golonko - 937 przepisów (strona:15/63)

Bigos na golonce 132

Bigos na golonce jest prawdziwą staropolską potrawą i uwielbia go większość Polaków. Jest popularnym daniem, które podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło, a żadne żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której(...)podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Składniki: 1 duża poszatkowana główka białej kapusty 1 kg. kiszonej kapusty ( może być z marchwią ) 500 gr.wieprzowiny bez kości 1 golonka wieprzowa 1 pętko kiełbasy (np. wiejska, śląska, myśliwska) 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego przyprawa do bigosu przecier pomidorowy majeranek Przygotowanie: Do garnka , wkładamy kapustę kiszoną i golonkę ( gotowana

Smaczne Potrawy
Golonka w piwie i miodzie 128

Golonka – jedni kochają , inni nienawidzą.Ja co prawda do jej smakoszy nie należę , ale od czasu do czasu mam na nią ochotę , co skutkuje kilkugodzinnym przebywaniem w kuchni od samego rana ;)Jak zapewne wiecie jej przyrządzenie to nie lada wyzwanie , gdyż wielokrotnie mimo usilnych starań zdarzało mi się jeść ją u kogoś zwyczajnie twardą!Ja od dawna stosuję stary(...)mną ciocia.Mięso przyrządzone w ten sposób jest niesamowicie miękkie , delikatne i aromatyczne!U mnie podane z czerwoną kapustą zasmażaną , Wy możecie śmiało sięgnąć po ulubione dodatki! SKŁADNIKI :* golonka – 1 szt* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka – szt* jasne piwo – 500 ml* miód – 2 łyżki* liście laurowe – 3 szt* pieprz czarny ziarnisty

Ostra na Słodko
Bigos odchudzony 25

polskiego stołu". Dziś trudno sobie wyobrazić bigos bez kapusty! Ale kiedyś spróbuje  taki ugotować :)   Tymczasem mój bigos składa się z kapusty słodkiej i kiszonej oraz pieczonych golonek indyczych i dobrej jakości wiejskiej kiełbasy. Nie znajdziecie w nim boczku, karczku czy łopatki wieprzowej. Chciałam uzyskać delikatny smak i sprawić, aby był lżej strawny. Do takiego bigosu można dorzucić(...)gotowania suszone śliwki i grzyby. Podniosą nie tylko walory smakowe, ale i kolorystyczne.      Składniki:   -1 kg kapusty kiszonej -mała główka  kapusty słodkiej  -3 golonki indycze -1/2 kg dobrej wiejskiej kiełbasy -1 duża cebula -1 łyżeczka ziaren kminku   -1 łyżka majeranku   -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -olej do smażenia

Kulinarne przemyslenia
Golonka pieczona z ziemniakami 38

Golonka przednia bez skóry przyprawiona i pieczona z ziemniakami i groszkiem. GOLONKA PIECZONA SKŁADNIKI dwie golonki przednie bez skóry 10 małych ziemniaków do pieczenia 3-4 garści groszku 4 surowe kiełbaski jagnięce (opcja) marynata sól, pieprz przepis na golonkę pieczoną z ziemniakami Artykuł Golonka pieczona z ziemniakami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Golonka z grilla - świetny pomysł dla Panów! Idealnie mięciutkie mięso! 57

Dzisiaj coś dla Panów: golonka ! GRILLOWANA GOLONKA Wymyśliłam coś przepysznego! Postanowiłam zrobić mężowi golonkę , ale wpadłam na pomysł aby przygotować ją trochę inaczej, a mianowicie ugrillować. Nigdy wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, a wielka szkoda, bo mięso rozpływa się w ustach, jest po prostu fenomenalne.  Myślę, że to zasługa kilku rzeczy; - dobrej jakości mięsa - używałam grilla automatycznego, więc(...)musztardzie dijon marki Maille (jeśli nigdy nie jedliście, a od 2 lat polecam to nadróbcie zaległości, cała seria jest pyszna!) - użyłam świeżych ziół takich jak: szałwia, majeranek i tymianek. Golonkę podałam z obłędnym warzywno -owocowym sosem, grillowanymi boczniakami i domową focaccią w postaci grzanek, całość wyszła rewelacja, polecam! Mięso zamarynowałam w musztardzie z łyżką syropu z agawy, łyżeczką miodu, świeżych

SMYKWKUCHNI
Konserwa Tyrolska w/g JackaW 134

Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5 mm - 1,5 kg karkówka / 8 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm Wersja druga  -2 kg boczku (bardziej tłusty niż chudy ) /5 mm -1 kg wołowiny kl. 2 /8 mm -1 kg mięso z golonki razem(...)ktoś chce i nie zależy mu na charakterystycznym aromacie i smaku 2-3 g/kg -skórki wieprzowe około 200-250 g do całości, czyli całość skórek z naszego boczku i golonki ugotowane do miękkości i rozdrobnione po wystudzeniu na 2-3 mm -wywar z gotowania skórek i kości z naszej golonki 15% -skrobia ziemniaczana 3% -osłonki barierowe WYKONANIE  Z boczku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Tyrolska wg. JackaW 153

Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm - 1,5 kg karkówka / 5-6 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm Wersja druga  -2 kg boczku (bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm -1 kg wołowiny kl. 2 /5-6 mm -1 kg mięso z golonki(...)g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 2 g/kg -aromat tyrolskiej 2 g/kg -skórki wieprzowe około 200-250 g do całości, czyli całość skórek z naszego boczku i golonki ugotowane do miękkości i rozdrobnione po wystudzeniu na 2-3 mm -wywar z gotowania skórek i kości z naszej golonki 10 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki WYKONANIE  Z boczku odcinamy skórę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
szybkowar-gotowane golonki wieprzowe z kapustą kiszoną... 154

Składniki: golonki wieprzowe 4 sztuki średnie, woda 1,5 litra, przyprawa do soczystych żeberek VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, cukier 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka Oczyszczone, umyte średniej wielkości golonki wieprzowe włożyć do szybkowara, wsypać przyprawę do soczystych żeberek VEGETA NATUR - duży wybór tej marki "zobacz(...)TUTAJ" , ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasdyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut. Szybkowar otworzyć gdy spuści ciśnienie, golonki wyjąć z wywaru, do wywaru dodać kiszoną kapustę, zamknąc szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać. Do kapusty

W Mojej Kuchni Lubię
Mielonka wieprzowa nr.3 124

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl / 5 mm -1 kg boczek / 5 mm -0,8-1 kg mięso z golonki tylnej razem z tłustym / 5 mm -skórki około 200 g do całości surowca ( skóra z golonki i boczku naszego surowca) /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -rosół z gotowania skórek  i kości z golonki(...)całości -skrobia ziemniaczana 2% -peklosól 15 g/kg -pieprz czarny 2-3 g/kg -czosnek świeży 2-3 g/ kg -słoiki,puszki WYKONANIE Z boczku i golonki odcinamy skórę którą później będziemy musieli ugotować do miękkości i rozdrobnić na 2,5 mm w moim wypadku będzie to maszynka nr.8. Następnie wykrawamy kość z golonki która też nam później się przyda do rosołu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka wieprzowo-drobiowa z indyka 121

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -peklosól 15 g /kg -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm -ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 g /kg pieprz czarny -1 g/kg pieprz(...)suszona -2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce -800 ml rosołu z gotowania skórek -120 g skrobia ziemniaczana WYKONANIE Boczek pozbawiamy skóry i tniemy w kostkę 3 cm , z golonki pozyskujemy skórę i mięsko, skóra później będzie nam potrzebna. Mięso z golonki kroimy w kawałki 2-3 cm i peklujemy razem z boczkiem , pozostało nam mięso z indyka które również

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka w piwie 322

moja najlepsza golonka w piwie ! Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama golonka pieczona niesamowicie aromatyczna i pyszna. Golonki wieprzowe najpierw gotuję z warzywami a następnie piekę z piwem. - sprawdzony, tradycyjny przepis - możesz użyć golonki przedniej lub tylnej - na wywarze po golonce ugotujesz krupnik

AniaGotuje.pl
Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych 117

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm -policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm -mięso z golonki  600 g / 2,5 mm Rozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz biały 1 g /kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -gorczyca ziarno(...)jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru -woda 500 ml do szynki i policzków -200 ml do golonki i błon z policzków WYKONANIE: Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy do golonki i razem będziemy mielić na 2,5 mm. Policzki do peklowania kroimy na pół. Golonkę tniemy w kawałki 3 cm. Całość surowca

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa z polędwiczki parzona 184

g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -kolendra mielona 0,5 g/kg -kątnica barania 1 szt. -sznurem wędzarniczy -200 ml wody WYKONANIE Polędwiczkę oczyszczamy z błon golonkę z błon i ścięgien, kroimy w dużą kostkę 3-4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie golonkę mielimy na sitku 2,5 mm robiłem to na maszynce(...)wody i wyrabiamy aż mięso będzie mocno kleiste. Teraz do polędwiczki dolewamy 100 ml wody i wszystkie przyprawy, wyrabiamy aż mięsko puści klej. Następnie do polędwiczki dodajemy golonkę i ponownie mieszamy dokładnie, całość ma się dobrze kleić. Napełniamy kątnicę dość ciasno wiążemy i wieszamy do osadzenia na 2 godz, w pokojowej temp, Rozgrzewamy wędzarnie wieszamy naszą kiełbaskę i osuszamy około

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka indycza pieczona 146

można podawać samodzielnie , dobrze smakuje z sosem czosnkowym, równie doskonała jest w duecie z ryżem. Polecam. Składniki 3 indycze golonki 1 średnia marchew 1/2 główki czosnku … Czytaj dalej Golonka indycza pieczona

gotuj ze mną
Golonka z indyka w piwie 130

pyszną chrupiącą skórką. Składniki: golonka z indyka 4 szt. Piwo 2 szklanki Czosnek 3 ząbki Sól i pieprz do smaku Słodka papryka wędzona do smaku Olej Wykonanie: Golonki natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną, zmiażdżonym czosnkiem i polać olejem, po czym odłożyć na dwie godziny w chłodne miejsce. Piwo podgrzać, zalać golonki i dusić pod przykryciem przez około

Tradycyjna Kuchnia