sycąca – po prostu pyszna. Proszę więc się częstować: Składniki: Ok. 500 – 700 g grzybów leśnych 1 łyżka sklarowanego masła 1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu Wywar: 1 nieduże golonko z indyka Ok. 200 g wędzonych kości wołowych 2 marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki Nieduży kawałek selera 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu
Kate's Kitchenpokrojone w poprzeczne plastry *** *** Do tak upieczonej karkówki z kapustą polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: GOLONKA PO BAWARSKU PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Nadziewana
Blog z Apetytemspęcznieje, więc gęstość zupy będzie odpowiednia. Do zupy dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy): kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych i ziela angielskiego szczypta
Kawa z mlekiemSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2,5 kg boczku /8 mm -1,5 kg szynki /szarpak -1 szt. tylna golonka większa bez skóry /2,5 mm -jelita 26-28 mm PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg -czosnek świeży 5 g/kg -pieprz czarny 3 g/kg -kolendra 2 g/kg -woda 200 ml. dodana podczas dodawania przypraw i 100 ml. dodana po kilku godzinach przed
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łopatka 1,5 kg /po klasyfikacji mięso chude w kostkę 2 cm a tłuste kawałki 8 mm -słonina 0,5 kg /w kostkę 0,5-1 cm -golonka tylna szt.1/2-3 mm -dwa serca wp. /2-3 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -sól morska do słoniny i serc 19 g/kg -czosnek świeży 7 g/kg -pieprz czarny drobno mielony
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.caption id="attachment_7446" align="aligncenter" width="1024"] Surówka z kapusty[/caption] Kilka słów o kapuście Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa, a wpływają na to raczej dodatki w postaci golonek, boczków i kiełbas, z którymi tradycyjnie jej serwowana. W rzeczywistości kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 25 kcal i bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy
e-PrzepisyKulinarneciepło z kluskami śląskimi, lub na zimno zamiast wędliny do chleba. Smacznego. Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Schab duszony w kapuście kiszonej Golonka pieczona w piwie Pulpety w sosie pomidorowym Artykuł Karczek pieczony w rękawie foliowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakumożna dodać zasmażkę i chwilę jeszcze poddusić całość. Tak przyrządzony schab doskonale smakuje podany z młodymi ziemniaczkami. Smacznego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pulpety w sosie pomidorowym Golonka pieczona w piwie Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Schab duszony w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuporcję zamroziłam od razu na święta, bo wyszła spora porcja na długą keksówkę. Składniki: ugotowane mięso i warzywa z rosołu: 2 ćwiartki z kurczaka, duży kawałek wołowiny (szponder) 1 golonka z indyka, 2 marchewki, 1 duży seler, 1/2 pora, 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, kilka świeży lub pęczek natki pietruszki przyprawy: imbir, kminek, mielony czosnek, słodka papryka, mielony
Czerwień i błękitsoczyste kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Golonka pieczona w piwie i kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Zawijane zraziki z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurcze pieczone w pysznej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po bałkańsku PRZEPIS TUTAJ *** *** Żeberka pieczone w kapuście
Blog z ApetytemSUROWIEC -Golonka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 12-15 g/kg -pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu 1 g/kg -1-2 listki laurowe -ziele angielskie 2-3 ziarna -woda 10-15 ml na słoik w zależności od wielkości słoja --cebula świeża lub prażona (świeżej cebuli krojonej w kostkę dojemy na słoik dajemy jedną łyżkę, a prażonej jedną łyżeczkę -słoiki najlepiej(...)szybkowar WYKONANIE Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą wykrawamy kość i ścięgna, tniemy w kostkę 3-4 cm razem ze skórą . Peklujemy zalecaną dawką soli lub peklo, można zrobić 50/50, dodajemy pieprz kolorowy, dobrze mieszamy i odstawiamy na 24 godz do lodówki w temperaturze 4-6 stopni. Słoiki i nakrętki wyparzamy. Pamiętajmy o tym aby zakrętki i słoiki były
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.węglowodany, występują różnego rodzaju reakcje organizmu jak uczucie głodu, skoki cukru, stany prozapalne, utrwalanie nawyku przekąsek itp. „Czyste” produkty zalecane w okresie adaptacji: Wieprzowina: np. boczek, łopatka, karkówka, podgardle, golonka, żeberka. Wołowina Podroby Kości do wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące(...)Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti
Ola la LCHFCzasami przychodzą takie smaki z lat osiemdziesiątych. Wtedy sięgam po sprawdzony przepis mamy i działam 2 nogi wieprzowe 1 golonka 2 udka z kurczaka 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól i pieprz 40 g żelatyny 2-3 jajka ugotowane na twardo ocet do podania Nogi należy przekroić na pół. Umieścić(...)garnku razem z golonką, zalać wodą. Dodajemy sól (sporo soli), liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie dodajemy kurczaka i pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Dolewamy wody w razie potrzeby. Po 3 godzinach wyjmujemy mięso i kroimy w kostkę. Wywar przelewamy przez sito. Wywar wstawiamy jeszcze na chwilę na ogień, zdejmujemy
MojaQchnia.plcałego serducha. Robiłam je w słoiczkach weck, ale może spokojnie zrobić je w miseczkach czy innych pojemniczkach :) Składniki na około 8-10 słoiczków galaretki 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3-4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki kukurydzy konserwowej zielona pietruszka sól, pieprz do smaku warzywko(...)naturalny suszony mix warzyw bez soli ) 1. Warzywa myjemy i obieramy. Ćwiartki z kurczaka oraz golonki także myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy około 2,5 litra wody i zaczynamy gotować. 2. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ), dodajemy marchew, seler, pietruszkę. Całość gotujemy około 3 godzin. 3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź
Gotowanie...to proste !ceny są bardzo przystępne. Możemy napić się dobrego wina z Włoch, Hiszpanii czy Austrii i zjeść coś dobrego, ale bez zadęcia, bo oprócz ośmiorniczek dostaniemy też swojską galaretkę z golonek. Dużym plusem jest też obsługa – serdeczna, na luzie, ale znająca od podszewki kartę i potrafiącą polecić dobre wino na kieliszki. Najbardziej podobało mi się, że prawie wszystko jest robione(...)cukinii i potraw w głębokim tłuszczu. Niespodziewanie okazało się, że najbardziej smakowały mi jednak świńskie uszy z pikantnym domowym majonezem z harissą i pikle Piccalily podawane do galaretki z golonek. Nigdy bym nie zamówiła tych potraw, gdyby nie zostały mi polecone przez obsługę, a były naprawdę dobre. Uszka są pokrojone na cienkie paseczki i obtoczone panierką, więc nie jest
Ugotowane pozamiatane