Kostka rosołowa · 200 ml przecieru pomidorowego · Papryka czerwona · Puszka fasolki czerwonej · 1 łyżka mąki pszennej · Sól · Papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchew(...)pół plasterki kiełbasę oraz paprykę w paseczki 4. Pod koniec gotowania ziemniaków, dodajemy kostkę oraz kiełbasę z papryką 5. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę ostrą oraz fasolkę czerwoną 6. Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i chwilkę gotujemy 7. Zupa gotowa 8. Smacznego
Kulinarna Chwilatarce 250g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki 1-2 łyżeczki mieszanej przyprawy w typie 'Kucharek'(do smaku) ewentualnie dodatkowa odrobina soli i pieprzu 400g puszka małej, białej fasolki (u mnie - cannellini), odcedzonej i opłukanej W średnim garnku rozgrzej olej i oliwę. Wsyp cebulę, marchewkę i selera. Dobrze wymieszaj i przesmaż kilka minut. Dodaj pieczarki, wymieszaj i dopraw do smaku(...)Przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 10 minut, dodajac fasolkę na ostatnie 2 minuty. Podawaj z ryżem, lub makaronem, albo kawałkiem chleba
Lejdi of the houseserem: 1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego, szklanka mleka, 3-4 łyżki masła (u mnie klarowane), 3-4 łyżki mąki, 3-4 ziemniaki, marchewka, garść fasolki szparagowej, pół małego kalafiora, cebula, 2 ząbki czosnku, kilka czubatych łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz, wędzona papryka (do smaku), posiekana natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Ziemniaki i marchewkę pokroić(...)czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa podsmażyć do lekkiego zarumienienia na 3-4 łyżkach masła (czosnek wrzucić na końcu). Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać całość bulionem i mlekiem. Dodać fasolkę i różyczki kalafiora. Gotować na małym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku, dodać ser. Gotową zupę posypać świeżymi ziołami. Gdyby zupa była za gęsta, dodać więcej bulionu lub mleka. Potato
Lekcje w kuchniSkładniki: włoszczyzna 1 pęczek, kapusta biała 1 mała główka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie 500 gram, kostki rosołowe 3 sztuki, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki,papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 3 łyżki, woda(...)wsypać do garnka. Kapustę małą główkę pokroić dość drobno, wsypać do garnka. Wlać wodę, dodać kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, do gotującej się zupy wsypać opakowanie fasolki szparagowej, wymieszać, gotować wszystko z 20 minut. Do zupy wsypać paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ostrą, pieprz ziołowy, masło, sól, gotować z 2 minuty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać
W Mojej Kuchni Lubiębrązowego ryżu bo jest zdrowszy. Na patelni musiał znaleźć się też czarny sezam bo go uwielbiam. składniki: 20 dkg makaronu z ryżu brązowego 1 polędwica wieprzowa 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 10 dkg groszku cukrowego 1 papryka czerwona 1 marchewka duża 1 por biała część 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 papryczki chili żółtej natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól(...)patelni albo woku. Dodaję pokrojoną w paski paprykę. Marchewkę kroję w cienkie paski julienne. Przesmażam około pięć minut można podlać odrobiną wody warzywa. Na końcu dodaję groszek cukrowy, fasolkę szparagową, papryczkę chili i dalej smażę. Warzywa przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam na oleju polędwicę. Składniki sosu mieszam w miseczce i wlewam do mięsa. Wrzucam warzywa, mieszam wszystko
wesoła kuchniasię szybko i prosto, choć wydaje się na skomplikowana. Składniki: · 1 kg fileta z indyka · 10 dag fasolki szparagowej · 10 dag marchwi kostka · Mały słoik papryki konserwowej · 3 jajka(...)szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy wzdłuż tak żeby nie przeciąć i rozbijamy, doprawiamy przyprawą oraz solą. 2. Fasolkę oraz marchew gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu przekładamy do miski. 3. Dodajemy do warzyw pokrojoną drobno paprykę. 4. Wbijamy jajka, doprawiamy pieprzem oraz solą i wlewamy śmietanę
Kulinarna Chwilaszklanki wody - puszka mleczka kokosowego Jeśli chodzi o warzywa to nie czujmy się w żaden sposób ograniczeni przez te proponowane tutaj: - 2-3 średnie ziemniaki - kawałek selera - zielona fasolka szparagowa (z racji na porę roku użyliśmy fasolki z puszki) - pół kalafiora - 1 marchewka - odrobina kapusty - 100-150 g tofu Przygotowanie: 1) W sporym garnku rozgrzewamy olej. Czosnek i cebulę
Roślinożerni urlopowiczesery żółte, która bardzo długo dojrzewają i mają bardzo dobry, pełny smak. Klasyczną jednak potrawą jeżeli chodzi o Dominikanę jest mięso podawane z ryżem które jest polane sosem z fasolki lub ciecierzycy ( La Bandera) nie wygląda to może dobrze, natomiast smakuje bardzo dobrze. Wegetarianie z powodzeniem docenią smak ryżu i fasolki, jeżeli dodamy jeszcze świeże warzywa to genialna potrawa
Apetyt na ZieloneDziś danie które jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Użyłam tutaj fasolki szparagowej mrożonej i fasoli czerwonej z puszki, równie dobrze będzie smakowała fasolka świeża i fasola ugotowana samemu, wcześniej jednak namoczona. Danie jest pożywne i sycące, polecam. Warzywa z ryżem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieokoło 350-400 g makaronu orzo 300 g dobrej jakości szynki wieprzowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli (na zdjęciu zamiast czerwonej fasoli, są suszone pomidory, ale to fasolka zdecydowanie lepiej tutaj pasuje) 3-5 jajek 1 op. mozzarelli w zalewie pęczek zielonej cebulki majonez + kwaśna śmietana w stosunku 2:1 sól, pieprz opcjonalnie polecam również dodać trochę ketchupu(...)łyżkami sosu. Kukurydzę osączamy z zalewy. Połowę wykładamy do miski. Wykładamy niewielką ilość makaronu. Następną warstwą są suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki lub osączona, opłukana na sicie czerwona fasolka. Kolejne warstwy to druga część szynki, znów trochę makaronu oraz kukurydzy. Ponownie wykładamy część sosu, Mozzarellę kroimy w kostkę. Ugotowane i obrane jajka, kroimy w kostkę. Składniki wykładamy na wierzch
Smaki Na TalerzuSkładniki: (spokojnie na 4 porcje) porcja startera warzywnego 400g opakowanie (słoik, puszka, saszetka) białej, małej fasolki, odcedzonej i opłukanej 400g puszka siekanych pomidorów 1 cukinia, pokrojona na kawałki wielkości kęsa 1 papryka, oczyszczona i pokrojona na niewielkie kawałki garść jarmużu, oczyszczonego z twardych łodyżek i porwanego na małe kawałki Do wporego garnka wrzuć porcję startera. Podgrzej na średnim ogniu, wlej(...)przykryciem i na wolnym ogniu, około 15 minut - tyle, by pomidory straciły charakterustyczny 'surowy' posmak. Wsyp cukinię i paprykę i gotuj kolejnych 10 minut. Dosyp jarmuż, dobrze wymieszaj, wsyp fasolkę, wymieszaj. Dopraw ewentualnie jeszcze raz do smaku. Podawaj z ryżem, lub kasz ą, albo ulubionym chlebem, albo nawet ziemniaczkami puree
Lejdi of the houseszybka zapiekanka z delikatnym mięsem z kurczaka i warzywami. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 opakowanie fasolki szparagowej · 1 papryka czerwona · Makaron rurki · 20 dag sera żółtego(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. 3. Następnie dodajemy fasolkę szparagową oraz paprykę pokrojoną w paseczki. 4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 5. Na makaron wykładamy mięso z warzywami. 6. Śmietanę mieszamy
Kulinarna Chwila