Zakochani w kuchni tajskiej łączymy kolejne smaki. Może nie wygląda, jednak smak nakreśli wyobrażenie tego, co nadzwyczajne. Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 100 g fasolki szparagowej 100 g groszku świeżego 2 małe papryczki czerwone 2 małe papryczki pomarańczowe 4 młode marchewki 3 łyżki oleju sezamowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki sosu(...)chybił trafił). Fasolę kroimy na 5 mm kawałki (bez linijki ;) ) Groszek łuskamy. Papryki kroimy w krążki. Marchew obieramy, kroimy w julenkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, po chwili fasolkę i groszek. Smażymy 3 min., dodajemy posiekany czosnek. Zalewamy sosem sojowym, przez chwilę dusimy. Zalewamy gorącym bulionem. Wlewamy sos ostrygowy, wrzucamy liście kaffiru oraz grzyby. Zagotowujemy. Dodajemy papryczki, marchewki pokrojone
R'n'G Kitcheninspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na bób: sałatka z bobem i rzodkiewką sałatka z bobem i zielonymi szparagami pasta z bobu sałatka z bobem i fasolką szparagową zielony hummus, pasta z bobu jajko w koszulce z bobem razowy makaron z bobem i fasolką Makaron z bobem i groszkiem cukrowym Makaron z bobem
Kulinarne przygody GatityFasolowe roladki Roladki ze schabu z fasolką szparagową oraz aromatycznym koperkiem Składniki: · ½ kg schabu · 20 dag fasolki szparagowej · 1 serek śmietankowy · ½ pęczka koperku · 2 jajka
Kulinarna Chwilarazem babaty upiekłam, wypatroszyłam i nadziałam. Już pomalutku mogę cieszyć się własnymi warzywami, ale w miedzyczasie hoduję też kiełki, które wykrzystałam w tym przepisie, ale śmiało możecie je zastąpić fasolką szparagową, czy młodym groszkiem. Składniki na 4 porcje: 4 bataty (1 osoba=1 pyra) 300-400 g skiełkowanej fasolki mung* 1 duża papryka 2 kostki naturalnego tofu płaska łyżeczka soli
greenscarfodrobiną oleju rzepakowego oraz obsypać połową przygotowanych przypraw. Pozostawić w marynacie na 30 minut. Czerwoną paprykę pokroić w nieduże paski, papryczkę chili i czosnek w plasterki, cebulę w pióra. Fasolkę przepłukać kilkakrotnie zimną wodą, odsączyć na sicie. Kukurydzę odcedzić z wody. Cebulkę i czosnek zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Po chwili dodać paprykę i papryczkę chili oraz kostki tofu(...)Podsmażyć do zezłocenia się składników. Następnie wlać krojone pomidory z puszki, dodać pozostałe przyprawy oraz fasolkę i kukurydzę. Całość dusić przez 15 minut. W międzyczasie ugotować ryż w lekko osolonej wodzie, najlepiej al dente by zachował swoją sypkość i nie rozgotował się. Chili sin carne posypać świeżą poszatkowaną kolendrą, skropić sokiem z limonki, serwować z kopką ryżu. .vegan
ProstePesto.plszczypta soli 2 łyżki oleju (+olej do smażenia) farsz: 200 g mięsa mielonego wołowego 5 suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku garść zielonej fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej lub mrożonej) 2 łyżki oliwy po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano sól do smaku dodatkowo: 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: placki: Jajko roztrzepujemy z mlekiem(...)smażymy na oliwie placki. farsz: Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i mięso mielone. Kiedy mięso się podsmaży na patelnię dodajemy fasolkę oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku oregano,bazylią oraz solą. Podanie: Na placki nakładamy ciepły farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, na którym nakładamy kleks ze śmietany. Dodatkowo można podać
Bon appetit mon amiepomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego gęstego sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Dodatkowo 3 łodygi selera naciowego ugotowana fasolka szparagowa dla 3 osób - opcjonalnie 3 średnie ziemniaki Instructions Ziemniaki umyć, nie obierać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie, powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, wyjmujemy z wody, układamy(...)międzyczasie ugotować fasolę szparagową z odrobiną soli. Sos do polania ryby: umieścić wszystkie składniki ( pomidory ze skórką ) i zmiksować. Rybę podajemy polaną sosem ze świeżych pomidorów do tego fasolka szparagowa i grillowany ziemniak oraz seler naciowy. Smacznego! Artykuł Dorada z grilla pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plśrednia cebula dymka ze szczypiorkiem drobno pokrojona 1 średnia marchewka może być z rosołu pokrojona w plasterki 2 duże jajka ugotowane ma miękko lub bebedyktyńskie 1 garść zielonej fasolki ugotowanej 2 łyżki zielonej kolendry posiekanej Instructions Krewetki ugotować w rosole, doprawić go do smaku sosem sojowym i imbirem. Makaron ugotować tak, jak jest to podane na opakowaniu, odcedzić. Do misek(...)nałożyć porcję makaronu, krewetki, jajko, szczypiorek, kolendrę, marchew i fasolkę, nalać porcję rosołu wierzch posypać dymka i szczypiorkiem. Podajemy gorący. Smacznego! Artykuł Ramen zupa japońska pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plWarzywniaka , partnerzy tego wpisu. Gorąco polecamy Warzywniak – ich produkty są wysokiej jakości, a w całym tym przedsięwzięciu jest mnóstwo pasji i serca. Szparagi, botwina, kalafior, brokuł, młode ziemniaki, fasolka, szczaw, boczniaki, sałata, cukinia i rzodkiewki – to warzywa, które znalazły się menu na ten tydzień! Wszystkie zamówiliśmy online w Warzywniaku . Gotową listę z warzywami do tego menu znajdziesz tutaj(...)dzieła! Sałatka z młodych ziemniaków z pesto Proste, pożywne danie, pełne witamin. Najważniejszym składnikiem jest aromatyczne pesto zrobione ze… szczawiu, czosnku i wędzonego sera. Dzięki niemu młode ziemniaki i fasolka smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Zobacz przepis. Panzanella ze szparagami Włoski klasyk wzbogacony o szparagi, które wynoszą tę boską skądinąd sałatkę na zupełnie niebiańskie poziomy. Zobacz przepis. Zupa krem
Niedzielny kucharzSałatka w kilka minut. Pyszna, sycąca na kilka godzin. 2 garście rukoli jajko ugotowane na twardo tuńczyk w oliwie pieczona papryka czarne oliwki zielona fasolka szparagowa kilka cząstek cytryny Fasolkę obgotować 5 minut. Paprykę pokroić w paski (miałam ze słoika), jajko obrać ze skorupek przepołowić. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą z pod tuńczyka
AZgotuj!Idealnie smakuje z pomidorkami koktajlowymi. Pycha! Obiad (723 kcal) Pieczone filety z kurczaka 300 g 4 młode ziemniaki Fasola szparagowa Pół kolby kukurydzy Klasyczny obiad z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową, który przygotujesz w 20 minut. Fasolka i młode ziemniaki najlepiej smakują właśnie w czerwcu. Jeśli chcesz by kalorii było mniej – zrezygnuj z kolby kukurydzy. Zobacz jak przygotować
Niedzielny kucharzDzień dobry :-) Już piątek, ale ten czas leci :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny gulasz z chorizo, selerem naciowym i fasolką. Przepis znalazłam na blogu Agu Agula i jak tylko moi panowie go zobaczyli, to od razu byli na niego chętni. Lubią dania jednogarnkowe :-) Gulasz jest pyszny, wyrazisty i syty. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 2 cebule(...)resztę przypraw ( oprócz soli i pieprzu), mieszamy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Ja dusiłam około 20 minut. Tak z 5 minut przed końcem dodałam fasolkę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki :-) Smacznego
kruche babeczkimnie gouda) – 80g mąki (u mnie pszenna tortowa) – 250g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 duża cebula czerwona – 150g cukinii – 1 puszka fasolki czerwonej – 3 jajka – 150ml mleka – 1 łyżka musztardy ostrej – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, pieprz, sól) – 1 łyżka masła klarowanego(...)Następnie dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę i smażyć przez około 5 minut, dodać mięso, smażyć przez około 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać czerwoną fasolkę (odcedzoną) i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać 80g sera startego na tarce na dużych
Smaki Arminestrączkowe znalazły się w naszej diecie. Np. przez przygotowanie na kolację pysznej sałatki ze strączkami. Sałatka ze strączkami - przepis na 4-5 porcji Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 200g fasolki szparagowej, puszkę czerwonej fasoli, puszkę cieciorki, paprykę, 2 łyżki octu jabłkowego, łyżkę syropu klonowego, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku. 1. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie
Z notatnika dietetykaserdecznie zapraszam :) Sałatka z kaszą gryczaną i kabanosem - 100g kaszy gryczanej ( jeden woreczek) - 3 kabanosy - 100 g kukurydzy konserwowej - 100g groszku konserwowego - papryka konserwowa ( do smaku) - 150g ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie zielona) Sos: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki octu winnego - 100ml oliwy - suszone zioła ( u mnie koperek ) Kaszę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Studzimy i przesypujemy(...)miski. Kabanosa kroimy w małe kawałeczki to samo robimy z papryką. Dodajemy fasolkę, groszek i kukurydzę. Mieszamy. W małej miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Mieszamy dokładnie i podajemy
Kuchnia Pełna Emocji