ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki sałatki: 2 mini sałaty rzymskie, 2 jajka ugotowane na twardo, garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, 10 pomidorków koktajlowych, puszka tuńczyka Princes w oleju słonecznikowym, 8 czarnych oliwek, 1/2 niedużej cebuli czerwonej, świeżo mielony czarny pieprz. Składniki sosu: 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam, kroję. Pomidorki kroję na połówki, jajka na ćwiartki, cebulę w półplasterki, oliwki w krążki, a fasolkę na mniejsze kawałki. Składniki sosu dokładnie łączę. Na talerzu układam sałatę, a na niej pozostałe składniki. Całość polewam sosem i posypuję świeżo mielonym pieprzem
JejKuchniazwyczajnie na kolację dla kilku osób i cieszyć swoje podniebienie. SKŁADNIKI : 2 duże wędzone udka kurczaka lub ( 4 kęski piwne) 100 g sera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć ) 4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory 1 mała kapusta pekińska sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE : Z udek ściągamy skórkę, następnie oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Fasolkę, kukurydzę i seler dokładnie odcedzamy. Por, kapustę kroimy drobno. Ogórki, ser i pomidory kroimy w kostkę, ogórki wyciskamy z nadmiaru płynu. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do ozdobnych miseczek i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolimieliście już okazję jeść fasolkę szparagową w wersji azjatyckiej? Jeśli nie gorąco polecam. Pomysł na ten przepis znalazłem w drugiej Jadłonomii i od razu zastanowiło mnie połączenie fasolki szparagowej z kokosem - dziwnie i nietypowo. Jak się okazało smakuje świetnie. To danie do którego na pewno będę wracał
Milion Smakówgładka emulsja. Jeśli w dresingu pozostaną kawałki orzechów i ziół danie tylko zyska na urodzie i smaku. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg bobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu(...)pół łyżeczki soli. Krok 2 W osobnym garnku zagotuj litr wody, wsyp pół łyżeczki soli. Umyj fasolę, odetnij końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj
Niedzielny kucharzprzesolić zupy, choć później dodamy jeszcze inne składniki. Dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i rozpłaszczone nożem ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, by fasolka lekko doszła. „badyle”, liście i żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości, ponownie dodajemy do zupy, razem z pokrojoną kiełbasą. Po dwóch godzinach ponownie gotujemy (uzupełniamy płyn do poziomu(...)litra), zmniejszamy lekko płomień od momentu wrzenia i gotujemy do momentu, kiedy fasolka będzie prawie miękka. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Wsypujemy majeranek i kminek. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy wywar, dokładnie rozprowadzamy i dodajemy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól pieprz 250 ml bulionu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka fasolki 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 1. Na większej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy. 2. Jak mięso będzie już usmażone wlać(...)bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut. 3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, oraz posiekaną natkę pietruszki. wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut już bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz 1. W rondelku
kruche babeczkiPilaw to danie kuchni Bliskiego Wschodu z ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw. Popularne jest także na Bałkanach i Azji Środkowej. Ja dziś proponuję pilaw z czarną fasolką i kukurydzą, pyszne i sycące. Idealne na obiadowe danie. Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePilaw to danie kuchni Bliskiego Wschodu z ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw. Popularne jest także na Bałkanach i Azji Środkowej. Ja dziś proponuję pilaw z czarną fasolką i kukurydzą, pyszne i sycące. Idealne na obiadowe danie. Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzedstawiam Ci 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu . To zbiór dań z wykorzystaniem sezonowych warzyw lub owoców. Sezonowych, czyli mam tutaj na myśli: bób, truskawki, morele, młody kalafior, fasolkę szparagową, maliny, arbuza oraz porzeczki. (Oczywiście to nie wszystkie warzywa i owoce, które warto jeść w czerwcu, pełną listę pokazywałam w poprzednim wpisie, więc jeśli jeszcze nie widziałaś to zapraszaj(...)wszystkie przepisy i obiecuję, że nie pożałujecie :)) 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu 1. Knedle z truskawkami 2. Zupa z młodego bobu 3. Pieczony kalafior na ostro 4. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 5. Tarta malinowa 6. Orzeźwiająca sałatka z arbuza, fety i mięty 7. Bezglutenowe galette z owocami Artykuł 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu pochodzi
365 dni dookoła kuchnipełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę -200 g mielonego mięsa wieprzowego -250 g mięsa gulaszowego -1 podwójny filet z kurczaka -150 g zielonej fasolki szparagowej -150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy -1 szkl. brązowego ryżu -250 g ziemniaków -1 cebula -2 marchewki -mały kawałek selera -5 ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina(...)ryż. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gotować następne 20 minut od czasu do czasu mieszając. Całośc wymieszać z fasolką szparagową i kukurydzą. Podgotować około 8-10 minut. Wedle uznania doprawić ostrym sosem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 479,7 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 29g Węglowodany: 38,5g Smacznego
Zielona Kuchniadrożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę. 3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg(...)układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem. 4. Pizzę piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasimlekiem plus jajo, soda i mąka. Udusiłam warzywa z kiełbaską: * 1/2 laski kiełbasy * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 15 dkg brokuła * 15 dkg kalafiora * mały por opcjonalnie cebula * fasolka szparagowa - 1 garść * 1/2 papryki * odrobina oleju * przyprawy: sól albo ziarenka i pieprz * magiczny dodatek - sos ciemny pieczeniowy Wszystko w niewielkich ilościach, ponieważ później na patelni robi się tego taaaaak(...)Zrobiłam tak, by nie zostało. Pokroiłam kiełbaskę w drobną kostkę i podsmażyłam z porem i marchewką pokrojoną w talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem pieczeniowym ciemnym :D Ten sos świetnie komponuje się
Pieprzyć z FantazjąSkładniki /2 porcje: – 1/2 brokuła (ok.250g) – 2 jajka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu naturalnego – tarty parmezan – 100 g czerwonej fasolki – 1/2 główki sałaty rzymskiej – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuł myjemy i gotujemy w osolonej wodzie – odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki.Sałatę myjemy, osuszamy i poszarpaną wykładamy(...)talerz. Dodać pokrojone w ćwiartki jajka oraz pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła. Fasolkę odsączamy, płukamy wodą i dodajemy do naszej sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem. Polewamy naszą sałatkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy tarttym parmezanem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka z brokuła pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEtartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę, czyli aquafabę i zachowujemy do późniejszego użycia np. do tofucznicy . Przepłukujemy wodą i odcedzamy. Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy
Lamarida.plSuper kotlet w zdrowej dietetycznej wersji bez zbędnych kalorii. Ciekawy sposób podania, budzi ciekawość i robi wrażenie 🙂 Składniki 1 pierś z kurczaka 1/2 marchewki 80 g mrożonej fasolki szparagowej 4 pieczarki 1/2 cebuli sólo,pieprz 1/2 łyżeczki harissy 1/2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z bazylią 3 łyżeczki oleju rzepakowego Fasolkę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na … Czytaj dalej Pierś z kurczaka
gotuj ze mną