golonko - 937 przepisów (strona:27/63)

Grochówa na wędzonych golonkach 172

Wędzone kości ,skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie smakować :) Składniki: woda 2 litry marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki natka pietruszki mały pęczek por 2 listki seler 100 g listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt majeranek 2 łyżki ziemniaki(...)pokrojone w kosteczkę groch połówki 1.1/2 szklanki cebule 2 szt małe podpieczone nad gazem golonki wieprzowe wędzone   400 g  Krok 1 Groch zamaczam na noc w wodzie.   Krok 2 Do garnka wlewam wodę, dodaje pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchew pokrojona w plasterki. Wkładam włoszczyznę seler,por,pietruszkę.Dodaje groch namoczony i gotuję

Różowa kuchnia
pasztet drobiowo-wieprzowy z orzechami... 170

Składniki: włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, golonki indycze 4 sztuki, biodrówka 1 kg, jajka 3 sztuki "L", natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ząbki czosnku 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, orzechy włoskie 1 szklanka/zmielone(...)szybkowara wlać 2,5 litra wody, ugotować włoszczyznę, cebulę, golonki indyka, biodrówkę, ziele i liście laurowe, kucharka, gotowałam od zasyczenia pary 40 minut, szybkowar otworzyłam jak sam spuścił ciśnienie wystudzoną włoszczyznę, cebulę, obrane mięso z golonek i biodrówki zmielić w maszynce do mięsa na sitku drobne oczka do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, żółtka, pieprz mielony, paprykę słodką, utarty

W Mojej Kuchni Lubię
Tort kuskus z golonką, groszkiem pod pesto z rukoli 157

pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto na 1 porcję: ·                   50 g golonki wieprzowej ze słoja, ·                   4 łyżki ziaren kuskus Cenos(...)rukolę, słonecznik, oliwki i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus, groszek, kuskus, golonkę podzieloną na mniejsze kawałki i ponownie kuskus. Na samą górę nakładamy pesto, a na sam środek dodajemy golonkę, kilka listków rukoli, papryczkę i duże kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy

Moniki Smakołyki
TAURUS 112

godłem Laureata konkursu Teraz Polska. Najważniejsze wyróżnienia jakimi może pochwalić się TAURUS to: - Godło Promocyjne "Teraz Polska" dla szynki swojskiej pilzneńskiej, polędwicy swojskiej pilzneńskiej, boczku swojskiego pilzneńskiego i golonki podkarpackiej z Pilzna oraz dla linii produktów garmażeryjnych. - Nagrody w konkursie na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Perła 2007 za szynkę swojską pilzneńską, Perła 2008 dla golonki podkarpackiej z Pilzna(...)czosnku  potem jest on rozcierany na pastę i już można dodawać do kiełbasy. Świeżo rozebrane mięso wędruje do solanki z przyprawami. Potem wiązanie i już gotowe do wędzenia. Golonki będą do kupienia w przydrożnych Barach TAURUS w okolicy. Są pyszne. komory wędzarnicze opalane prawdziwym drewnem (aromatu dymu w płynie tam nie używają) Gotowe produkty: zapach, smak i wygląd bezcenne

królestwo garów
Galareta z nóżek 178

galaretami, do których używa się żelatyny. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale warto. Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po śmietanie lub w filiżankach. Składniki: 2 nogi wieprzowe 1 golonko 300 g karkówki 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki ½ średniego selera 2 cebule 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 płaska łyżka pieprzu w ziarnach sól Wykonanie: Nogi wieprzowe(...)golonko dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 1 łyżkę soli a następnie doprowadzić do wrzenia. Cebulę opalić na blaszce lub nad palnikiem. Karkówkę umyć, warzywa obrać. Do garnka dodać karkówkę, cebulę i resztę warzyw. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin

Mama Gotuje
Golonka z wody-zapiekana 168

Przepis Składniki: -golonka -zimne piwo lub dwa J do popicia, aby się nie zapchać J -musztarda -chlebek najlepiej własnej roboty Przyprawy -liść laurowy 4 szt. -ziele angielskie 8 kulek -pieprz kolorowy 16 kulek -sól kamienna nie jodowana do smaku -suszone warzywa (mieszanka bez soli)trzy łyżki -czosnek granulowany łyżeczka -pieprz młotkowany z kolendrą do posypania -sól ziołowa do posypania Wykonanie(...)Golonkę czyścimy z resztek włosów nad gazem (opalamy).Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do dużego gara zalewamy zimną wodą (golonka ma być cała przykryta)dodajemy sól ja dałem trzy łyżki na duży gar i gotujemy na razie bez przypraw do momenty gdy przestanie się pojawiać szum zbieramy go a gdy przestanie się robić dodajemy przyprawy. Czyli ziele angielskie, pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 233

Kwaśnica na żeberkach lub golonce Ponieważ pochodzę z gór, nie mogłabym nie podzielić się z wami przepisem na tradycyjną, domową kwaśnicę. Ta zupa należy zdecydowanie do moich ulubionych. Jest to oryginalna receptura mojej mamusi i nie wyobrażam sobie życia bez tej zupy, szczególnie w jesienno - zimowe dni, kiedy na zewnątrz wieje i mrozi. Zupa jest treściwa i bardzo syta(...)jeszcze nie próbował kwaśnicy, to nie wie co stracił ;) SKŁADNIKI: ok. 1 kg żeberek wieprzowych surowych lub jedna duża, albo dwie średnie golonki 1 duża cebula 1 średnia marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku ok. 3 litry wody 1 kg poszatkowanej kiszonej kapusty wraz z sokiem 1 łyżeczka kminku sól pieprz 400 g ziemniaków jako dodatek Żeberka/ golonkę umyć, pokroić

Calzonella.com
Kapuśniak na golonce 276

Taki kapuśniak tradycyjnie pojawiał się w domach naszych mam i babć. Przedstawiam przepis pochodzący od jednej z nich. Treściwy kap uśniak na wielkiej golonce, tylko dla twardzieli. ;-) 1 duża golonka 1/2 kg kapusty kiszonej 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 5 ziemniaków liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól, pieprz 1. Kapustę gotujemy przez 30 minut w osobnym garnku(...)drugim garnku przez około 1 godzinę gotujemy golonkę.  3. Do mięsa dorzucamy startą na tarce marchew, pietruszkę i seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy kolejne 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. 4. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, dodajemy uprzednio ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku, wsypujemy odrobinę majeranku

Szefowa kuchni
Pieczona golonka 142

Składniki: 2 golonki 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 2 cebule 1 por 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 łyżek oleju słodka mielona czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy(...)małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane golonki wyjąć, olej wymieszać z majerankiem oraz papryką, natrzeć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 minut w temperaturze 200°C, aż ładnie się zrumieni.  Podajemy z musztardą lub chrzanem

magiczna kuchnia Kasi
Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego 129

Przepis wzorowany na oryginalnym Magdy Gessler z książki "Smaczna Polska" Składniki 2 małe golonki przednie włoszczyzna 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu Glazura : szklanka ciemnego piwa ( w oryginale wschowskiego ) pół szklanki oleju pół szklanki miodu pitnego trójniaka 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka kminku mielonego sól   Przygotowanie   Glazura : wymieszałem piwo z olejem, miodem pitnym(...)miodem gryczanym, kminkiem i solą. Golonki umyłem, zalałem wrzątkiem i gotowałem pół godziny. Po tym czasie wrzuciłem oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Gotowałem kolejne pół godziny. Golonki wyjąłem z wywaru, ostudziłem, naciąłem skórkę , posmarowałem połową glazury. Następnie ułożyłem w formie, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekłem ok. półtorej godziny, odwracając i polewając kolejnymi porcjami glazury co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 189

Suflet był naprawdę bardzo delikatny i smaczny - przy tym genialnie wyglądał w czarnej zupie. Ogólnie danie było bardzo smaczne i ... ładne Jako danie główne Szefowie kuchni przygotowali dla nas golonkę glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze

sierotka maRysia w kuchni
Galareta wieprzowa 152

Galareta wieprzowa wymaga dłuższego przygotowania, ale to tylko kwestia czasu. Wkładamy do garnka, a potem już sama się gotuje. Gotuję galaretę drobiową , z wołowiną, ale też z golonki i nóżek wieprzowych. Mój czas przygotowania jednak skrócił się od kiedy dostałam w prezencie szybkowar za który bardzo dziękuję mojemu znajomemu Panu J. Ten  urodzinowy prezent to strzał w dziesiątkę. Bardzo(...)bardzo dziękuję i zapraszam na galaretę. Składniki: 1 duża golonka wieprzowa (taka około 1 kg) 2 nóżki wieprzowe 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku groszek konserwowy sól pieprz Do garnka włożyć oczyszczoną golonkę i nogi wieprzowe, marchewkę,seler, pietruszkę,liśc laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól. Zalać całość zimną wodą

O kuchni z uczuciem
Pieczone goloneczki rodem z Wielkopolski 131

Dawno, dawno temu pisałam, że golonkę robię bardzo, bardzo rzadko. Właśnie nadszedł ten moment. Jak grzeszyć to ze smakiem. Goloneczki rozpływały się w ustach. Może jak będziecie też grzeszyć wypróbujecie ten przepis. Polecam. Składniki: 4 przednie golonki 3 małe marchewki 1 mała pietruszka Kawałek korzenia selera 1 cebula nieobrana z wbitym goździkiem Liść laurowy Ziele angielskie Kilka ziarenek pieprzu Sól(...)butelka piwa 1 łyżka smalcu Wykonanie: Golonki gotujemy w porządnie osolonej wodzie z warzywami, cebulą z wbitym goździkiem, liściem laurowym, zielem i pieprzem. Gotujemy około od 1 godziny do 1 ½ . Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżką smalcu. Wykładamy goloneczki i warzywa. Podlewamy piwem. Wstawiamy do gorącego piekarnika ( 180 ) i pieczemy tak długo aż skórka ściemnieje a mięso będzie odpowiednio miękkie

Smaki Ewy
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 271

ugotowałam z tego co w niedzielę w domu znalazłam ;) Powstała szczerze przepyszna zupa, która już zdążyła zniknąć a pytania czy jest dalej są :)    Zupa ziemniaczana   1 golonko z indyka  60 dkg ziemniaków  2 cebule  3 marchewki 2 pietruszki 4 ząbki czosnku  30 dkg boczku wędzonego  1 kawałek kiełbasy  5 szt ziela(...)angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody  majeranek suszony odrobina soli  łyżka pieprzu mielonego  4 łyżki mąki 3 łyżki oleju   Golonko z indyka wkładamy do garnka z wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy, aż mięso po wyjęciu można będzie odkroić od kości. Golonkę wyjęłam odkroiłam mięso z kości, pokroiłam drobno i wraz z całą

Kuchnia na wzgórzu
Golonka w galarecie. 193

Składniki: Ok.1kg golonki, korzeń pietruszki, 2 lub 3 marchwie, kawałek selera, por, żelatyna na 2L, kilka listków natki pietruszki, sól, pieprz, kostka bulion wołowy, troszkę vegety, średnia główka czosnku. Przygotowanie: Golonkę ugotować (w ok.3L wody) razem z selerem, pietruszką, porem i marchwią z dodatkiem soli, pieprzu, kostki bulionowej wołowej i odrobiną vegety. Warzywa gotować w całości(...)się nie rozgotowały. Gotować ok.4h - na koniec sprawdzić widelcem czy golonka jest miękka.  Pod koniec gotowania dodać ząbki czosnku. Gdy wywar jest już gotowy, wyjąć warzywa i mięso. Wywar przelać przez sitko, odmierzyć ile jego jest by dodać żelatynę. Na ok.2,5L wywaru dać paczkę żelatyny - ale najlepiej postąpić zgodnie z instrukcją jaka jest na opakowaniu

W kuchni u Moniki