golonko - 937 przepisów (strona:11/63)

Golonka po bawarsku 239

dzisiejszy obiad polecam golonkę z piwem w wydanie bawarskim. Z przyjemnością zje ją każdy. Docenią ją nie tylko smakosze piwa. SKŁADNIKI: 2 golonki przednie, 1 marchewka, kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 szklanki piwa ciemnego, 1 łyżka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka majeranku, ½ łyżki pieprzu, sól. PRZYGOTOWANIE: Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję(...)liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie do golonki dodaję obraną marchew, seler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Golonka pieczona z ziemniakami, rustykalny przepis 31

Rate this post Golonka pieczona z ziemniakami, rustykalny przepis Pyszny, rustykalny przepis na kruchą golonkę, zapiekaną razem z ziemniaczkami. Danie które bardzo przyjemnie się przyrządza, gdyż cały obiad ląduje w jednym garnku- brytfance i tyle.. Polecam, szczególnie fajne na zimne dni. Idealna propozycja obiadowa, kiedy nie wiesz o jakiej porze podasz posiłek. Poczeka spokojnie na dowolny moment i będzie(...)jeszcze lepsza jak ją odgrzejesz kiedy zajdzie potrzeba Sam powiedz czy to nie ideał skład na 4 osoby; 4 golonki kulinarne, przednie ( czyli golonka bez skóry i dużej kości, taki pół-filet. Jeśli nie ma u Ciebie w mięsnym takiej pozycji, po prostu zdejmij skórę ze zwykłej przedniej goloneczki i wytnij największą kość) małe ziemniaczki po 4-5 na głowę

Ogrodnik w podróży
Golonka w kapuście 125

Golonka w kapuście to moja kolejna propozycja do trwającej akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Jest syta, aromatyczna. To kultowe danie kuchni polskiej. Tłusto ale nie umiem się jej oprzeć i czasami pojawia się na moim stole. Koniecznie podana z kuflem zimnego piwa! Golonka w kapuście golonka kapusta kiszona włoszczyzna 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnach(...)sól Golonkę ugotować do miękkości w wywarze warzywnym. Kapustę opłukać, lekko posiekać, zalać wywarem z golonki i chwilę pogotować. Przełożyć razem z golonką do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczywem i zimnym piwem. Artykuł Golonka w kapuście pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej 122

Kolejny niedzielny obiad J  Dzisiaj wybrałam golonki indycze, które moczyły się przez całą noc w marynacie słodko – kwaśnej. Bardzo prosty przepis i plusem jest to, że przygotowujemy mięso dzień wcześniej i w niedziele wkładamy tylko do piekarnika. Do zrobienia mamy tylko dodatki. Ja zrobiłam surówkę z kapusty, ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie(...)tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone śliwki, ale nie kalifornijskie, tylko nasze polskie węgierki lub po prostu ugotowane suszone grzybki. Pyszna nasza polska kiszona kapusta musi być do takiego mięsa dosyć kwaśna wiec nie odważajmy za dużo wystarczy tylko raz. I taką kapustę możemy również przygotować dzień wcześniej. Pozostaje mi tylko

Kulinarne przemyslenia
Golonka gotowana i podpieczona 114

umiem jeść dietetycznie, bardzo zdrowo, czy chudo. Nigdy wcześniej nie jadłam golonki, widziałam jedynie jak P. ją je, ale zaciekawił mnie smak i sposób jej przyrządzenia. Zaczerpnęłam porady u doświadczonej Pani i sama postanowiłam przygotować golonką. Stresowałam się jak nigdy wcześniej, bo chciałam, żeby była mięciutka, żeby mięso samo odchodziło, a smak był pełen aromatów. Udało się(...)godzinnym gotowaniu i godzinie pieczenia wyszła pyszna mięciutka golonka pełna aromatów. Składniki: - 2 golonki; - włoszczyzna - 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz - 30 dag kiszonej kapusty - mielona papryka Wykonanie: Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać

dom-agi.pl
Mielonka golonkowa z szynkowaru 168

Zanudzę Was kiedy tymi golonkami..bo znów kolejna golonka z szynkowaru..ale tym razem całkiem inaczej...w sumie planowałam z tej golonki zrobić co innego..a wyszła pyszna mielonka..do mięsa można dodać peklosól i mięsko będzie miało ładniejszy kolor..a u mnie zabrakło czasu na dłuższe leżakowanie mięsa, więc jest tylko z przyprawami..rano golonkę obrałam, pokroiłam, dodałam przyprawy(...)troszkę za pomocą noży tnących w robocie mięso "zmiksowałam"..przełożyłam do szynkowaru..wieczorem już mięsko parzyłam a rano już było gotowe do jedzenia.. 1 duża  golonka 1 łyżeczka soli  czosnkowej 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1-2 łyżeczki przyprawy maggi 3 łyżeczki żelatyny Golonkę obrać z kości i pokroić na niewielkie kawałki.Przełożyć mięso

Moje domowe kucharzenie
Golonki wieprzowe w piwnej marynacie 27

się złożyło, że nigdy wcześniej nie przygotowywałam samodzielnie wieprzowych golonek, aż przyszła na to odpowiednia pora, kiedy to rzuciły mi się w oczy na sklepowej półce. Najpierw ugotowałam je z warzywami i przyprawami, potem upiekłam w marynacie z piwa. Wyszły bardzo miękkie, idealnie mięso oddzielało się od kości i rozpływało w ustach. Najlepiej do golonek pasuje tradycyjny chrzan, tak też(...)serwowałam. Składniki: ? 3 golonki wieprzowe ? 2 marchewki ? 2 pietruszki ? 1 seler ? 1 cebula ? 4 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego ? 1 łyżeczka soli Marynata do pieczenia ? 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ? 0,5 litra jasnego piwa ? 2 cebule ? 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej ? 1 łyżeczka majeranku ? sól, pieprz do oprószenia Wykonanie: ? Golonki zalać wodą, dodać obraną marchewkę

To co kocham
GOLONKA PIECZONA NA KAPUŚCIE KISZONEJ 70

Golonka pieczona na kapuście kiszonej to prosta potrawa, jednak wymaga trochę czasu. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Zazwyczaj golonkę przygotowuję dla męża a ja zajadam kapustę kiszoną :) Pyszne, kruche mięso i aromatyczna kapusta kiszona. A podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach :) Składniki: * 1 golonkę * 3 ziarna ziela angielskiego(...)ząbki czosnku * 1 łyżeczka słodkiej papryki * pół łyżeczki ostrej papryki * 300 g kapusty kiszonej z marchewką * 2 łyżki oleju * sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Do garnka włożyć golonkę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę, obraną cebulę i czosnek. Wsypać odrobine soli do smaku. Całość zagotować, zmniejszyć palnik grzewczy i gotować mięso do czasu, aż widelec

Zrób to smacznie
Galareta wieprzowa 77

naszą wersję i znalazła ona uznanie wśród Rodziny, ale jednak trochę brakowało do ideału. Ten przepis oparty jest na wskazówkach Cioci, więc jeżeli będziecie mieć ochotę na galaretę z golonki i wieprzowych nóżek, to warto z niego skorzystać. Składniki 2 nóżki wieprzowe 1 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 cebule 5 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego(...)opakowania na 1 litr wody) Dodatkowo: 1 ugotowane na twardo i pokrojone jajko groszek konserwowy kukurydza z puszki liście natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Nogi wieprzowe i golonkę umyć, ewentualnie oczyścić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, przekroić na pół. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć nóżki, golonkę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, gotować na małym ogniu

niecodziennikpary
Galareta z golonki i nóżek wieprzowych 134

Galareta z golonki i nóżek wieprzowych – klasyczna, polska przystawka, podawana na świąteczny stół czy rodzinne imprezy. Znana pod nazwą zimne nóżki, galert albo studzienina, podawana z sokiem z cytryny albo octem. To mięso z golonki i nóżek wieprzowych, czasem też z dodatkiem mięsa kurczaka w galarecie z wywaru własnego mięsa. Osobiście bardzo lubię to danie. Czy znajdzie się(...)roku u was na świątecznym stole? PRZEPIS GALARETA Z GOLONKI I NÓŻEK WIEPRZOWYCH Składniki galareta z golonki i nóżek wieprzowych: 4 nóżki wieprzowe 1 golonka wieprzowa 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 włoszczyzna (2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, kawałek kapusty, cebula) 2 ząbki czosnku sól pieprz Jak zrobić galaretę z golonki i nóżek wieprzowych: Zaczynamy

Dorota Smakuje
Golonka gotowana z warzywami 115

rozmaite sposoby: gotuje, gotuję i zapiekam, przeróżnie piekę, nawet faszerując mięsem mielonym - klik . Zresztą spójrzcie na moje dotychczas opublikowane propozycje - klik . Tym razem przedstawiam Wam prostą metodę na smaczną golonkę, która jest miękka i delikatna w smaku. Polecam! 2 golonki (w sumie około 1,3 kg;może być jedna duża) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2-3 ząbki czosnku(...)liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego  5 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku około 1,5 łyżki soli (lub według gustu)   Umyte golonki należy zalać wodą i zagotować. Następnie wodę z "szumem/pianą" zlać, nalać świeżej oraz dodać wszystkie przyprawy. Całość gotować na niewielkim ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie dołożyć obrane, pokrojone na dowolne kawałki warzywa

Di gotuje
Kiełbasa szynkowa 419

SUROWIEC -szynka 1 klasa 4 kg -golonka mięsko bez ścięgien i błon 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-20 g/kg -cukier 2 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -kolendra 1 g/kg -czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 2 ząbki -osłonki białkowe fi 65-100 -sznurek wędzarniczy -zimna woda 100 ml. Do szynki podczas dodawania przypraw(...)zimna woda 200 ml. Do zmielonej golonki WYKONANIE Mięso po klasyfikacji kroimy: szynkę w kostkę 3-4 cm natomiast golonkę w mniejszą kostkę. Szynkę zmiękczam tłuczkiem ale bez przesady to nie schabowe. Golonkę zostawiamy w postaci kostki. Oba mięska peklujemy w osobnych pojemnikach zgodnie z gramaturą. Czas peklowania 48 godz. Po 24 godz. do szynki dodajemy wodę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonki wieprzowe w piwnej marynacie 140

się złożyło, że nigdy wcześniej nie przygotowywałam samodzielnie wieprzowych golonek, aż przyszła na to odpowiednia pora, kiedy to rzuciły mi się w oczy na sklepowej półce. Najpierw ugotowałam je z warzywami i przyprawami, potem upiekłam w marynacie z piwa. Wyszły bardzo miękkie, idealnie mięso oddzielało się od kości(...)rozpływało w ustach. Najlepiej do golonek pasuje tradycyjny chrzan, tak też je serwowałam. Składniki: • 3 golonki wieprzowe • 2 marchewki • 2 pietruszki • 1 seler • 1 cebula • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego • 1 łyżeczka soli Marynata do pieczenia • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 0,5 litra jasnego piwa • 2 cebule • 2 łyżeczki

To co kocham
Golonka z kapustą + film 141

Golonka z kapustą to danie uważane za typowo męski przysmak, chociaż i wśród kobiet nie brakuje amatorek tego kawałka mięsa. Przepis na taką golonkę jest bardzo prosty i mam nadzieję że przypadnie do gustu nie jednemu wielbicielowi tego przysmaku.   składniki na 2 porcje 2 golonki 300 g kiszonej kapusty 2 jabłka 1 cebula 4 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)angielskiego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Do garnka przekładamy umyte golonki zalewamy wodą w takiej ilości aby były przykryte, dodajemy około 2 płaskie łyżeczki soli, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1,5 godziny na niewielkim ogniu. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, podlewamy wywarem z gotowania około

Smakowite Dania