SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 8 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg /4 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 1-2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat(...)g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -osłonka barierowa -skóra z golonki gotowana do miękkości i zmielona na 2 mm 40-50g/kg WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry, kości resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 1 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: golonki indycze 3 sztuki=1 kg, cebula 1 sztuka większa, woda 5 szklanek marynata: olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kolendra ziarenka 1 łyżeczka, czosnek z praski wyciśnięty 4 ząbki, sok z cytryny 1 łyżeczka, imbir mielony 1 łyżeczka, tymianek suszony 1 łyżka Marynata: olej rzepakowy, papryka ostra, kolendra(...)ziarenka, pieprz mielony czarny, kucharek, czosnek z praski wyciśnięty, sok z cytryny, imbir mielony, tymianek suszony - wszystko wymieszać. Golonki indycze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do marynaty i mocno natrzeć, schować do lodówki na całą noc. Golonki z marynatą zrumienić w garnku szybkowara z każdej strony z pokrojoną w kostkę cebulą, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut
W Mojej Kuchni LubięKiedy zaczyna się sezon grzybowy na moim stole w różnych potrawach pojawiają się grzyby. Pieczone razem z golonkami indyczymi nabierają cudownego smaku. Oczywiście golonki są równie pyszne, a całość podana z makaronem tworzy doskonałą potrawę Co potrzeba: 6 szt. golonek indyczych, 400 g grzybów mrożonych lub świeżych po oczyszczeniu, 400 g śmietany 30% Sól, Majeranek, Pieprz, Czosnek granulowany, Oregano, Ostra(...)pieprzu, przykrywamy, pieczemy 15 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę, delikatnie mieszamy z grzybami, pieczemy 15 minut ale po 10 minutach mieszamy. Podajemy z makaronem. Smacznego :)) grzyby, indyk, golonki indycze, śmietana 30%, makaron pene
Bułka z Chlebemmoja. Dopuszcza się też niewielką ilość wytopionego tłuszczu i galaretki. Pierwsze pięć zdjęć będzie to konserwa z dodatkiem 2% skrobi i 10% wywaru. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg / 5 mm -boczek 1,5 kg / 8 mm -łopatka 2 kl. 1,5 kg / 8 mm -skórki wieprzowe z naszej golonki i boczku będzie(...)skórek 10% lub 20% -skrobia ziemniaczana 2% lub 3 % WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, będzie później potrzebna. Boczek tniemy na kawałki 3 cm to samo robimy z resztą mięsa ,golonkę trybujemy i pozbawiamy skóry i również mięso kroimy w mniejsze kawałki, następnie peklujemy w temp. 4-6 st przez 2 dni. Skóry można zamrozić na ten czas . Po tym czasie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -3 kg szynka 1 kl. w moim wypadku z kulek / krojona w kostkę 2-3 cm i delikatnie potraktowane tłuczkiem do schabowych -0,8-1 kg golonka 3 kl / 2-3 mm - 30-40 g/kg skórki wieprzowe /ugotowane do miękkości, wystudzone i rozdrobnione 2,5 mm Ps . Wyżej pokazany wyrób był robiony bez skórek lecz skórki polecam(...)peklosól 15-16 g/kg -woda 20% -skrobia ziemniaczana 3% -puszki ,słoiki WYKONANIE Kupione mięso ( szynkę kulki ) poddajemy klasyfikacji i kroimy w kostkę następnie delikatnie uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych. Golonkę pozbawiamy kości i również poddajemy klasyfikacji. Mięso chude kroimy w kostkę . Peklujemy zalecaną dawką peklosoli ,dokładnie mieszamy wyrabiamy i chowamy do lodówki na 2 dni w temp.4-6 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa bez skór z kurczaka (ćwiartki) / 5 mm -ugotowana do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki i boczku (wychodzi około 40-50 g/kg) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól(...)suszona -2 g/kg czosnek świeży -zgnieciony w prasce -20% zimnej wody -3% skrobia ziemniaczana -puszki,słoiki ,szybkowar oraz zamykarka do puszek WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, z golonki odcinamy skórę i wycinamy kość. Skóry solimy 15 g/kg i odkładamy do lodówki będą później nam potrzebne. Mięso z boczku i golonki tniemy w kawałki 2-3 cm peklujemy zalecaną
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szynka 1 klasa 5 kg /krojona w kostkę 1-2 cm następnie rozbite kawałki tłuczkiem do schabowych -karkówka 2 kg/ 13 mm -boczek 2 kg/ 13 mm -mięso z golonki 1 kg 2,5 mm dwa razy PRZYPRAWY -peklo sól 19 g/kg -pieprz czarny grubo mielony 2 g /kg -czosnek świeży dobrej jakości 1-1,5 g/kg -kolendra mielona(...)g/kg -woda 10% -osłonki białkowe fi 65-80 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę szynkę 1-2 cm następnie traktujemy kawałki tłuczkiem. Boczek, karkówkę i golonkę tniemy w 3 cm. Mięso rozkładamy w osobnych pojemnikach zgodnie z grubością rozdrabniania następnie peklujemy zgodnie z gramaturą. Odstawiamy do lodówki w temp
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.votes ) Biały salceson ze świeżym majerankiem, zdrowe wędliny Salceson, szczególnie biały jest ulubionym smakołykiem mojego M. Uwielbia domowy, dobrze zrobiony z golonką i świeżym majerankiem;) Posiłek bogów, który warto sobie raz na jakiś czas zaserwować. Domowe wędliny jak już wielokrotnie podkreślam nie mają sobie równych. Nawet jeśli salceson kojarzy Ci się z czymś obrzydliwym, pamiętaj że w tym własnej roboty(...)zdrowym jedzeniem przez dłuższy czas. Wierzcie mi, takie poświęcenie się opłaca, bardziej niż suplementy z apteki składniki na 4 szt około 0,6-0,8 kg, bryłek : 2 duże golonki tylne 0,5 kg średnio-chudego, świeżego boczku 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,3 kg świeżych skór świńskich 3 serca wieprzowe przyprawy: 1 łyżka ziela angielskiego 4-5 liści
Ogrodnik w podróżyDzisiaj bardzo prosta do zrobienia, uproszczona wersja salcesonu. I bardzo smaczna. Głównym składnikiem jest wieprzowa golonka, użyłam przedniej. Do gotowania mięsa użyłam szybkowaru, co znacznie przyspieszyło cały proces. Mięso powinno być bardzo miękkie, w szybkowarze gotowałam je ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięsa zostaje nam pyszny, intensywny wywar. Część zużyjemy do salcesonu, na reszcie warto zrobić zupę. U mnie była(...)porcji mięsa zrobiłam dwa batony długości 20 cm każdy. Bardzo polecam! Przepis na tę wędlinę znalazłam na stronie Przyślij Przepis . salceson golonkowy - przepis Składniki 1 golonka, (ok 1300g) 1 nóżka wieprzowa ( ok 600g), ok 350g łopatki wieprzowej, 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera przyprawy do wywaru 1/2 łyżki soli, 1 łyżeczka kminku 3-4 ząbki czosnku
Stare GaryDelikatny pasztet z golonek indyka wzbogacony mięsem wołowym. Bardzo smaczny dodatek do pieczywa, który idealnie smakuje np z konfiturą żurawinową. Takiego pasztetu nie może zabraknąć wśród wędlin przygotowanych na święta. 1 kg gotowanej golonki z indyka 400 g łopatki wołowej 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia(...)bułki 2 jajka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz czarny mielony Golonki razem z wołowiną włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wywaru, nie wylewamy. Jest świetną podstawą do zupy lub sosu. Przestudzone golonki rozdrabniamy pozbywając się drobnych kostek. Cebulę pokroić w piórka
https:KKuchniaMniamniż wcześniejsze wersje, które już znajdują się na blogu. Także dla każdego znajdzie się coś dobrego :) Składniki: 3 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg boczku wieprzowego 0,5 kg golonki wieprzowej bez kości i skóry 200 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 18 g soli kamiennej 3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego 3 g czosnku świeżego(...)wprawnej ręki nawet 1m/1kg) Przygotowanie: Przygotować jelita: opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min. Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna, nie będą nam potrzebne. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku
Kocham..lubię..gotuję..jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 100 g golonki wieprzowej 50 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 15-18 g soli kamiennej 3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego 3 g czosnku świeżego 3 g majeranek Dodatkowo(...)olej do smażenia 6 cebul 3 jabłka sól, pieprz, majeranek 250 ml cydru Przygotowanie: Boczek, golonkę i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Z łopatki i golonki wykroić błony i ścięgna. Boczek i mięso z golonki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8 mm. Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek
Kocham..lubię..gotuję..siebie i swoją rodzinę. W wielu kulturach, buliony i zupy są pierwsza pomocą w leczenie chorych i świetny sposób, aby nakarmić dziecko. Składniki 2-3 nogi wieprzowe i golonka wieprzowa ,opcjonalnie pól kurczaka zagrodowego 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki 1 pasternak pokrojony jw. 1 pietruszka 1 średnia cebula jw. 1-2 cukinie pokrojone w kostke(...)papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków . Doprowadzi ć zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje * Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów . Pokroi ć mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą, Doda ć cukinie
w mojej kuchnisiebie i swoją rodzinę. W wielu kulturach, buliony i zupy są pierwsza pomocą w leczenie chorych i świetny sposób, aby nakarmić dziecko. Składniki 2-3 nogi wieprzowe i golonka wieprzowa ,opcjonalnie pól kurczaka zagrodowego 2 średnie marchew pokrojona w kostkę ,lub paseczki 1 pasternak pokrojony jw. 1 pietruszka 1 średnia cebula jw. 1-2 cukinie pokrojone w kostke(...)papryka,ziele,lisc laurowy), z wyjątkiem ziemniaków . Doprowadzi ć zupe do wrzenia, a następnie obniżyć płomień .Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie,a część płynu odparuje * Wyci ągnąć golonkę ,kurczaka,nożki. Nóżki i skóre z golonki wyrzucam dla bezpańskich psów i kotów . Pokroi ć mięso z golonki i z kurczaka ,umieścić je w garnku z zupą, Doda ć cukinie
mojej kuchniwygląd oraz smak przekąski wpływają także dodatki. Bardzo ważne wartości odżywcze ma również popularna galareta. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 1 wieprzowa golonka ( ok. 1 i 1/3 kg.), 2 wieprzowe nóżki, 2 łyżki soli, szczypta pieprzu(...)octu, 100 g. salami lub szynki, 100 g. mrożonej, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, plasterki czerwonej cebuli do dekoracji, Sposób przygotowania: Golonkę i nóżki oczyścić. Włożyć do osolonej wody, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 godz. na wolnym ogniu. Mięso wyjąć z wywaru i odstawić do ostudzenia. Następnie z golonki nóżek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSUROWIEC -tylna golonka ze skórą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE(...)peklosól 14 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -woda 15 ml na puszkę słoik 300 g -puszki/słoiki -szybkowar WYKONANIE Z golonki usuwamy resztę sierści .Golonkę poddajemy klasyfikacji. Odcinamy skórę którą tniemy w kosteczkę 1 cm, następnie pozyskujemy chude mięsko bez błon i ścięgien, które kroimy w kostkę 2-4 cm. Chude
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza./krojona w kostkę 1,5-2 cm bez klasyfikacji -2 kg łata wołowa /8 mm błony wycinamy i dodajemy do golonki -1,5 kg boczek /10 mm -1 kg golonka /2,5 mm -1 kg podgardle /8 mm PRZYPRAWY -peklosól 18g/kg -sól nie jodowana 18 g/kg /do podgardla -gorczyca ziarno 4 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -pieprz czarny(...)g/kg -czosnek świeży 6 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda dodana do mielonego i krojonego mięsa podczas dodawania przypraw 400 ml do łaty wołowej,podgardla i boczku. 200 ml do golonki i błon z łaty wołowej, 200 ml do krojonej łopatki i karkówki WYKONANIE Kupione mięso kroimy w większe kawałki aby zapeklować, łopatkę i karkówkę kroimy docelowo w kostkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kotlety mielone z kaszą gryczaną przygotowałam z mięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste. 500 g mięsa z golonki wieprzowej, 250 g kaszy gryczanej, 1 cebula, tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej), 1 – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, sól, cukier
królestwo garówprzynajmniej wydaje :D Ilości podaję na 4 l wywaru po wyjęciu mięsa. Można oczywiście zmniejszyć, ale pamiętać należy o tym, żeby wody było tylko tyle, by przykryła nóżki i golonkę. Składniki: * 5 nóżek wieprzowych * 3 golonki wieprzowe ok. 1,5 kg * 6 -8 ziarenek ziela angielskiego * garść liści laurowych * 1-2 marchewki * 1-2 pietruszki * 8 ząbków czosnku * średniej wielkości(...)biała jego część i zielonej odrobinę * sól, pieprz czarny Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam i ułożyłam ciasno w dużym garnku. Zalałam wodą tak, by przykryła całość. Gotowałam na bardzo wolnym ogniu dobre 3 godziny - 4 godziny. Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę oraz pozostałe składniki. Posoliłam. Czosnek
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: golonki wieprzowe przednie 3 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1 łyżka, grzyby suszone 2 gramy 1 opakowanie, kminek ziarna 1 łyżka, papryka chili 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać(...)chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędomowym zaciszu, bo niestety do zjedzenia trzeba zaangażować paluchy. Podudzia wyposażone są w bardzo twarde ścięgna. I to jedyny minus tego kawałka mięsiwa z indyka. Dziś zapraszam na indycze golonki duszone w warzywach - sycące i smakowite danie. Indyk uduszony w warzywach jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam(...)przepisu! Składniki: 4 golonki z indyka (około 1,800 kg) sól, pieprz słodka papryka w proszku kurkuma 6 cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 2 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu warzywnego olej/masło klarowane do smażenia Wykonanie: podudzia indycze natrzeć solą pieprzem, papryką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ODPARZANA SUROWIEC -4,5 kg mięska z żeberek -0,5 kg mięska z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg lub sól (ja robiłem na peklo) -pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu 1 g/kg -pieprz czarny mielony 2 g/kg -gorczyca ziarno 4 g/kg -czosnek dobrej jakości 6 g/kg -bazylia, tymianek, oregano, majeranek po 1 g co całości -woda(...)woda 50 ml dodana przed nadziewaniem w jelita -jelita wieprzowe 28-32 ROZDRABNIANIE Mięsko z żeberek chude kroimy w kostkę 2 cm tłuste 0,5-1 cm. Mięsko z golonki do peklowania kroimy w 3-4 cm, po procesie peklowania mielimy na sitku 4 mm,następnie poprawiamy na sitku 2,5 mm WYKONANIE Pokrojone mięso peklujemy i odstawiamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Byłam bardzo ciekawa jak smakują golonki z indyka:). Spotkałam je w sklepie i postanowiłam przyrządzić z nich obiad. Bardzo nam smakowały. 4 golonki z indyka 2 duże cebule marynata: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/4 szklanki keczupu, 3 łyżki musztardy, 4 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu 1. Cebulę drobno kroimy. Składniki marynaty łączymy(...)sobą. Przelewamy do miski z cebulą i golonkami, dokładnie mieszamy wcierając w mięso marynatę z cebulą. Zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 2 h. 2. Golonki pieczemy w rękawie do pieczenia przez 2 h. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek
Szefowa kuchniSkładniki: -4 golonki -4 marchewki -2 pietruszki -1 seler -2 jasne piwa -papryka słodka mielona -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Golonki opalamy by pozbyć się włosków. Następnie dokładnie myjemy. Mięso nacieramy przyprawami. Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy i wykładamy na blaszkę na której będą się piec golonki. Do warzyw dolewamy piwa i układamy golonki. Pieczemy
Magia jedzenia.Składniki: golonka wieprzowa 4 średnie, czubrica zielona Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pory 2 sztuki, smalec 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte golonki mocno natrzeć przyprawą zieloną czubricą, schowac do lodówki na 2 godziny w garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać pory wsypać kucharka, pieprz mielony, wlać wodę, zamknąć(...)szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wywar można zmiksować i jest sosik do ziemniaków - golonki sa soczyste, miękkie i aromatyczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: golonki indycze 4 sztuki/większe, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, woda 2 szklanki umyte golonki indycze osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do wołowiny, dobrze natrzeć, dodać ziele angielskie, liście laurowe i schować do lodówki najlepiej na całą noc golonki włożyć z marynatą(...)szybkowara, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować z 45 minut na mniejszym ogniu szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, golonki można podać z ziemniakami na obiad lub do pieczywa do kolacji.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOstatnio prezentowałam Wam pyszny udziec z indyka z makaronem i zieloną fasolką, dzisiaj przedstawiam "golonkę" indyczą, długo pieczoną, aromatyczną, kruchą. Danie podałam z ziemniakami i zielonymi warzywami. Choć do mięsa indyczego nigdy nie miałam zapału (w sumie nie wiem dlaczego) tak teraz mam cały zapas do gotowania :) Składniki: 2 golonki indycze płaska łyżeczka: soli, pieprzu, tymianku suszonego, czosnku w proszku(...)proszku szczypta cayenne w proszku 3 listki laurowe 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju dodatki : ziemniaki, zielone warzywa ugotowane na parze z dodatkiem oliwy i soku z cytryny Golonki umyć , osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, polać olejem, dodać listki laurowe i posiekaną w piórka cebulę. Piec
coolinarnyGolonka to ulubione danie wielu z nas szczególnie uwielbiają panowie, myślę ze panie też. Z myślą o nich przygotowałam golonkę indyczą mniej kaloryczną od wieprzowej. Tradycyjnie do wieprzowej czy drobiowej piwo musi być. Golonkę podałam z piwem niemieckim pilsnerem. Składniki · 3 golonki z indyka · 1 łyżeczka rozmarynu
Kulinarne pyszności MolkiSurowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18 g/kg skóry -pieprz czarny mielony 2,5 g/kg -kolendra 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę według uznania ja lubię dałem 10 g/kg -folia celulozowa -siatka Wykonanie Kupioną golonkę myjemy(...)bieżącą wodą. Z golonki zdejmujemy skórę tak aby jej nie uszkodzić. Wycinamy kość pozyskując jak najwięcej mięsa. Mięso kroimy w kostkę od 2 cm do 3 cm. Skórę nacieramy dokładnie solą, a mięso peklujemy zgodnie z gramaturą z przepisu. Czas peklowania 24 godz. Po tym czasie dodajemy przyprawy stopniowo i bardzo dokładnie mieszamy. Wyrabiamy do kleistości. I napełniamy skórę golonki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -golonka u mnie 1,5 kg -łopatka 1,2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg do mięsa mielonego -peklosól 19 g/kg do mięsa w kawałkach -pieprz czarny 2 g/kg -oregano suszone 0,5 g/kg -bazylia suszona 0,5 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 30 g /do całości mięsa -gorczyca czarna ziarno 2 g/kg -woda do mięsa(...)mięsa mielonego 200 mil. -szynkowar, praska lub osłonki barierowe i termokurczliwe -sznurek do wiązania osłonek Aby galaretka była twardsza proponuje dodać 30-40 g żelatyny WYKONANIE Mięso myjemy. Z golonki odcinamy skórę i wycinamy kośd. Z mojej golonki pozyskałem 1 kg mięsa. Mięso z golonki mielimy na sitku 4 mm. Z łopatki pozyskujemy jak najwięcej mięsa chudego które tniemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Golonki na moim stole goszczą niezwykle rzadko, bo to rozpustne mięso, choć bardzo smaczne. Wybieram zawsze jak najmniejsze sztuki z cieniutką skórką, takie są najlepsze. Wywar z ich gotowania przeznaczam zawsze do bigosu i te dwie potrawy robię zazwyczaj jednego dnia. Bejcowane w piwie, musztardzie z chrupiącą skórką są aromatyczne i bardzo smaczne. Przygotowane w garnku Fissler(...)pisałam Wam kilka postów wcześniej, doskonale nadaje się do długiego gotowania. Seria Orginal-Profi Collection jest praktycznie niezniszczalna, prosta i niezawodna w kuchni, jednym słowem rzecz na długie lata. Golonki podaję z chlebkiem z dodatkiem chrzanu i musztardy. Do tego obowiązkowo kufel zimnego piwa na lepsze trawienie J Składniki: 5-6 sztuk malutkich golonek 3-4 liście
Wanilia i KardamonViolaPassion Ta potrawa nie potrzebuje reklamy . Kto raz spróbował golonki z chrupiącą skórką a mięsem miękkim i soczystym odchodzącym od kości, wie o czym mowa. Składniki: Golonka tylna 4 ząbki czosnku majeranek sól rozmaryn ,tymianek 1/2 kg kapusty pieczonej mała butelka piwa Sposób: Oczyszczamy mięso i myjemy. Zazwyczaj opalamy jeszcze ogniem by usunąć resztę włosa. Radzę to zrobić przed umyciem(...)zbieramy szum Wody nie zlewamy, ponieważ mamy super wywar na zupę. Ważne jest by w kuchni niczego nie marnować ;-) Ja ugotowałam kapuśniak ,który pojawi się na moim blogu. Naszą golonkę posypujemy tymiankim , majerankiem ,rozmarynem i słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut 180C Gdy skórka jest już fantastycznie podpieczona ,polewamy piwem ,i otulamy naszą golonkę wyciśniętą
Viola cooks with passionNasz eksperyment kulinarny. Smakowało wybornie. Składniki 2 golonki indycze Marynata : pół szklanki octu balsamicznego z sokiem figowym pół szklanki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego) pół szklanki soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego) łyżeczka cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka ciętej trawy trzcinowej łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś(...)czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso. Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca. Podałem z kiszoną kapustą z winogronami
R'n'G Kitchenprzygotowana golonka, wbrew pozorom - jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad - lub po ostudzeniu - na kanapkę. 1 duża golonka (około 1 kg bez kości) Farsz: 250g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku przyprawy wg gustu Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula(...)łyżka musztardy Solanka: 2-3 litry wody 4 łyżki soli 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Golonkę (bez kości) włożyć do solanki i pozostawić na całą noc. Po tym czasie mięso osuszyć i posmarować musztardą (po wewnętrznej stronie). Następnie na musztardzie położyć startą (na grubych oczkach) marchew, połowę cebuli (pokrojonej w piórka) i farsz z mięsa mielonego. (Farsz - wszystkie
Di gotujemoże jako dodatek do rosołu występował, ale nigdy żadnych innych prób oswojenia ptaka nie było. W czasie tegorocznych wakacji zostaliśmy poczęstowani - przez właściciela knajpy przy portugalskim rynku - indyczymi golonkami. I to było odkrycie! Były świetne! Wróciłam do domu i natychmiast postanowiłam, chociaż trochę, odtworzyć te pyszne smaki. Wolnowar sprawdził się znakomicie. Być może moje golonki nie do końca(...)takie jak te w portugalskiej knajpie, ale smakują bardzo dobrze. Bardzo polecam! składniki 2 indycze golonki 5 - 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki 1 marchewka pokrojona w plasterki 100 g czerwonej papryki (dałam Ramiro) - pokrojona w paski 1 (ok 60 g ) cebula, pokrojona w plasterki 1 szklanka białego wina 1 (400 g ) puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków papryki sól
Stare GaryIdealne połączenie piwa, przypraw oraz syropu klonowego, wymieszanego z miodem. Przepyszny aromat uzyskany dzięki szałwii od Skworcu Składniki 4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka) 3 l bulionu warzywnego 4 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 500 ml piwa jasnego 100 ml syropu klonowego 100 ml miodu płynnego 3 łyżki przyprawy do mięs 2 łyżki szałwii Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru. Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy. Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem
R'n'G KitchenRisotto z golonką najpierw zaplanowałam, do którego mnóstwo ziół dodałam. Dopiero na końcu solą doprawiłam bo oliwkami, kapary ją częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek w risotto wskoczyły, bo moje oczy nagle w lodówce je zobaczyły. Fajnie nie tylko wyglądały, ale ciekawego smaku dodały. W tym daniu również galareta z golonki swoje 5 gr. smaku dołożyła(...)skórka z sera wędzonego fajnie smak zwiększyła. Składniki na ok 4 porcje: 200 g ryżu risotto Uncle Bens, 200 g konserwowej golonki ze szlacheckiego stołu, ok. 6 szt. jajek przepiórczych, 1 litr bulionu warzywnego, 50 ml oleju rzepakowego, 1 cebula czerwona, ¼ łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej
Moniki SmakołykiDzisiaj na obiad miałam golonkę z indyka w sosie koperkowym. Podałam z ziemniakami pure, ale można również podać z ryżem, makaronem czy kluskami. Do obiadu proponuję również marchewkę duszoną i mamy super jedzonko. Zapraszam również tutaj po inne przepisy na dania mięsne. 2 golonki indycze 200 ml śmietany 1 pęczek koperku 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wody(...)łyżeczka mąki sól pieprz Golonki oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na maśle z dwóch stron na rumiano. Całość podlać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia uzupełniać wodę. Mięso wyjąć na talerz, a do rondla wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wsypać koperek
O kuchni z uczuciem/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Mięso z indyka jest chude i mało aromatyczne, ale odpowiednio przyrządzone - pyszne. Ponadto bywa zdrowe i niskokaloryczne. Wracając do mojej golonki... Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba. Polecam. 2-3 golonki(...)łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Dodatkowo: 2 ząbki czosnku kilka lisków bazylii 1 cebula (duża) Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu). Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego
Di gotujeSkładniki : - trzy tylne golonki Przyprawy -peklo sól 18 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -pieprz czarny mielony 1 g/kg -pieprz biały mielony 1 g/kg -sól wędzarnicza tylko do natarcia skóry golonki -czosnek 6 ząbków zgniecionych przez praskę -woda 150 g Wykonanie Golonki myjemy wycinamy kość i oddzielamy mięso od skóry.Następnie staramy się wyciąć z golonek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Miękkie i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie. Składniki: 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo(...)bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli. Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso
Pyry na GazGolonki pieczone w takiej marynacie są smaczne, soczyste i aromatyczne, najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami surówką. Składniki: 2 golonki indycze Marynata: 1 łyżka musztardy miodowej Roleski 1 łyżka miodu prawdziwego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka ziół do drobiu 1 łyżka przyprawy złoty grill Rafex 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej(...)dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone golonki nacieramy marynatą, przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubiona surówką
Bajeczna Kuchniamnie w domu zajadają się galaretą jest zawsze na każde święta te małe i te większe. Podawana z octem i pysznym domowym chlebkiem. SKŁADNIKI: 2 nogi wieprzowe 2 golonki połówka selera połówka por 2 marchewki 2 pietruszki lubczyk cebula cała opalona (taka jaką dajemy do rosołu) czosnek 6 ząbków ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty pieprz ziołowy (sól, magi(...)vegeta, pieprz czarny) Dodatkowo : żelatyna ok 5 łyżek, oraz kukurydza konserwowa Nogi i golonki porządnie myjemy zalewamy wodą, wrzucamy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujemy ok 2-3 godzin, kiedy mięso golonki będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. W przepisie wspomniałam o żelatynie gdyż spotkałam się ostatnio z tym, że galareta słabo stężała, wiec dla bezpieczeństwa dodaję żelatynę. Kiedy
Moje Słodkie Piekiełkolitry bulionu warzywnego ziela ang, listek laurowy, pieprz czarny ziarna 3 marchwie 2 pietruszki seler cebula biała piwo- niekoniecznie sól, pieprz czarny mielony D podania z musztardami ROLESKI Wykonanie: Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa i przyprawy. Golonkę gotujemy na średnim ogniu(...)godzin. Jak ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania zamiast uzupełnić płyny bulionem możemy podlewać piwem. Ugotowaną golonkę podajemy z musztardą. Możemy też zapiec w piekarniku podlewając piwem. Do tak przygotowanej goloneczki idealnie pasują musztardy ROLESKI . Idealne dopełnienie całości
Z Majeczką w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szynkę z goździkami już robiłam, więc tym razem poeksperymentowałam z golonką. Wyszła mięciutka, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna na obiad lub z musztardą do chleba. Przepis jest bardzo prosty, ale wart niejednokrotnego powtórzenia! Mięso możecie doprawić według własnego smaku. 1 golonka wieprzowa z kością (około 1-1,2 kg) Dodatkowo(...)łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżka majeranku 2-4 ząbki czosnku 5 goździków Opcjonalnie: sól Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać (w kratkę) ostrym nożem. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami. Pod skórę powtykać plasterki czosnku - a goździki powbijać między nacięciami. Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie golonkę umieścić w worku do pieczenia i wstawić
Di gotujedaje się kroić w cienkie plasterki. Najsmaczniejsza z domowym chlebem :) Polecam! składniki 1000 g chudej wieprzowiny - szynka, łopatka 250 g boczku 50 g słoniny 150 g chudego mięsa z golonki ( wycięłam z całej, małej golonki) przyprawy 15 g peklosoli 10 g soli 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego 1 łyżeczka kolendry 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody schłodzonej w lodówce(...)ewentualnych błon i tłuszczu, pokroić w kawałki 3 - 4 cm. Boczek zmielić używając sitka 5 mm. Słoninę pokroić ostrym nożem w drobną kostkę 5 x 5 mm. Z golonki wyciąć chude mięso, zmielić na drobnych oczkach 2x a następnie rozcierać nożem w malakserze dodając 1/2 szklanki tak długo aż mięso stanie się maziste. Przełożyć do miseczki i włożyć
Stare Garyzaskakuje. Kiedy nie wiem co na obiad przygotować, albo nie chce mi się zbytnio gotować, to szybko ciasto wyrabiam i to co mam na nie nakładam. Dzisiaj polecam Wam golonkę peklowaną na cieście pieprzowym podaną, czyli pizzę „golonkową” smaczną, wyjątkową. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody, 20 g świeżych drożdży(...)łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, pozostałe składniki: 50 g startego sera żółtego, 1 słoiczek golonki ok. 300 g lub ugotowanej 200 g, 1 kopiasta łyżka kapary, 1 łyżka sosu chili, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy w wodzie drożdże z dodatkiem cukru, dodajemy połowę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Moniki Smakołykinależe do tych którzy je jedzą. Jednak potrafie bez niego żyć;-) Dziś zapraszam na danie które idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Kto chętny? Składniki; 3 indycze golonki 1 marchew 1 cebula 6 pieczarek garść zielonej fasoli szparagowej lisc laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, słodka papryka 2 łyzki oleju 1 łyzka mąki Golonki umyc i wytrzeć(...)papierowym recznikiem a następnie dokładnie natrzeć -sola,pieprzem i papryka. Na patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić golonki z każdej strony. W rondlu na łyzce oleju przyrumienić cebule pokrojona w piórka. Na niej poukładać golonki i zalac woda do połowy ich wysokości. Dodac lisc laurowy i ziele. Przykryc pokrywką i dusic na małym ogniu. Marchew pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.wieje, przejściowo pada . Brr...Na obiad proponuję więc coś na ciepło, coś co Nas rozgrzeje i solidnie pożywi . Propozycja z której ucieszy się nie jeden mężczyzna Składniki: 1 golonka ok 1 kg sól,pieprz do natarcia rozmaryn, tymianek, majeranek po łyżce 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej Iglotex zioła prowansalskie do fasolki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie: Golonkę nacieramy(...)dokładnie solą i pieprzem min na kilka godzin.Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy. Wkładamy golonkę, gotujemy ok godziny. po tym czasie wyjmujemy, kroimy kratkę n a skórce. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok godziny podlewając wywarem w którym się gotowała. W międzyczasie odgotowujemy ok 10 minut fasolkę w osolonej wodzie. 15 minut przed końcem pieczenia golonki dokładamy do niej fasolkę, oprószamy ziołami
Z Majeczką w kuchniSkładniki: golonka wieprzowa 2 średnie, łopatka wieprzowa z kością 1 kg, przyprawa do gyrosa 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, kapusta kiszona 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczka, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 3 łyżki, woda 1 szklanka z golonki usunąć ewentualną szczecinę i z łopatką z kością opłukać, osuszyć(...)smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu 1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół na obiad z kapustą z ziemniakami................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam wszelakie galarety czy galantyny, poza rybnymi, do tych jakoś pomimo wielu prób nie mogę się przekonać. Z uwagi na to, że u mnie w domu golonkę na ciepło, a właściwe jej najtłuściejsze części uwielbia z dodatkiem chrzanu Tato, do galaretki przeznaczyłam same chudziutkie kąski...tak jak lubię :) Składniki: ___________________ 1 golonka wieprzowa 1,5 kg 2 marchewki(...)łyżeczka żelatyny Dodatkowo: ___________________ 3 jajka ugotowane na twardo listki pietruszki marynowane pieczarki liście pora 1 pomarańcza Sposób przygotowania: ___________________ Golonkę myjemy, wstawiamy na mały ogień do ok 3 l garnka. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy łyżką powstałe na wierzchu szumowiny. Dodajemy obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku
Gosia gotujekiedy wróciliśmy z mężem po niedzielnym długim spacerze, miska treściwego jedzenia była jak znalazł. Składniki (porcja dla 10-12 osób) 0,5 kg białej fasoli (ja użyłam drobnej) 1kg golonki wieprzowej 4 uda kacze confit ( tutaj przepis lub kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule(...)namoczenia Rano następnego dnia - uwaga, przygotowanie potrawy może nam zając do 7 godzin. Nieugotowaną fasolę przesypać do durszlaka. W 5 litrowym garnku lub większym gotować golonkę przez 2 godziny. Ma łatwo odchodzić od kości. Wyjąć ją z wody i porwać na kawałki na jeden kęs, a skórę pokroić (ja skórę wyrzuciłam). Garnek umyć, wyspać do niego fasolę, dodać kości
W kuchni wieczoremZimne nóżki, czyli galaretka z nóżek wieprzowych. Miłośników golonki u nas w domku nie ma więc dadaję też golonki, bo na galaretke zawsze znajdą się chętni. Doskonała zakąska pod wódeczkę i nie tylko. Ja bardzo lubię z dużą ilością marchewki.składniki:2 nóżki wieprzowe z golonką5-6 średnich marchewek1 pietruszka1 mały seler2 cebulepęczek włoszczyzny (liście selera,pora i natki pietruszki(...)listki laurowekilka ziarenek pieprzukilka ziarenek angielskiego zielasólwodaNóżki i golonki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą aby pokryła mięso i zagotować, zebrać szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, dokładnie umyć i dodać do garnka. Dodać też przyprawy oraz włoszczyznę. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Marchewki wcześniej się ugotują więc trzeba je wyłowić aby sie nie rozgotowały
Monia miesza i gotujenasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy.Składniki:1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg)2 marchewki1 pietruszkaziele angielskieliść laurowypieprz w ziarenkachpieprz mielonysólkilka ząbków czosnkuewentualnie 1 żelatyna (ale z samej golonki też wyjdzie)Sposób przygotowania:1. Golonkę płuczemy(...)wodą, gotujemy i odszumowujemy.2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, troszkę soli, pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso
Kuchnia domowa Aninajlepsza zupa pomidorowa,ale dla wielbicieli zup przygotowanych na wywarach miesnych.Pomidorowa lubia wszyscy,z apetytem wcinaja dzieci i ze smakiem zajadaja dorosli.Do przygotowania zupy wykorzystalam wywar z gotowania golonki,klik przepis tutaj.To wywar wyjatkowo tresciwy i esencjonalny,dzieki temu pomidorowa ma tak wyjatkowy, gleboki smak.Jest gesta,slodko-kwaskowata i bardzo,bardzo pomidorowa, po prostu pyszna.Jesli nie znacie tego smaku(...)bedziecie w posiadaniu wywaru z gotowania golonki koniecznie wyprobujcie ten przepis.Skladniki:1 puszka pomidorow-400g1 cebula1 zabek czosnkusol,pieprzszczypta cukru1 litr wywaru z gotowania golonki1 lyzka masla ghee 2 lyzki smietanyswieze listki oregano lub bazyliiWykonanie:wywar z gotowania golonki schlodzic ,najlepiej przez noc w lodowce i zebrac gruby kozuch tluszczuobrac cebule i czosnek .Pokroic w kostke.rozgrzac w garnku, w ktorym bedziemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie(...)galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić z ewentulanych pozostałości po świńskim „futerku”. Można to zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było
Kulinarna PatilogiaIdealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół
Kuchnia PokoleńPrzepis jest niezwykle prosty, ale przy tym bardzo smaczny. Golonka świetnie smakuje bezpośrednio po upieczeniu (wytwarza się fajny sosik), jak też na drugi dzień - z ulubionym pieczywem. Polecam! 1,5-2 kg golonki (bez kości) 1 szklanka piwa 4-5 ząbków czosnku majeranek sól Golonkę umyć i osuszyć. Następnie mięso dokładnie natrzeć solą, przykryć i odłożyć do lodówki
Di gotujeOdkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork , czyli długo pieczoną rwaną wieprzowinę, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedną, dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha(...)przede wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś czas święty spokój. Ale golonkę wam polecam. Palce lizać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOdkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork, czyli długo pieczona rwana wieprzowina, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedna dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha(...)przed wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś czas święty spokój. Ale golonkę wam polecam. Palce lizać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkedyjś bez 1 duge lata gołdało 2 sie na Ślōnsku na niego Oktōłber. A jak Oktōłber, to Oktōłberfest, jak Oktōłberfest, to piwo, a nojlepszym kamratym 3 łod piwa je golonka. Joł żech sie pomyśloł, że tych 2 kōmpanōw 4 wciepna 5 razym do gorka i niech się tam trocha pokōmpiōm. 6 To bōł 7 piyrszy rołz 8 , jak żech robiōł(...)golōnka, ale musza pedzieć, 9 że chyba byda dō ni niy rołz, niy dwa wrołcoł. 10 Je to proste, niy je take słone, jak te gotowe golonki, je fajnie miynke, a do tego mołcie 11 wywar, ze ftorego 12 sie idzie potyn 13 zrobić zupa- joł robiōł kapuśniōk, ale o tym to już opowiym kedy indzi 14 Co potrza
Chop w kuchnijest to niezbędne przy robieniu tak dużej porcji, która może nie zmieścić się w lodówce. SKŁADNIKI na dużą porcję 4 nogi wieprzowe 1-2 małe ogonki wieprzowe 2 golonka wieprzowe 3-4 liście laurowe 3-4 sztuki ziela angielskiego Przy zakupie nóg wieprzowych warto od razu poprosić o ich przepołowienie. Do przygotowania takiej ilości galaretki wieprzowej potrzebny jest ogromny garnek(...)duża miska do wlania wywaru. WYKONANIE Nogi, ogonki i mięso umyć i umieścić w bardzo dużym garnku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą i gotować do miękkości golonka, najlepiej minimum 2 godziny żeby nóżki puściły żel potrzebny do stwardnienia galaretki. Gotowy wywar przecedzić przez sitko do miski i dodać rozdrobnione mięso z golonek. Schłodzone odstawić na kilka godzin
Passions hobbies lifestole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu 2 duże ząbki czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie(...)galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić z ewentulanych pozostałości po świńskim „futerku”. Można to zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było
Kulinarna Patilogiaponieważ kapusta i mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie. Oczywiście można ugotować tradycyjnie, Polecam! składniki około 1kg żeberek, 800 g kapusty kiszonej 2 duże cebule, 200 g boczku wędzonego, sól, pieprz, smalec(...)gotowana golonka - opcjonalnie przygotowanie Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją. Kapustę pokroić niezbyt drobno. Żeberka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na patelni na smalcu. Wyjąć żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami kapustę. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać do kapusty. Pokroić drobno
Stare Gary