Składniki 400g wołowiny 3 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 200 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz, sos sojowy łyżeczka miodu 250 g mąki 115 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli i estragonu 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki śmietany 2 jajka szczypta soli, tymianku i estragonu 1/4 szklanki mleka Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w jedną cebulą. Podsmażyć(...)łyżce oleju oczywiście z przyprawami i czosnkiem. Fasolkę podgotować w osolonym wrzątku przez 5 min. Cebulę pokroić w piórka zeszklić na odrobinie masła z szczyptą soli i łyżeczką miodu. Wszystko połączyć i zostawić do przestygnięcia. Mąkę z masłem, żółtkiem, przyprawami i wodą zagnieść i włożyć do lodówki na ok 30 min. Rozwałkowanym spodem wykleić foremkę do tarty, przykryć
Gaździnka warzyswoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna. SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie liśc laurowy 2 kulki ziela(...)gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy do zupy przepłukaną komosę lub ryż i znowu gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie ziemniaki powinny już zmięknąć. Dopiero wtedy dodajemy fasolkę i groszek. Nie musimy ich rozmrażać, jednak dobrze jest przepłukać pod letnią bieżącą wodą, aby pozbyć się smaku mrożonki. Gotujemy jeszcze 5 min i gotowe. WSKAZÓWKA: Wiele osób nie przepada
Kuchnia od dwojgazostał zaspokojony. Kremowe zupy robię równie często co tradycyjne. Dzieci zachęcam do ich jedzenia za pomocą dodatków - domowych grzanek lub groszku ptysiowego. Dzisiaj na blogu zielona zupa z zielonej fasolki szparagowej, zielonej papryki z dodatkiem sera topionego. Pycha, polecam! Składniki: 1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej 1 zielona papryka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku 2 trójkąty
Czerwień i błękitmusztarda" 250 g 1 cebula 500 g polędwiczki wieprzowej 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 7 łyżek oliwy 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól 300 g fasolki szparagowej Polędwiczkę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, Przekładamy do worka. Oliwę, musztardę i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i przelewamy do worka z polędwicą, dokładnie mieszamy(...)wkładamy na kilka godzin do lodówki. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Naszą polędwiczkę podsmażamy z obu stron na maśle, zalewamy wodą tak aby przykryć polędwiczki. Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy ją do polędwiczek. Serki stopniowo przekładamy do sosu, mieszając do rozpuszczenia. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa (około 30 minut). Podajemy z ryżem
Moje-pitraszenieselera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki kilka łodyg selera naciowego małe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki ok 1,5 cm opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól, Jak przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać(...)oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy kiedy makaron i warzywa są lekko twarde. Dekorujemy listkami bazylii i selera naciowego. Artykuł Akademia Kulinarna GoCook i przepis
Ugotowane pozamiataneDanie kuchni hiszpańskiej, aromatyczne i bardzo smakowite. Jeśli jesteś smakoszem chorizo tak jak my to polecam danie bardzo gorąco. Fasolka tak podana jest aromatyczna i doskonale zaspokoi apetyt po ciężkim, zapracowanym dniu, spróbujcie koniecznie. Fasolka z chorizo i salami z dzika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 opakowanie pierożków tortellini (użyłam z wędzonym boczkiem) 2 filety z kurczaka po jednej małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce pół puszki kukurydzy z puszki pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (użyłam mieszanki żółtej i zielonej) 1 szklanka mrożonej dyni pokrojonej w kostkę opakowanie mozzarelli w kulkach pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką) sól i pieprz, słodka papryka(...)sodu olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki Tortellini ugotować al dente w osolonym wrzątku. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić ostrą papryką i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami. Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę
Czerwień i błękitFasolka po bretońsku Pyszna, aromatyczna, uwielbiana przez wielu - Fasolka po bretońsku. Treściwe danie które uwielbiam jeść z samym pieczywem, chodź inni pewnie wolą z ziemniakami. U mnie od dziecka, zawsze była to potrawa bezmięsna, więc j eśli macie ochotę na wegańską wersję takiej fasoli zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Przepis zrobiłam z BIO fasoli Piękny Jaś (Butter
Mój pomysł naINDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest delikatnie kremowy, złagodzony poprzez dodatek mleczka kokosowego, będzie też idealny dla dzieci, podany z kaszą jaglaną i świeżą szałwią. Bardzo proste danie, które na dobrą sprawę robi się prawie samo. To moje pierwsze curry(...)łyżka tajskiej pasty kokosowej Indyka myjemy, kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni przez 10 minut, dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 45 minut. Dodajemy przecier z mango, fasolkę i wodę. Zagotowujemy sos przez 10-15 minut. Dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy sos. W tym momencie dopiero doprawiamy solą do smaku. Gotowe! Sos podałam z ugotowaną kaszą jaglaną
SMYKWKUCHNIudek kurczaka 1l wody 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu bulionetka drobiowa (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 mała czerwona lub zielona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka fasolki (czarnej lub pinto) 1 puszka kukurydzy (lub mieszanki meksykańskiej) 2 łyżki pasty paprykowej (lub 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku) 1/2 łyżeczki kuminu sok i skórka otarta z 1/2 limonki(...)ewentualnie bulionetki). Udka wyjąć z wywaru i po ostudzeniu oddzielić mięso od kostek. Pokroić w paski. Do wywaru dodać pomidory, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek, kukurydzę i fasolkę (odsączone z zalewy), pastę paprykową, kumin, sok i skórkę limonki oraz cukier. Posolić do smaku. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Po nałożeniu do talerzy dodać do każdej porcji
zadanie-gotowanieuwielbiam jeść zupy, bo doskonale rozgrzewają! Zapraszam na przepis :-) Składniki: ziemniaki średnie 3 szt, marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, maka pszenna 2 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren. kostka warzywna 1 szt, zioła(...)prowansalskie 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki usuwamy koncowki i kroimy j ą na mniejsze części. Do warzyw dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora i zalewamy całość zimn ą wod ą . Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywn
kulinarne odsłony patikoszulce lub jajecznica) smażony lub grillowany bekon kiełbaska black pudding (bardzo podobna do naszej kaszanki, jednak z mocnym aromatem ziela angielskiego) pomidory (pieczone) pieczarki (podsmażone na maśle) baked beans (fasolka w sosie pomidorowym, praktycznie nikt nie przygotowuje jej sam, gotową do podgrzania kupuje się w puszce) tosta z masłem lub smażonego na maśle hash browns (placuszki z surowych ziemniaków, smażonych(...)podaje się podwójną ilość bekonu, kiełbasek i jajek. Pierwszy raz kiedy doświadczyłam angielskiego śniadania, nie mogłam uwierzyć, że można pochłonąć taką ilość jedzenia. Jedynymi warzywami są pomidory, pieczarki oraz fasolka, które stanowią może 10% całego śniadania. Co myślicie o takiej potrawie
wysmienityprzygotowania będziemy potrzebować: - 6 średniej wielkości kolorowych papryk (czerwone są najsłodsze) Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów (7-8 szt.) - pół kostki sera typu feta - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów(...)przez kilka sekund podsmażamy ząbki czosnku. 5. Następnie dodajemy pieczarki, które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę i podsmażamy przez 5 minut. 6. Dalej dorzucamy fasolkę szparagową i całość podsmażamy do czasu aż odparuje woda (ok. 10 minut). 7. Kolejno dokładamy pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser feta oraz ugotowaną i odcedzoną kaszę
Bez Cebulisamego gotowania. Wiadomo, zapachy i smaki pobudzają wyobraźnię. Prawdopodobnie dlatego rzadko układam misterne konstrukcje planu zdjęciowego i stawiam na minimalizm. OMÓWIENIE ZDJĘCIA - krem z jarmużu z czarnym ryżem i fasolką Długo zastanawiałam się, co powinnam pokazać w tym wpisie. Czy powinnam skupić się na tym, co lubię, czy raczej wybrać coś, co bywa problematyczne, lubi płatać figle i przyprawiać młodych(...)jest to sztywną regułą. Po napełnieniu talerza okazuje się, że zielona tafla zupy niczym szczególnym się nie wyróżnia. Na powierzchni pojawia się więc czarny ryż i smażona na maśle fasolka. Dodatki układam tylko na jednej połowie talerza, aby nie zasłonić tej pięknej zieleni. Jest lepiej, ale to jeszcze nie to, co chcę osiągnąć. Dodaję więc listki świeżych ziół
Chilli Czosnek i Oliwadodatek makaronu sprawia, że cały posiłek bez problemu zastąpi klasyczny obiad. SKŁADNIKI: 300 g schabu 1 papryka 1 marchewka seler - tyle ile marchewki 2 małe cebulki 100 g mrożonej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 1 mała ostra papryczka. 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle SOS: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka(...)dużym ogniu. Dodajemy mięso i obsmażamy. Kiedy się zamknie, dodajemy obie papryki i zalewny sosem, czyli podanymi wyżej składnikami zmieszanymi ze sobą. Smażymy przez 2 minuty i wrzucamy fasolkę. Nie musimy jej rozmrażać, dzięki temu pozostanie chrupiąca. Smażymy kolejne 2 minuty i odrobinę zmniejszamy ogień. Jeśli sos odparuje dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu lub bulionu. W międzyczasie gotujemy
Kuchnia od dwojga