www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Tak przygotowana golonka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna. Idealnie nadaję się na obiad, czy kanapkę. 1 golonka (około 600-700g z kostką) 1 cebula 2 łyżki oleju sól Marynata: 2 ziarnka jałowca 1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej) Zalewa: 1/2 litra piwa 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczka czosnku granulowanego sól Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i kolejno marynatą z musztardy i poduszonych ziaren jałowca. Całość wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Golonkę obsmażyć na rumiano i przełożyć do garnka. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju i dodać do mięsa. Wszystko razem zalać piwem, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, czosnek i zagotować. Zmniejszyć ogień
Di gotujePrzepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg INNE -słoiki najlepiej szklankowe PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg(...)główka czosnku -liść laurowy 5 sztuk wrzucamy do gotowania WYKONANIE Cały surowiec dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Golonki -zdejmujemy skórę i wykrawamy kości.Mięsko tniemy w kawałki 4x4 cm i peklujemy peklo solą 24-48 godz. Ozory -sparzyć chwile temp. 75 st.obrać ze skóry pociąć w kawałki 4x4 cm i posolić 24-48 godz. Płuca- pokroić w kawałki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0,5 kg -kątnica(żołądek) PRZYPRAWY -peklo sól do zapeklowania golonki 18-20 g/kg -sól kamienna -majeranek 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1 g/kg -główka czosnku(...)liść laurowy 5 sztuk wrzucamy do gotowania WYKONANIE Cały surowiec dokładnie myjemy pod bieżącą woda. Golonki -zdejmujemy skórę i wykrawamy kości.Mięsko tniemy w kawałki 4x4 cm i peklujemy peklo solą 24-48 godz. Ozory -sparzyć chwile temp. 75 st.obrać ze skóry pociąć w kawałki 4x4 cm i posolić 24-48 godz. Płuca - pokroić w kawałki i sparzyć
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Jeśli zastanawiacie się co ugotować na obiad proponuję Wam to pyszne i smaczne danie. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne produkty i .... cierpliwość. Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;) Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa(...)łyżeczki pieprz łyżeczka op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować 1 godzinę. Kapustę, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal
Smakołyki AsiPrzepis Składniki: -dwa kawałki boczku po około 350 g. jeden ze skórą (który pójdzie na dno praski) -golonka około 400 g -skóra z drugiego kawałka boczku,ugotować i zmielić na sitku fi 2 dwa razy Przyprawy - czosnek zgnieciony w prasce 3-4 ząbki -pieprz czarny 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g /kg mięsa -sól kamienna nie jodowana(...)boczku -peklo sól 16 g / kg golonki -trzy szt. liścia laurowego Wykonanie Kupiony boczek myjemy i osuszamy.Dopasowujemy wymiarami do naszej praski.Z jednego odcinamy skórę która pójdzie do gotowania i zmielenia,a boczek ten położymy na samą górę.Następne boczek posypujemy i nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 24 godz. Dalej przygotowujemy golonkę tniemy na kawałki bez ścięgien samo chude
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Golonka jak dla mnie jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu. SKŁADNIKI: 5 średnich golonek 2-3 liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu(...)łyżka sosu winnego 1 łyżka musztardy 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego WYKONANIE: golonkę gotujemy w podanych przyprawach, prawie do miękkości, następnie przygotowujemy bejcę, mieszając wszystkie składniki, nacinamy kratkę na golonkach, zalewamy bejcą na 2-3 godz. wkładamy wraz z bejcą do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min., w razie potrzeby polewamy bejcą
Kuchnia Beatywiem czy to wina pogody, czy mój organizm potrzebuje kalorycznego jedzenia - może zbiera tłuszczyk na zimę :) , cóż nabrałam ochoty na goloneczkę. Moja golonka była dość duża, tylna, ważyła około 1,5 kg. Można ją zastąpić golonką przednią , która jest o wiele mniejsza i szybciej się gotuje. Swoją musiałam gotować prawie 4 godziny. Składniki(...)Golonka tylna lub 4 małe przednie 4 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz w ziarenkach 3 szt liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka kminku 0,5 litra piwa jasnego olej do smażenia Sposób wykonania: Golonkę umyć, wyczyścić, posolić i zostawić na 2 godziny lub na całą noc. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni.Przełożyć do garnka razem
Darcia w kuchniWiem, wiem zaraz powiecie, nie to nie dla mnie. Golonka!, to musi być strasznie tłuste. Nic bardziej mylnego. Tłusta w golonce jest skóra z warstwą tłuszczu, ale jeśli zakupimy golonki bez skóry i w dodatku także bez kości, to będzie nie tylko wręcz chudo, ale także dużo łatwiej coś z nich zrobić. Aby zrobić taką parzoną kiełbasę, nie potrzebujemy żadnych(...)pasują. Kiełbasa po rozpoczęciu jest przez cały tydzień świeżutka, doskonale się kroi na plasterki, bo tym razem dodałam jeszcze trochę żelatyny. Można by nawet rzec, że to taka golonka w galarecie, Choć tej galarety nie jest dużo. Tylko cienka warstwa na zewnątrz. Trochę się odrywa przy krojeniu, ale smak i czosnkowy zapach zrekompensują nam te małe utrudnienia. Jak się chce
Wiem co jemDużo czosnku, chude mięso, iście polski dodatek... Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 lub 3 łyżki oleju rzepakowego Golonki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Skórę na mięsie delikatnie podważamy, uważając, by jej nie porwać. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małej tarce. Ugniatamy go z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich
Kuchenna Kontrrewolucyasię domowemu lenistwu. Wprawdzie pogoda za oknem zachęca do grillowania , my jednak nie będziemy mieć takiej okazji tym razem. Dlatego przedstawiam propozycję obiadową w stylu tradycyjnym. Będą to pieczone golonki indycze. Aromatyczne, soczyste mięso, a w dodatku zdrowe. Składniki: 3 golonki indycze 3-4 duże ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Umyte golonki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy(...)nasłonienia na całą noc. Pieczemy w prodiżu do rumianej miękkości. Jeśli takiego sprzętu nie posiadamy używamy naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego. Mięso do pieczenia podlewamy odrobiną wody. Golonki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki gotowane na parze i surówka z kapusty pekińskiej Golonki zostały przygotowane przez moją Mamę na wzór udźca indyczego . Mięso z nich jest jeszcze delikatniejsze
Kuchnia po mojemuGolonka indycze. Bardzo smaczne,soczyste, syte i zdrowe mięsko. Najsmaczniejsze są mniejsze sztuki, duże mogą być suche i wymagają bardzo długiego duszenia. Kiedy jestem w sklepie mięsnym i zauważę małe goloneczka indycze kupuję, bo wiem ,że będą smaczne i mięciutkie. A mięska jest na nich dość sporo, u nas zjadamy po sztuce na osobę, ale czasem coś zostaje(...)bardzo syte danie, wtedy mięsko mrożę i wykorzystuję np. do bigosu. Polecam :) Składniki - golonka indycze ( mniejsze sztuki po 1 szt.na osobę ) u mnie 4 szt. - czosnek mielony - papryka mielona - domowa wegeta - majeranek - olej Golonka myję i osuszam papierowym ręczniczkiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielka ilość oleju, kiedy jest bardzo gorący układam golonka. Opiekam je przez kilka minut na gorącym tłuszczu
Kuchnia z widokiem na ogródzrobienia, ale można przygotować od razu większą ilość i zamrozić po ugotowaniu. Odsmażone na patelni lub odgrzane na parze będą równie smaczne jak świeże. Pierogi z farszem z golonki i kapusty w smaku są nie do podrobienia i z pewnością zachwycą twoje kubki smakowe. Do ich przygotowania możesz wykorzystać zasmażaną kapustę pozostałą z obiadu. Składniki na pierogi z mięsem(...)kapustą kiszoną (około 55 sztuk): Ciasto: 550 g mąki pszennej (typ 450) 350 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli Farsz: około 1,5 golonki wieprzowej 500 g kapusty kiszonej duża cebula kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie Ciasto Do mąki dodaj sól i olej, oraz wlej mocno ciepłą (ale nie wrzątek) wodę. Ręką
e-PrzepisyKulinarneczyli zwykła. Jednak sposób jej przygotowania pozwala trzymać ją bez lodówki nawet rok. Całkowicie naturalna i domowa, nie ma nic lepszego i zdrowszego niż taki posiłek składniki: 1 duża golonka przednia ze skórą i kością ( około 2 kg) 0,5 kg chudej karkówki 3-4 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (można pominąć(...)sól, pieprz czarny do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa obierz. Opal nad palnikiem cebulę, pomidora i korzeń pietruszki. Przełóż wszystko do garnka. Dołóż mięso z karkówki, całe nie pokrojone. Golonkę razem ze skórą i kością. Zalej wodą, tylko tyle, żeby zakryła składniki. Wsyp wszystkie przyprawy. Czyli ziele angielskie, liście, kminek, obrane i rozgniecione ząbki czosnku, natkę pietruszki. Dopraw solą
Ogrodnik w podróżyUlubione danie mężczyzn, czyli PIECZONA GOLONKA W PIWIE. Mięso jest pyszne, miękkie i rozpływa się w ustach. Koniecznie do wypróbowania! Artykuł Pieczona golonka w piwie pochodzi z serwisu MenMagazine
MenmagazineGolonka po bawarsku w jasnym piwie Golonka to niezwykle smaczny kawałek mięsa z wielką kością, otoczony równie dużą ilością tłuszczu. Sekret przygotowania dobrej golonki to czas – czas gotowania mięsa w wywarze jarzynowym, marynowania oraz pieczenia. Polecam ten przepis na golonko w piwie – jest prosty i zawsze się udaje
Gotujemy i jemy