 Swieto Golonki Podkarpackiej z Pilzna 2016 203
Swieto Golonki Podkarpackiej z Pilzna 2016 203czerwca 2016 r. w Rancho Taurus w Pilznie odbyło się Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna , w którym miałam okazje brać udział. Od kilku lat jest organizowane przez Firmę TAURUS. Patronat honorowy nad imprezą sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Starosta Powiatu Tarnowskiego oraz Starosta Powiatu Dębickiego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik Pasztet domowy ze śliwkami 208
Pasztet domowy ze śliwkami 208akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)4-5 ząbków
UgotujmyTo.pl Przepis dziadka na białą kiełbasę 107
Przepis dziadka na białą kiełbasę 107przeliczysz proporcje na większą ilość. Surową kiełbasę białą możemy mrozić. 700 g schłodzonego mięsa chudego (wieprzowa: łopatka, szynka, karkówka lub wołowina gulaszowa) 300 g schłodzonego mięsa tłustszego (boczek, podgardle, golonka) 125 ml zimnej wody (pół szklanki) 18 g peklosoli (lub 21 g zwykłej soli kamiennej) 1,5 łyżeczki pieprzu pół łyżki majeranku szczypta lubczyku suszonego 2 lub 3 średnie ząbki
Ania gotuje Pieczeń z mięsa i czerwonej soczewicy 83
Pieczeń z mięsa i czerwonej soczewicy 83kładniki : 600 g mięsa gotowanego z rosołu (u mnie wołowina, drób i wieprzowina- golonka) 100 g ugotowanej soczewicy 2 gotowane jajka plus 2 surowe 1 cebula, ugotowana marchew w rosole przyprawy: pieprz czarny, papryka mielona wędzona, papryka mielona słodka,sól, kminek mielony Przygotowanie: Mięso, soczewicę, marchew i ugotowane jajka zmielić- wymieszać Do masy dodać surowe, rozmieszane jajka, przesmażoną, a wpierw
Proste Potrawy Pomysły na polski obiad – czym zaskoczyć gości? 127
Pomysły na polski obiad – czym zaskoczyć gości? 127polski obiad to pieczone ryby, smażone podroby czy rolady z wieprzowiny. Wśród nieco nowszych dań, na które spory wpływ miały kuchnie innych krajów, znajdziemy kotlet schabowy, gulasz czy golonkę. W moim odczuciu jednak zrazy są daniem tradycyjnym i eleganckim, będą zatem doskonałym pomysłem na bardziej wystawny obiad . Zobacz, jak je przygotować. Zrazy 750 g chudej wołowiny w kawałku
Rozdomowiona Groch szablasty z pomidorami i kiełbaską 86
Groch szablasty z pomidorami i kiełbaską 86warzywami, najczęściej z kapustą, ziemniakami lub marchwią. Na bogatszych stołach groch bywał dodatkiem do mięs, np. purre z grochu serwowano - oczywiście z kufelkiem piwa – do wieprzowej gotowanej lub pieczonej golonki. Warto nadmienić, że jeszcze na przełomie XIX i XX wieku grochem nazywano także fasolę. Nawet Lucyna Ćwierczakiewiczowa podaje w swych przepisach potrawy z fasoli, nazywając ją grochem szablastym lub szparagowym
Kulinarne przemyslenia Rosół z warzywami pieczonymi w air fryer 97
Rosół z warzywami pieczonymi w air fryer 97tego długo i powoli gotowany. Do jego przygotowania możemy użyć korpusu, skrzydełek, szyjek czy łapek kurczaka a także kości szpikowych wołowych, cielęcych czy wieprzowych. Może być też golonka lub nóżki wieprzowe. Osobiście jestem zadowolona z efektu i będę właśnie tak podpiekać warzywa do rosołów, wywarów i bulionów bo wychodzą one potem bardziej intensywne w smaku i w kolorze. Rosół wyszedł
Dorota Smakuje Duszona karkówka z patelni na kanapki 100
Duszona karkówka z patelni na kanapki 100dołączyłem do fanów domowych pieczonych i gotowanych wędlin. Tym bardziej, że technika przygotowania w obu przypadkach nie jest skomplikowana, a rezultat naprawdę trudno zepsuć. Polecam! Sprawdź również jak smakuje golonka gotowana na kanapki . Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl Artykuł Duszona karkówka z patelni na kanapki pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasie Konserwa domowa- Mielonka wieprzowa 130
Konserwa domowa- Mielonka wieprzowa 130SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg boczku bez skóry /5 mm maszynka nr 8 -2 kg karkówki /8 mm maszynka nr 8 -0,8 kg mięsa z golonki razem z tłustym /5 mm maszynka nr 8 -skórki wieprzowe 40 g /kg skórki ugotowane i zmielone na sitku 2,5 mm maszynka nr 8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza. Konserwa Tyrolska 121
Konserwa Tyrolska 121wołowina 2 kl. w moim wypadku łopatka 1,5 kg /5 mm -wieprzowina 2 kl. u mnie boczek 2,5 kg / 8 mm -wieprzowina 3 kl. u mnie golonka 1 kg / 5 mm -podgardle skórowane 1,5 kg / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 3g/kg -peklosól 16g/kg -ziele angielskie 0,3g/kg -czosnek świeży 3g/kg -woda 10%wagi surowca
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza. Restauracje w Katowicach - Gdzie warto zajrzeć ? 97
Restauracje w Katowicach - Gdzie warto zajrzeć ? 97terenie Nikiszowca – robotniczego osiedla, będącego jednym z najważniejszych zabytków techniki województwa śląskiego. W otoczeniu stuletnich familoków można odpocząć przy rosole lub żurku, można też sięgnąć po bardziej sycące dania. Golonka pieczona w ciemnym piwie i panczkraut, rolada z kluskami i modrą kapustą – oto dania, które cieszą się tu największym powodzeniem. Śląska Prohibicja świetnie sprawdza się jako miejsce na rodzinny obiad
Cynamonowe szczęście Kapuśniak na żeberkach 94
Kapuśniak na żeberkach 94życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: ? 500 g kapusty kiszonej ? 500 g żeberek ? 200g kiełbasy wędzonej ? 1 cebula ? kawałek pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe ? 8 sztuk ziela angielskiego
To co kocham Ciekawe restauracje w Krakowie – Gdzie warto zajrzeć ? 150
Ciekawe restauracje w Krakowie – Gdzie warto zajrzeć ? 150korzenny z marynowaną dynią, zupa ułańska ze szpaclami oraz zupa kminkowa z macą – oto wybrane propozycje na mniejszy głód. Kto ma ochotę na solidniejszy posiłek, ten może sięgnąć po golonkę z boczkiem i ostrą papryką lub po kacze udko po krakowsku. 8. Plac Nowy 1 Choć Plac Nowy kojarzony jest z okrąglakiem i chrupiącymi zapiekankami, można tu zjeść również wytworny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Gołąbki z kaszą i grzybami 134
Gołąbki z kaszą i grzybami 134Domowe gołąbki z kaszą i grzybami to pyszne danie wegetariańskie , w którym nie znajdziecie mięsa. Tradycyjne gołąbki robię zawsze z dodatkiem boczku, kiełbasy oraz sporej ilości golonki bądź też mięsa, na przykład mielonego. Zdecydowanie inaczej ma się to w kwestii gołąbków, na które przepis mam dla Was poniżej. Te gołąbki bazują na kapuście i farszu w skład, którego wchodzi kasza
MeCooks Szybkowar przepisy 206
Szybkowar przepisy 206Rafaello jaglane z szybkowaru Gulasz z cukinii z szybkowaru Kurczak w sosie koperkowym z szybkowaru Kurczak w sosie pomidorowo – kokosowym Kurczak z szybkowaru Kapusta z kurczakiem wędzonym Golonka w kapuście z szybkowaru Parzybroda z szybkowaru Fasolka po bretońsku z szybkowaru Żeberka z szybkowaru Szybciej się nie da! Brokułowa z szybkowaru. Krupnik z szybkowaru Zupa fasolowa z szybkowaru Jak ugotować buraki
Dorota Smakuje