fasolka - 6917 przepisów (strona:187/462)

makaronowa zapiekanka tzw. czyszczenie lodówki... 109

papryka kolorowa 3 sztuki, pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra, marchewki mini mrożone 1/2 opakowania, śmietana 12% 200 ml, ser żółty 15 dag, pieprz mielony 1 łyżeczka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie, tarta bułka 4 łyżki, masło 3 łyżki, koperek 1 pęczek na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso z rosołu i podsmażać(...)pokrojony ser żółty i wszystko wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 20-25 minut, porcjować zapiekankę lekko wystudzoną, podać z fasolką ugotowaną i polaną tartą bułką - do tej zapiekanki wykorzystać można składniki jakie mamy w lodówce, u mnie mięso z kurczaka z rosołu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mocno zimowy, lekko oszukany krupnik z ziemniakami i fasolką... 122

niewielkich ziemniaków, pokrojonych w duż ą kostkę 100g kaszy jęczmiennej perłowej, wypłukanej na sitku 1 1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 400g ugotowanej, białej fasolki (to jest zwykle odcedzony 1 duży słoik, lub 2 standardowe puszki) kostka rosołowa, lub około 1 łyżki proszkowanego bulionu z pudełeczka sól i biały pieprz, do smaku W dużym garnku rozgrzej(...)litry gor ą cej wody, wsyp kaszę, dodaj kostkę rosołow ą.  Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut - do miękkości warzyw i kaszy. Dodaj mięso i fasolkę. Gotuj kolejne 2-3 minuty, dopraw jeszcze raz do smaku. Gotowe

Lejdi of the house
WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI 167

zielonych oliwek 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy 50 ml bulionu lub wody 300 ml pasaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka czarnuszki sól pieprz Przygotowanie: Cukinię, paprykę kroję w grubą kostkę. Cebulę, pora, oliwki, czosnek w plasterki. Na patelni wlewam(...)warzywa, całość posypuję przyprawami i smażę przez około 6-7 minut. Warzywa zalewam bulionem lub wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i duszę pod przykryciem 10 minut. Na koniec fasolkę, oliwki,pasatę i duszę jeszcze 10 minut. Gulasz posypuję posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszam.   Artykuł WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI pochodzi z serwisu Kukułeczki

Kukuleczki
MOJA ULUBIONA WEGE PIZZA / NA CIENKIM CIEŚCIE 113

przemówi” zarówno do jednych, jak i do drugich! Zapraszam na przepyszną pizzę z zielonymi dodatkami! Mamy tutaj pyszną pastę warzywną z grillowaną cukinią i curry, zielony groszek, fasolkę szparagową, świeżą roszponkę i przepyszną, włoską burratę. Fantastyczne połączenie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: ( 1 pizza o średnicy ok. 35 cm ) * mąka pszenna – 250 g * drożdże świeże – 15 g * letnia woda(...)oliwa z oliwek – 30 ml * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 1 płaska łyżeczka DODATKI: * pasta warzywna z cukinii z curry * burrata /ew. mozzarella * groszek zielony * fasolka szparagowa * świeża roszponka * sól, pieprz, bazylia, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeże drożdże kruszymy do miski. Dodajemy wodę i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić

Ostra na Słodko
Pieczonki z piekarnika 106

wyjątkowo. Potrzebujemy jedynie kamionkowego garnka, może być tez zwykły szklany, żaroodporny. Składniki 1/2 kg ziemniaków kilka liści kapusty 2 marchewki kilka pieczarek papryka zielona papryka czerwona papryka żółta garść fasolki szparagowej mała cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku sól- plaska łyżeczka pieprz- pól łyżeczki papryka wędzona- pół łyżeczki 2 łyżki smalcu Rolnik 15 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę(...)laska kiełbasy pokrojonej w plasterki Wykonanie Ziemniaki, cebule, cukinie ,marchewkę i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę i czosnek kroimy w kosteczkę, a fasolkę na pół. Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. Wszystkie warzywa wrzucamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy wędzony boczek oraz kiełbasę, lekko mieszamy i wykładamy na liście kapusty. Wierzch smarujemy smalcem i przykrywamy

Kasia i jej kobiecy świat
ZUPA GULASZOWA Z BIAŁĄ FASOLKĄ 104

Spokojnie można zastąpić dwudaniowy obiad. Wersji zup gulaszowych jest naprawdę dużo, a ja dzisiaj zapraszam na moją wariację tej zupy... wołowo-wieprzową z dodatkiem papryki, pomidorów oraz drobnej, białej fasolki. To trochę takie połączenie zupy gulaszowej z fasolką po bretońsku, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie! Garnek takiej zupy starcza nam na 3 dni 😀 Składniki: ok. 250 g wieprzowiny

Kuchnia MagdaLeny
Kiełbaski w sosie curry 92

różnymi dodatkami. 500 g Kiełbasy ((dobrej jakościowo)) 200 ml Wody lub bulionu 2 łyżki Ketchupu Curry ((lub więcej jeśli używasz wody zamiast bulionu)) 1 Cebula 200 g Fasolki szparagowej lub groszku zielonego ((mrożonego)) 1 łyżka Przyprawy Curry Masło klarowane Ghee ((do smażenia)) Sól i pieprz ((do smaku)) 1 łyżeczka Mąki z Tapioki ((płaska)) 50 ml Wody ((zimnej)) Kiełbaski pokrój nieduże(...)Podsmaż na odrobinie masła klarowanego, aż nabiorą koloru. Przełóż je na talerz. Na tłuszczu który się wytopił z kiełbasy podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz fasolkę lub groszek przez kilka minut, aż się zeszklą. Dodaj przyprawę curry, ketchup, bulion lub wodę i wszystko razem wymieszaj. Wymieszaj mąkę z tapioki z zimną wodą w szklance i wlej na patelnie cały

Oslov.
Zupa farmerska 108

jestem zupożercą nałogowym . Reszta familii je , jak musi No a o sobie kucharz myśli ostatni , więc wrzucam do garnka to , co zostało po przygotowaniu obiadu .. Ścinki mięska , kosteczki , resztę fasolki z puszki , plus jakiś pomidor.. Voil’a i zupa dnia gotowa ! Co smaczniejsze spisuję i publikuję , ot cała tajemnica Składniki : 2 korpusy z kurczaka ( można użyć skrzydełek(...)udek , ja preferuję szkielety taki bulion jest zawsze bardziej aromatyczny a korpusy po filetowaniu nie marnują się ) 4 pomidory , duże , mięsiste 1/2 opakowania mix roślin strączkowych ( biała,czerwona fasolka , soczewica zielona i czerwona itp. ja używam mix-u z Tesco ) 5-6 pieczarek 3 cebule 2 papryki ostre, najlepiej rocoto , ewentualnie 4 chilli 2 papryki spiczaste słodkie 50 ml słodkiej

Ogrodnik w podróży
Meksykański gulasz z parówkami 381

tortillą. Uwielbiam takie proste, szybkie i syte dania kiedy za oknem jest zimno. 40 dkg parówek z szynki 2 papryki czerwone małe 440 g kukurydzy z puszki 400 g fasolki czerwonej z puszki 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz papryka wędzona kawałek papryczki chili 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 800 ml przecieru pomidorowego Cebule i czosnek kroję(...)kawałki i dalej smażę. Parówki kroje w plasterki i też dodaję i chwile smażę. Wlewam przecier pomidorowy, i duszę na wolnym ogniu 10 minut. Na końcu dodaję kukurydze, fasolkę, sól, pieprz, paprykę wędzoną, oregano i chwilę jeszcze duszę. Gulasz podaję z natką pietruszki, i kawałkami tortilli podgrzanymi na patelni

wesoła kuchnia
Fasolka z warzywami, idealna do kaszy... 113

żadnym klimacie politycznym i przy jakichkolwiek warunkach pogodowych nie potrzebuję zupełnie i całkowicie zachęty do pojadania fasolek, tudzież soczewic i innych ciecierzyc. Ale aktualnie jestem w posiadaniu, bardzo znacznie już przetrzebionych, zapasów , które z przyjemnościa wykorzystuję. Stad dzisiejsze danie. Wegetariańskie, idealne wprost do porcji kaszy i wspaniałe na nadchodzace zimne i mokre wieczory...    Przepis, lekko zmieniony, z bloga(...)pomidory sa bardzo kwaśne, wsyp około 1/3 łyżeczki cukru. Posól do smaku. Zagotuj, przykryj, przykręć gaz i duś około 20 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i odcedzona fasolkę. Zagotuj. Kaszę kuskus nakładaj na talerze i polewaj sosem

Lejdi of the house
ZUPA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 147

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: łyżka oleju, łyżka masła, nieduża cebula, 1/2 mniejszego pora, opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g), 4 większe ziemniaki, 2 małe marchewki, mała pietruszka, około 1,5 l bulionu jarzynowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, małe opakowanie śmietany(...)kostkę, dodaję do cebuli i pora, chwilę smażę. Warzywa zalewam bulionem, przyprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowuję, gotuję na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaję rozmrożoną fasolkę i gotuję kolejne 10 minut. Zupę odstawiam z ognia, wlewam do niej wcześniej zahartowaną śmietanę i dodaję posiekaną zieleninę

JejKuchnia