golonko - 937 przepisów (strona:13/63)

golonki wieprzowe z szybkowara z młodą kapustą... 89

Składniki: golonki wieprzowe 2 sztuki średnie, biodrówka 80 dag, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, woda 3 szklanki kapusta młoda 3 główki większe, sok pomidorowy 1/2 litra, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki Biodrówka będzie dodana do kapusty, golonki wieprzowe również będą podane z kapustą, danie jest bardzo sycące(...)Golonki i biodrówkę wymieszać z przyprawą do wieprzowiny, schować do lodówki na całą noc. W szybkowarze na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać biodrówkę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 55 minut na średnim ogniu. Młodą kapustę drobno pokroić, wsypać do garnka, wlać wywar z golonek, sok pomidorowy (u mnie domowy

W Mojej Kuchni Lubię
Wieprzowina z galaretką w słoiku 186

bazą do sosu mięsnego, do gulaszu lub podać po podgrzaniu jako dodatek do ziemniaków, makaronu lub kaszy. Polecamy! Wieprzowina z galaretką w słoiku Składniki: łopatka wieprzowa: 1 kg duża golonka golonka wieprzowa liść laurowy: 4 szt. ziele angielskie: 3 ziarna czarny pieprz: ok. 20 ziaren kminek mielony: 1/4 łyżeczki czosnek: 4 ząbki sól: 1 płaska łyżka majeranek: 2 łyżki słodka(...)woda: 700 – 800 ml marchew: 1 szt. pietruszka: 1 szt. opalona cebula: 1 szt. Wieprzowina z galaretką w słoiku Przygotowanie: Łopatkę kroimy w kostkę ( 2 x 2 cm). Golonkę obieramy ze skóry. Oddzielamy od kości. Mięso z golonki ( bez skóry ). kroimy w kostkę podobnej wielkości. Kość i skórki z golonki oraz marchew, pietruszkę, ziele angielskie i cebulę zalewamy wodą

Kuchnia Na Wypasie
Golonka mini pieczona 58

Golonka warta grzechu. Przepis M.Kuronia.               Składniki:       2 małe golonki wieprzowe   1 marchewka   1 korzeń pietruszki   główka czosnku   1 cebula   4 liście laurowe   4 ziarna ziela angielskiego   8 goździków   20 ziaren pieprzu czarnego   6 łyżeczek soli   Marynata :  4 łyżki musztardy(...)chrzanowej   1 łyżka miodu   5 łyżek wywaru z gotowania golonki      Przygotowanie:     Przygotowałem solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlałem około 1,5 l zimnej wody. Dodałem obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz

R'n'G Kitchen
Golonka z indyka w sosie musztardowym 125

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Nam golonka kojarzy się z dużą ilością kapusty, musztardą, świeżym pieczywem i dobrym piwem. Dzisiaj jednak mamy dla Was nieco subtelniejszą wersję, czyli golonkę z indyka w sosie musztardowym z dodatkiem cebulki i soku z cytryny. Golonka z indyka w sosie musztardowym SKŁADNIKI: - 3 golonki z indyka (około 800g(...)łyżki oleju - pól cytryny - 6 łyżeczek musztardy francuskiej - 3 cebule - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - przyprawy (chili, kminek, majeranek, sól i pieprz) Golonkę nacieramy solą, pieprzem i obsmażamy delikatnie na patelni. W naczyniu łączymy ze sobą olej, sok wyciśnięty z połówki cytryny, musztardę i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Cebulę i czosnek kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Do rękawa do pieczenia

Związek na patelni
Golonka wolno gotowana na marchewce mini podana 114

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -2 golonki z indyka -marchew ok. 100 g -kawałek bulwy selera ok.100 g -1 duża cebula -5-6 liści laurowych -4 kulki ziela angielskiego -4 ząbki czosnku -gałązka lubczyku  -1 łyżka mieszanki suszonych(...)majeranek -sól, pieprz ponadto:  -1/2 opakowania mrożonej marchewki mini -1 cebula -1 łyżka oleju -1 łyżka masła -1 płaska łyżeczka cukru -1 łyżka soku z cytryny  Golonki wcześniej wymoczyć godzinę w zimnej wodzie. Po czym zalać świeżą, zimną wodą tylko tyle, aby je przykryć. Dodać marchew, seler, cebulę oraz wszystkie zioła. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia

Kulinarne przemyslenia
GOLONKA PO BAWARSKU + FILMIK 94

jednej osoby. Mięso natarte przyprawami, pieczone z piwem jest  mięciutkie a skórka chrupiąca. Jest to na prawdę pyszne danie dla miłośników mięsa.  SKŁADNIKI : 3-4 kg golonki 3 liście laurowe 4 kulki ziela, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka pomieszanej papryki z ostrą woda do gotowania(...)PRZYGOTOWANIE :  Golonki myjemy, przekładamy do garnka lub szybkowara, dodajemy przyprawy i gotujemy aż mięso będzie na tyle miękkie aby swobodnie widelec w nie wchodził. Wyjmujemy z wody, studzimy. Następnie nacinamy skórkę aby powstała kratka.  Golonki nacieramy przyprawami i czosnkiem. Układamy w naczyniu pokrojoną cebulę, na to golonki i zalewamy piwem, tak aby dno było zakryte.  Pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Golonka pieczona w piekarniku podana z opiekanymi ziemniakami. 157

Przepyszna i uznana przez najbardziej wybrednych smakoszy, pyszna pieczona golonka podana z pieczonymi ziemniakami, rozpływająca się ustach. Golonka pieczona w piekarniku Składniki · 5szt golonek wieprzowych Marynata

Kulinarne pyszności Molki
Pieczona golonka w piekarniku 120

Najlepsza golonka pieczona w piekarniku na niedzielny lub świąteczny obiad. Pyszna aromatyczna, delikatna rozpylacza się w ustach. jest to przysmak ,który zadowoli nie jednego smakosza. Golonka pieczona w piekarniku Składniki · 5szt golonek wieprzowych Marynata

Kulinarne pyszności Molki
Gotowana golonka z warzywami 134

wiele sposobów. Najbardziej klasyczny przepis na przygotowanie golonki to gotowana z warzywami w wodzie. Jest pyszna, delikatna rozpływa się w ustach :) Gotowana golonka z warzywami 1 duża golonka wieprzowa ¼ szt selera, 3 średnie marchewki, 1 średnia pietruszki, 1 duży por, sól, pieprz, kilka liści laurowych kilka

Kulinarne pyszności Molki
Kiełbasa Królewska 152

skóry 600 g/ w kostkę 1 cm-max 2 cm -kątnica wołowa /dzielimy ja mniej więcej na pół PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg do łopatki,udźca i golonki -sól morska 19 g /kg do słoniny -pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 8 g/kg -majeranek roztarty w dłoni 1 g/kg -cebula suszona płatek 3 g/kg(...)sznurek wędzarniczy -woda 150 ml po 50 ml do łopatki,udźca i golonki podczas wyrabiania do kleistości -woda 100 ml dodana przed napełnianiem w kątnicę WYKONANIE  Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Łopatkę kroimy docelowo w kostkę 2-3 cm, udziec po oddzieleniu od kości i skóry kroimy w większą kostkę, golonkę pozbawiamy kości i skóry

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wielkanocny żurek 163

łyżki oleju jajka Przepis na Wielkanocny żurek: Białą kiełbasę kroimy w grubsze półplasterki, boczek kroimy w kosteczkę. Kiełbasę i boczek podsmażamy na rozgrzanych kilku łyżkach oleju. Do garnka wkładamy golonkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 2 -2,5 godziny). Do tego celu będziemy potrzebowali dużego garnka – na ok. 4-5 litrów wody :) Następnie do wywaru dodajemy warzywa(...)wyciągając wcześniej golonkę. Pora, pietruszkę i selera dodajemy w całości. Marchewkę natomiast kroimy w półplasterki i również dodajemy do garnka. Do zupy dodajemy również przesmażoną kiełbasę z boczkiem. Do smaku dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Wywar gotujemy przez ok. 40 minut na małym ogniu. Następnie do żurku dodajemy zakwas, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Golonka na kapuście 150

Golonka na moim stole nie gości często, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałecze tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka, zaprasz am :) Składniki: 4 małe golonki wieprzowe 2 cebule  3 marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera 2 ząbki czosnku 6 liści laurowych(...)ziarenek ziela angielskiego smalec/olej do smażenia mielona czerwona papryka kminek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Włożyć do garnka zalać zimną wodą, zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać 5 ziaren ziele angielskiego, 4 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, 1 cebulę i gotujemy wszystko

magiczna kuchnia Kasi
INDYCZE GOLONKI Z PIEKARNIKA 181

Mięso z pieczonych indyczych golonek jest mięciutkie i soczyste  - po prostu pyszne, no i ... zdecydowanie mniej kaloryczne  niż tradycyjne wieprzowe golonki.  Można je serwować na zimno  lub na ciepło, w zależności jak wolimy.  Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same"  dlatego polecam gorąco,  szczególnie zapracowanym paniom domu ;-)  Składniki(...)golonki z indyka 2 cebula 4 ząbki czosnku pieprz sól majeranek słodka papryka tymianek liść laurowy ziele angielskie 2 łyżeczki musztardy (dowolnej) olej Wykonanie:  Z przypraw (majeranku, tymianku, papryki, soli, pieprzu, posiekanego czosnku), musztardy i oleju robimy marynatę. Smarujemy nią każdą golonkę i ostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.  Następnego dnia obzmażamy je z każdej

Walijskie Pichcenie
Pieczona golonka z indyka 162

Golonki z indyka w aromatycznej marynacie sobie leżały, a później w piekarniku się wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je same zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać. Tylko się marynatę przygotowuje, a reszta sama w piekarniku się szykuje .  Składniki: 4 małe golonki z indyka, ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże(...)oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę   mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę i odkładamy w chłodne miejsce na ok. 1 godz. (jeśli przechowujemy w lodówce, należy wyciągnąć

Moniki Smakołyki