstwo(...)reguły. I powiem Wam iż było warto...:-)Jedynym minusem jest to, że musimy je nasolić już dzień wcześniej.Składniki:- golonki przednie surowe (nie peklowane), po 1 szt.na osobę (u mnie 6 ważyło 2,6kg, były więc malutkie, chodzi przecież o smak)- 1 jasne piwo 0,5l- 1 ciemne piwo 0,5l- 2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski- 2 duże cebule

Smaczne Zdrowe
Golonka w piwie z kukurydzą 224

powiedział, że golonka to chłopskie jadło? Kobiety też lubią takie rarytasy, no oczywiście jak jest dobrze zrobione. Bardzo długo się przekonywałam, żeby ją spróbować - no i rozczarowanie :( pierwszy raz jak jej spróbowałam było jednym wielkim niepowodzeniem. Potem długo długo nic, aż musiała ją przygotować moja mamusia i była idealna ;). Dzisiaj chcę pokazać wam przepis na golonkę tylną z piwem, którą(...)przyrządza moja połówka. Ta wersja jest ostateczną i najlepszą golonką jaką jadłam. Składniki: 2 tylne golonki przecięte na pół  ok 1 kg  2 litry bulionu 0,5 l piwa 3 kolby kukurydzy  3 łyżki masła marynata: 1 łyżeczka kolendry 3 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego jałowca 1 łyżeczka słodkiej papryki

Niezły Młynek
Golonka peklowana pieczona w piwie 238

proszku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 2-3 godziny co jakiś czas obracając golonki w marynacie *** *** Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, polewamy delikatnie marynatą i całość zapiekamy przez około(...)PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Golonka peklowana pieczona w piwie pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie 157

Kolejny z cyklu tradycyjnych przepisów, jednak przygotowany w niestandardowy sposób. Jako, że niekoniecznie uznaję tradycyjną golonkę, użyłam takiej bez skóry i kości. W ten sposób to danie jest zdecydowanie "odchudzone", a myślę, że na smaku nic nie traci. Przy przygotowywaniu tego przepisu powstaje też wywar z gotowania golonki. Można go wykorzystać, na przykład, jako bazę na zupę. Składniki(...)porcje):4 małe golonki bez skóry i kościwłoszczyzna1 cebula2 ząbki czosnku0,5 l piwa1,5 łyżki sosu sojowego2 łyżki miodurozmarynmajeranek3 ziela angielskielistek laurowysólpieprzPrzygotowanie:Golonkę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, a także obsypujemy rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Kroimy na 2-3 cm kawałki. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę dodatkowo kroimy na 4 części. Włoszczyznę, czosnek

Zakręcony Widelec
Kolejna golonka z szynkowaru 172

Mój mąż lubi golonki..niedawno była taka golonka..więc jest kolejna...również z szynkowaru..i praktycznie prawie taka sama..bo z dodatkiem pysznej przyprawy Golonko po chłopsku..ale tym razem z peklosolą..i jak widać ma inny kolor.. golonka przyprawa Golonko po chłopsku peklosól Z golonki usunąć kość , mięso oddzielić od skóry.Mięso pokroić na kawałki i wymieszać(...)szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 3- 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy

Moje domowe kucharzenie
szybkowar-pyszna golonka z kapustą kiszoną z podgrzybkami suszonymi... 197

Składniki: golonka wieprzowa 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, kapusta kiszona 1 kg,pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, podgrzybki 2 dag, woda 1 szklanka, ząbki czosnku 5 sztuk z golonki usunąć włosy i dobrze opłukać, osouszyć ręcznikiem papierowym natrzeć kucharkiem z papryką i golonkę(...)oleju obsmażyć w szybkowarze i wyjąć na talerz do tłuszczu w szybkowarze dać kiszoną kapustę, cukier, opłukane podgrzybki, wlać wodę, przyprawę w płynie i wymieszać na kapuście położyć golonkę, na golonce ząbki czosnku, posypać pieprzem mielonym i zamknąć szybkowar - gdy się zagotuje to zmniejszyc ogień na mały i gotować 45 minut - golonkę z szybkowara wyjąć najlepiej po godzinie golonka jest

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka w piwie z kiszoną kapustą 175

Golonka w piwie z kiszoną kapustą, aromatyczna i smaczna. Typowo polski obiad ! W zeszłym tygodniu byłam w Polsce! Jedliśmy obiad na promie i zgadnijcie co ja zamówiłam? Oczywiście golonkę! Nigdy nie byłam jej zwolenniczką. Uważałam golonkę za typowo męskie danie. Teraz, kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie. Golonka w piwie to naprawdę(...)smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny. Smak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki w piwie i kapuście nie mogłam

codojedzenia
Prasowana golonka. 202

niewielkiej ilości dostępna jest również wieprzowina z rasy złotnickiej - podobno również wyśmienite mięso, na którym bazują najlepsze restauracje i polecane jest przez wielu znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska! Od wielu lat robiona u mnie w domu, zawsze kojarzona ze świętami i pyszną galaretką. Pozbawiona saletry, soli peklujących i innych(...)polepszaczy. Bazuje jedynie na soli, czosnku i pieprzu ziołowym. Przepis ten  powstał we współpracy z portalemwieprzopedia.pl. Składniki: golonka 2-3 ząbki czosnku sól kamienna niejodowana ok 2 łyżek pieprz naturalny ok 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy ok 1 łyżki Wykonanie:Z golonki wypruwamy kość, nacinamy mięso w środku. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy sół i pieprz. Mieszamy wszystko

Malinowe Pocałunki
Terrina z golonki 185

Dzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim  Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam zajrzenie(...)podróżach i o kuchni. Znajdziecie tam nie tylko ciekawe i smakowite przepisy. ale również przepięknie zdjęcia z całego świata. Terrina z golonki Składniki:1 duża surowa golonka (1,5 kg)włoszczyzna2 cebule3 liście laurowe1 łyżka suszonego tymianku100 g szynki konserwowej125 g masła1 łyżka francuskiej musztardy2 łyżki posiekanej natki pietruszkisólpieprz Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity