golonko - 937 przepisów (strona:35/63)

Golonka w kapuście kiszonej 140

ochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto...  SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę(...)ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem

Czary - gary w kuchni
Golonka w sosie z ziarnami pieprzu 97

jabłkami... I gdzie ona to mieści? Tak czy owak raduje się serce rodzica na widok takiego apetytu :-) A sos robi się tak: SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa z golonki (bez kości) 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach sól 1 łyżka mąki ok. 200 ml wody Mięso myjemy, osuszamy i kroimy(...)mieszając rózgą (dzięki temu w sosie nie zrobią się paskudne grudki). Do gotowego sosu możecie dołożyć mięso lub ułożyć je na talerzu i dopiero wtedy polać sosem. Tak przygotowana golonka bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną, ale to oczywiście kwestia smaku i upodobań

Czary - gary w kuchni
Żurek wielkanocny 124

chlebie, dzięki czemu zyskiwał jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja zaserwowałam dzisiejszy żurek na talerzu, ale gwarantuje, że jest on równie smaczny. Mój żurek przygotowałam na wywarze z wędzonej golonki gotowanym przez całą noc w wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić sobie smak i zapach tego rosołu? Coś niesamowitego! Dzięki takiej bazie żurek odznacza się niezwykle głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Polecam(...)Składniki : 2 litry rosołu, bulionu lub wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki) 4 surowe kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z ziołami) 100-150g boczku 1 cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku kilka ziaren czarnego pieprzu                                   1-2 łyżeczki

Codzienne Gotowanie
Świnki - zimne nóżki - galareta wieprzowa 260

SKŁADNIKI nóżka wieprzowa golonka wieprzowa 2 marchewki pietruszka cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz, sól łyżeczka żelatyny puszka zielonego groszku do przyozdobienia 2 grubsze plastry szynki kilka ciemnych oliwek 8 goździków sałata karbowana pomidory koktajlowe koperek cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA     Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą, tak by mięso nie wystawało. Dodajemy ziele, liście(...)Gotujemy na małym ogniu. Po dwóch godzinach dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, solimy i pieprzymy. Gotujemy jeszcze przez godzinę. Wyciągamy nóżkę i golonkę z wywaru. Przecedzamy wywar i rozpuszczamy w nim łyżeczkę żelatyny, dokładamy pokrojoną w    kostkę  marchew i zielony groszek.  Mieszamy i wlewamy do małych plastikowych butelek z szeroką szyjką (np. po NESTEA

Przepisy Kulinarne
GALARETA DROBIOWO - WIEPRZOWA 154

Składniki: 2 udka z kurczaka 1 nóżka wieprzowa 1 golonka wieprzowa 3-4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 mały por 1 cebula 1 główka czosnku 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 op. żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć(...)Golonkę również umyć, włożyć do garnka wraz z nóżką, zalać wodą.  Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i gotować ok. 1-1,5h. Z kolei do garnka dodajemy udka, włoszczyznę, w razie potrzeby dolewamy wodę i gotujemy do całkowitej miękkości, ok. 1,5h. Wywar odcedzamy doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do niego żelatynę.  Mięso obieramy

Prosto i Smacznie z Anetą
Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem 129

moim stole. Jest trochę pracochłonna, ale efekt końcowy jest wart poświęcenia. Galaretkę podaję z pieczywem, skropioną octem lub cytryną.  SKŁADNIKI: 2 nóżki wieprzowe, 2 udka z kurczaka, 1 golonka przednia bez skóry i kości, 1 marchew, 1 pietruszka,  3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżka domowej przyprawy warzywnej, 2 łyżki żelatyny, 4 łyżki groszku konserwowego(...)jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Nóżki, udka i golonkę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę.  2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz

Tradycyjna kuchnia Kasi
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 154

górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań(...)ogrodzie Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" autorka: Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Szynka i boczek w skórze od golonki 238

PRZEPIS Składniki -skóra z golonki dość duża -800 g szyki mogą byś ścinki -400 g boczku -ugotowane  skórki wieprzowe zmielone na drobnym sitki fi 2mm 2-3 łyżki (nie koniecznie ja dałem) Przyprawy -sól lub peklo sól 18 g/kg mięsa -pieprz biały 2 g /kg mięsa Wykonanie Przygotowane mięso myjemy osuszamy tniemy na kawałki różnej wielkości .Delikatnie uplastyczniamy tłuczkiem(...)wyrabiamy dodając odrobinę wody.Mieszamy co 12 godz.Po 48 godz.dodajemy pieprz biały i zmielone skórki dokładnie mieszamy aż mięso będzie się kleić w razie potrzeby dajemy troszkę wody.Skórę z golonki napełniamy naszym mięsem i wkładamy w woreczek i szynkowar.Szynkowar wkładamy do lodówki na 24 godz.następnie parzymy Parzenie W wodzie 70-75 i do momentu gdy mięso w środku będzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka z mięsem mielonym z szynkowara 178

sobie, że zacznę robić kiełbasy. Tu w Anglii nie lubię kupować kiełbas, wszystkie smakują tak samo. Trochę się bałam bo robiłam tak pierwszy raz, ale się udało wyszła pycha. Golonkę przeciąć na pół, wyciąć kość i odciąć skórę. Mięso pokroić na małe kawałki i każdy lekko rozbić. Wrzucić do dużej miski. Dodać mięso mielone, pieprz ziołowy, zmiażdżone ząbki czosnku, chilli

Kuchnia Pokoleń
Salceson w osłonce termokurczliwej 366

Przepis  -na około 5,5 kg salcesonu.Kupujemy mięsko dwie golonki,pół głowy świnki,cztery ozory,cztery nerki,pół kilo płucek,trzy nóżki.pół kilo skórek. Przyprawy - Peklosól,sól,pieprz czarny,biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej(...)golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie z soli.Płuca,nerki i ozory odparzam trzy razy po 10 min pamiętając o tym że ozorki trzeba pozbawić skóry a nerki pozbawić białych części ze środka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson 218

Przepis  -na około 5,5 kg salcesonu.Kupujemy mięsko dwie golonki,pół głowy świnki,cztery ozory,cztery nerki,pół kilo płucek,trzy nóżki.pół kilo skórek. Przyprawy - Peklosól,sól,pieprz czarny,biały i ziołowy.majeranek,czosnek świeży wyciśnięty przez praskę.Ja dodatkowo użyłem pieprz ziołowy białowieski i przyprawa puszczańska ziołowa. Wykonanie:  Wykrawam chude mięsko ile się da najwięcej(...)golonek głowy i pekluje peklososą 20 g na jeden kg mięsa.Resztę składników zasypuje solą na 24-48 godz u mnie to było 33 godz.Po tym czasie płuczemy wszystko dokładnie w zimnej wodzie z soli.Płuca,nerki i ozory odparzam trzy razy po 10 min pamiętając o tym że ozorki trzeba pozbawić skóry a nerki pozbawić białych części ze środka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka zapiekana w kapustach trzech 156

Danie zrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią. W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną golonkę. Mięso upieczone w kapuście jest soczyste i delikatne. Golonka zapiekana w kapustach trzech. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
szybkowar-fasolka Jasiek na goloneczkach przednich... 107

cukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, ocet jabłkowy 3 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, golonki 2 sztuki/przednie, woda 5 szklanek fasolę Jaś na całą namoczyć w wodzie, następnie wodę odlać, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką(...)czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie nie opadło, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie fasolka najlepiej smakuję na drugi dzień, przejdzie smakami przypraw, wciągnie jeszcze wywar i jest bardzo miękka - można

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretka wieprzowa... 137

Galaretka wieprzowa...  Potrzebne będą: 2 duże golonki włoszczyzna 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu  kostka rosołowa sól, pieprz żelatyna ocet do smaku Golonkę myjemy, wrzucamy do garnka, włoszczyznę obieramy i dokładamy do garnka, dodajemy przyprawy. Kiedy mięsko jest już miękkie, obieramy mięso od kości. Mielimy je maszynką na większym sitku. Przekładamy zmielone mięso do garnka

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania