Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowany w domu jest bardzo smaczny, wychodzi jego sporo, tak więc porcje można zmniejszyć. Jest zwarty, mięsny i rewelacyjny, osobiście za nim przepadam, polecam przepis. SKŁADNIKI : 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg ) zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli 1 główka czosnku 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu osłonki do salcesonu(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso z golonek oddzielamy od kości, kości odkładamy do lodówki, następnie mięso peklujemy. Do dużego kubka wsypujemy peklosól, wlewamy 1 szklankę wrzątku, dodajemy pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele i pieprz w ziarnkach, dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w dużym garnku i zalewamy 2 litrami wody, wlewamy mieszankę z peklosolą. Całość odkładamy na 12-24 godziny do lodówki
Kulinarne Fantazje MarioliKiełbasę białą czasem można przygotować w domu. Nie potrzeba specjalnych urządzeń, wystarczy maszynka (ręczna, elektryczna) do mięsa, z nakładką do nadziewania kiełbas. 1,1 kg mięsa z golonki, 4,1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 90 g soli, 50 g czosnku, 5,2 g pieprzu, 4 liście laurowe, 0,5 kg podgradla, około 20 g majeranku, jelita naturalne wieprzowe, sznurek(...)bawełniany, bulion, wywar: 2 cebule, 1 liść laurowy, 2 ząbki czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego Golonkę obrać z kości i usunąć skórę. Kość włożyć do garnka, dodać cebule, czosnek, ziele, pieprz i liście laurowe, zalać zimną wodą i ugotować. Wywar przecedzić – będzie do parzenia kiełbasy. Mięso z golonki i łopatkę pokroić w kostkę
królestwo garówkapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy do kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach. Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej(...)koncentratu pomidorowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek 0,5 litra kiszonej kapusty 1 marchew 1 niewielki korzeń pietruszki 2 cebule 5-6 ziemniaków 50 g słoniny lub boczku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 listki laurowe
Moja Książka KucharskaSkładniki: 3 nóżki wieprzowe 2 golonki wieprzowe 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe sól Sposób wykonania: Nóżki i golonkę dokładnie myjemy, jeśli jest potrzeba opalamy nad ogniem resztki włosków. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała mięso
Qchnia po prostuSKŁADNIKI Dodane do gotowania: -woda tyle aby zakryło wszystkie składniki -golonka tylna szt.1 -nóżki w/p szt. 2 -ćwiartki z kurczaka szt.2 -skórki w/p wędzone 300 g -skórki w/p nie wędzone 200 g -3 marchwie -1 cebula -suszone warzywa ilość według uznania -3 listki laurowe -8 ziaren ziela angielskiego -łyżka suszonego szczypiorku -sól(...)Przyprawy dodane po ugotowaniu: - 4 ząbki czosnku -pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -sól 22 g -świeży lub mrożony koperek na wierzch galarety WYKONANIE: Z golonki, nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara , zalać wodą na wysokość taką aby wszystkie składniki były przykryte około 3 cm. Dodać w/w przyprawy i warzywa które dodajemy podczas gotowania. Zamknąć
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wolnowar to i golonka w końcu musiała z niego być. Robiła się przez noc i wyszła pyszna, idealna, krucha, delikatna i soczysta. Taka jak powinna. Mąż zachwycony. A najlepsze ze wszystko robiło się samo i niczego nie trzeba było pilnować. Taki obiad to ja lubię. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomidorowa , ale wyszło przepysznie i serdecznie polecam taką zupę :-) Zupa jest bezglutenowa . Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na wielki gar zupy: kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) ok. 3 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki ćwiartka główki kapusty włoskiej garść liści laurowych i ziela angielskiego
Kawa z mlekiemSUROWIEC -golonka ze skórą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do chudych kawałków 14 g/kg -sól morska do tłustych kawałków i skóry 14 g/kg -pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu(...)g/kg -cebula świeża drobno posiekana tylko na dno słoika-puszki około łyżki czubatej -woda 15 ml na słoik-puszkę -słoiki lub puszki -szybkowar -zamykarka do puszek WYKONANIE Golonkę poddajemy klasyfikacji. Odcinamy skórę którą tniemy w kosteczkę 1 cm, następnie pozyskujemy chude mięsko bez błon i ścięgien, które kroimy w kostkę 2-3 cm. No i pozostają nam tłuste kawałki błony
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pszenna gorąca woda golonka peklowana przednia kiszona kapusta sól, pieprz, czosnek, maggi cebula Przygotowanie Mąkę zaparzyć gorącą wodą, zagnieść - owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Golonkę włożyć do gotującej się wody i ugotować do miękkości. Ostygniętą zmielić i wymieszać z poszatkowaną i podgotowaną kapustą. Dodać drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Wymieszać, doprawić i lepić pierogi.. Smacznego
Gaździnka warzySKŁADNIKI -golonka tylna ze skórą 2 szt -peklosól 14 g/kg -liść laurowy mielony 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg(...)pieprz czarny 1 g/kg -woda 20 ml na puszkę/słoik 300 g -cebulka suszona płatek 5 g/kg - grzyb kurka marynowana według uznania na puszkę/słoik WYKONANIE Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą wykrawamy kość i ścięgna, tniemy w kostkę 3-4 cm razem ze skórą . Peklujemy zalecaną dawką peklosoli. Dodajemy resztę przypraw, i odstawiamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Będąc wielbicielami galarety proponujemy taką wersję. Lubimy prawie wszystkie wersje. I z dodatkiem wołowiny i mięsa drobiowego, galaretę drobiową. Składniki 1 golonka wieprzowa 2 nogi wieprzowe ogon wieprzowy 500 g wołowiny 4 duże marchewki 1 duża pietruszka(...)średni seler 1/2 małego pora - biała część jedna opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól czarny pieprz mielony 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie Golonkę , nogi i ogon dokładnie umyłem, włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Zagotowałem, zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte
R'n'G Kitchenmoim niedzielnym stole zawitają dzisiaj indycze golonki. O maślanym smaku, z całymi pieczonymi ziemniaczkami i aromatycznymi warzywami. Będzie pysznie. Składniki: 4 indycze golonki pól kostki masła sól ,pieprz słodka i ostra papryka mielona 2 opakowania mrożonych warzyw ( miks) ok 500 g Wykonanie: *Golonki nacieramy solą i pieprzem, oprószamy paprykami, odstawiamy do lodówki na min 2 godziny. * Mięso układamy
Z Majeczką w kuchniSkładniki: golonka wieprzowa 1 kg, nóżki wieprzowe 4 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, pieprz czarny ziarnistu 10 sztuk, kucharek 2 łyżki, woda 3 litry, ocet winny 1 łyżka oczyszczone nóżki, golonkę włożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka,pieprz czarny ziarnisty, obraną włoszczyznę, cebulę, wlać wodę, po zasyczeniu(...)galaretkę nalewać do miseczek czy innych pojemniczków, można również do słoiczków i zapasteryzować wywar jeśli zostanie można zamrozić np. do zupy fasolowej,grochowej, ja użyłam do bigosu - galaretka z golonki i nóżek wieprzowych jest smaczna,bez żelatyny, często takie galaretki jemy ze względu na naturalny kolagen, szybkowar skraca czas gotowania co najmniej o 50%, wywar jest klarowny, nie mętny ..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię