golonko - 937 przepisów (strona:29/63)

Zupa z indyka i shitake 170

Czas na lekką i pyszną zupę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 4 osób : 2 golonki indycze 0,6 kg shitake 2 marchewki 1 pietruszka-korzeń 1 cebula 2 kostki rosołowe drobiowe 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można dać chudą ale ta smakuje lepiej ) 1 łyżka(...)mieszać podczas smażenia , bo puszczą sok i zamiast smażyć, uduszą się . Shitake na razie zostawiamy na boku – dodamy później . Do cebulki w garnku dokładamy pokrojoną marchewkę , pietruszkę i golonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy aż mięso będzie odchodzić

Ogrodnik w podróży
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 282

bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki kaszy kuskus sól pieprz prawdziwy pieprz ziołowy Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem(...)zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: bulion , golonka , kuskus

https:KKuchniaMniam
Galareta wieprzowo-drobiowa 213

Czasami lubię wracać do takich tradycyjnych smaków Galareta to pyszna klasyka, która sprawdzi się na każda okazję. Składniki: duża golonka 3 skrzydełka 3 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól, pieprz 4 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny ok 2 l wody puszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 175

plasterki  sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 700 g   kapusty kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki(...)misy wolnowaru. Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć.  Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę.  Wlać rosół i wino. Przykryć i gotować na ustawieniu low  (80 - 90 st C)     około  8 godzin  - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć

Stare Gary
Golonki z szybkowaru 130

pory przygotowanie golonek wydawało mi się czynnością bardzo długotrwałą, ale odkąd mam szybkowar jak i pewnie część z was jest to danie, które powstaje w godzinę. Dlatego też jest to przepis dla tych, którzy taki szybkowar w domu mają ale do golonek go jeszcze nie używali, albo dla tych których ten przepis zachęci do zakupu takiego urządzenia, bo dzięki niemu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Policzki wieprzowe w galarecie z puszki 46

Policzki wieprzowe w galarecie to wyrób który powstał przy okazji robienia galarety wieprzowej z dodatkiem policzków. SUROWIEC -1 kg policzków  -4 nogi wp -1 tylna golonka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 60-70 do całości  -pieprz czarny 1 łyżeczka -pieprz ziołowy Białowieski 1 łyżeczka -warzywa suszone ilość według uznania -koperek suszony lub mrożony ilość według uznania  -liść(...)laurowy i ziele angielskie ilośc według uznania  WYKONANIE  Golonkę i, nóżki opalamy nad gazem z resztek ,,sierści'' dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do gara i zalewamy wodą około 2-3 cm ponad surowiec. Dodajemy sól, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy na malutkim ogniu 3-3,5 godz bez przykrycia. W razie potrzeby dolewamy wodę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Galareta wieprzowa z dodatkiem policzków wp. 39

SUROWIEC -1 kg policzków  -4 nogi wp -1 tylna golonka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 60-70 do całości  -pieprz czarny 1 łyżeczka -pieprz ziołowy Białowieski 1 łyżeczka -warzywa suszone ilość według uznania -koperek suszony lub mrożony ilość według uznania  -liść laurowy i ziele angielskie ilośc według uznania  WYKONANIE  Golonkę i, nóżki opalamy nad gazem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczona golonka z warzywami 33

było pojedzone! Dzisiaj tak krótko, bo co się rozpisywać. Cud, miód i golonka! Nadmienię tylko, że warzywa to była istna petarda! Podwójcie proporcje ;) co ja piszę dajcie razy 4 lub 5 Polecam Arek Gie Składniki:         2 tylne golonki wieprzowe (600-700 g) 1 duża marchew 1 mały seler korzeniowy 1 duża pietruszka 1 kawałek pora

R'n'G Kitchen
Galareta z puszki-słoika 36

SUROWIEC -1 duża golonka -3 nóżki -0,5 kg skórek wieprzowych -3 marchwie -1 pietruszki -1 cebula -5 ząbków czosnku -1 seler -włoszczyzna suszona 3 łyżki -mieszanka suszonych warzyw 3 łyżki  - koperek pęczek  ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU Osobiście dałem  -sól 50-60 g -pieprz czarny mielony płaska łyżeczka  -pieprz ziołowy płaska łyżeczka  -8 liści laurowych(...)łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonkę i, nóżki oraz skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów'' dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego gara zalewamy wodą około 2 cm ponad surowiec. Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 3 godz bez przykrycia. Godzinę przed końcem gotowania dodajemy warzywa. Gdy warzywa będą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka z indyka pieczona z dzikim koprem włoskim 52

Dodatek dzikiego kopru włoskiego powoduje, że mięso jest bardzo aromatyczne, ponieważ koper ma delikatnie anyżowy smak. Taki koper dodaje się między innymi do przyprawy 5 smaków. Co potrzeba: 2 golonki z indyka, ok 450 g każda, Kucharek, Czosnek granulowany, Oregano, Kurkuma, Curry, Ostra papryka, Baldach dzikiego kopru włoskiego z nasionami Wykonanie: Golonki myjemy, osączamy z wody, obsypujemy z każdej strony

Bułka z Chlebem
Mielonka blok mięsny 54

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -1 kg mięso z golonki razem z tłustym / 5mm -2 kg szynka /5mm -2 kg boczek bez skóry/5mm Mielenie mięsa maszynka nr 8 siatka 5 mm   PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pękło sól 16g/kg -pieprz czarny 3-4 g/kg -przyprawa blok mięsny 5g/kg  https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-smakowe-do-wedlin-marynaty/1316-blok-miesny-przyprawa.html -czosnek świeży 4g/kg -woda 20% wagi surowca -skrobia ziemniaczana(...)wagi surowca   WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę 3-4 cm najpierw oczywiście z golonki usuwamy kość i skórę oraz z boczku skórę. Pokrojone mięso peklujemy zalecaną dawką peklosoli. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie mięso mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami oprócz czosnku. Czosnek dodajemy do wody oraz skrobię dokładnie mieszamy wlewamy/dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie wyrabiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa fasolowa Jokai prosto z Węgier 59

Zupa fasolowa na golonce wędzonej z dodatkiem warzyw korzeniowych oraz kiełbasy paprykowanej. ZUPA FASOLOWA JOKAI SKŁADNIKI golonko wędzone o wadze do 1,5 kilograma; 300 gramów drobnej, suszonej fasolki; 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 2 marchewki; 2-3 pietruszki; kawałek selera; liście laurowe, ziele angielskie; smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy); mielona... Artykuł Zupa fasolowa

Kuchnia Tomka
Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki 44

GALARETKA WIEPRZOWA SKŁADNIKI 2 nogi wieprzowe; 1 golonka; 3 listki laurowe; 5-6 kulek ziela angielskiego; 1-2 łyżeczki pieprzu w ziarnach; duża pietruszka; nieduża marchewka; 1 cebula; kawałek selera; natka pietruszki; sól gruboziarnista; przepis na galaretkę wieprzową zimne nóżki Artykuł Galaretka wieprzowa z golonki zimne nóżki pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 52

żeberkach z kiszonej kapusty z ziemniakami. Kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty to smaczne, pożywna i rozgrzewająca zupa. Czy to będzie kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą, na golonce czy na innym mięsie, zawsze to będzie prosty przepis na pyszny obiad. Ogólnie to jestem fanką dań z kapusty tak białej jak i kiszonej, dlatego na Blogu znajdziesz wiele innych przepisów(...)zrobić dobry kapuśniak na żeberkach? Najprostszy kapuśniak na żeberkach Czy kapusta biała czy kiszona, zupę gotuje się podobnie. Klasyczny, tradycyjny kapuśniak na wieprzowinie smakuje najlepiej. Poza żeberkami, karczkiem czy golonką można zrobić kapuśniak na kiełbasie czy innej wędzonce. Taki kapuśniak na mięsie jest bardziej wyrazisty, ostrzejszy w smaku, łagodny będzie na kurczaku czy na szybko na rosole. Taka zupa

Dieta moja pasja
Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis 68

Rosół z indyka. Rosół z indyka       Najsmaczniejszy, domowy rosół ze skrzydła, szyi i golonki z indyka. Rosół jest bogaty, esencjonalny i aromatyczny. Można go przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić w hermetycznych pojemnikach, następnie wykorzystać do zrobienia pysznego sosu, zupy lub gulaszu. Rosół z indyka doskonale smakuje od razu po przygotowaniu, podawany z makaronem, ugotowaną marchewką i posiekaną(...)może być bazą wielu klasycznych potraw.  Przygotuj go, wykorzystując wypróbowany przepis. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania rosołu z indyka: porcja rosołowa z indyka - skrzydło, szyja 2 golonki z indyka 2 cebule przekrojone na pół 2 duże marchewki  1/2 niewielkiego korzenia selera biała część pora 2 korzenie pietruszki 2 duże gałązki tymianku gałązka estragonu gałązka lubczyku

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania