golonko - 937 przepisów (strona:28/63)

Prawdziwie domowa zupa pomidorowa 130

domu wyniosłam wiedzę, że najlepsza pomidorowa gotowana jest na golonce. Jest to jedna z moich ulubionych zup, a wbrew pozorom, wielokrotnie spotkałam się z pytaniami, jak przyrządzić to danie, by nie było po prostu tłustą wodą z pomidorami... ...Toteż czem prędzej idę z odsieczą. ;) 1 golonka wieprzowa 4 pomidory 1 duża cebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego ok. 10 ziarenek(...)wszystko przecedzamy. Cebulę szklimy na oleju, po czym obniżamy temperaturę na patelni i dokładamy do niej koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dobrze przesmażamy, pod koniec dolewając pół szklanki wywaru z golonki. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i podduszamy kilka minut, często mieszając. Pomidorową masę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy go do płynu w garnku. Dokładnie mieszamy i razem przegotowujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Duszona kapusta kiszona 149

sobie, stanowi natomiast tradycyjny dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych z wieprzowiny charakterystycznych dla naszej części Europy. Dlatego stanowczo nie kojarzy się z „lajtowym” jedzeniem śródziemnomorskim, ale z golonką czy kotletami schabowymi – jak najbardziej tak. Prawdę mówiąc „pretekstem” do zamieszczenia na naszym blogu przepisu na duszoną kapustę kiszoną stanowiła publikacja przepisu na golonkę w piwie – do której doskonale pasuje. Duszona(...)kapusta kiszona 2015-03-22 20:05:08 Duszona kapusta kiszona czyli częsty dodatek do nieco „cięższych”, głównie wieprzowych dań mięsnych typowych dla naszej części Europy, jak np. golonka czy popularne „schabowe”. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1 średnia cebula (ok. 150g) 1 mała marchewka (ok. 100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela

Kulinarna Pokusa
Duszona golonka 146

SKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki garść przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, połamany cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się(...)oryginalna zawartość młynka soli Azjatico) świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka papryki wędzonej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/4 pora 1 duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać dokładnie mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki

ClauditteMissCooking
Galareta wieprzowa. Najlepsza. W/g mojej mamy. 523

drobiowe, warzywne, rybne, a mama właśnie tą wieprzową. Przepis zanotowałam i wpisuje na bloga, będzie dla mnie i potomnych a przy okazji i z Wami się podzielę :) Polecam :) Składniki - golonko wieprzowe duże 1 szt.( lub 2 mniejsze ) - świńska nóżka 1 szt. - łopatka wieprzowa 40 dkg. - marchewka 2 szt. - pietruszka, kawałek selera - czosnek 3 ząbki, cebula - ziele angielskie(...)listek laurowy, pieprz w kulkach, sól - żelatyna - zielona pietruszka Wykonanie Oczyszczone golonko, nóżkę i obkrojoną z tłuszczyku łopatkę wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy  wszystkie przyprawy i sól. Kiedy mięso już jest prawie miękkie dodajemy włoszczyznę wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy, studzimy. Golonkę obieramy ze skóry, kości i zbędnego

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz biały, czyli poznańskie białe kwaśne. 1415

moim rodzinnym domu podawano ją z gotowanymi ziemniakami. Bardzo lubiłam tą zupę i postanowiłam ją zrobić. Muszę powiedzieć, że wyszła świetnie- warto było.  SKŁADNIKI: 3 małe peklowane golonki  2 szczypty majeranku, 3 łyżki octu, cukier, pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu, 2 liście laurowe ,3 ziarenka ziela angielskiego, pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki 18%, łyżka mąki krupczatki(...)marchewki, kawałek selera, pora, 2 ząbki czosnku WYKONANIE: Z warzyw, golonek przypraw gotujemy wywar, do miękkości golonek,  następnie skręcamy gaz, dodajemy ocet i cukier do smaku

Kuchnia Beaty
SCHAB Z GALARETKĄ Z SZYNKOWARA 269

Natura Smak John a 40 g   - Szczególne polecamy tę przyprawę do wyrobów z mięsa drobiowego: kurczaków, gulaszu, steków i kotletów. ale także do doprawiania golonki wieprzowej gotowanej, pieczonej  1 szt.   Natura Smak Szeherezada S a 40 g   - Bardzo smaczna kompozycja przypraw grubo zmielonych z solą  do mięs pieczonych na rożnie i na patelni a także(...)boczku pieczonego, golonki, kurczaków, gulaszu, steków, kotletów i innych mięs  1 szt.   Żelatyna  spożywcza a 120 g   - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. Polecamy do  "prasowanek" z szynkowara. Żelatyna do klisz filmowych, kosmetyków ... ONA JEST WSZĘDZIE !  1 szt.   Peklosmaczek

Z Majeczką w kuchni
Zimne nóżki 304

wydadzą się Wam zbyt tłuste, przed ich podaniem zeskrobcie  z nich przy pomocy noża ścięty na wierzchu tłuszcz. Zimne nóżki Czas przygotowania: 7 godzin Składniki: 1 golonka 2 nóżki 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1500 ml wody 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku sól Wykonanie: Włoszczyznę(...)cebulę obieramy. Golonkę i nóżki dokładnie myjemy i wraz z włoszczyzną wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką  kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Domowa mielonka prasowana z galaretką 189

domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw(...)mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu. Z łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej

OstryKęs
Konserwa mięsna domowa 176

lepszego jak domowe wyroby.Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.Składniki:-ok. 1 kg łopatki-golonka o wadze ok. 1 kg-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych-pieprz   Z golonki usuwamy kość i skórkę.Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy

Maminek kulinarny
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 161

odcieniu bieli.Czarny kolor kremu może trochę przerażać, ale jest bardzo smaczny. Zabrakło mi trochę chrupkości w suflecie, która mogłaby przełamać bardzo delikatny krem.Danie główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim”. Dla wielu golonka

Pasja Smaku
Drobiowe zimne nóżki, galarety, galaty, galantyny... 258

region to inna nazwa tej potrawy, u mnie są to zimne nóżki. Składniki:2 golonki,2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny),3 piersi z kurczaka,4 marchewki,2 pietruszki,1 por,1/2 selera,1 puszka kukurydzy,1 puszka groszku,3 liście laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego,5 ziarenek pieprzu,szczypta soli.Przygotowanie:    Do garnka wkładamy umyte golonki, nogi(...)układamy pokrojone piersi kurczaka (gotowane w wywarze) i ponownie kukurydzę i groszek. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Można także włożyć mięso z golonek do miseczek, jednak ja wolę typowo drobiowe na mięsnym wywarze

Aga w kuchni
Galantyna 138

Składniki: 2 golonki, 2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny), 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, natka pietruszki, 1/2 selera, 4 jajka, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, szczypta soli. Przygotowanie:      Do garnka wkładamy umyte golonki oraz nogi świńskie. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła. Dodajemy przyprawy(...)stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny. W miseczkach lub filiżankach układamy plasterki ugotowanych jajek, natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę marchewkę Na to układamy kawałki ugotowanej golonki. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia

Aga w kuchni
Szynka z indyka z szynkowara 258

ważne 100% mięsa w mięsie. Jednym słowem wiem co jem. Oczywiście Was też namawiam do kupienia tym bardziej, że cena za cały zestaw jest rewelacyjna. Składniki: 1 duże golonko z indyka (około 700 g obranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli(...)kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w blenderze. Mięsa i zmieloną skórkę przełożyć do naczynia, dodać sól peklową i wymieszać. Włożyć do woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na 24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć

Ala piecze i gotuje
Domowa mielonka prasowana z galaretką 356

domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej 50 ml gorącej wody 2 stołowe łyżki zimnej wody do wyrabiania mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw(...)mielonka była różowa może dodać soli peklowanej zamiast soli zwykłej) świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw Sekret Dziadka Feliksa WYKONANIE Zaczynamy od mięsa. Myjemy je i dokładnie czyścimy. Golonkę bardzo dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i tłuszczu. To zajęło mi najwięcej czasu. Z łopatką wieprzową poszło znacznie łatwiej, nie wiele tam było do odcinania. Golonkę kroimy w dużą kostkę mniej

OstryKęs
Golonka z kapustą zasmażaną 57

Golonka zapiekana lubi towarzystwo kapusty zasmażanej, chrzanu i musztardy. Jakby dodać do tego jeszcze kufel bursztynowego napoju... Artykuł Golonka z kapustą zasmażaną pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją