golonko - 701 przepisów

Gotowana golonka i żurek 240

Chyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki. Golonkę możecie zjeść podaną z ziemniakami z wody, pieczywem ale obowiązkowo z musztardą albo chrzanem. Przepis oraz lista składników poniżej… Składniki 2 golonki 3 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziela angielskie(...)ciepłe. Warzywa kroimy w półplasterki. Golonki podajemy razem z chrzanem, musztardą i pieczywem. Żurek wlewamy do kubka, dodajemy część pokrojonych warzyw oraz jeśli lubimy odrobinę śmietany. Smacznego! Artykuł Gotowana golonka i żurek pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Golonka po Bawarsku... 213

Golonka... hmm niby taka zwykła i pospolita, a jednak można zrobić z niej coś więcej. Dlaczego po Bawarsku?  Otóż,  kuchnia Bawarska opiera się na konsumowaniu różnych tłustych i nie mało kalorycznych mięs, zapijanych morzem piwa pszenicznego... Brzmi nieźle! Jak dla naszej męskiej populacji, ale również damska cześć, pomijając oczywiście tabelę kaloryczną, raczy się tym specjałem! Jakim jest tytułowa(...)golonka. W Bawarii również duże powodzenie ma biała kiełbasa, boczek, wątróbka itp... Standardowymi dodatkami są tarty chrzan, musztarda i mało popularny ogórek kiszony. Jak się dowiedziałam, czego nie byłam świadoma, że w moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.."  Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych

Zainspiruj się kuchnią
Golonka w Piwie z Miodem i Rozmarynem 176

Ostatnio same słodkości pojawiały się na moim blogu. Dziś proponuję golonkę! Wykonanie niby klasyczne, a jednak nie do końca. Życzliwi na widok mojej golonki uśmiechali się pod nosem, a to z powodu rozmarynu, który kojarzył im się z sianem :) Przecież nie nazwę tej golonki golonką pod sianem, heh. Przepis wyszperałam u Delimama. Mnie i dziecku smakowała, mojemu mężczyźnie(...)też, więc z czystym sumieniem polecam! Składniki potrzebne do gotowania golonki: 2 średnie golonki 200 ml jasnego piwa 0,5 l bulionu drobiowego 1 marchewka pokrojona w grube plastry 1 średnia pietruszka pokrojona w grube plastry 1 cebula pokrojona w grubsze piórka 1 liść laurowy 4 ząbki czosnku 4 ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Składniki potrzebne podczas pieczenia golonki

Blondynka Gotuje
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 294

moim urządzeniu CrockPot . Znakomita na LCHF i bardzo przez naszą rodzinkę lubiana. Wstawiłam ją na noc i „robiła się sama” kiedy my smacznie spaliśmy. Mimo, że golonka wieprzowa pojawiała się u nas do tej pory w różnych wersjach ( pieczona oraz gotowana i pieczona ), to zdecydowanie ta wolnogotowana wygrywa! Wyszła idealna, przepyszna, krucha, delikatna i soczysta. Kolejnym razem(...)przepis nieco dopracowałam, podsmażając golonkę przed gotowaniem by skórka była przypieczona i był to strzał w dziesiątkę! Składniki – golonka z wolnowaru: 3 golonki wieprzowe po ok 500-700 g/szt. 100 g cebuli 200 g marchewki 5 ząbków czosnku 2 łyżki papryki słodkiej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1 łyżka majeranku 10 ml oliwy z oliwek

Ola la LCHF
GOLONKI W CZERWONYM WINIE 133

Golonki w czerwonym winie, to rarytas dla wielbicieli golonek, ale myślę, że nie tylko. Co innego golonka gotowana, co innego taka smażona w czerwonym winie. Nie trzeba być smakoszem golonek, by rozpływać się w zachwytach nad tym daniem... Wyszły wprost genialne w smaku. I choć był to przepis eksperymentalny (nie było takich w necie), to w pełni(...)zalewą i odstawić pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc. Można do zalewy dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę golonek, w kratkę (nie trzeba, ale można). Na patelni obsmażamy na maśle klarowanym i oleju kokosowym (lub smalcu) golonki, z każdej strony po kilka minut

Smaczne Zdrowe
Golonka po chłopsku 191

Golonka w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi tłustych mies, może usunąć nadmiar tych tłustości z golonki..U mnie oczywiście golonka robiona w szynkowarze..a przyprawy..wszystko zależy od wielkości golonki i własnego gustu i smaku..ja akurat miałam przyprawę typowo(...)golonki i ją wykorzystałam ..a ta przyprawa to Golonko po chłopsku.. golonka peklosól przyprawa Golonko po chłopsku Z golonki usunąć kość [w razie potrzeby usunąć nadmiar tłustych kawałków].Całość natrzeć peklosolem i przyprawą do golonki .Zwinąć i przełożyć do szynkowaru.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przełożyć do szynkowaru, zamknąć.Odstawić ponownie do lodówki.Następnie szynkowar wstawić

Moje domowe kucharzenie
Golonka gotowana w warzywach 184

Golonka to kontrowersyjny smakołyk.Polacy kochają jednak golonkę,już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak,szczególnie środkowa cześć przedniej nogi.Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem,a i ja uwielbiam to mieciutkie,rozpływajace sie w ustach mięso,choć bardzo rzadko ją przygotowuję.Ten rarytas,który króluje w menu większości restauracji w 100 g ma okolo 300 kcal i ma zgubny(...)wpływ na poziom naszego cholesterolu.Spożycie golonki ma jednak i pozytywne strony.Golonka to scięgna i gruba skóra,która jest źródłem kolagenu i elastyny.Te z kolei mają korzystny wpływ na nasze stawy,stan skóry,włosów i paznokci.Ponadto mięso zawiera sporo białka witamin z grupy B i żelaza.Golonkę przygotowałam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób,po prostu ugotowalam ją z warzywami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana ( z wody) 187

Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.  Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki: 1 duża(...)golonka wieprzowa tylna (około 1,5 kg) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 mały seler kila ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz, 1 łyżka soli peklowej Przygotowanie: Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka w piwie 180

Noworoczny obiad, ale też na sobotni, niedzielny, czy też na codzienny obiad polecam przepis na Golonkę w piwie z warzywami, przygotowaną w wolnowarze. Golonka to danie, które lubią prawie wszyscy faceci. Niektóre kobiety też uwielbiają golonki. Bez wolnowaru też wyjdzie, ale niestety wtedy trzeba pilnować, aby nic się nie przypaliło, trzeba uzupełniać płyn, w ogóle trzeba sobie tym daniem zaprzątać(...)garnka, przykrywamy pokrywką, podlewamy płynem i zapominamy o daniu na kilka godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala Ostatnio przygotowana była na obiad pyszna golonka z wolnowaru , duszona w kapuście kiszonej oraz pyszna galareta wieprzowa. Przepis na pyszną golonkę po bawarsku z warzywami, ( Golonkę duszoną w piwie) jest już na blogu, ten przepis jest trochę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 292

Metod przygotowania golonki jest mnóstwo, ja zaproponuje Wam mój sposób. Najpierw gotowana, a później pieczona. Golonkę oczyścić, opalić jeśli są jakieś włoski na skórze, golonka musi być czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą(...)Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać piwo, dodać chrzan,kminek, kilka igieł rozmarynu posiekanego drobniutko, łyżeczka czarnego pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód,ocet winny,musztardę, Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana. Dodatkowo : ziemniaki obrać, pokroić

Kuchnia Pokoleń
Golonki w piwie karmelowym 121

Pyszna golonka  duszona w piwie karmelowym .Ugotowałam, a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku(...)winogron 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi ) Dzień wcześniej  ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym  dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce

Buniabaje w kuchni
Golonka w kapuście z wolnowaru 412

Dzisiaj polecam Wam na obiad golonkę z wolnowaru. Gdy ktoś nie jest szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody . Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak gdy podałam golonkę w kapuście z wolnowaru Piotrek stwierdził, że to jest najlepsza golonka jaką do tej pory jadł, wierzcie(...)golonek zjadł sporo w swoim życiu i wie co mówi. Następnym razem dodam do gotowania golonki piwo karmelowe, zobaczymy jak wpłynie na smak golonki podczas wielogodzinnego gotowania. Pyszna Golonka w kapuście z wolnowaru: Składniki: 3 małe golonki wieprzowe 500 g kiszonej kapusty z marchewką kila ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe odrobina grubej soli, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1555. Golonka z szynkowaru 150

szynkowaru możemy wkładać mięso bez żadnych dodatkowych woreczków plastikowych , gdyż został on wykonany ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.  Na pierwszy "ogień" poszła w ruch golonka...akurat miałam robić z niej coś innego..ale skoro szynkowar był już " w drodze " do mnie...tak więc z golonki usunęłam kość , pokroiłam w kawałki..dodałam przyprawy ..szczerze mówiąc(...)wszystko razem ...i wstawiłam do lodówki...Po kilku godzinach szynkowar już miałam w domu..tak więc mięsko przełożyłam do niego, zamknęłam i wstawiłam do lodówki..następnego dnia było parzenie golonki..a kolejnego dnia ..zajadanie się nią... Jakiś czas temu sąsiadka użyczyła mi na jakiś czas swój szynkowar..tamten był inny..i szczerze mówiąc nie byłam za bardzo z niego zadowolona

Moje domowe kucharzenie
Golonka po bawarsku 115

Golonka po bawarsku Golonka po bawarsku dzisiaj gości na moim stole Znana chyba każdemu potrawa, która chociaż bardzo smaczna to niestety do dań fit nie należy, ale coś za coś Miękkie mięso, które dodatkowo przesiąknięte jest aromatycznymi przyprawami i ta chrupiąca skórka...pycha. Osobom, które są na diecie i wysokokalorycznych dań unikają proponuję zamknąć oczy Pozostałym gorąco polecam(...)Przepis na dwie porcje dania Golonka po bawarsku   SKŁADNIKI: 2 średnie golonki ( około 600 g sztuka ) woda łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki kminku 4 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Golonki dokładnie oczyścić, opłukać

WSZYSTKO SMACZNE
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 226

Już od jakiegoś czasu "chodziła" za moim małżonkiem golonka po bawarsku. Nigdy jeszcze takiej nie przygotowywałam, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Sięgnęłam do przepisu Kuronia i oto jest. Pyszna, aromatyczna, bardzo smakowita goloneczka. W końcu raz kiedyś można sobie pozwolić na taką rozkosz. Golonki bywają u nas zazwyczaj raz w roku, na sylwestra, dziś zrobiłam odstępstwo(...)reguły. I powiem Wam iż było warto...:-)Jedynym minusem jest to, że musimy je nasolić już dzień wcześniej.Składniki:- golonki przednie surowe (nie peklowane), po 1 szt.na osobę (u mnie 6 ważyło 2,6kg, były więc malutkie, chodzi przecież o smak)- 1 jasne piwo 0,5l- 1 ciemne piwo 0,5l- 2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski- 2 duże cebule

Smaczne Zdrowe