golonko - 937 przepisów (strona:12/63)

Golonka w kapuście kiszonej z grzybami i kminkiem 188

Bardzo polskie danie, kapusta kiszona i golonka, mniam. Golonkę doprawić solą, pieprzem, kminkiem, chilli, papryka słodka i wędzona. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonki. Jak golonki będą lekko brązowe dodać cebulki i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż cebula zmięknie. Wlać trochę wody, zagotować i wymieszać. Wrzucić golonki golonki i całą zawartością patelni do garnka. Dodać kapustę kiszoną, grzybki

Kuchnia Pokoleń
szybkowar-indycze golonki na kiszonej kapuście z marchwią... 183

Składniki: golonki indycze średnie 4 sztuki, przyprawa myśliwska do drobiu 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, wędzone śliwki suszone 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, maggi 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 1 szklanka, marchew większa 4 sztuki umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć dobrze przyprawą na gorącym oleju zrumienić(...)golonki z każdej strony i przełożyć na talerz do tłuszczyku po golonkach wsypać drobniej pokrojoną kiszoną kapustę, śliwki wędzone pokrojone drobniej, dodać przyprawy, wlać wodę i wymieszać na kapuście ułożyć golonki a na nich obrane marchwie zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach - sam spuści ciśnienie a golonki

W Mojej Kuchni Lubię
Piwne risotto z wieprzowiną 198

Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał  w trakcie gotowania golonki wraz  z włoszczyzną i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch.Receptura tej potrawy została specjalnie skomponowana do piwa Książęce Miodowo(...)Chlebowe.  Piwne risotto z wieprzowinąCzas przygotowania: 120 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:1 golonka wieprzowa1 litr piwa Książęcego Chlebowo Miodowego2 marchewki1 pietruszka1 cebulakawałek selera3 listki laurowe6 ziaren ziela angielskiego10 ziarenek czarnego pieprzu4 goździki200 g ryżu arborio600 ml bulionu z gotowania golonki2 szalotki2 łyżki posiekanej natki pietruszkiolej do smażeniasólpieprzświeżo starty parmezanWykonanie:Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Golonka słoikowa, na wyjazdy bez lodówki 29

Rate this post Golonka słoikowa, na wyjazdy bez lodówki Golonkę każdy zna, nie każdy lubi U nas chłopaki omijają szerokim łukiem ale my staruszki uwielbiamy takie mięsko. Szczególnie zimą, prosto ze słoiczka na kanapeczkę z chrzanem lub musztardką.. mniam Nie ma lepszej także na ciepło do ziemniaczków. Ten przepis dodatkowo załatwia Ci problem z przechowywaniem jej w lodówce(...)szafce lub spiżarce byle z dala od światła. Polecam nie tylko tym którzy szukają dań na wyjazdy, ale także tym co lubią, pyszne, swojskie wyroby skład: 3,5 kg golonki tylnej z kością i skórą (waga z kością ) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonych ziaren gorczycy 1 płaska łyżka cukru

Ogrodnik w podróży
Golonka wieprzowa w kapuście z garnka rzymskiego 53

golonki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 600 g kapusty kiszonej odciśniętej 3 łyżki konfitury z jarzębiny sól pieprz kminek ziele angielskie listek laurowy papryka słodka papryka ostra pół szkl, wina czerwonego Golonki myjemy i wkładamy do garnka, dolewamy wody tyle by zakryła golonki. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, przypieczoną cebulę jak do rosołu, listek laurowy i ziele angielskie.  Gotujemy golonki(...)miękkości ok 1.5 godziny. Kapustę wkładamy do garnka rzymskiego, dodajemy konfiturę z jarzębiny. Układamy golonki. Posypujemy przyprawami i solą, dodajemy wino i trochę wywaru z golonek oraz pokrojone marchewki i pietruszkę z wywaru. Posypujemy przyprawami i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 godziny.   Obok możemy wstawić naczynie z ziemniakami do obiadu .  Ziemniaczki obieramy , kroimy

Gotowanie jest łatwe
Golonka w kapuście z garnka rzymskiego 97

duża golonka lub dwie mniejsze 1 kg kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebule 1 pietruszka listek laurowy x2 ziele angielskie pół łyżeczki kminku kilka suszonych grzybków tłuszcz do smażenia Golonkę myjemy wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i przypieczoną na ogniu cebulę. ziele angielskie i listek laurowy.  Zalewamy wodą i gotujemy go miękkości ok 2 godziny. Grzybki należy wcześniej(...)wywarem z grzybków i ok 1 szkl wody. Dusimy pod przykryciem ok 45 min.  Kiedy płyn odparuje, przekładamy kapustę do garnka rzymskiego ewentualnie gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Układamy golonkę. Można wkroić marchewki które gotowały się z golonką. Podlewamy  wszystko wywarem z golonki i zapiekamy pod przykryciem ok półtorej godziny w temp 200 st. na ostatnie 20 min pieczenia

Gotowanie jest łatwe
Golonka w piwie 113

Przepis na tą golonkę znalazłam na galerii potraw i od razu mnie zaintrygowała, ponieważ zawsze robiłam golonkę w wersji gotowanej. Postanowiłam spróbować wersje pieczoną no i się nie rozczarowałam – była pyszna, zupełnie inna niż taka gotowana. Podczas pieczenia na całej klatce pachniało niesamowicie piwem i mięsem. Zdecydowanie polecam :)) Golonka w piwie golonka cebula papryka w proszku 3 kulki ziela(...)angielskiego 2 liście laurowe pieprz i sól Zamarynowałam golonkę w butelce lekkiego piwa z dodatkiem cebuli, papryki w proszku, ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu i soli na całą noc. Na drugi dzień upiekłam w naczyniu żaroodpornym w tej marynacie pod przykryciem, które zdjęłam na pół godzinki przed końcem żeby się pięknie zrumieniła. Pycha :)). Artykuł Golonka w piwie pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
Golonka po bawarsku. 151

Golonka po bawarsku-czyli jak poskromić swojego mężczyznę:) Przepis czasochłonny-ale warto. SKŁADNIKI: 4 golonki peklowane 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie(...)Tyskie) 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 1 czubata łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE: Golonki myjemy (jeżeli trzeba -opalamy)wkładamy do garnka. Zalewamy woda. Dodajemy ziele, liście laurowe, pieprz. Przed zagotowaniem zbieramy powstałe  burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę

Kopystką po garach
Golonki duszone w kapuście. 130

Pewna młoda Żona, zwróciła się do mnie z prośbą o pomoc w przygotowaniu golonki. Jej mąż bardzo lubi, teściowa często przygotowuje, jednak jej przepis jest pracochłonny. A ona, raz że woli coś łatwiejsze, a dwa, że chciałby coś innego, a może jej golonka lepiej posmakuje mężowi? Dopytałam o smaki męża, umiejętności mojej rozmówczyni i obiecałam coś zaradzić.... 4 niewielkie(...)golonki kg kiszonej kapusty cebula 2 liście laurowe łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz do smaku łyżka tłuszczu Kapustę odrobinę kroimy, gotujemy około 20 minut z solą i liściem laurowym, odcedzamy. Czyste golonki osuszamy papierowym ręcznikiem i obficie posypujemy papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,( ja miałam gęsi smalec) obsmażamy

Dieta moja pasja
Zupa grochowa na golonce, idealna na jesień 174

padł tym razem na zupę grochową. Tradycyjna grochówka gotowana jest przeważnie na wędzonce, na boczku,   często z kiełbasą, z dodatkiem ziemniaków. Moja grochowa jest inna. Ugotowałam ją na golonce, a bazą do niej są pyszne warzywa podsmażane na oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest to, czego oczekiwałam.     Składniki: 600 – 700 g   golonki wieprzowej(...)selera naciowego 2-3 średnie cebule 4 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy ½ łyżeczki suszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska        Wykonanie: Golonkę po opłukaniu włożyłam go garnka i zalałam zimną wodą. Wstawiłam do gotowania. Kiedy woda   się zagotowała, wyjęłam golonkę a wodę wylałam.   Marchewkę po oczyszczeniu pokroiłam w talarki, cebulę

Kuchnia u Krysi
Golonka z indyka 245

Golonki z indyka to według mnie jedno z najlepszych mięs, a tak często niedoceniane. Być może przez „strzałki”, na które trzeba uważać w trakcie jedzenia. Za to mięso jest chude, soczyste, a odpowiednio długo pieczone również mięciutkie. Golonka w marynacie miodowo-musztardowej smakuje rewelacyjnie. 3 golonki z indyka MARYNATA 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 4 łyżki sosu(...)sojowego 1 łyżka sosu worcester 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Składniki marynaty połączyć w dużej misce, tak aby zmieściło się mięso. Golonki dokładnie obtoczyć i natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 3godziny. U mnie marynowały się całą noc. Przed pieczeniem wyjąć golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć

https:KKuchniaMniam
Golonka gotowana i pieczona 181

Golonka gotowana i pieczona... (Przepis podaję na jedną golonkę, jeśli macie więcej golonek można zwiększyć trochę proporcje przypraw, sposób przygotowania bez zmian.) Więc tak: Golonkę myjemy, ewentualnie usuwamy pozostałe włoski jeśli się takowe znajdą, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, 2 bobki ziela angielskiego, 4 bobki pieprzu, 2 listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą do wysokości golonki. Gotujemy(...)następnie golonkę wyjmujemy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego nacinamy skórkę (tak nie do końca żeby się nie rozpadła) posypujemy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podlewamy 3/4 szkl. wywaru. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni (bez przykrycia). Pieczemy bez przykrycia ok godzinę. Bez chrzanu i musztardy się nie obejdzie, można też podawać z kapustką kiszoną zasmażaną

Pelusiowa Kuchnia
Golonka z dipem, ziemniakami w chrzanie i Pilsnerem 187

Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę! Składniki: 2 małe golonki wieprzowe Marynata: 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 szklanka  piwa typu Pilsner ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru(...)łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Ziemniaki w chrzanie: 4 młode ziemniaki Masło Liście chrzanu Przyprawa do ziemniaków Sól do smaku Wykonanie potrawy: MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć

Wanilia i Kardamon
szybkowar- golonka gotowana na kapuście kiszonej... 56

Składniki: golonka wieprzowa 2 sztuki średnie / ok 70 dag jedna, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kminek ziarenka 1 łyżeczka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 2 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki Golonki średniej wielkości oczyścić z włosa, (opalić nad ogniem lub wyciąć ostrym nożykiem) , opłukać pod zimną wodą. Kiszoną kapustę(...)pokroić drobniej - ja nożyczkami kroję od razu w garnku a jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać raz lub dwa w zimnej wodzie, na kapuście położyć golonki, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 75 minut - jeśli są większe to wydłużyć czas gotowania o 20 minut. Gdy ciśnienie spadnie

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar- kruche golonki wieprzowe z kapustą kiszoną... 45

Składniki: golonka wieprzowa świeża, jasna 3 sztuki większe, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, włoszczyzna rozdrobniona , woda 4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa w płynie 3 łyżki Świeże golonki wieprzowe dobrej jakości opalić z włosia, usunąć błonki(...)opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawa do wieprzowiny, schować do lodówki na kilka godzin. W garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki z każdej strony. Do golonek dodać rozdrobnioną włoszczyznę (miałam swoją młodą mrożoną) , wlać wodę. Zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 80 minut na średnim ogniu. Po tym czasie jak spadnie ciśnienie w szybkowarze, otworzyć i dodać kiszoną kapustę

W Mojej Kuchni Lubię