fasolka - 6917 przepisów (strona:190/462)

Zielony hummus, pasta z bobu 104

bobem i rzodkiewką sałatka z bobem i zielonymi szparagami sałatka z bobem i ziemniakami sałatka: bób i cukinia pasta z bobu z białym serem sałatka z bobem i fasolką szparagową jajko w koszulce z bobem razowy makaron z bobem i fasolką szparagową quinoa i smażone zielone warzywa pieczone młode warzywa pierogi z bobem i serem sałatka z kaszą orkiszową ryż

Kulinarne przygody Gatity
sałatka caloroczna do sloikow z ogorka i fasoli szparagowej 300

Składniki   foto z telefonu. 2 kg ogórków +2 łyżki soli 2 kg fasolki szparagowej + 1 łyżeczka soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego  tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna(...)pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru. Wszystkie

w mojej kuchni
Zielone warzywa z ziarnami i szynką 135

Równie olbrzymia, co zdrowa porcja chlorofilu na talerzu❗️ Młody bób, zielone szparagi oraz zielona fasolka szparagowa okraszone podsmażoną szynką szwarcwaldzką oraz ziarnami. Dodatkowo, dla ciekawego podkręcenia smaku polecam użyć olej, w którym moczone są suszone pomidory 😋 Prosta propozycja w sam raz na danie główne lub kolację. 2-3 porcje: * bób- około 350 g * zielona fasolka szparagowa- około 250 g * zielone

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak pieczony na ziemniakach 194

piekarniku. A ziemniaczki przygotowane w ten sposób są po prostu pyszne. Pychotka Składniki: 8 podudzi z kurczaka 1 kg ziemniaków przyprawa do kurczaka 4 łyżki oleju 0,5kg fasolki szparagowej (niekoniecznie) sól Sposób przygotowania: Umyte i dokładnie osuszone kawałki kurczaka natrzyj przyprawą z wszystkich stron. Obrane i wypłukane ziemniaki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Gotuj je przez 7 minut w lekko(...)osolonej wodzie. Powinny pozostać całkowicie twarde. Dużą formę wysmaruj olejem, przełóż do niej ziemniaki, skrop olejem i lekko posól. Na ziemniakach połóż kawałki kurczaka i fasolkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz min.50 minut (do miękkości kurczaka i ziemniaków ). Pod koniec pieczenia odkryj naczynie aby woda odparowała. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post

Cukiernia Pychotki
Indyk z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną 157

Zapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz.   Składniki na indyka z batatami: – 400 g piersi z indyka – 350 g batatów

Kuchenne Wariacje
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JAJKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 109

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki sałatki: 2 mini sałaty rzymskie, 2 jajka ugotowane na twardo, garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, 10 pomidorków koktajlowych, puszka tuńczyka Princes w oleju słonecznikowym, 8 czarnych oliwek, 1/2 niedużej cebuli czerwonej, świeżo mielony czarny pieprz. Składniki sosu: 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam, kroję. Pomidorki kroję na połówki, jajka na ćwiartki, cebulę w półplasterki, oliwki w krążki, a fasolkę na mniejsze kawałki. Składniki sosu dokładnie łączę. Na talerzu układam sałatę, a na niej pozostałe składniki. Całość polewam sosem i posypuję świeżo mielonym pieprzem

JejKuchnia
SAŁATKA Z WĘDZONYCH UDEK KURCZAKA + FILMIK 193

zwyczajnie na kolację dla kilku osób i cieszyć swoje podniebienie.  SKŁADNIKI :   2 duże wędzone udka kurczaka lub ( 4 kęski piwne)  100 g sera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć )  4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory  1 mała kapusta pekińska  sól, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE :   Z udek ściągamy skórkę, następnie oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.  Fasolkę, kukurydzę i seler dokładnie odcedzamy.  Por, kapustę kroimy drobno. Ogórki, ser i pomidory kroimy w kostkę, ogórki wyciskamy z nadmiaru płynu. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.  Sałatkę przekładamy do ozdobnych miseczek i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-kokosowym 113

mieliście już okazję jeść fasolkę szparagową w wersji azjatyckiej? Jeśli nie gorąco polecam. Pomysł na ten przepis znalazłem w drugiej Jadłonomii i od razu zastanowiło mnie połączenie fasolki szparagowej z kokosem - dziwnie i nietypowo. Jak się okazało smakuje świetnie. To danie do którego na pewno będę wracał

Milion Smaków
Sałatka z młodych ziemniaków 113

gładka emulsja. Jeśli w dresingu pozostaną kawałki orzechów i ziół danie tylko zyska na urodzie i smaku. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg bobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu(...)pół łyżeczki soli. Krok 2 W osobnym garnku zagotuj litr wody, wsyp pół łyżeczki soli. Umyj fasolę, odetnij końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj

Niedzielny kucharz
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach 104

przesolić zupy, choć później dodamy jeszcze inne składniki. Dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i rozpłaszczone nożem ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, by fasolka lekko doszła. „badyle”, liście i żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości, ponownie dodajemy do zupy, razem z pokrojoną kiełbasą. Po dwóch godzinach ponownie gotujemy (uzupełniamy płyn do poziomu(...)litra), zmniejszamy lekko płomień od momentu wrzenia i gotujemy do momentu, kiedy fasolka będzie prawie miękka. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Wsypujemy majeranek i kminek. Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy wywar, dokładnie rozprowadzamy i dodajemy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Naleśniki po meksykańsku zapiekane 430

ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól pieprz 250 ml bulionu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka fasolki 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 1. Na większej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy.  2. Jak mięso będzie już usmażone wlać(...)bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut.  3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, oraz posiekaną natkę pietruszki. wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut już bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz 1. W rondelku

kruche babeczki
Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą 114

Pilaw to danie kuchni Bliskiego Wschodu z ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw. Popularne jest także na Bałkanach i Azji Środkowej. Ja dziś proponuję pilaw z czarną fasolką i kukurydzą, pyszne i sycące. Idealne na obiadowe danie. Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą 128

Pilaw to danie kuchni Bliskiego Wschodu z ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw. Popularne jest także na Bałkanach i Azji Środkowej. Ja dziś proponuję pilaw z czarną fasolką i kukurydzą, pyszne i sycące. Idealne na obiadowe danie. Pilaw z czarną fasolką i kukurydzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu 104

przedstawiam Ci 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu . To zbiór dań z wykorzystaniem sezonowych warzyw lub owoców. Sezonowych, czyli mam tutaj na myśli: bób, truskawki, morele, młody kalafior, fasolkę szparagową, maliny, arbuza oraz porzeczki. (Oczywiście to nie wszystkie warzywa i owoce, które warto jeść w czerwcu, pełną listę pokazywałam w poprzednim wpisie, więc jeśli jeszcze nie widziałaś to zapraszaj(...)wszystkie przepisy i obiecuję, że nie pożałujecie :)) 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu 1. Knedle z truskawkami 2. Zupa z młodego bobu 3. Pieczony kalafior na ostro 4. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 5. Tarta malinowa 6. Orzeźwiająca sałatka z arbuza, fety i mięty 7. Bezglutenowe galette z owocami Artykuł 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Kentucky Burgoo 150

pełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę -200 g mielonego mięsa wieprzowego -250 g mięsa gulaszowego -1 podwójny filet z kurczaka -150 g zielonej fasolki szparagowej -150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy -1 szkl. brązowego ryżu -250 g ziemniaków -1 cebula -2 marchewki -mały kawałek selera -5 ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina(...)ryż. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gotować następne 20 minut od czasu do czasu mieszając. Całośc wymieszać z fasolką szparagową i kukurydzą. Podgotować około 8-10 minut. Wedle uznania doprawić ostrym sosem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 479,7 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 29g Węglowodany: 38,5g Smacznego

Zielona Kuchnia